יוצאים ממעגל הקסם
עם יד על הלב: אם הייתם יודעים בדיוק מהם הנזקים שגורם אורח החיים שלכם, הייתם משנים אותו? אולי קראתם שהעישון מזיק ונגמלתם, אולי חוויתם שאוכל מטוגן גורם לצרבות והפסקתם, אולי הבנתם שסוכר מזוקק פוגע בשיניים והפחתתם. אבל אולי גם אצלכם, כמו אצל אחוז ניכר מבני האדם ברחבי העולם, הצטרף גורם נוסף לאורח החיים: לקיחת תרופות באופן קבוע. האם חשבתם על הנזקים האפשריים של אמצעי הקסם שאמור להעלים במחי כדור את בעיותיכם, ולא רק על התועלת?
לנושא הזה הקדיש ד"ר גיל יוסף שחר את הכנס האחרון שלו, בהפקת פורטל eatwell. השתתפתי כבר במספר כנסים של ד"ר גיל יוסף שחר, ותמיד אני מתפעלת מיכולתו לקחת את המונחים השחוקים של שיח הבריאות – בין אם אלה פעילות גופנית, כולסטרול, חלבון מהחי, תרופות או רבים אחרים – לנתח אותם לעומק, להסביר את הצד המדעי שלהם לקהל הרחב ולהציג אותם מזוויות חדשות שמטעינות את הקלישאות במשמעות אמיתית. ואל תראו בכך דבר מה: אצל רבים מתחיל תהליך השינוי לעבר תזונה ואורח חיים טבעיים יותר בתחושה עמומה שמשהו לא תקין בהתנהלות החיים, שאפשר אחרת, אך ללא הסברים לגבות את התחושה ובלי טיעונים להסביר לסביבה את מהות השינוי. כמויות המידע המדוקדק והחשוב שדוחס יוסף שחר בהרצאותיו, מאפשרות לתהליך להפוך לרציונלי ומושכל.
ד"ר שחר, רופא כללי, לא חסך מאתנו את הבשורות הרעות: לתרופות הנלקחות על בסיס קבוע יש השפעות שליליות ביותר על הבריאות, גם אם מדובר בתרופות המוכרות ביותר לחוליים הנפוצים שכבר התרגלנו לראות בהם חלק בלתי נפרד מהחיים המודרניים. למעשה, למרות שמדובר במחלות שונות (כמו סכרת, לחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה ואחרות) ובתרופות הנפרדות שפותחו עבורן, יש ביניהן מכנה משותף: כולן מרוקנות עם הזמן את הגוף מויטמינים ומינרלים יקרי ערך, וכך יוצרות לטווח הרחוק נזק נוסף לגוף שמצריך גם הוא בתורו תרופות חדשות – והנה מעגל קסמים שממנו צריך הרבה רצון וחוזק כדי להחלץ.
אך כמובן שהכנס לא נערך על מנת לדכא את רוחנו, אלא כדי להביא את הבשורות הטובות: יש דרכים אחרות – טבעיות ונכונות יותר לגוף – לטפל בחוליים האלה, להיפטר מהתרופות, ואם זאת לא אפשרי -לפחות לסתור או לצמצמם את הנזק שהן יוצרות. ד"ר יוסף שחר הפנה אותנו לספר "האמת על התרופות" מאת סוזי כהן, בהוצאת פוקוס, שבו מידע מפורט על השפעותיהן של התרופות הנפוצות, ותיאר לפרטי פרטים את התהליכים בהם נוצרים בגוף התנאים לחוליים כמו סוכרת, צרבות ולחץ דם גבוה.
בעולם שבו לקיחת תרופות יומיומיות מגילאי 50 ומעלה הפכה לנורמה מקובלת, חשוב מאוד להבין כיצד הן משפיעות ולמזער את הנזקים שלהן. לקטוע את המעגל שבו תרופה אחת גורמת לצורך בתרופה הבאה שתסתור את תופעות הלוואי שלה. לעודד לפתוח את העיניים ולחפש את האלטרנטיבות. כי הן קיימות, וגם הידע קיים.
אמבר רוגע
ספרה של סוזי כהן "כל האמת על התרופות" בהוצאת פוקוס