פסח- מעצירות לקלילות
חג הפסח נתפס בתודעה של העם היהודי כאחד מהחגים המשמחים ביותר – חג בו יצאו בני ישראל מעבדות לחירות ומחושך לאור. בתקופה זו של השנה, החורף הקר מפנה אט אט את מקומו לקרני השמש החמימות, הטבע נמצא בשיא הדרו ופריחתו וארצנו מצויה בשיא יופייה.
יחד עם משב הרוח האביבי, מביא עמו פסח כמות אינסופית של ארוחות חגיגיות ש"מתברכות" בכמות בלתי מבוטלת של קלוריות ועומס קולינרי. לבד מהאפקט המצטבר שלהן המורגש היטב על מחוגי המאזניים, ידועות ארוחות אלו גם בהשפעתן הפחות מיטיבה על מערכת העיכול. מילים כגון: "עצירות", "שלשול", "גזים" ו"כבדות", כבר תפסו להן מקום של כבוד ב"לקסיקון החג".
"לעבור את החג בשלום"
• בחג הפסח המצות הופכות לתחליף עיקרי למזון הבסיסי ביותר – הלחם. המצה עלולה לגרום להפרעות בפעילות המעי, שהבולטת ביניהם היא תופעת העצירות. העצירות נובעת מאחוז המים הנמוך שבמצה בהשוואה ללחם, אולם האשם בעצירות אינו טמון רק במצה.
• ע"פ הרפואה ההודית המסורתית, עצירות היא מאפיין של ואטה דושה (אלמנט אויר וחלל) האחראית בין היתר על התנועתיות בגוף וסילוק הפסולת (וכן על מערכת העצבים) ועשויה להיגרם עקב צריכה של מזונות ומשקאות קרים, יבשים (מצות, פריכיות), קטניות, מזון שאינו מבושל, שינה ואורח חיים לא סדירים, הדחקת צרכים ועוד. אגב, גם סטרס,מצות
עייפות וחרדה עשויים לגרום לקושי בצאייה וידוע שחגים עשויים להיות טעונים ומכבידים מבחינה נפשית ורגשית, עבור לא מעט אנשים.
לכן, להקלה על העיכול מומלץ לאמץ את העקרונות הבאים:
א. להרבות בשתיית מים (8-10 כוסות מים לפחות חמים או בטמפרטורת החדר), תה או מיצים טבעיים או ירקות ופירות עתירי מים. במקביל כדאי להמעיט בצריכת תה רגיל וקפה, שנחשבים לבעלי איכות מייבשת.
ב. צריכת מזונות שומניים ושמנוניים כגון: גהי (חמאה מזוקקת), מעט אבוקדו, טחינה, ממרחי אגוזים שמן זית, שמן קוקוס וכד'.
ג. מומלץ לצרוך מצות מדגנים מלאים או כאלו שעשירות בסיבים תזונתיים (בד"כ יהיו עשויות קמח מלא) שיסייעו לשמור על פעילות מעיים תקינה. אגב, למרות שירקות ופירות טריים עשירים בסיבים תזונתיים הם נחשבים לקרים ומחוספסים ועשויים להיות קשים לעיכול. לכן כדאי להעדיף לצרוך אותם כמזון חם ומבושל (מרקים, תבשילי קדרה).
ד. במקרה של מצוקה אפשר להיעזר במזונות "משלשלים" כדוגמת בננה בשלה (בין הארוחות), תפוח עץ, אננס, צימוקים מיובשים (חשוב להשרות במים ללילה – ניתן לשתות את המים בבוקר ולאכול את הפירות במהלך היום). גם חלב נחשב כמשלשל ומומלץ לשתות אותו לאחר חימום טרם השינה (רלוונטי בעיקר לטיפוסי ואטה ופיטה).
ה. השתדלו להימנע או להפחית בצריכת ירקות ממשפחת הכרוביים (כרוב, כרובית, ברוקולי ודומיו), תפוח אדמה, ירקות עליים ומרירים.
ו. הוסיפו לתבשילי החג תבלינים כגון: זרעי שומר, זרעי כמון, פלפל שחור, ג'ינג'ר, קינמון ועוד.
ז. יש הממליצים להעשיר את התפריט באנזימים במתכונת של נבטים (אם כי עשויים להגביר ואטה), ירקות, פירות (פפאיה, אננס), אגוזים, זרעים ודגנים, לצד מזונות מותססים המכילים חיידקים ידידותיים (ירקות כבושים, פרוביוטיקה) וכד'.
סימפוניה למזון עתיר קלוריות ושומן
א. אם אתם סבורים ששום ארוחת חג אינה מושלמת ללא תוספת של מנת דג, העדיפו דגים כגון: מקרל, סלמון, סול, טונה, סרדינים (שעשירים באומגה 3) על פני דגי אמנון, נסיכת הנילוס, פורל וקרפיון (מה יהיה עם הגפילטע פיש?!).
ב. מומלץ להימנע מאכילת סוגי חלבון שונים באותה ארוחה – דהיינו מנת דג בשילוב עוף/הודו, או מנת עוף בשילוב בקר וכיו"ב.
ג. הימנעו מאכילת מזון מעובד ומטוגן.
ד. היו בררנים בבחירת הממרח שתמרחו על המצה (וגם בכמויות המצה) והשתדלו להמעיט בצריכת ממרח שוקולד, חמאה (יש עוד אנשים שצורכים מרגרינה?!), ריבה, גבינות עתירות שומן וכד'. העדיפו להתענג על אבוקדו, טחינה, וממרחים אחרים תוצרת בית וכד' לצד שלל ירקות העונה.
ה. העשירו את התפריט במגוון רחב של פחמימות: אורז בסמטי, אטריות אורז, אטריות שעועית (עשויות משעועית מאש), בטטות, קינואה ואל תבססו את התפריט על תפוחי אדמה בלבד.
ו. בין שלל אילוצי החג נסו למצוא גם זמן מספק לפעילות גופנית על בסיס יומיומי. תרגול תנוחות מסוימות של יוגה יכול אף הוא לסייע לתפקוד תקין של מערכת העיכול (תנוחות הפוכות, קירוב ברכיים לחזה, ברכת השמש).
חג שמח!
במאמר בקישור הבא הסבר על התפקידים השונים של שרירי הבטן ופירוט תנוחות ותרגילי יוגה אשר מומלצים לחיזוק, מתיחה והרפיה של שרירי הבטן ותורמים לשיפור תפקוד מערכת העיכול והאיברים הפנימיים באזור הבטן והאגן.
https://simply-yoga.co.il/yoga-for-the-abdomin/