צום ארוך או צום קצר? סגולות צום 9 הימים
7 ימים – זהו קצב מחזורי הקיים בטבע וגם בגוף האדם. התשובה נמצאת במנגנונים המטאבוליים והביוכימיים של הגוף וביתרונות הבריאותיים של שפעול התהליכים האלה. אפשר לומר שהצום האמיתי אליו אנו מייחסים סגולות בריאותיות רבות, בעצם מתחיל רק לאחר 24 עד 72 שעות מהפסקת האכילה!
✦ צום מלא מתחיל כאשר נגמרים מאגרי הגלוקוז בגוף, ואנחנו עוברים למטבוליזם המבוסס על פירוק שומן.
✦ לאחר 4-5 ימי צום מתחיל תהליך חשוב של ויסות מחדש של תפקוד ההורמונים, כמו: אדרנלין, אינסולין, ולפטין. תהליך זה יוצר מעין אתחול (Reset) של חילוף החומרים.
✦ המעבר למצב צום מלא מתחיל למעשה בין 24 ל-72 שעות לאחר הפסקת אכילה.
✦ שתיית שייקים נחשבת לאכילה. שייק הוא מזון במצב נוזלי ואינו מאפשר למערכת העיכול לשבות ולהכניס את הגוף למצב צום מלא.
מיץ פירות או ירקות מסונן, או מים, נותנים לגוף מסר של צום ומפעילים את תהליך שינוי המטבוליזם הדומה לזה של צום.
✦ ממצאי מחקרים על ניקוי רעלים מראים שצום של 7 ימים מאפשר את מיצוי מלוא הפוטנציאל של הדה-טוקסיפיקציה – פינוי חומרי פסולת רעילה מהגוף דרך המעיים.
מה קורה בגוף בזמן צום
סוכרים (פחמימות) ושומן הם מקורות האנרגיה העיקריים בתזונה. כשאנחנו מפסיקים לאכול ולצרוך פחמימות, הגוף מתאים את עצמו להפקת אנרגיה משומנים. זהו מנגנון טבעי המובנה בגופנו לצורך הישרדות במצבים בהם אין מזון זמין, ואז הגוף יכול להשתמש האנרגיה השמורה במאגרי השומן במקום.
המעבר ממצב אכילה למצב של צום נעשה במספר שלבים
השלב ההתחלתי
ב-3 הימים הראשונים של הצום, הגוף עוד משתמש בגלוקוז ממזון שעוד מסיים להתפרק במערכת העיכול, וקיים במעט מאגרי הגליקוגן בשרירים ובכבד, ואף נעזר בייצור גלוקוז מחדש בכבד (Gluconeogenesis).
בשלב הזה הגוף כבר מפרק מעט שומן לצורך אנרגיה, אך בשלב הזה עדיין מדובר בתהליך משני ובהיקף מצומצם.
השלב המתקדם
זה השלב המשמעותי של תהליך הצום והוא מגיע רק לאחר 3 ימים של שתיית מיצים מסוננים בלבד. בשלב זה כבר אין מקורות גלוקוז זמינים, אז הגוף ״מבין״ שהוא נכנס למצב של צום, ולכן הגוף עושה מעבר למטבוליזם המבוסס על פירוק שומנים (Lipid Metabolism) במקום מטבוליזם המבוסס על פירוק סוכרים (Glucose Metabolism).
רוב איברי הגוף יכולים להפיק אנרגיה ישירות מחומצות השומן החופשיות שמשתחררות, אולם המוח לא יכול. לכן בזמן מטבוליזם של פירוק שומן המוח ניזון מקיטונים (תוצרי פירוק של חומצות השומן). הקיטונים הם מזון אופטימלי למוח: הם משפרים את התפקוד הקוגניטיבי – את יכולת הריכוז והזיכרון. מחקרים עדכניים על קיטונים מצביעים על כך, שלא רק המוח מקבל הזנה מיטבית, אלא גם הלב מקבל הזנה טובה ויעילה יותר מתזונת קיטונים מאשר מפירוק סוכרים.
נוסף על הזנת המוח והלב, התפרקות מאגרי השומן בגוף מאפשרת שחרור רעלנים המאוחסנים בגוף בתוך רקמות השומניות עצמן. כך אנחנו מגיעים לניקוי רעלים מעמיק יותר.
שינויים בוויסות ההורמונלי בגוף בזמן הצום
* עלייה קלה בייצור אדרנלין – מסייעת לשמור על רמת חיוניות גבוה.
* עלייה ברמות הורמוני הגדילה – שומרת מפני איבוד מסת שריר.
* ירידה טבעית ברמות האינסולין – בזמן הצום אין צריכה של סוכרים כמו באכילה, ולכן אין צורך בהפרשת האינסולין.
הדבר החשוב ביותר שקורה הוא שהרגישות לאינסולין עולה בזמן מטבוליזם המבוסס על שומן. זהו גורם מפתח לשיפור המטבוליזם אצל מי שלא מצליח לרדת במשקל, וכמובן משמעותי לטיפול בחולי סוכרת או טרום-סוכרת.
* הורמון הלפטין גם הוא קשור בוויסות רמות סוכר, מנגנוני רעב ושובע ויכולת לרדת במשקל. הורמון זה מופרש מרקמות השומן עצמן, לכן בזמן פירוק מוגבר של רקמות השומן בגוף, הפרשת הורמון זה מווסתת מחדש. בדומה לתגובת הגוף לאינסולין, ישנה לגוף נטייה לפתח תנגודת ללפטין במצבי מחלות כרוניות והשמנת יתר. יציאה מתנגודת זו היא שלב הכרחי בשביל לאפשר איזון מחדש והבראה.
תהליכי הניקוי המתרחשים בזמן שאנחנו נמנעים מאכילה
ישנם מחקרים שמראים שרק לאחר כ-7 ימים מופרשים אל המעיים רוב הרעלנים המזיקים שנמצאים בהם (Bowl Toxicity) פרק זמן זה משתנה מעט בין אדם לאדם, בהתאם למצב בריאותו ורמת הרעילות בגופו. לפי ממצאים אלה כל תהליך שנמשך פחות מ-7 ימים לא יאפשר לנו למצות את מלוא הפוטנציאל של הדה-טוקסיפיקציה בזמן צום מיצים.
לסיכום, כאשר אנחנו מדברים על צום מיצים וסגולותיו, משך הצום הוא גורם מכריע להפקת היתרונות הבריאותיים הרבים מתהליך זה. ניתן לראות איך תהליך הצום נבנה במספר שלבים לאורך פרק זמן של 7 ימים, וכיצד הגוף מסתגל לתהליך זה בהדרגתיות. כאשר אנחנו מתאימים את עצמנו לקצב הטבעי של הגוף ומאפשרים לתהליכים שונים לקרות בזמן הנכון, נוכל לזכות ב״אתחול מערכות" וחזרה לאיזון.