LiveWell_Fly
Bari15_Fly

מורינגה את אהובתי

מאת: לימור עברון גילת, מתמחה בנטורופתיה
זמן קריאה: 2 דקות
מורינגה היא העץ הנדיב, שמעליו אוכלים, נרפאים ומשפרים את איכות החיים בכמה מונים. נראה שהמורינגה נדדה מהודו הרחוקה, ממש כדי להאיר את עינינו ולתת לנו להנות ממתנותיה הרבות
Bari15_In

זהו. התאהבתי. האובייקט : עץ מורינגה שמלבלב לו בגינתי. מדי פעם אני שולחת יד, קורעת כמה עלים ותוחבת אותם אל פי. הטעם: אגוזי, רוקטי שכזה. טעים. גם בסלט חסה הוא התקבל מצוין. אבל השוס היה, להכניס עלי מורינגה למעבד מזון שעיבד טחינה. אפילו בני בן ה – 12, חשדן בן חשדן ואין להאשימו נוכח הניסיונות הקולינאריים  אליהם היה חשוף… אכל את הטחינה המורינגית בהנאה וביקש עוד.

הבנתי את הפוטנציאל הגלום ויצאתי לחפש את המקור.
חבר אמר לי, שיש חוות גידול מורינגות בעמק חפר. אם שולחים אליהם מעטפה מבוילת, הם שולחים בדואר החוזר 5 זרעים של מורינגה. ללא שום תמורה כספית. בתור רומניה גאה, (פחות או יותר…), כל מי שנותן משהו ללא תמורה, הינו סוג של נס, שיש לחוקרו לעומק. אז הגעתי בבוקר שטוף שמש אחד, לחוות המורינגות הפסטוראלית, שמתחבאת לה בעמק חפר.
פגשתי את ד"ר דוד מייקין, זאולוג, שגילה  במקרה את צמח המורינגה והחל לגדלו ולגרום לעם שיושב בציון, להתוודע אל הפלא הזה ואת ויטל הייחודי, שמנהל את המקום.

אז מה טוב במורינגה?

מורינגה יכולה לגרום לרמות סוכר לרדת, אצל אלה שזקוקים לכך, מאזנת יתר לחץ דם, מפחיתה כולסטרול, היא מתפקדת כאנטיביוטיקה, עשירה בנוגדי חמצון, מונעת את המחלות שנגררות / נגרמות, עם הגיל, (אלה הניווניות), יש בה רכיב שעוצר את הזמן, אנטיאייג'ינג, מונעת סרטן. מורינגה מתמודדת היטב עם זיהומים, טפילים, פטריות, תולעים, יש בה עושר של ויטמינים ומינרלים. בקיצור – מלכה!

ישנו משפט שקונה כל אדם באשר הוא: 'יש בה יותר ויטמין C מאשר בתפוז, יותר אשלגן מאשר בבננה ויותר סידן מאשר בחלב, יותר ברזל מבתרד ויותר ויטמין E מבשקדים'.

ישנם 13 סוגי מורינגה בעולם. בחווה שבכפר חיים, יש 7 סוגים. זאת הנחקרת ביותר והמוכרת, הינה המורינגה המכונפת. מגדלים את העצים בצפיפות, כשרוחה הטובה של תרבות הפארמקאלצ'ר, מרחפת ממעל ומבקשת מעדנות לחסוך במים להשקיה. אם קוטמים ענף של מורינגה, היא פורצת לצדדים. היא גדלה בתנאים קשים ומהר. כל חלקיה ניתנים לשימוש. העלים למאכל, בצורה טריה או מיובשת לתה או כאבקה, הפרי, שהוא תרמיל ארוך, מתבשל כחצי שעה במים עם מעט מלח, צר לי לאכזב, אבל אלה שאני פגשתי (התרמילים, היו מעט מעוצים, גם לאחר הבישול). הפרחים, מאודים או מטוגנים (לאלה מאיתנו שנותר בהם חוש הומור והם עדיין מטגנים…), הם מעדן של ממש. מהזרעים, מפיקים שמן ברוך כישרונות. כבר למחרת רקחתי קרם אנטי אייג'ינג שהכיל את שמן המורינגה שקניתי וגרם לעור הפנים שלי להודות בחום, על הביקור שהביא את אותו שמן פלא אל ביתי. הזרעים היבשים, יודעים לספוח ולהשקיע פסולת אורגנית והם משמשים לטיהור מים. כשהייתי שם, כרסמתי זרע של מורינגה. הרגשתי מרירות, לאחר מכן מתקתקות ואז מין שובע, כאילו בלעתי שתי מנות שווארמה…

מורינגה משתלבת בארוחת הערב

לא יודעת מה איתכם, אבל אני רכשתי לי חברת אמת חדשה – לטווח ארוך. באותו הערב, בישלתי לחברים שהגיעו לארוחה, אורז מלא עם עלי מורינגה בתוכו (אמנם הויטמינים הלכו, אבל נשארנו עם המינראלים…), הטחינה המפורסמת, היתה מורינגית מדי, ככה קורה כשאני מתלהבת יתר על המידה. מידתיות – ככה ניסתה אימי ז"ל, לחנך אותי (ללא הועיל) מגיל צעיר… בסלט החסה פיזרתי בנדיבות עלי מורינגה טריים. האורחים, שלא היו חובבי בריאות במיוחד, הביטו זה בזו במבט טרוד משהו, אך המהמו בנימוס שהאוכל טעים… כעת נותר לי לשלב אותה בקינוח ואני מסודרת.

פגשתי בחווה, אנשים מיוחדים, אידיאולוגים שהפצת המורינגה הינה נר לרגליהם. בעולם חומרי, מהיר ועצבני, הביקור בחווה היה משב רוח מרענן ומלא אופטימיות.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. דוד

    מי שיגיע אלינו לכפר חיים , בתאום עם ויטל , 052-2646783 יכול לקבל שתיל אחד חינם.
    ניתן להסתכל באתר שלנו ולאסוף שם עוד מידע,
    http://www.moringa.co.il

  2. אביבה

    שלום
    אני מאמינה שבכל צמח בטבע יש רכיבים שטובים לריפוי האדם …צריך רק למצוא אותם .
    מוצא חן בעיני עץ המורינגה והייתי שמחה לנסות לעשות ממנו קינוח
    בברכה אביבה

  3. לימור עברון גילת

    פגשתי בחווה, אישה בשם ננסי תמיר (נתנה אישור לפרסום, כמובן) שגרה בקיסריה. היא עברה לפני כמה שנית השתלת ריאה וקיבלה תרופה נוגדת דחיית השתל, ומאז היא סבלה מגידולי עור קטנים על הידיים והרגליים. נותחה עשרות ניתוחונים קטנים ומעצבנים. מאז שהתחילה להשתמש בסבון ובשמן המורינגה (אחרי הרבה סקפטיות וחשדנות), הגידולים (טפו טפו), לא שבו. סיפור אמיתי!!

  4. גילה

    תודה על המאמר המקסים. יש לי עץ מקסים בחצר :). מה הכמות המומלצת של עלים ביום??? רוב תודות.

  5. Lea

    אני מתגוררת בלוס אנגלס
    האם למישהו יש מידע היכן ניתן לרכוש את העץ
    בברכה
    לאה סירני

  6. לימור עברון גילת

    את שמן המורינגה, ניתן לקנות בחוות הגידול בכפר חיים. מס' טלפון: 077-5510752. עלים טריים, ניתן גם כן לרכוש שם, אבל הכי טוב, להגיע לחווה, לקבל במתנה שתיל של מורינגה ולשתול בגינה או בעציץ גדול, אם אין גינה. שמן המורינגה הוא אנטי אייג'ר נהדר, עשיר באנטיאוקסידנטים וגם ממה שראיתי במו עיני בחווה, מרפא מסרטן העור.
    לגבי כמויות, מאחר והמורינגה נחשב לירק, אין סכנה כלשהי של מינון יתר, הייתי אומרת באופן גורף שעלים משלושה או ארבעה ענפים יעשו עבודה טובה

  7. לימור עברון גילת

    אני מציעה לך להתקשר לחווה ולברר איך ניתן להשיג עץ, או לשלוח אליהם מעטפה מבוילת והם שולחים 5 זרעים להנבטה עצמית. עשיתי את זה והצלחתי, אני עירונית בת עירונית…

  8. אוסנת

    שלום , מאוד הייתי רוצה גם לקבל זרעים של המורינגה. מישהו יכול לרשום את הכתובת המדויקת לשליחת המעטפה? תודה מראש

  9. מישהי שנדהמה מהפלא....

    מעל לחצי שנה סבלתי ממעי רגיז (עצירות כל היום, ובבוקר יציאה כמו מיים), הרופאים אמרו לי שאני צריכה לחיות עם זה… ניסיתי כמה פתרונות טבעיים, ורק מורינגה הצליחה תוך יומיים שלושה להעלים לחלוטין את המעי הרגיז. לקחתי את החפיסה עד הסוף מרוב אושר, ושנה עברה מאז ואין זכר למעי הרגיז… פשוט פלא אמיתי.(קונים בחנויות טבע, אני משתמשת ביתית ואינני קשורה לשום חברה, אבל לפעמים בא לי לעמוד בתור הארוך לרופא גסטרו ולחלק לכל החולים המסכנים את המוצר… הרופאים פשוט לא יודעים לטפל בבעיות כאלו, ובושה שתרופה כזו לא ידועה לרופאים. פשוט שערוריה לדעתי…)

  10. זיו ניצת הדובדבן

    לא אחראי , ולא מקצועי כמובן לומר , שהרופאים לא יודעים לטפל ….. במעי הרגיש , הם מפנים אליי (נטורופתית – אירידיולוגית) להכוונה תזונתית , ואני לא מסכימה עם הגישה של טיפול "קסם" עם מוצר שקוראים לו מורינגה או מוצר אחר , הטיפול במעי הרגיש , הוא תזונתי , בתוספת פרוביוטיקה ספציפית , הרגעת סטרס במקרים הנדרשים ,( הכוונה לטיפול בנושא. ). וכמובן צמחי מרפא , אוליי האחרון מביניהם , ולא בכל המקרים הוא , מורינגה , מבלי קשר לכך עץ המורינגה מכיל מרכיבים ייחודיים וטובים , רק שההתאמה של כל תוסף תזונה , לא יכולה להיות כללית כל כך , רק בהתאמה אישית , תוך כדי תשומת הלב , ל"סל התרופות" או ו התוספים ואורח החיים של המטופל , כדי שה"מורינגה" תתאים לו ותשפר את בריאותו , אז נא לא לתת עצות ולבטל את הרופאים , כי הם בהחלט מודעים לנושא המעי הרגיש.