הרזיה בהנאה – יש דבר כזה
בשורות הבאות אשתף אתכם קצת במסע שלי לאכול אוכל טעים ובריא, במטרה לתת לכם השראה וכלים ראשונים לצאת לדרך ולהתחיל את השנה ברגל ימין במסע שמשלב בריאות והנאה. בהמשך תמצאו גם עצות מעשיות ליישום העקרונות בהתמודדות עם ארוחות החג, אירועים ואכילה בחוץ.
קודם כל, אני פחות בעד בדיאטה ויותר בעד תזונה שהיא דרך חיים. דיאטה זה משהו שעושים, מפסיקים, ואז חוזרים להרגלים הישנים ושוב עולים במשקל וחוזר חלילה. דרך חיים משמעה לאכול לפי מה שטעים, אחרת אין לכם סיכוי להתמיד. זה גם לאכול לפי מה שאתם מאמינים שנכון וטוב לגוף שלכם. דרך חיים תחזיק לאורך זמן ולא תגרום לכם להישבר בעוד כמה חודשים או שנים, ולעלות במשקל עוד יותר מקודם.
עקרונות להרזיה בהנאה
1. אוכל הוא שמחה. במסגרת התזונה הבריאה חשוב להשאיר פינה לדברים שאוהבים. אם ממש מתחשק לכם לאכול משהו, אכלו אותו. אל תתסכלו את עצמכם יותר מדי. התסכול יישאר אתכם ויגרום לכם לאכול אחר-כך יותר כדי לפצות את עצמכם. אפשר ליישם את זה בדרכים שונות, כמו להחליט על ארוחה אחת מתוכננת בשבוע שכוללת משהו לא בריא שאוהבים מאוד, או פשוט לא להתעלם מצורך עז לאכול משהו שאתם לא יכולים לוותר עליו. לאכול מזה קצת באופן נשלט. עוד יישום של העיקרון הוא: לא לצאת לארוחה במסעדה ולהזמין רק סלט… כי אין גבול לתסכול. מובן שזה עניין של הקשבה פנימית, אם מתאים לכם לאכול רק סלט ואין תחושת תסכול אז מעולה.
2. הקשיבו לקול הפנימי הקטן שאומר לכם: די, אכלתי מספיק. תאמינו או לא, הוא שם והוא מדבר בבירור. מה שאנחנו עושים בדרך-כלל זה להשתיק אותו. אז מה דעתכם להתחיל להקשיב? גם אם ממש בא לכם עוד חצי מנה… אז קחו עוד כפית אחרונה. זה כלי אדיר בתזונה בריאה שתומכת בגוף.
3. התמקדו בהצלחות בטווח הארוך. אם אתם במגמה חיובית, אבל השבוע לא ירדתם במשקל, או שפישלתם בארוחה האחרונה, או שעליתם במשקל אפילו, אל תישברו ותפסיקו הכול. אמרו לעצמכם שאתם משתפרים כל הזמן, והמשיכו לעבוד ולהתקדם. זו המלצה של ארגון שומרי משקל שעזרה לי לא לשפוט את עצמי בכל פעם שלא עמדתי בסטנדרטים הגבוהים שהצבתי לעצמי, וחיזקה אותי להמשיך.
4. אל תתנו לכישלונות העבר לייאש אתכם. כשיצאתי לדרך הבנתי שאני חושבת מחשבות רבות מהסוג הבא: "זה יהיה קשה"; "אני לא אצליח"; "תמיד הייתי שמנמונת"; "אני אצטרך לוותר על הרבה דברים". אתם יכולים לתאר לעצמכם כמה המחשבות האלו מפריעות לתהליך, שלא לדבר על זה שהן פשוט לא נכונות. שכחתי שבעצם הייתי רזונת מגיל 15 ועד גיל 30. כלומר, זה עבד במשך 15 שנה!!! זה אמנם דרש מחויבות, אבל לא עמד בציפיות השליליות שלי. זה היה טעים, מאתגר, וכמובן היה כיף לראות תוצאות.
5. שימו את ההרזיה בראש סדר העדיפות שלכם. התנהגו כאילו זה הדבר הכי חשוב עלי אדמות. למשל, היו לי ימים שהייתי מבשלת או חותכת סלט לעצמי לפני שהכנתי אוכל לבני משפחתי או האכלתי אותם. כנ"ל העדיפות לעשיית ספורט.
6. תלמדו את הכימיה של האוכל. האוכל משפיע עלינו ברמה הכימית. אם הגוף שלכם משתוקק לסוכר, או לבשר, או לכל דבר אחר, בסוף הוא ישיג את מבוקשו ושום מחויבות פנימית לא תעמוד בדרכו. למדו איך כל מזון משפיע על הגוף שלנו. למדו מה להרבות ולאכול, ובמה לצמצם כי יש סיכוי טוב שהוא יכשיל אתכם במהלך היום. יש שפע של ידע באינטרנט ובספרים. אני ממליצה על הספר "חילוף חומרים מנצח" של ד"ר מארק היימן. אבל כל אחד יבחר לפי גישת התזונה שלו. אם לא תשתמשו בידע, יכול להיות שתעשו מאמץ רב ללא תוצאות מספקות. מצב זה יוביל לתסכול שיוביל לשבירת המאמץ ולעלייה במשקל. הנה כמה דברים שאני למדתי במסגרת המחקר האישי שלי:
• כשמתחילים את הבוקר עם סוכר (עוגייה למשל), כל היום רעבים ורוצים עוד סוכר. אז עדיף להתחיל מארוחת בוקר.
• ממתיקים מלאכותיים משבשים את המנגנונים בגוף. הם גורמים לגוף להתכונן לסוכר אך סוכר לא מגיע. לכן הגוף ירצה סוכר ויגרום לנו לצרוך יותר סוכר. מחקרים מוכיחים שאנשים ששותים שתייה עם ממתיק מלאכותי משמינים יותר לאורך השנים. אם כבר שותים את זה, עדיף בזמן הארוחה.
• עדיף לאכול המבורגר, פיצה, שניצל או משהו עתיר שומנים וקלוריות לצד סלט גדול מאשר לאכול אותו בלי סלט. ההרכב הכולל של הארוחה מכיל יותר סיבים תזונתיים שמאטים את קצב העיכול וגורמים לתחושת שובע (זה ידוע במונח המקצועי כעומס גליקמי נמוך והוא חשוב לשליטה בתיאבון ובמשקל). חדשות טובות, לא? לא חייבים לוותר על המנה, רק להוסיף לה סלט.
• כדאי להתחיל את היום בארוחת בוקר גדולה. לא כדאי לדלג על הארוחה הזו. ארוחת הבוקר מכינה את הגוף לתזונה לכל היום. כשהארוחה גדולה זה מאותת למנגנונים שהרבה אוכל הולך להגיע, והגוף מתכונן בהתאם להתמודד אתו. דילוג על ארוחת הבוקר מאותת שיש צמצום היום, בעוד שאחר-כך, בלי הכנה, מגיעה כמות גדולה של אוכל שהגוף לא מוכן להתמודד אתה.
איך ליישם את העקרונות בחגים, ארועים וארוחות בחוץ?
• בואו מכווננים לכך שהשנה מתחילה ברגל ימין ושאתם עושים משהו טוב בשביל הגוף שלכם. אכלו באופן מודע. עמידה בהבטחות שלכם לעצמכם משפרת פלאים את תחושת הערך העצמי ומעלה את הביטחון העצמי.
• הגיעו שבעים לארוחה קשה מאוד ליישם עקרונות של תזונה בריאה כשאתם רעבים. אכלו סלט גדול בבית. זה יעזור לכם לעמוד בהשתדלות שלכם לאכול פחות ולבחור את הדברים שטובים לכם.
• בחרו את המנות שאתם אוהבים במיוחד וותרו על כל השאר. כי אוכל הוא גם הנאה.
• אכלו רק קצת מהקינוח אל תוותרו לגמרי ותרגישו מתוסכלים, וגם אל תגזימו.
• הקשיבו לקול הקטן שאומר לכם שאכלתם די קומו מהשולחן, עזרו לפנות כלים, דברו עם החבר לצדכם בשולחן, או שמרו על התינוק של אחותכם.
האתגר הוא, כמובן, ביישום העקרונות. את הידע אולי כבר יש לכם, אך האם אתם מיישמים? מי ייתן ותהיה לכם שנה בריאה ונפלאה בכל התחומים.
אימון אישי לאורח חיים בריא
תהליכי אימון אישי לאורח חיים בריא נערכים בליווי מאמנת אישית ותזונאית מוסמכת, ובשילוב פעילות ספורטיבית. המטרה היא לבנות מוטיבציה ולהתמיד באורח חיים בריא לאורך זמן. התוצאות של האימון נמדדות בקילוגרמים שירדו, בהרגשה הטובה, ביכולת להתמיד בהרגלים חדשים של תזונה ושל ספורט.
האימון עוסק גם בחשיבה חיובית מקדמת ובהפחתת הלחץ בחיים – שני גורמים שאם אינם מקבלים התייחסות אינם מאפשרים אורח חיים בריא אמיתי. אין דיאטה או עקרונות תזונה שמתאימים לכולם, ולכן התהליך מבוסס על פיתוח הקשבה לגוף והתאמה לאישיות. התהליכים מתקיימים באופן אישי או בקבוצה.
קבוצת אימון תיפתח בתל אביב, שכונת בבלי בחודש נובמבר.
**
רימה בורוכובסקי – מאמנת אישית ועסקית בכירה. ליוותה מאות אנשים לשינוי משמעותי בחייהם. מרצה באוניברסיטת בר-אילן במסלול להכשרת מאמנים. בוגרת תואר שני במנהל עסקים ומנהל החינוך.
הילה נוה – תזונאית קלינית טבעית, מומחית ב RAW FOOD ובניקוי גוף. בעלת ניסיון קליני של שנים בפתרון בעיות בריאות והרזייה עם ילדים ומבוגרים. מאבחנת בעזרת מכשיר GLOBAL DIAGNOSTIC. מחברת ספר התזונה :"לאכול נכון מהרגע הראשון".
בית ספר "שמים" נוסד בכדי להקנות לאנשים את כל הכישורים הדרושים כדי לחיות את החיים בשמחה ובהצלחה. לאתר הבית טל: 0508-230010