SmartKish_Fly
SmartKish_Fly

האם השוקולד איכותי?

מאת: פאולה רוזנברג, נטורופתית
זמן קריאה: 3 דקות
האם השוקולד שלנו איכותי? איך נבחר חפיסת שוקולד שתהיה טעימה אבל גם בריאה ככל האפשר? איך נזהה מה המרכיבים המזיקים בשוקולדים ובממרחים שאנו אוכלים? מה כל כך טוב ומה כל כך רע בקקאו, ופעם אחת ולתמיד – האם אבקת החרובים באמת בריאה יותר?

צילום: 123RF

Bari15_In

קקאו: מחקר חדש

מסתבר ששתיית שוקו חם עשויה לשפר את הזיכרון בחולים עם זרימת דם לקויה למוח וכך למנוע תהליכי דמנציה (איבוד הזיכרון). המחקר פורסם בוושינגטון טיימס מטעם האקדמיה האמריקנית לנוירולוגיה.
במסגרת המחקר, 60 אנשים שמעולם לא אובחנו עם דמנציה שתו שתי כוסות שוקו חם בכל יום במשך חודש (ונמנעו מכל צורה אחרת של קקאו או שוקולד).שמונה עשר מן המשתתפים היו בעלי פגיעה כלשהי בזרימת הדם למוח בתחילת המחקר. הם ביצעו מבחני זיכרון ומבחני חשיבה והחוקרים עקבו אחר זרימת הדם למוח.
בסוף המחקר נמצא שזרימת הדם שלהם השתפרה ב -8.3% והבדיקות הראו על שיפור ברמת הזיכרון. נציג בית הספר לרפואה מסר בעקבות המחקר: "זהו צעד ראשון חשוב במציאת השפעתו של הקקאו על בעיות זרימת דם וירידה קוגניטיבית".

מה זה בכלל קקאו?

מדובר בעץ אשר זרעיו ופירותיו משמשים למאכל. אבקת הקקאו נמצאת במאכלים רבים: משקאות, קינוחים, גלידות, ממרחים מתוקים ועוד… היא מתקבלת מפרי הקקאו, לאחר הרחקת 75% מעיסת הקקאו.
ההרכב התזונתי של זרעי הקקאו: מחצית מהקקאו הוא שומן, הוא מכיל כמות יפה של חלבון (15%) ואותה כמות של פחמימה עמילנית. וחומר ממריץ הדומה לקפאין ונקרא תאוברומין עליו עוד נדון בהמשך. הוא עשיר בנוגדי חמצון ולכן מייחסים לו תכונות של "מזון על". יש בו ברזל, ויטמין סי, כרום ועוד…
הקקאו הוא מרכיב מרכזי בשוקולד שאנחנו אוכלים. בוודאי שמעתם ששוקולד מריר עם מוצקי קקאו גבוהים הוא המזין ביותר, אבל מה עוד צריך לדעת? איך שנדע שאנחנו צורכים שוקולד איכותי?
ומה מסתתר בתוך חטיפי השוקולד הפופולאריים הנמצאים בהמוניהם על המדפים?

• הכי חשוב – לקרוא את רשימת הרכיבים: שוקולד צריך להכיל מסת קקאו, סוכר, וחמאת קקאו. יש להימנע משוקולד שבו סוכר הוא המרכיב הראשון.

• מה לא כדאי שהשוקולד שלנו יכיל? שמות כלליים ועמומים כגון "טעמים טבעיים'" או טעמים מלאכותיים שמכילים בפנים עולם שלם של כימיקלים, חלב, שומן חלב, שמנים מוקשים, לציטין הסויה, חומרים מתחלבים, חומרים משמרים שוקולד טהור, טעים ובריא לא זקוק לכל הדברים האלו! כמה מהחטיפים השוקולדים האהובים עלינו מכילים בעיקר סוכר וחומרי טעם וריח ובכלל לא מכילים קקאו.

• מה יש בממרח השוקולד האהוב והפופלארי? המון סוכר כמרכיב ראשון, שמני מאכל מבלי לציין אילו – מה שמראה שמדובר בסוג נחות, חומרי טעם וריח, אבקת חלב, חומר מתחלב. מעבר לכך שהוא עשיר מאוד בשומן רווי שמזיק ללב ובנתרן! בקיצור, לא משהו….

• כשקונים אבקת קקאו חשוב לוודא שהיא לא מכילה חומרי טעם וריח או סוכר אלא אך ורק קקאו!

• כמה מהר השוקולד נמס בפה – ככל שהוא נמס מהר יותר, כך הוא איכותי יותר. כך נדע שהוא מכיל חמאת קקאו טהורה ואמיתית ולא שמנים צמחיים אחרים זולים יותר.
 שוקולד RAW שלא עבר חימום יהיה עשיר יותר בנוגדי חמצון (הידעתם ששוקולד הוא החומר בעל הכמות הגדולה ביותר של ויטמין C על פני כדור הארץ????)

שוקולד ביתי

מה "הבעיה" עם קקאו?

בעידן מזונות העל, שוחר בריאות רבים מהללים את הקקאו. אך יש כאלו שחושבים אחרת:
יש הטוענים כי החומר המצוי בקקאו, תיאוברומין, לא מומלץ כמרכיב קבוע בתפריט ולכן חשוב להקפיד שלא לצרוך קקאו אלא לעיתים רחוקות בלבד. יש שמדווחים כי צריכת קקאו על בסיס יומי גרמה להם לשינויים קיצוניים ברמת האנרגיה או במצב הרוח, שיאים גבוהים של אנרגיה ושמחה שבסופם מגיעים מפולות, המעוררות רצון לעוד ועוד שוקולד ויוצרות אפקט ממכר. קיימת טענה כי התיאוברומין הוא חומר פסיכו-אקטיבי אשר גורם להזיות במינון גדול מדי וכן, כמו הקפאין, עלול לגרום להיפראקטיביות, דפיקות לב מואצות, חוסר שינה, רעידות, אי שקט וחרדה.
קיימים מחקרים המראים כי השפעתו של תיאוברומין על הגוף היא אפילו גדולה יותר מזו של הקפאין!

האם אבקת חרובים באמת בריאה יותר?

אבקת החרובים עשויה מפרי החרוב שעבר ייבוש וטחינה. החרוב משמש כמקור טוב לחלבון, ויטמינים ומינרלים .
תכולת הסוכר הטבעי בו גבוהה יחסית אך כמות הסיבים התזונתיים הגדולה ממתנת את קצב כניסת הסוכרים לדם וגורמת לתחושת שובע. עדיין- הוא אינו מומלץ לסובלים מרמות סוכר גבוהות.
הוא עשיר בויטמיני B, בויטמין C, בסידן, מגנזיום וברזל.
האבקה הטהורה טובה לשימוש בעוגות, ממרחים וקינוחים, אך הממתקים המכילים אבקת חרובים עשירים מאוד בסוכר לבן ואינם מומלצים כלל.

ההבדל בין חרוב לקקאו:

בחרוב יש 7% שומן לעומת 23% בקקאו.
באבקת החרובים יש כ-45% סוכר לעומת 5% בקקאו.
בחרוב אין קפאין וחומרים אלרגניים והוא הרבה פחות שמן, אבל כמות הסוכר בו הרבה יותר גבוהה.

לסיכום- מה עדיף?

אני ממליצה לצרוך את שניהם במתינות ולא כמרכיב עיקרי בתפריט. אבקת הקקאו לא מומלצת לסובלים ממיגרנות ולרגישים לקפאין. אבקת החרובים אינה מומלצת לרגישים לסוכר.
רצוי לשלב בין שניהם ולגוון ולזכור שהם אינם מרכיב בסיסי בתפריט אלא מעדן משמח לגוף ולנפש. כפית אחת ליום של אחד מהם(ברוטציה) או 2 קוביות שוקולד הם מנה מספקת ולא רצוי לצרוך כמות גדולה יותר.

אבל בינינו, מי לא אוהב שוקולד? ואיזה ילד( ומבוגר…) לא אוהב ממרח שוקולד?
אני מבקשת מכם לא להסתפק בגירסה התעשייתית שמכילה המון סוכר, חומרי טעם מלאכותיים, שמנים צמחיים וחומרים משמרים, במיוחד כשההכנה בבית היא כל כך קלה 
הנה המתכונים, במיוחד בשבילכם.

ממרח שוקולד ביתי

• כף וחצי ממרח שקדים טהור ( ללא תוספות)
• כף סילאן
• 3  כפיות שמן קוקוס או שמן שומשום בכבישה קרה
• 2  כפיות אבקת קקאו טבעית
• כפית תמצית וניל טבעית (לא חובה)

ההכנה: לערבב הכל יחד למרקם משחתי. ניתן לשמור בצנצנת במקרר להמון המון זמן ( מעל חודשיים!).

שוקולד ביתי:

• כוס חמאת קקאו (להשיג בבתי הטבע)
• 1/2 כוס עיסת קקאו
• כפית תמצית וניל
• רבע כוס דבש או מייפל טבעי
לגיוון: להוסיף חצי כף טחינה, רבע כוס אגוזים או שקדים, גרידת תפוז או כל מה שעולה על דעתכם.

ההכנה:
1. להמיס את עיסת הקקאו כדקה על אש נמוכה, להוריד מהאש ולהוסיף את חמאת הקקאו. לערבל עד להמסה מלאה, להוסיף את הממתיק ולערבב היטב.
2. למזוג לתבניות סיליקון קטנות בצורות אהובות.
3. להכניס למקפיא לשעה לפחות.

ליהנות ולהתענג.

שיהיה יום מתוק ומלא בריאות!

 

 

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. דנה

    היי פאולה ,כשאת אומרת כפית אבקת חרובים ליום את מתכוונת גם לילדים ? והאם כפית שטוחה? אני מכינה כבר שנים כדורי שוקולד על בסיס אבקת חרובים וזו ארוחת הבוקר של בני בן השש מגיל שנתיים .אני חוששת עכשיו שמא הסבתי לו נזק …במתכון יש 3 כפות גדושות מאד של אבקת חרובים וזה מספיק לכשבוע וחצי. תודה!

  2. פאולה רוזנברג

    ההמלצה שלי היא לגוון ככל האפשר את התפריט, באופן כללי לא הייתי ממליצה לתת באופן קבוע מתוקים כארוחת בוקר גם כדי לא ליצור הרגל לגוף שיהיה תלוי בסוכר לארוחת הבוקר.
    קיימות אפשרויות רבות כמו גרנולה ביתית, דייסה טעימה, טוסט מלחם איכותי, שייק פירות ועוד. (את מוזמנת לבדוק מתכונים באתר שלי ובדף הפייסבוק)
    הייתי ממליצה לך לדלל מעט את כמויות החרובים בתפריט, לשם הגיוון וכדי לאפשר לרכיבים תזונתיים נוספים מקום בתפריט.
    בצלחה!

  3. ציונה

    כיצד את מתייחסת לשוקולד הז? מצד אחד מכיל 85% מוצקי קקאו אך, מאידך, מכיל גם הרבה שומן ובכלל זה שומן רווי וטרנס.
    בתחילה התלהבתי אך בגלל השומן – נטשתי לחלוטין.
    אשמח להתייחסותך.

  4. אבי גרוסמן

    הספלנדיד לדעתי הוא שוקולד מצוין יחסית למחיר שלו. המרכיבים הראשונים שלו הם עיסת וחמאת קקאו, וזה אומר שהוא שוקולד איכותי. הוא מכיל כמות מזערית של שומן טראנס (פחות מ 0.5%). נכון שיש בו הרבה שומן רווי, אולם א. בעיניי זו לא בעיה ב. כמות השומן הרווי שתקבלי אם תאכלי 2 קוביות שוקולד (20 גר') היא כ- 6.5 גר', לא נורא אפילו אצל אלו שחוששים משומן רווי.

  5. בדוי

    1)מה זה עיסת קקאו
    2)איך מכינים אותה
    3)איך אפשר להכין שוקולד מפולי קקאו טחונים
    תודה