היתרונות והחסרונות של הפירות היבשים
לכל חג יש את המאכלים שלו…
בין חנוכה של הסופגניות ופורים של משלוחי המנות, יש חג אחד, שנחשב בריא יחסית – ט"ו בשבט. החג של הפירות היבשים.
אך האם הם באמת בריאים? הדיאטנית הקלינית תמר ידין, יועצת לחברת הרבלייף, מספקת לנו מידע חשוב שכדאי לדעת בנוגע אליהם.
למאמרים קודמים בנושא זה:
הישראלי היחיד בצלחת הפירות היבשים
סקירת פיצוחים מיוחדת לט"ו בשבט
איך להכין פירות יבשים לבד בבית
מהם פירות יבשים?
מדובר בפירות רגילים שעוברים תהליך ייבוש.
בעבר, נהגו לייבשם באמצעות קרני השמש, מה שעזר לשימור ערכם התזונתי.
היום, רק תמרים עוברים עדיין ייבוש בצורה זו, ואילו שאר הפירות מיובשים באופן תעשייתי.
איך נעשה הייבוש התעשייתי?
הייבוש באופן זה נעשה בתנור.
בתהליך זה מאבד הפרי ויטמינים שנהרסים בטמפרטורות גבוהות כמו ויטמין C.
בנוסף, התהליך מלווה בתוספת כימיקלים שמעניקים לפירות צבעים אטרקטיביים יותר, אך אינם בריאים עבורנו, כגון צבעי מאכל וגופרית דו-חמצנית.
לגופרית הדו-חמצנית, גז שנוצר על ידי שריפה של פחם או נפט, יתרונות בהארכת משך חיי המדף של הפירות היבשים ובשמירה על צבעם הבוהק.
יחד עם זאת, חשיפה לגופרית דו-חמצנית הינה בעייתית למי שסובל מאלרגיות או רגיש לסולפטים.
מה הערך הקלורי של הפירות היבשים?
ביחס למשקלם, הפירות היבשים עתירים בקלוריות.
למעשה, פירות יבשים מכילים פי 5-7 קלוריות מפירות טריים(!).
לדוגמה: מנה של 100 גרם משמשים מיובשים מכילה כ-238 קלוריות, בעוד שב-100 גרם משמשים טריים יש רק 48 קלוריות.
כלומר, על ידי בחירה בפירות יבשים במקום פירות טריים באותו משקל, אנו מגדילים משמעותית את צריכת הקלוריות.
בנוסף, היעדר המים בפירות יבשים משפיע על השובע.
בעוד בפירות הטריים תכולת נוזלים גבוהה המסייעת לתחושת שובע מהירה, לפירות יבשים חסרה תכולת מים זו.
אז למה כן פירות יבשים?
מכילים מינרלים חיוניים
- מגנזיום – פירות יבשים מהווים מקור למגנזיום, המינרל הרביעי בשכיחותו בגופנו. מגנזיום ממלא תפקיד חיוני בתהליכים רבים בגוף. בין היתר הוא תורם לתפקוד תקין של השרירים, כולל שריר הלב, לייצור של חלבונים חיוניים, לשמירה על עצמות בריאות ולחילוף החומרים.
- אשלגן – מינרל משמעותי למטבוליזם התאי שמסייע גם לתפקוד תקין של מערכת העצבים והשרירים. בנוסף הוא מסייע במניעת לחץ דם גבוה ותוצך בחיזוק העצמות. פירות יבשים הם עשירים באשלגן, ומכילים כ-500-700 מ"ג ל-100 גרם.
עשירים בסיבים תזונתיים
סיבים תזונתיים מסיסים ובלתי מסיסים הם מרכיבים חיוניים בתזונה בריאה.
שני סוגי סיבים אלו מצויים בשפע בפירות היבשים:
- סיבים בלתי מסיסים – מרככים ומגדילים את נפח הצואה, הודות להיותם סופחי מים. בכך הם מקלים על תנועתה במערכת העיכול ומסייעים במניעת עצירות. בין כל הפירות היבשים, שזיפים מיובשים הם הגבוהים ביותר בסיבים אלו ולכן מומלצים מאוד להקלה על עצירות.
- סיבים מסיסים – סיבים אלה סופחים מים שמגבירים את הצמיגות שלהם. צמיגות מוגברת זו משחקת תפקיד בהארכת משך הזמן בו המזון שוהה בקיבה ובמעי הדק, מה שמוביל בסופו של דבר לתחושת שובע מוגברת. הדבר יכול לסייע בניהול משקל, לווסת את רמות הגלוקוז והאינסולין בדם, ולתרום לאיזון הורמונלי. הסיבים המסיסים מהווים גם פרה-ביוטיקה, כלומר מצע מזון עבור החיידקים הידידותיים במעי הגס. בכך הם תורמים גם לבריאות המעי ולמניעת דלקות ומחלות במערכת העיכול.
פירות יבשים מהווים מקור משמעותי לסיבים תזונתיים, עם כ-5-10 גרם ל-100 גרם.
לכן, הם בעלי תרומה משמעותית לעמידה בצריכה היומית המומלצת של סיבים, שהינה לפחות 25 גרם, עבור רוב האנשים.
נוגדי חמצון
בפירות יבשים מגוון פיטוכימיקלים כגון פלבנואידים, חומצות פנוליות וקרוטנואידים.
חומרים אלה נועדו להגן על הצמח מפני נזקים שונים, ונמצא כי ביכולתם לעזור להפחית את הסיכון למחלות מסוימות גם אצל בני אדם.
אז איך מומלץ לצרוך פירות יבשים בחג או בכלל?
הנה כמה טיפים מועילים:
- בחרו בפירות יבשים ללא סוכר וללא חומרים משמרים
- שלבו גם פירות טריים, למיקסום הערך התזונתי ותחושת השובע
- אכלו פירות יבשים כחלופה לממתקים ולא בנוסף
- כדי להפוך אותם לארוחה מזינה – הוסיפו שקדים טריים או חופן אגוזים.
- אל תגזימו! זכרו כי פירות יבשים עשירים בסוכר וקלוריות, ולכן יש לצרוך מהם במידה. חופן פירות יבשים = מנה