Bari15_Fly
Bari15_Fly

החומוס של ההודים

מאת: ד"ר ערן מגון - רופא איורוודי, מנהל מגמת איורוודה בקמפוס ברושים
זמן קריאה: < 1 דקה
עד לא מזמן כדי לקנות צ'אנה דאל היה צריך לנסוע עד לשוק של רמלה, לחנויות ההודיות. היום למרבה השמחה מספיק לקפוץ לטבע עדן מרקט.
Jeliat_In

צ'אנה דאל (chana dal) היא קטניה בעלת צבע צהוב, ממשפחת החומוס. היא דומה במרקם שלה לחומוס שאנחנו מכירים (ואפשר להכין ממנה חומוס נהדר) אך טעמה מעט שונה. הצ'אנה דאל נמצאת בשימוש נרחב באיורוודה ובבישול ההודי ומכינים ממנה שלל מאכלים.

היא קלה יותר לעיכול מאשר חומוס ולא גורמת לגאזים. יתרון נוסף שלה הוא האינדקס הגליקמי המאוד נמוך שלה, מה שהופך אותה לקטנייה מצוינת לסוכרתיים ולאנשים שסובלים מעודף משקל.

טעמה מתוק והאיכות האנרגטית שלה מקררת אך טעמה לאחר העיכול הוא חריף, ועל כן היא שונה מבחינה איורוודית משאר הקטניות, שטעמן לאחר העיכול הוא מתוק.

הצ'אנה דאל דומה מאוד לעדשים צהובות חצויות. שימו לב שאתם לא מתבלבלים. עדשים צהובות הופכות בבישול למחית. הצ'אנה דאל אמור להישאר שלם.

צ'אנה דאל

 

צ'אנדאל עם בטטה ומנגולד (או תרד)

חומרים (ל-4 סועדים):

1 כוס צ'נאדאל
1-2 בטטות בגודל בינוני חתוכות לקוביות
כ- 500 גר' עלי מנגולד חתוכים (או תרד)
2 כפות גי (חמאה הודית)
3 כוסות מים
תבלינים: 1 כפית זנגביל, 1 כפית כורכום,  1/2 כפית חלתית, 1 כפית כמון,
1 כפית קינמון, 1/2 כפית הל, מלח לפי הטעם.

אופן ההכנה:

מקפיצים את הבטטות בגהי עד להשחמה קלה. מוסיפים את התבלינים (מלבד ההל) לטיגון קל נוסף.

מוסיפים את הצ'אנה דאל, המים, המלח והל ומבשלים עד לריכוך הצ'אנה דאל.

כשהצ'אנה דאל רך מוסיפים את המנגולד או התרד. מבשלים כ-5-10 דקות נוספים והמנה מוכנה.

אופציית הגשה: פורסים שקדים קלופים לפרוסות, מקפיצים במעט גהי (אופציונאלי) וזורים מעל לתבשיל בצלחת ההגשה.

ההל מאבד מעט מטעמו הארומטי בטיגון לכן נוסיפו עם המים לאחר הטיגון. בבישול האיורוודי מקובל לחמם קלות את התבלינים על מנת שייפתחו וישחררו את תכונותיהם ולכן כמעט בישול של כל מנה מתחיל בטיגון קל של התבלינים

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו