מהו הפרי עם הכמות הרבה ביותר של נוגדי חמצון?
עולם המדע חוקר בשנים האחרונות בקדחתנות רבה את גוף האדם כשהוא מנסה להבין אילו חומרים מועילים לבריאות ואילו מזיקים.
כחלק מזה חוקרים רבים היו ועדיין נחושים לגלות מדוע אנו מזדקנים או מפתחים מחלות.
תהליך החמצון בגוף
הזדקנות התאים ו/או פגיעה בתפקוד שלהם מושפעת מהרבה מאוד גורמים ובעיקר מרדיקלים חופשיים.
רדיקל חופשי הוא למעשה מולקולה בעלת מספר אי זוגי של אלקטרונים המוגדרת בשל כך כמולקולה שאינה יציבה.
המולקולה הזו "גונבת" אלקטרונים ממולקולות אחרות יציבות (בעלות מספר זוגי של אלקטרונים) כדי להגיע לאיזון.
כך נוצרת מעין תגובת שרשרת של "גניבה" – חמצון, המובילה להתרבות של רדיקלים חופשיים.
חשוב להבין שרדיקלים חופשיים נוצרים בגוף כל הזמן 24/7, בין היתר כתוצרי לוואי של תהליך העיכול, של תהליך הנשימה ושל פעילות גופנית.
כאן בדיוק נכנסים לתמונה נוגדי החמצון
נוגדי החמצון (Antioxidant) הן מולקולות יציבות (פלוס) עם אלקטרון "רזרבי", או אם תרצו "גלגל ספייר".
ברגע שהן פוגשות רדיקל חופשי הן מוסרות לו את האלקטרון ומחזירות אותו לאיזון שהופר.
אז ניתן להגיד שהכל שב על מקומו בשלום?
זה כבר תלוי. בעיקר תלוי בכמות נוגדי החמצון שיש לנו.
הבעיה הגדולה מתחילה כשהאיזון בין הרדיקלים החופשיים לנוגדי החמצון בגוף מופר באופן משמעותי לטובת הרדיקלים – כאן בדיוק מתחילים הנזקים לתאים הבריאים.
ריבוי כרוני של רדיקלים חופשיים יכול לגרום, בין היתר, למצב הנקרא "לחץ חמצוני" שגורם להופעת מחלות כרוניות רבות כגון סוכרת.
אז כולנו יכולים להסכים שהיום, אוכל על המדפים – לא חסר.
מה שכן חסר אלה מזונות בריאים שבאמת מזינים את הגוף.
אם נבחן את התזונה של האדם הממוצע היום נגלה שהיא עמוסה בפחמימות מעובדות אבל דלת או, גרוע מכך, נטולת ערכים בריאותיים מזינים – נוגדי חמצון, למשל ובעיקר.
הכירו את הארוניה – הפרי עם הכמות הרבה ביותר של נוגדי החמצון!
ארוניה היא פרי יער עגול וקטן שמגיע אלינו מצפון אמריקה ומזכיר מעט חמוציות.
הארוניה יכולה להיות שחורה או אדומה, או שילוב של השניים – ארוניה סגולה.
הארוניה היא – שימו לב היטב – המרוכזת ביותר בנוגדי חמצון מבין כל סוגי האוכמניות ואף נמצא בה כמות גבוהה יותר גם משל הרימון.
השבטים האינדיאניים השתמשו בפרי הנפלא הזה לטיפול במגוון תסמינים ומחלות: צינון, שפעת, בעיות במערכת העיכול ואפילו לעוררות החשק המיני, כשהם צרכו אותו בעיקר בצורת תה.
כיום הארוניה פופולרית ברחבי העולם וניתן להשיג אותה טרייה, מיובשת, כאבקה או כמיץ.
זו לא (רק) הכמות – אלא גם האיכות
היתרונות הרבים והמגוונים של פרי הארוניה נעוצים לא רק בכמות הגבוהה של נוגדי החמצון אלא באיכות שלהם.
בארוניה מצויים נוגדי חמצון מסוגים שונים ורבים שלא נמצא בכל פרי יער או מזון אחר לצורך העניין: אנתוציאנינים, פלבנואידים, ויטמינים המשמשים כאנטיאוקסידנטים עוצמתיים (ויטמין A ו-C) וכו'.
ומדוע זה מהותי? כיוון שכמו שיש סוגים שונים של נוגדי חמצון, כך גם קיימים סוגים רבים של רדיקליים חופשיים.
לא כל נוגד חמצון יכול להילחם בכל רדיקל.
לכן, ככל שמגוון נוגדי החמצון בגוף יהיה רחב יותר כך נוכל להיות רגועים שמגוון רחב יותר של רדיקלים מושמדים.
למאמרים נוספים על פרי הארוניה:
מיץ הארוניה – המלך לפתרון דלקות בדרכי השתן
ארוניה – בריאות טובה, נראים נפלא ומפחיתים במשקל
ארוניה – נוגד החמצון האולטימטיבי לספורטאים
8 יתרונות בריאותיים מוכחים של פרי הארוניה
ארוניה וסרטן
שורה של מחקרים מראים כי צריכה של גרגירי ארוניה עשויה להפחית התפשטות של תאי סרטן מסוגים מסויימים.
על פי מחקר שפורסם בשנת 2018 תרכובת אורגנית מסוג טריטרפן (3-O-p-Coumaroyltormentic Acid) שבודדה מתמציות ארוניה מעכבת יצירת תאי גזע של סרטן השד וזאת באמצעות הורדת ויסות של חלבון בשם c-Myc שהוא גורם חיוני להישרדות התאים הסרטניים[i].
ארוניה וסוכרת
מחקרים מוקדמים על חולדות הראו קשר בין צריכה של גרגרי ארוניה לתנגודת אינסולין.
מחקר משנת 2020 מצא כי תמצית מימית של ארוניה חיזקה את איתות האינסולין ובכך שיפרה את הרגישות לאינסולין[ii].
מחקר נוסף משנת 2002 מצא כי צריכה של מיץ דל קלוריות המופק מפרי הארוניה (עם ממתיקים מלאכותיים וללא סוכר) יכול להוות תוספת משמעותית לטיפול בסוכרת[iii].
במחקר ראו כי צריכה יומית של 200 מ"ל מיץ במשך תקופה של 3 חודשים הייתה יעילה בהורדת רמות הגלוקוז בדם בצום וכן שיפרה את מדדי ה-HbA1c (חלבון מסוכרר), הכולסטרול הכללי ורמות השומנים.
ארוניה והפרעות לב
אותו מחקר משנת 2020 מצא בנוסף כי תמצית הארוניה מגבירה את ספיגת הגלוקוז וניצול הגלוקוז בליבן של חולדות בריאות.
מכאן הוסק שהארוניה יכולה לשמש כתרופה טיפולית פוטנציאלית בהפרעות לב עם מטבוליזם לקוי.
ארוניה ומחלות כבד
עדויות וניסויים של השנים האחרונות מוכיחים כי הפרי מועיל לשיפור ותפקוד כל איברי הגוף.
מחקרים[iv] הראו שתמצית פוליפנולים (תרכובת אורגניות) המצויים בארוניה יכולים להקל על דרגת מחלות כבד.
ארוניה ומחלות ווסקולריות
הודות לפנולים שבפרי הוכח כי ביכולתו לסייע להפחתת הסיכון לפתח מחלות ווסקולריות.
מחקר שפורסם בשנת 2019[v] בדק את השפעות הארוניה על תפקוד כלי הדם באמצעות צריכת פרי שלם ותמצית בצורת אבקה במשך 12 שבועות.
מסקנת המחקר הייתה שלצריכה קבועה של ארוניה פוטנציאל לשמור על בריאות הלב וכלי הדם אצל אנשים בסיכון נמוך.
ארוניה ומעיים
המיקרוביוטיקה (הרכב חיידקי המעי) של המעי שלנו הוא נושא שנחקר רבות בזמן האחרון – ולא בכדי!
מגוון נמוך של חיידקים נמצא באנשים הסובלים מתסמינים ומחלות כגון מחלות דלקתיות (קרוהן), קשיחות של כלי הדם, סוכרת, השמנת יתר ועוד.
אותו מחקר בדיוק משנת 2019 מצא בנוסף, כי אצל גברים בריאים, צריכה של פנולים (תרכובות כימיות) המצויים בארוניה שיפרה גם את הרכב המיקרוביוטיקה של המעי.
ארוניה ודלקות
פרי הארוניה הוא אנטי-דלקתי עוצמתי במיוחד המסייע ומונע דלקתיות.
ואם חשבתם שתרופת הסבתא הטובה ביותר כנגד דלקות שתן הן החמוציות – כדאי שתחשבו שוב.
הארוניה, מסתבר, יעילה עד פי 10!
מחקר שבוצע בבתי אבות ופורסם בשנת 2014 מצא כי צריכה יומית של מיץ ארוניה שחורה למשך 6 חודשים הובילה להפחתה של כ-55% בשכיחות דלקות דרכי השתן[vi].
ארוניה וצלוליטיס
אם כל מה שנכתב עד כאן לא מספיק, פרי הארוניה יסייע לכם להילחם גם בתופעת הצלוליטיס!
זאת הודות לתרכובות הפעילות בפרי – אנטוציאנינים.
מחקר משנת 2013[vii] בדק 29 נשים בגילאי 25-48 עם צלוליט דרגה 2 ומצא כי צריכה יומית של 100 מ"ל של מיץ ארוניה למשך 3 חודשים העלימה את הבצקות ואת הצלוליטס.
רוצים לקבל בוסט טבעי של נוגדי חמצון? מעוניינים לשפר את הבריאות שלכם? ארוניה ברי הוא התשובה שלכם!
מקורות
[i] Choi HS, Kim SL, Kim JH, Deng HY, Yun BS, Lee DS. Triterpene Acid (3–O–p-Coumaroyltormentic Acid) Isolated From Aronia Extracts Inhibits Breast Cancer Stem Cell Formation through Downregulation of c-Myc Protein. Int J Mol Sci. 2018 Aug
[ii] Shatoor AS, Al Humayed S, Almohiy HM. Short-term administration of C. aronia stimulates insulin signaling, suppresses fatty acids metabolism, and increases glucose uptake and utilization in the hearts of healthy rats. Saudi J Biol Sci. 2021 Mar
[iii] Simeonov SB, Botushanov NP, Karahanian EB, Pavlova MB, Husianitis HK, Troev DM. Effects of Aronia melanocarpa juice as part of the dietary regimen in patients with diabetes mellitus. Folia Med (Plovdiv). 2002
[iv] Kong Y, Yan T, Tong Y, Deng H, Tan C, Wan M, Wang M, Meng X, Wang Y. Gut Microbiota Modulation by Polyphenols from Aronia melanocarpa of LPS-Induced Liver Diseases in Rats. J Agric Food Chem. 2021 Mar
[v] Istas G, Wood E, Le Sayec M, Rawlings C, Yoon J, Dandavate V, Cera D, Rampelli S, Costabile A, Fromentin E, Rodriguez-Mateos A. Effects of aronia berry (poly)phenols on vascular function and gut microbiota: a double-blind randomized controlled trial in adult men. Am J Clin Nutr. 2019 Aug
[vi] Handeland M, Grude N, Torp T, Slimestad R. Black chokeberry juice (Aronia melanocarpa) reduces incidences of urinary tract infection among nursing home residents in the long term–a pilot study. Nutr Res. 2014 Jun
[vii] Savikin K, Menković N, Zdunić G, Pljevljakušić D, Spasić S, Kardum N, Konić-Ristić A. Dietary supplementation with polyphenol-rich chokeberry juice improves skin morphology in cellulite. J Med Food. 2014 May