מעבדות לחירות במטבח ובמזווה
כבר התחלתם לתכנן את רשימת הקניות לחג? כמדי שנה, רשתות המזון יוצאות במבצעים "מפתים" לקראת הפסח. בעיתונים ובאמצעי התקשורת השונים בודקים עבורנו את "הסל הכי זול", "העגלה הכי כדאית" וכו', כדי להפוך את החג גם להשקעה כדאית מבחינה כלכלית.
רגע לפני שאתם נכנסים לרכב ונוסעים לחנות הקרובה אל ביתכם, ממלאים את עגלות הקניות במוצרים ללא הבחנה, עצרו רגע ושאלו את עצמכם האם אתם באמת זקוקים למוצרים הללו? האם חווית החג שלכם לא תהיה שלמה בלעדיהם? האם המוצרים המופיעים ב"רשימת החג" תואמים את ההעדפות התזונתיות שלכם? האם יסייעו לכם להעביר את החג בתחושה טובה יותר, מבחינה פיסית ורוחנית?
חמץ הוא לא רק הלחם שתפח, אלא בהשאלה הוא גם מה שהחמיץ ואינו מזין אותנו יותר. גופנו ונפשנו זקוקים למזון הטוב ביותר שנוכל להציע להם, עשיר בחומרים מזינים ונוטריינטים.
נצלו את ההזדמנות לנקות את הבית לא רק מפירורי חמץ, אלא להפוך את המזווה שלכם לנקי גם ממזון מעובד, סוכרים, קמחים לא איכותיים ופחמימות ריקות, שמנים מזוככים ועוד. כך תוציאו גם את הגוף לחרות בחג הזה.
מאיפה מתחילים?
נתחיל מהדברים שכדאי לוותר עליהם
- סוכר לבן וממתיקים מלאכותיים.
- שמנים מזוככים – שמן קנולה, שמן תירס, שמן סויה, שמן דקלים וכל מה שנמכר תחת ההגדרה של "שומן צמחי".
- משקאות קלים תוססים וממותקים.
- מזונות משומרים ומעובדים.
- דגנים לא מלאים (פסטה).
- קופסאות שימורים – העדיפו מזון הנמכר באריזת זכוכית ולא באריזת פח. ומזונות הנשמרים בשמן זית או מים ולא בשמנים צמחיים.
- מלח שולחן, תערובות תיבול מוכנות ואבקות מרק למיניהן.
- רטבים: סויה, מיונז, קטשופ וכד'. לחלופין העדיפו חומץ בלסמי, חומץ תפוחים.
מה האלטרנטיבות?
- קטניות – עדשים, מיני שעועית, אפונה, סויה (טופו). מומלץ להשרות, להנביט ולהחזיק במקרר ובמקפיא לשעת הצורך. ניתן להכין מהם תבשילים, מרקים, לשלב בסלטים (מבושלים או מונבטים חיים), קציצות, ממרחים ועוד.
- דגנים נטולי גלוטן: אורז (כולל אטריות), קינואה (לבנה/אדומה/שחורה), כוסמת, אמרנט, שיבולת שועל, דוחן, טף, פולנטה, סורגום (דורה). ניתן להשיג גם אטריות שעועית ואטריות מקמח חומוס.
- דגנים עם גלוטן לאחר החג: כוסמין, שיפון, שעורה (גריסי פנינה) וחיטה מלאה (כולל בורגול, קוסקוס).
- קמחים נטולי גלוטן – ניתן לטחון גם במטחנה ביתית: קמח שקדים, קמח אורז, קמח עדשים, קמח חומוס, קמח טייגר נאט, קמח כוסמת, קמח שקדים.
- ירקות – חשפו את עצמכם גם לירקות שנמנעתם מהם עד היום. ושלבו בתפריט שלכם ירקות חיים, מאודים, מבושלים, אפויים, מוקפצים, במיץ, שייק וכו'. כולל ירקות עליים כדוגמת חסה, קייל, מנגולד, כרוב, סלרי, תרד, נבטים, חובזה, ריג'לה. העדיפו ירקות אורגניים.
- ירקות בכבישה עצמית (כמקור לפרוביוטיקה).
- תבלינים – עדיפות לנטולי גלוטן: כורכום, ג'ינג'ר, כמון, פלפל שחור, קינמון וכו'. עוד על תבלינים תוכלו לקרוא כאן.
- עשבי תיבול טריים – כוזברה, פטרוזיליה, שמיר, נענע, בזיליקום, טימין, אורגנו, בצל ירוק
- פירות טריים, קפואים (פירות יער מעולים לשילוב בשייק) ומיובשים (עדיפות לאורגניים).
- סופר פוד – זרעי צ'יה, ג'וג'י ברי, ספירולינה, פולי קקאו, תותי עץ, מאקה, פולן דבורים ועוד.
- אגוזים, שקדים וזרעים (זרעי חמניה, זרעי דלעת) – עדיף לאכול במתכונת טבעית, ללא קלייה והמלחה ולאחר שהשרנו במים. מהווים מקור מצויין לחלבון ושומן.
- מלח הימלאייה / מלח סלעים
- שמנים בכבישה קרה – שמן זית, שמן קוקוס, שמן אבוקדו, שמן חמניות, גהי (חמאה מזוקקת), שמן זרעי המפ.
- ממתיקים – דבש, סילאן, סירופ מייפל, סוכר קנים, סוקר קוקוס, מולסה .
- אצות – מהוות מקור לוויטמינים, מינרלים ובראשם יוד.
- הרוו את צמאונכם במים (בשילוב עשבי תיבול מרעננים, לימון או פירות יער), מיצי ירקות וחליטות תה.
עוד כמה עצות זהב
- מיקרוגל OUT. בלנדר (אפשר גם בלנדר מוט ידני), מסחטת מיצים, מעבד מזון, תנור וכיריים IN.
- אם אתם לא מבינים מה המשמעות של הרכיבים המופיעים על תווית המוצר שביקשתם לרכוש, השאירו אותו בחנות.
- לא כל מה שנמכר תחת הסיסמא "נטול גלוטן", "דל קלוריות", "דל שומן" וכו' הוא בהכרח מוצר איכותי ובריא שייטיב עם בריאותכם. הקפידו לקרוא את תוויות המזון.
- העדיפו אריזות זכוכית, נירוסטה וצנצנות לאחסון על פני אריזות וקופסאות פלסטיק.
- העדיפו תכשירי ניקוי על בסיס טבעי והשתמשו בחומרים כימיים קשים רק לעיתים רחוקות ובאין ברירה אחרת.
- העדיפו סירים מנירוסטה, ברזל יצוק, קרמיקה, זכוכית (פיירקס) ופלדת אל חלד על פני סירי טפלון.
חג חרות שמח ובריא.