מרק טום יאם תאילנדי
מרק טום יאם – בעל טעם עז וריחני, הוא מרק המוכר לכל מי שביקר בתאילנד, כיוון שהוא מוגש שם בכל דוכן אוכל ברחוב. מרכיביו הבסיסיים הם למון גראס (עשב לימון), שורש גלנגל ועלי קפיר ליים, שהוא זן הדרים בעל ריח לימוני מיוחד.
הרכיבים
1 ליטר של ציר עוף או ירקות ומעט מלח ים אטלנטי גס
3 גבעולים של עשב לימון (בסיס הגבעול המעוגל הוא החשוב במיוחד)
עלי קפיר ליים
6 פרוסות גלנגל מיובש
150 גרם פטריות שמפיניון/פורטובלו/ירדן
1 צ'ילי ירוק (לא חובה)
4 כפות מיץ ליים/לימון
חופן של עלי כוסברה
אופן ההכנה
חותכים ומרחיקים את החלק הירוק של עשב הלימון ושומרים אותם לחליטת תה.
את חלקו הלבן של עשב הלימון, הנמצא בבסיס העלים, מפרידים ושוטפים היטב משאריות חול. פורסים דק דק.
יוצקים את הציר לתוך הסיר, מוסיפים את הפרסות הדקות של עשב הלימון, את עלי הקפיר והגלנגל המיובש ומביאים לרתיחה.
אם הציר אינו מתובל כדאי להוסיף מלח ים אטלנטי גס לפי הטעם.
מנמיכים את האש ומבשלים כחמש דקות.
בזמן הזה, מנקים את הפטריות במגבת או במברשת (לא שוטפים) וחותכים לרבעים.
מנקים את הצ'ילי מהגרגרים החריפים וקוצצים דק. מוסיפים למרק: פטריות, צ'ילי ומיץ ליים. מערבבים ומסירים מהאש.
מגישים עם עלי כוסברה קצוצים.
מה אומרת הרפואה המסורתית
מרק טום יאם נולד בתאילנד והוא חלק ממשפחת מתכונים האופייניים לדרום מזרח אסיה, המופיעים גם באינדונזיה ובויאטנאם. אזורים אלו מתאפיינים באקלים לח וחם והם מוכי טפילים עד כדי כך שרבים מתושבי אזורים אלה נושאים בגופם טפילים במשך כל חייהם. תזונה המשלבת חומרי גלם בעלי יכולת חיטוי, המדכאת את שגשוג הטפילים היא הדרך שלהם להתמודד עם הטפילים. קפיר ליים, עשב הלימון והגלנגל הם דוגמה למזונות אנטיספטיים כאלו.
מזונות אלו גם מרסנים תהליכים פתולוגיים ותבלינים אלו עשויים להפחית דלקתיות ולמנוע מחלות ניווניות לרבות סרטן. הרכיבים הפעילים בצמחים אלו מעכבים מנגנונים המסייעים לשגשוג גידולים, מעכבים יצירת כלי דם חדשים (אנגיוגנזה) ומעודדים מוות תאי מתוכנן של תאי סרטן (אפופטוזיס).
מתכון זה יכול להתאים לאחר אבחנה אישית לטיפול ולמניעת מצבים בריאותיים כגון השמנה, טפילים, סרטן ומחלות נשימה שונות.
המתכון באדיבות ג'סיקה הלפרין (Dip.Ac) מטפלת ברפואה סינית ושפית ואייל שפרינגר מייסד אתר ושיטת TEF ומנחה קורס המטפלים לתזונה סינית מקרוביוטית