LiveWell_Fly
LiveWell_Fly

היתרונות והחסרונות של הפירות היבשים

מאת: המידע באדיבות הדיאטנית הקלינית תמר ידין, יועצת לחברת הרבלייף
זמן קריאה: 3 דקות
ט"ו בשבט מתקרב ופירות יבשים הם חלק מהחגיגה המסורתית. מה יש לדיאטנית לומר עליהם? מומלץ לצרוך או שכדאי להתרחק?

היתרונות והחסרונות של הפירות היבשים. צילום: pixabay

SmartKish_In

לכל חג יש את המאכלים שלו…

בין חנוכה של הסופגניות ופורים של משלוחי המנות, יש חג אחד, שנחשב בריא יחסית – ט"ו בשבט. החג של הפירות היבשים.

אך האם הם באמת בריאים? הדיאטנית הקלינית תמר ידין, יועצת לחברת הרבלייף, מספקת לנו מידע חשוב שכדאי לדעת בנוגע אליהם.

למאמרים קודמים בנושא זה:

הישראלי היחיד בצלחת הפירות היבשים

סקירת פיצוחים מיוחדת לט"ו בשבט

איך להכין פירות יבשים לבד בבית

מהם פירות יבשים?

מדובר בפירות רגילים שעוברים תהליך ייבוש.

בעבר, נהגו לייבשם באמצעות קרני השמש, מה שעזר לשימור ערכם התזונתי.

היום, רק תמרים עוברים עדיין ייבוש בצורה זו, ואילו שאר הפירות מיובשים באופן תעשייתי.

רק תמרים עוברים עדיין ייבוש בצורה המסורתית. צילום: pixabay

רק תמרים עוברים עדיין ייבוש בצורה המסורתית. צילום: pixabay

איך נעשה הייבוש התעשייתי?

הייבוש באופן זה נעשה בתנור.

בתהליך זה מאבד הפרי ויטמינים שנהרסים בטמפרטורות גבוהות כמו ויטמין C.

בנוסף, התהליך מלווה בתוספת כימיקלים שמעניקים לפירות צבעים אטרקטיביים יותר, אך אינם בריאים עבורנו, כגון צבעי מאכל וגופרית דו-חמצנית.

לגופרית הדו-חמצנית, גז שנוצר על ידי שריפה של פחם או נפט, יתרונות בהארכת משך חיי המדף של הפירות היבשים ובשמירה על צבעם הבוהק.

יחד עם זאת, חשיפה לגופרית דו-חמצנית הינה בעייתית למי שסובל מאלרגיות או רגיש לסולפטים.

תוספת של כימיקלים מעניקה לפירות היבשים את צבעם הבוהק. צילום: pikrepo

תוספת של כימיקלים מעניקה לפירות היבשים את צבעם הבוהק. צילום: pikrepo

מה הערך הקלורי של הפירות היבשים?

ביחס למשקלם, הפירות היבשים עתירים בקלוריות.

למעשה, פירות יבשים מכילים פי 5-7 קלוריות מפירות טריים(!).

לדוגמה: מנה של 100 גרם משמשים מיובשים מכילה כ-238 קלוריות, בעוד שב-100 גרם משמשים טריים יש רק 48 קלוריות.

כלומר, על ידי בחירה בפירות יבשים במקום פירות טריים באותו משקל, אנו מגדילים משמעותית את צריכת הקלוריות.

בנוסף, היעדר המים בפירות יבשים משפיע על השובע.

בעוד בפירות הטריים תכולת נוזלים גבוהה המסייעת לתחושת שובע מהירה, לפירות יבשים חסרה תכולת מים זו.

פירות יבשים בעלי תכולה קלורית גבוהה יותר מאשר פירות טריים. צילום: pixabay

פירות יבשים בעלי תכולה קלורית גבוהה יותר מאשר פירות טריים. צילום: pixabay

אז למה כן פירות יבשים?

מכילים מינרלים חיוניים

עשירים בסיבים תזונתיים

סיבים תזונתיים מסיסים ובלתי מסיסים הם מרכיבים חיוניים בתזונה בריאה.

שני סוגי סיבים אלו מצויים בשפע בפירות היבשים:

שזיף מיובש - "תרופת סבתא" ידועה לעצירות. צילום: pixabay

שזיף מיובש – "תרופת סבתא" ידועה לעצירות. צילום: pixabay

פירות יבשים מהווים מקור משמעותי לסיבים תזונתיים, עם כ-5-10 גרם ל-100 גרם.

לכן, הם בעלי תרומה משמעותית לעמידה בצריכה היומית המומלצת של סיבים, שהינה לפחות 25 גרם, עבור רוב האנשים.

נוגדי חמצון

בפירות יבשים מגוון פיטוכימיקלים כגון פלבנואידים, חומצות פנוליות וקרוטנואידים.

חומרים אלה נועדו להגן על הצמח מפני נזקים שונים, ונמצא כי ביכולתם לעזור להפחית את הסיכון למחלות מסוימות גם אצל בני אדם.

אז איך מומלץ לצרוך פירות יבשים בחג או בכלל?

הנה כמה טיפים מועילים:

פירות יבשים מומלץ לצרוך יחד עם אגוזים. צילום: pikrepo

פירות יבשים מומלץ לצרוך יחד עם אגוזים. צילום: pikrepo

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו