שילוב נכון של מזונות לעיכול יעיל יותר
יש אנשים ברי מזל שיכולים לאכול מה שהם רוצים, בכל שילוב ולעולם לא לסבול, אפילו לא מעט, מצרבת, גזים או כאבי בטן.
עם זאת, רובנו חווים תסמינים בלתי נעימים, כמו עצירות, תסמונת המעי הרגיש, עייפות (במיוחד לאחר האוכל) ו/או קלקול קיבה.
מניסיוני האישי עם מטופלים למדתי ששילוב של מזונות (ואנזימי עיכול) הוא דרך פשוטה להביא מזור לבטן החכמה שלנו.
למאמרים קודמים בנושא שילוב מזונות:
שידוכים קולינריים מוצלחים ולא יוצלחים
מדריך אכילה בריאה לימי שישי רוסיים מסורתיים
מה הרעיון שעומד מאחרי שילוב מזונות?
שילוב מזונות מבוסס על הרעיון שמזונות שונים (פחמימות, חלבונים ושומנים) מתפרקים על ידי אנזימים שונים ומשך הזמן שכל אחד מהם מתעכל הוא שונה וייחודי.
כשמשלבים בין מזונות בצורה לא נכונה והם אינם מתעכלים כראוי, עלול להיווצר ריקבון שמותיר את המעיים נפוחים, מלאים בגזים ומותשים.
כתוצאה מכך אתם מרגישים עייפים לאחר הארוחה ולא אנרגטיים כפי שהייתם אמורים להרגיש.
מערכת העיכול צריכה אפוא לעבוד קשה יותר כדי לעבד ולהפריש את החומר שהצטבר.
מזונות שאינם משולבים כראוי יכולים לגרום לכל אחת מבעיות העיכול שצוינו קודם לכן.
לעומת זאת, מזונות המשולבים כראוי מסייעים לעיכול והפרשה יעילים.
קיימים יתרונות נוספים לשילוב נכון של מזונות, כמו:
- מניעה של תסיסה במעיים (כלומר, פחות גזים)
- הפחתה באצירת הנוזלים
- בהופעת אלרגיות
- הפרעות עיכול
- גזים
- צרבות
- כאבי ראש
- דלקות
- רגישות בשרירים
- ואפילו ירידה במשקל
מערכת העיכול שלכם לא תאלץ לעבוד כל כך קשה ולכן תחושו יותר אנרגטיים ופחות עייפים לאחר הארוחה.
גם מצב הרוח שלכם יהיה יציב יותר.
להלן כמה קווים מנחים שיסייעו לכם לשלב נכונה בין מזונות.
כשאתם מתחילים להתנסות בתורה זו, כדאי לכם לנהל יומן תזונתי שבו תרשמו את התוצאות, כפי שמדווחת לכם הבטן.
פירות
איכלו פירות כפי שהם, ללא תוספת של מזון אחר.
איכלו אותם לפחות 30-20 דקות לפני הארוחה או שעתיים לאחר הארוחה וכ-4 שעות לאחר אכילת חלבונים.
אם תאכלו פירות בארוחה, הדבר עלול לעורר תסיסה וריקבון הגורמים לגזים ולהפרעות עיכול.
ירקות
ירקות משתלבים היטב עם כל סוג של מזון, למעט פירות.
חלבונים
חלבונים (ביצים, עוף, בקר, דגים, טופו) משתלבים היטב עם ירקות, כך שניתן לאכול חלבונים וירקות באותה ארוחה.
עמילנים
שלבו עמילנים (לחם, פסטה, שעועית, דגנים, תפוחי אדמה, דלעת) עם ירקות באותה ארוחה.
חלבונים ועמילנים
אין לאכול חלבונים ועמילנים או חלבונים ופירות באותה ארוחה, מאחר שמערכת העיכול לא יכולה לעכל אותם ביעילות כשהם מופיעים ביחד.
השילוב של חלבונים ועמילנים באותה ארוחה גורם למרכיבי מזון לתסוס ולהירקב בקיבה, מה שמוביל לגזים, התנפחות של הבטן, קלקול קיבה ובעיות עיכול נוספות.
מוצרי חלב
שלבו מוצרי חלב עם ירקות.
אולם אם אתם מנסים לטפל בבעיות עיכול והפרשה, נסו להפחית או להימנע מצריכת מוצרי חלב, הן משום שאנשים רבים סובלים מרגישות ללקטוז והן משום שחלב גורם לייצור מוגבר של ליחה.
מזונות אחרים
סוכרים, קפה, משקאות קלים ומותססים, אלכוהול וג'אנק פוד לא משתלבים עם שום מזון אחר.
עצות חכמות
- הקפידו לא לשתות דבר 30 דקות לפני או אחרי הארוחה, כדי לא לדלל את אנזימי העיכול.
- ללעוס, ללעוס, ללעוס!!
- כשאתם אוכלים, השתדלו להיות רגועים ושלווים ולא כעוסים ועצבניים.
- הקשיבו לבטן שלכם. אם אתם מרגישים שבעים, הפסיקו לאכול!
- זכרו לנשום. נשימה תקינה מאטה את קצב האכילה ומסייעת בעיכול.
הפעילו את מיטב שיקול הדעת בשילוב המזונות
נהלו יומן.
נסו לשלב בצורה נבונה בין המזונות לפחות בארוחה אחת מדי יום למשך שבוע אחד.
הקשיבו לבטן שלכם.
המשיכו לשלב בצורה נכונה בין המזונות תוך התחשבות בהדרכה שאתם מקבלים מהבטן.
המידע לקוח מתוך הספר חוכמת הקישקע בהוצאת פוקוס
סובלים מבעיות במערכת העיכול? מומלץ להגיע גם להרצאות רלוונטיות בכנס "אוכלים בריא 15" הקרוב שיתקיים ב-28-29.11 בתיאטרון גבעתיים.
בשני ימי הכנס יתקיימו מספר הרצאות חשובות שיעניקו לכם כלים מעשיים לשיפור העיכול ולניהול בריאות מערכת העיכול.
לתוכנייה המלאה עברו לאתר כנס אוכלים בריא 15
(להנחה לגולשי האתר, הקלידו קוד קופון 1313 בעת הרכישה)