תזונה יוגית לחג הפסח
מאת: ניצה פנחסי ורחל זיס
זמן קריאה: 2 דקות
חיי היוגי משלבים תרגול פיסי ומנטאלי, נשימה נכונה, תזונה נכונה, חשיבה חיובית והרפיה (מדיטציה).
למזון שאנו אוכלים יש השפעה ישירה על גופנו ועל מצבנו הנפשי. היוגי אוכל כדי לחיות, ואכילה מתונה היא המפתח.
תזונה יוגית – עקרונות
-
היוגה ממליצה לאכול כאשר הגוף זקוק לכך. כאשר אנו חווים תחושת רעב, יש לאכול עד כדי מחצית קיבולת הקיבה, ולשתות נוזלים עד רבע קיבולת הקיבה (לאפשר התפשטות גזים).
-
רצוי לא לערבב סוגים רבים של מזון באותה ארוחה, ואין לאכול ארוחה כבדה לפני השינה.
-
כאשר אתה אוכל – אכול – אל תקרא או תצפה בטלוויזיה – היה כאן ועכשיו, היה "אוכל".
-
חשוב גם ללעוס היטב – העיכול מתחיל בפה – התענג על טעם המזון (היה מודע למה שנכנס לפיך ולגופך).
-
עקרון בסיסי ביוגה הוא אי אלימות – אהימסה. לכן התזונה היוגית הינה צמחונית.
-
אכילת בשר, על פי היוגים, טוענת את הגוף באנרגיה של אלימות וסבל, ואינה הכרחית לתזונה מלאה ובריאה המספקת לגוף את כל צרכיו.
תזונה יוגית לחג הפסח
-
תזונה יוגית צמחונית מאפשרת ליהנות מפסח כשר, טעים ובריא.
-
בפסח נהוג לאכול שפע של בשר ודגים, אך היוגי יכול להזין עצמו באמצעות אוכל צמחוני כשר ולא פחות טעים.
-
כדי למלא את הצורך בחלבונים מלאים השתמשו בביצי חופש ("ביצים שמחות"), בטופו, במוצרי חלב אורגני ובדגנים מלאים כשרים לפסח (כגון: אורז וקינואה) בשילוב קטניות.
להשלמת מרכיבי התזונה הבריאה צרכו שפע של פירות וירקות טריים (רצוי אורגניים), אגוזים שקדים ופירות יבשים. -
בכל מאכל שדורש קמח העדיפו להשתמש בקמח כוסמין מלא במקום בקמח מצה.
להלן שני מתכונים טעימים ובריאים לחג הפסח על פי עקרונות התזונה היוגית:
סירות חצילים בתנור
-
חצו חצילים לאורכם.
-
שמנו את החלק הבשרי של החציל בשמן זית והמליחו מעט.
-
הניחו את סירות החצילים בתבנית מכוסה נייר אפייה, ואפו בתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות עד שבשר החצילים ישחים.
-
הוציאו מן התנור, כסו כל סירה בעגבניות חתוכות דק ומומלחות, עלי בזיליקום טריים ושלמים וטחינה.
-
החזירו לתנור, ואפו עד שהשכבה העליונה משחימה מעט.
-
ניתן להחליף את הטחינה בגבינת פטה עיזים מפוררת.
עוגת בריאות כשרה לפסח
-
3 ביצים
-
1 כוס סוכר חום
-
½ כוס שמן קנולה מכבישה קרה
-
לערבב את החומרים בקערה ולהקציף
להוסיף:
-
3 בננות בשלות ומעוכות, או 2 תפוחי עץ מגוררים, או 4 גזרים מגוררים
-
1/3 כוס מיץ תפוזים או תפוחים
-
1 ו 1/3 כוס קמח כוסמין
-
1 שקית אבקת אפיה
-
מעט קינמון ג'ינג'ר ציפורן ותמצית וניל טבעי
אופן הכנה:
לערבב את החומרים היטב בבלנדר / במעבד המזון
להוסיף ¾ כוס אגוזים קצוצים גס ו ½ כוס צימוקים
לאפות בתנור שחומם מראש ל- 170 מעלות, במשך 40 דקות
בתיאבון!
כותבות:
ניצה פנחסי, תזונאית ומורה ליוגה nitzapi@yahoo.com
רחל זיס, יוגה תרפיסטית rachels1950@walla.com