על גבינה ורגישות – שבועות תוספת לקטוז בשילוב בונוס גבינתי
בקרוב מאד נחגוג את שבועות- או בשם הקולינרי שלו חג הגבינות המסורתיכמידי שנה, למשך כמה שבועות, המרכולים עוטים לבן ומגוון עצום של גבינות , יוגורטים ושלל מאכלי חלב, מהדרים את המדפים ואת שולחן החג.
לצד מנהגי החג ובשילוב מודעות שהולכת וגדלה לבריאות ותזונה מיטיבה, קיימת עליה בשנים האחרונות באבחנת רגישויות למזון, כאשר אחת הפופולריות שבהן היא: רגישות/אי סבילות ללקטוז – סוכר החלב.
אחת הסיבות המובהקות לכך היא,היותם של מוצרי המזון בעולם המערבי מתועשים יותר ומלאי תוספים מלאכותיים, כמו גם צריכה גדולה וחשיפה ממושכת לאותה קבוצת מזון, על בסיס יומיומי, דבר אשר מגביר את הסיכוי לפיתוח רגישות לאותם המוצרים.
אי סבילות ללקטוז יכולה להופיע בגילאים שונים ונגרמת כתוצאה ממחסור בלקטז, שהוא האנזים שמפרק את סוכר החלב
חשוב להבדיל ולהדגיש כי אי סבילות ללקטוז שגורמת לאי נוחות בבטן, שונה לחלוטין מאלרגיה למוצרי חלב, שמעוררת את תגובת מערכת החיסון לחלבון החלב. האלרגיה עשויה להיות מסכנת חיים ומצריכה הימנעות מוחלטת ממוצרי חלב.
סימפטומים לזיהוי אי הסבילות:
- עוויתות בבטן
- גזים
- שלשולים
- עצירות ושלשולים לסירוגין
- בטן נפוחה וקשיי עיכול
- בעיות בדרכי הנשימה ואסטמה
- סינוסים גדושים
אחת הדרכים המובהקות לזיהוי היא שיטת האלימינציה, כלומר : הימנעות ממוצרי חלב למשך כשבועיים כדי לבחון האם יש שיפור בסימפטומים.
דרך נוספת, היא בדיקת דם בקופת החולים לאיתור אי סבילות ללקטוז
חשוב להדגיש שחלק מהאנשים עדיין יוכלו לאכול מוצרי חלב במינונים קטנים, מבלי לחוש בסימפטומים ומעבר לכך הגוף ימשיך להגיב באופן חיובי לאכילת מוצרי חלב מעיזים ובאפלו
וכמו תמיד- ניסוי וטעייה, יתנו את המענה הנכון מה מתאים לכל אחד – הגוף תמיד יודע ולכן חשוב להקשיב לו.
ובכל זאת מהיכן יגיע הסידן?
מוצרי החלב ידועים ומפורסמים רבות כמקור לחלבון וסידן.
ועדיין, ניתן למצוא סידן במוצרי מזון נוספים:
- ירקות עליים ירוקים (למעט מי שנוטל טיפול תרופתי לקומדין)
- עלי כרוב וברוקולי
- דגי סלמון וסרדינים שמכילים כמות סידן גבוהה
- מגוון אגוזים ושקדים – אותם אני ממליצה להשרות במים כרבע שעה לפחות כדי לנטרל את החומצה הפיטית שיש במזונות אלו ועשויה להפריע לספיגת ויטמינים ומינרלים בגוף.
- טחינה- אני ממליצה בחום לצרוך טחינה ביתית מלאה ולהכין אותה בשילוב מיץ לימון טרי ועשביי תיבול. כך כמות הוויטמינים והמינרליים הנספגים תהיה זמינה יותר והחומצה הפיטית תנוטרל.
ובפועל מה אוכלים בשבועות ובכלל?
הודות לתרבות השפע של ימינו, קיימים בשוק מגוון רחב של תחליפים לכל אוהבי החלב והגבינות:
- מגוון רחב של תחליפי חלב על בסיס דגנים שונים:
אורז, שיבולת שועל, שקדים , קוקוס ועוד
אני ממליצה לבחור בתחליף חלב שאינו מכיל תוספות של סוכר
ושאר חומרים משמרים. הצצה חטופה בשורת המרכיבים תסייע לכם
לבחור בתחליף חלב מנצח.
ומה לגבי הטעם? ממליצה לנסות כמה ולבחור בטעם שהכי ערב לכם
ניתן גם להכין בקלות ובפשטות תחליף חלב טבעי וביתי
את תחליף החלב ניתן לשלב כתוספת ל: קפה היומי, דייסות, דגנים
וכבסיס מפנק לשייק
- גבינות על בסיס שקדים ואגוזים
- גבינות על בסיס שמן קוקוס ברשתות הטבע ובמרכולים
- גבינות על בסיס סויה – ניתן למצוא מגוון בחנויות הטבע
- וכמובן מבחר סלטים, דגנים מלאים ואת כל הטוב שיש בטבע
- גבינות עיזים ובאפלו שמצויות גם הן בשפע בחנויות הטבע וברשתות
וכשממש מתחשק מאכל גבינתי בטעם ביתי?
בדיוק לרגעים האלו , 2 מתכונים קלים, מהירי הכנה ונפלאים לשבועות ולשאר ימות השנה
חלב שקדים ביתי – קל להכנה טעים ומרווה
מצרכים:
כוס שקדים עם קליפה
3 כוסות מים פושרים
תמר אורגני אחד (לא חובה)
אופן ההכנה
משרים את השקדים במים למשך לילה שלם, מסננים ומכניסים לבלנדר עם 3 כוסות מים + תמר לקבלת מתיקות עדינה. מערבלים במשך כמה דקות עד לקבלת מרקם נוזלי
לוקחים חיתול בד נקי או שקית בד מיוחדת לסינון ומעבירים דרכה את המשקה עד לקבלת חלב שקדים צלול.
מומלץ להעביר לכלי סגור ולאחסן במקרר , מאחר והחלב ללא חומרי שימור רצוי לצרוך אותו עד 4 ימים מזמן ההכנה- מתקבל חלב עשיר וטעים לשימוש כתחליף חלב צמחי ב:
קפה, שייקים , גלידות ביתיות וסתם כך כמשקה מרווה ומרענן
ומה לגבי שאריות השקדים הטחונים שנשארו?
אל דאגה- נכין מהם כדורוני גבינת שקדים מלוחים
מצרכים:
בקערה רחבה:
כף שמן זית
מעט מלח הימלאיה
שאריות השקדים מהחלב (גוש השקדים שמתקבל בחיתול הבד לאחר הסינון)
תערובת עשבי תיבול קצוצים דק- פטרוזיליה, כוסברה, או שמיר לפי הטעם האישי
תערובת קצח ושומשום
אופן ההכנה:
מכניסים לקערה עמוקה את השקדים הטחונים, מוסיפים שמן זית, מלח, ועשבי תיבול קצוצים מערבבים היטב עד לקבלת עיסה אחידה, טועמים ומשפרים תיבול במידת הצורך. מגלגלים לכדורונים קטנים ומצפים בתערובת קצח ושומשום
שמים במקרר בקופסה אטומה לכמה שעות, עד להתגבשות הטעמים וזוללים בהנאה
חג "גבינות" שמח
אסנת