היבטים תזונתיים בדיאטה ללא גלוטן
מחלת הצליאק היא מחלת מעי הנגרמת כתוצאה מתגובה אימונית משנית לחשיפה לגלוטן, באנשים עם נטייה גנטית. גלוטן הוא מבנה חלבוני הנמצא בעיקר בחיטה, בשעורה ובשיפון.
שכיחות המחלה עומדת על כ-1% מהאוכלוסייה הכללית, אך מעריכים כי ישנם אנשים רבים לא מאובחנים, כיוון שהמחלה יכולה להיות מלווה בסימפטומים, שאינם טיפוסיים או ללא סימפטומים כלל.
לסימפטומים מגוון רחב של מופעים, סימפטומים טיפוסיים, הכוללים תופעות גסטרואנטרליות מסוג שלשול, כאבי בטן, נפיחויות וכדומה, או תגובות המתאימות לתת ספיגה כמו חוסר בברזל ואי עליה במשקל. ישנם גם סימפטומים לא טיפוסיים, הנדמים כלא משויכים עקב מופע מינימלי או זמני, ולכן לעיתים אינם מיוחסים למחלה. מלבד אלו, רוב החולים יפתחו נוגדנים בדם ונזק בדרגה משתנה ברקמה הפנימית של המעי הדק.יהיו חולי צליאק שלא יפתחו נוגדנים והאבחנה תהייה רק בלקיחת ביופסיה בבדיקת גסטרוסקופיה.
הטיפול היחיד כיום לצליאק הוא הקפדה הדוקה של דיאטה ללא גלוטן (לל"ג) למשך כל החיים. היענות מוחלטת לדיאטה תאפשר רמיסיה של הסימפטומים ומניעת סיבוכים עתידיים. לדיאטה לל"ג יש חשיבות מכרעת בבריאות המטופל, אולם יש בה גם סיכונים תזונתיים, בשל כך חשוב לנהל תפריט מאוזן על מנת להימנע מחוסר תזונתי.
איך בונים תפריט ללא גלוטן בצורה חכמה?
בתפריט מאוזן יש לתת את הדעת על רכיבי התזונה הבאים:
- פחמימות
דיאטה ללא גלוטן מאופיינת בצריכת פחמימות פחות מורכבות ביחס לדיאטה רגילה. בנוסף, גלוטן מעכב הידרוליזה (פירוק) של עמילן במעי הדק, ולכן הוצאתו מהתפריט מזרזת את פירוק הפחמימות בזמן העיכול, דבר הגורם לספיגת סוכר מהירה יותר. זו אחת הסיבות בגינן מוצרים לל"ג מאופיינים בתגובה גליקמית גבוהה יותר.
- שומן רווי
מוצרים לל"ג במיוחד לחמים, פסטות ומוצרי מאפה מכילים יותר שומן ממקבליהם עם הגלוטן ולעיתים אף כמות כפולה של שומן רווי. כלל הילדים נוטים לצרוך יותר מדיי שומן רווי, ולכן ילדים עם צליאק המקפידים על דיאטה לל"ג, אשר עתירה יותר בשומנים על כל סוגיהם ובשומן רווי בפרט, יצרכו כמות גבוהה רבה יותר מהמומלץ לצריכת שומן רווי.
- סיבים
קמח ללא גלוטן בדרך כלל מכיל מעט מאוד סיבים, ולכן דיאטה לל"ג מספקת פחות סיבים מדיאטה רגילה. על פי מחקרים ילדים לא צורכים מספיק סיבים וילדים צליאקיים נמצאים בגירעון עמוק יותר בצריכת הסיבים שלהם. מחסור זה עלול לקדם השמנה, סוכרת ומחלות לב.
- ויטמינים ומינרלים
חולי צליאק לפני אבחון מפתחים חוסר תזונתי עקב תת ספיגה המתפתחת בעקבות דלקת כרונית במעי. החוסר הנפוץ הוא: ברזל, ויטמינים מסיסי שומן (E,A,D,K), B12, חומצה פולית, נחושת ואבץ. חוסר זה עלול לגרום לתופעות לווי.
בעת המעבר לדיאטה לל"ג, החוסר עלול להחמיר עקב ירידה במגוון המזונות, ושימוש במוצרים לל"ג, המכילים כמויות נמוכות של ויטמין D E B12 ברזל, פולת, מגנזיום זרחן.
כלל הילדים נמצאים בסיכון לחוסר של ברזל, ויטמין D וסידן, מצב זה מחמיר בדיאטה ללא גלוטן.
איך עוברים לתזונה ללא גלוטן?
- בעת האבחון יש לבצע בדיקת דם לזיהוי חוסר תזונתי ולקבוע סטאטוס תזונתי.
- לאחר האבחון יש לעבור לדיאטה ללא גלוטן ולהקפיד באדיקות.
- מומלץ להתחיל בהקדם ליווי צמוד של דיאטן המתמצא בתחום מחלת הצליאק על מנת לאפשר היענות גבוהה, מניעת זיהום משני ושמירה על סטאטוס תזונתי תקין.
- הדיאטן יאמוד את החוסר התזונתי ויתקנו על ידי תיסוף ותפריט מתאים עד החלמת המעי.
- הקפדה על גיוון ואיזון בדיאטה.
- בדיקת דם שנתית לזיהוי נוגדנים וחוסר תזונתי. כמו גם בדיקות נוספות לברור מצב הצליאק ולאיתור סיבוכים עקב הצליאק.
המלצות לשיפור ואיזון דיאטה ללא גלוטן:
- בחירה של מזונות שאינם מכילים גלוטן כלל, עדיפה על בחירת תחליפים (מזונות אשר הוצא מהם הגלוטן באופן מלאכותי).
- שילוב מזונות שאינם מכילים גלוטן, עשירים בברזל וחומצה פולית – טחינה, ירקות ירוקים, קטניות, דגים ועוד.
- בחירה בפסאודו דגנים וקטניות וקמחים המבוססים עליהם (קמחי מקור) כמו אמרנט, קינואה, אפונה, קמח כוסמת, קמח חומוס ורבים נוספים.
- אכילה מספקת של ירקות ופירות בצורתם הטבעית.
- הוספת אגוזים, שקדים וזרעים לתפריט.
לסיכום, יש חשיבות לאבחון מוקדם, טיפול בחוסר תזונתי והתאמת דיאטה ללא גלוטן על ידי דיאטן מוסמך. הוצאת הגלוטן מהתפריט איננה מספיקה, ויש צורך בראייה כוללת על כל רכיבי המזון בתפריט.
הכתבה באדיבות נעמה שיראזי, דיאטנית, חברת עמותת הדיאטנים בישראל – עמותת עתיד.