נגיעות סיניות קטנות בלב
לאוהבי הז'אנר, המסעדה שונה מעט מהדוכנים לממכר כיסונים שמוצבים בקניונים או במזללות בתל-אביב, למרות שאלו מגישים כיסונים טעימים להפליא, המבחר עם השנים כמעט ולא עבר שינוי. התפריט במסעדת "פוראמה" פשוט אך עשיר ומגוון, ולצד היצע רחב של כיסונים בצורות הכנה שונות כגון: אידוי, אפיה, צליה ובישול הכיסונים ממולאים בירקות, בבקר, בעוף או פירות ים ועשויים מבצק מקמח חיטה (לבן) או אורז, אומנם יהיו שיצדדו נגד אכילת קמח לבן, אך במקרה הזה, במספר מנות, הבצק היה דק מאוד וכמות המילוי עלתה עליו באופן משמעותי. מבחינת קהל היעד, חלק מהמנות יכולות להתאים גם לצמחוניים וגם לטבעוניים. לבעלי רגישות לגלוטן יש להפעיל שיקול דעת מאחר וכל המנות יוצאות מאותו מטבח.
רקע על פוראמה
סיפור המסעדה מתחיל בתקופת מלחמת העולם השנייה כאשר הסבתא היהודייה של בעלי המסעדה היום, משפחת וונג, בורחת לסין בעזרת איש עסקים סיני שהכירה בטורקיה. בין השניים נרקמת אהבה והם נישאים ומקימים משפחה. ברבות השנים המצב בסין מקשה על המשפחה לחיות בתנאים נאותים, לאור אסונות טבע שפוקדים את המדינה וגורמים לרעב, והמשפחה מחליטה לעזוב את סין. גם הפעם הרקע היהודי של המשפחה נחלץ לעזרתה וישראל היא המדינה היחידה שמוכנה לקבל אותה בזרועות פתוחות. המשפחה עולה לישראל בשנת 1979 ומתמקמת בעיר תל-אביב ובשנת 1982 פותחת את אחת המסעדות הסיניות הראשונות בתל-אביב "מיסטר וונג", בהמשך נפתחת גם מסעדת "סאן פלאוור" בראשל"צ ובשנת 85' מסעדת "פוראמה" באשקלון.
אלן וונג מבעלי המסעדה משתף אותי בחזונו שקורם עור וגידים בימים אלו: "השאיפה שלי להרחיב את הקונספט של אוכל בריא בכל שכונה ועיר ולהקים מזללות דים סאם זולות בהם יוגש אוכל בריא ומזין על בסיס אידוי ובישול במים שיחליף את מזללות האוכל המהיר והמטוגן, רווי השומן והקלוריות". מר וונג גם מספר לי שלהפתעתו, למרות הקיץ התל-אביבי החם והלח, המנה הפופולרית במסעדה היא מרק האטריות העשיר בירקות, אצות, נבטים, פרוסות בשר/טופו שמגיע לשולחן חם ומהביל. לאוהבי הבשר, מנת הכיסונים הנמכרת ביותר היא "שאו-לונג" כיסוני בצק חיטה ממולא בשר לבן.
במהלך הארוחה נהניתי ממספר מנות שבהמשך אשמח להמליץ עליהן, אך היתרון בארוחה היה ללא ספק הקונספט: המנות קטנות, כל מנה כוללת 3-4 כיסונים מה שמאפשר לשולחן של ארבעה סועדים להזמין מנה אחת ולהתחלק בה ובכך להגדיל את מגוון המנות ומגוון הטעמים. אני ושותפיי לארוחה הזמנו כ-7 מנות של 4 יחידות כל אחת וזאת בנוסף לסלט ומרק משותף שהגיע עם קעריות קטנות. המנות לא קטנות ולא גדולות מידי, ומשאירות תחושת שובע וקלילות, האכילה סביב אותה מנה יוצרת תחושת שותפות ומזמינה לשיחה ודיון סביבה. בין מנה למנה יש המתנה של מספר דקות דבר שמאפשר זמן לעכל, להירגע ולבדוק את מפלס השובע. כמובן שאכילת כמויות קטנות במשורה… ובמקלות סיניים, תורמים לאכילה איטית תוך כדי הנאה מהטעמים.
קצת על המנות
על אף החום המעיק ששרר בחוץ – סוף חודש אוגוסט, צהריי היום, 35 מעלות, מרק הוון-טון היה טעים וקליל, בצק הכיסונים במרק היה עדין ונימוח ועטף את ירקות הגינה הכרוב, הגזר והאפונה ברכות, נגיעות הבצל הירוק הוסיפו למנה עומק ורעננות. מנה נוספת שהשאירה בי טעם של עוד הייתה "פנג –גוא" כיסוני בצק אורז ממולאים בירקות: גזר, תירס, פטריות, כרוב ואחרים בציפוי של דף אורז שקוף, או מנת "גאוטי" כיסוני בצק חיטה עבה ממולא בבקר בליווי רוטב לימון שהוסיף חמיצות קלילה למנה. אני חייבת גם מילה טובה על הסלט הסיני מגזר, צנון ושומשום, שאכלתי דומה לו לפני שנים, וטעמו העלה בי געגועים. ההפתעה בעיניי הייתה הקינוח "באו" כיסוני בצק חיטה ממולאים במחית שעועית מתוקה שנחשבת לשוקולד סיני – לטעמי תוספת של סילאן או רוטב מתוק אחר היה משדרג את המנה.
מתכון למלית "באו" :
חומרים:
חצי כוס שעועית אדומה לאחר השרייה
סוכר לפי הטעם
מים להרתחה
מקל וניל
הכנה:
להרתיח את השעועית במים בתוספת סוכר (לדעתי אפשר לנסות תחליף מתוק בריא אחר) עד לקבלת רכות נימוחה, להוסיף או לגרוע מים כך שהעיסה תהיה מעט סמיכה. להוסיף מקל וניל.
בתיאבון
מסעדת "פוראמה" – דים סאם רח' בן-יהודה 7 ת"א 054-7095555 פתוח כל יום למעט יום שישי בין השעות 12:00-22:00 (לא כשר), לא ניתן לקבל הזמנות מראש
מוזיל את האתר שלכם לראות פה כתבות שאין כלום בינן לבין בריאות, תזונה, תזונה בריאה.. תרימו ת'רמה
אני דווקא אהבתי את הכתבה ואת הסיפור המשפחתי…
רק לוודא שהם לא משתמשים במונוסודיום גלוטומט כמו שאר המסעדות הסיניות בעולם…