SmartKish_Fly
Jeliat_Fly

גורמה טבעוני עם אהבה

מאת: עדן פלד, פסיכותרפיה הוליסטית, נטורופתיה והרבליזם קליני
זמן קריאה: 3 דקות
במעבר לאורח חיים בריא אתה תוהה אם אתה משאיר מאחוריך בצער רב מנות רבות שנהגו לערוב לחיכך כל השנים, או אם אי פעם תוכל להתמלא בארוחה דשנה ומלאה נהנתנות ועונג. אחרי הביקור במשק ברזילי אני בטוחה שכן

צילום: משק ברזילאי

Jeliat_In


משק ברזילי היא מסעדה צמחונית-טבעונית אורגנית המתפארת זה שנים רבות בתארים של גורמה בריא שמשאיר אותך עם משמעות בסוף הארוחה. המסעדה עברה בית, והשתכנה בנווה צדק, השכונה הותיקה בפאתי תל אביב, שהליכה ברחובותיה משיבים בך זמר ישן. וכך גם המקום עצמו.

 

במעבר לאורח חיים בריא אתה תוהה אם אתה משאיר מאחוריך בצער רב מנות רבות שנהגו לערוב לחיכך כל השנים. אתה תוהה אם אי פעם תוכל להתמלא בארוחה דשנה ומלאה נהנתנות ועונג. היצירתיות שאנו חווים לעיתים בבית, בפרץ של הכנת מתכון מהאינטרנט או מספר, או מעולם ערטילאי שנמצא מעבר לראשנו, או בסדנת בישול בצפייה אחר קסמיו של שף כלשהו… זו אותה היצירתיות שאנו תוהים אם ניתן למקסם עד לגורמה, כמו במטבח שאינו בריא, אורגני או צמחוני-טבעוני?

משק ברזילי
משק ברזילי נווה צדק

 

התישבתי במשק ברזילי, בשולחן שהבטיח הצלחה. המקום מעוצב בטוב טעם, והאווירה נעימה ואינה צפופה כלל, אם כי היו סועדים רבים באותה עת במסעדה. פתחנו בטבעונינה- פלטת גבינות, שמנהלת המשמרת בעצמה, הבטיחה לי כי היא עולה על המקור. ואכן כך… מי שתוהה לגבי האמינות שלי בנושא, מוזמן לטעום. אני מבטיחה שאחרי שנים רבות של חיפוש אחר גבינה בריאה ונטולת חלב (בעצם מין מאכל לבן, ניתן למריחה, וטעים), מצאתי את אשר חיפשתי. פלטת גבינות קשות ורכות יותר, מסויה, אגוזים ובדרכי הכנה שונות, מלווה בג'בטת הבית מקמח מלא ואורגני עם עשבי תבלין. אף על פי שידוע שהמנה הראשונה עשויה לסתום את התיאבון לשאר הארוחה, באותו רגע לא ממש חשבתי על הנושא, ומיהרנו, יושבי השולחן להבריק את פלטת העץ משאריות.

זו אותה פלטת הגבינות שהוגשה לטל גלבוע, הדיירת הטבעונית ומחוללת המהפיכה ב"אח הגדול". "אמרתי לאנשי ההפקה", ממהרת מנהלת המשמרת לספר, "שימסרו לה שזה ממש טבעוני, למרות שאי אפשר לנחש על פי הטעם". אני מודה שעל אף האג'נדה הבריאה שאני מחזיקה, שאין אוכלים פירות עם מזון אחר, התאנה הזו בדיוק בעונה שלה, פתוחה לרווחה ומקורמלת היא הפינוק שאפשר לחגוג איתו בדיוק ברגעים כאלו, פשוט תענוג!

 

טבעונינה משק ברזילי
טבעונינה- צילום: יותם קרן, משק ברזילי

מרגע שסיימנו, הונחו על השולחן בזו אחר זו מנות שכל אחת מהן הייתי חוטפת ובורחת איתה לאי בודד במלדיביים. תחת עצי קוקוס, על ערסל בחוף הים, ומנת חציל קלוי עם מעט חריף (חולשה שאי אפשר להיפטר ממנה אלא רק לספק) וסלט נבטים סגולים מעליו. ביד השניה הייתי מחזיקה בטח את קרפצ'יו הטופו, שעד כמה שקשה להכין טופו טעים, הקרפצ'יו הזה היה כמה רמות מעל 'טעים'- פרוסות טופו במרינדה עם עגבניות שרי קלויות.

 

הציזיקי סויה שהיה מעין מרק יוגורט סויה בכוס בדולח עם לחם מלא בצד, היה כמו שציזיקי מרגיש, עם שמיר ושום בתיבול עדין ומושלם. לאחר שילוב הטעמים הזה, היה צורך להניח רגע ולנשום, עד למנות העיקריות.

 

כדי לשטוף את הפה הוגש לנו גזוז היביסקוס שהוא בעצם רכז היביסקוס טבעי המוכן במקום ושנמהל במים מוגזים. יש כמה טעמים והם כולם על בסיס של צמחים ופירות אורגניים. באופן כללי, ידוע כי היביסקוס הינו מחזק תיאבון וגם בו זמנית עוזר לעיכול, כך שהוא היה מושלם ממש לרגע הזה.


לעוף על מרבד של קסמים לדרום הודו

המנות העיקריות הגיעו אל השולחן, והן מוצגות תוך כדי מבטים תוהים שאינם יודעים היכן יימצא המקום לכך. המנות גדולות ומשביעות, ובארוחה שאינה לשם טעימות, אני ממליצה להסתפק במנה ראשונה משותפת לזוג ועיקרית אחת לכל אחד, כשבודאי תשלפו מזלג זה לצלחתו של זה.

מנת הדגל של המקום, שגם לטעמי הייתה הצלחה בקנה מידה מקורי ואקזוטי במיוחד, הייתה המנה מוכרת מדרום הודו- מסאלה דוסה. מדובר בחביתיות עדשים כתומות אפויות על הפלנצ'ה, ועליהם שיפודי טופו במרינדה מתובל בתיבול הודי ושיפודי דלעות על הגריל: דלעת יפנית, דלעת ערמונים וזו הרגילה. כל אלו מלווים בצ'אטני קוקוס חריף וטבעוני למשעי (מטבל נענע למי שאינו התוודע עדיין לפלא). בבית אני מצרפת אותו ללביבות מכל הסוגים. כאן הוא היה טעים יותר.

 

מסאלה דוסה - משק ברזילי
מסאלה דוסה

 

המנה העיקרית הבאה הייתה לזניה טבעונית, המורכבת מדפי קמח מלא, וביניהם אוסף עלים ירקוים ברוטב שאינו נופל מהבשמל המוכר, ועל כל אלה נח לו בשמחה קרם קשיו אפוי (שוב, חובבי הבריאות ומגני האגוזים המחומצנים- זה לא הזמן להטיל ספק בטעמה של המנה הזו). מנה מדהימה ומיוחדת, שנחה על רוטב סלסה מעגבניות עם נגיעות פסטו.

 

לזניה טבעונית עם קרם קשיו - משק ברזילי
לזניה טבעונית עם קרם קשיו

 

קינוחים שאינם מביכים

 

אחד הדברים שאני פחות מתרגשת מהם מאז שהפכתי לטבעונית, יותר מאשר חובבי בריאות שעוד נוטים לפזו לעיתים לקינוחים משכרים מעט, הוא השלב הזה. כשמגיע שלב הקינוח, שלא תמיד אני מרגישה צורך עז להגשים אותו, אני מקבלת בדרך כלל מניפסט חסר רגש מהמלצר על סורבה עם עלה נענע או משהו בדומה. לצידי מתענגים הנוכחים על מוס שוקולד פרואני עם נגיעות תות או פטל מכושף, ואני בעיקר מתוסכלת מהמעמד שלא נראה לי הכרחי כלל. כאן המצב היה שונה לגמרי. נאלצנו לבחור משלל הקינוחים את הטובים ביותר, מה שלא ממש התאפשר מהצצה בתפריט המפתה, ושוב נבחרו בשבילנו שני קינוחים שנשמעו מצוין וגם הוכיחו את עצמם לאחר מכן: קראמבל תפוחי עץ חם עם סורבה תפוחי עץ אורגני ייחודי שנעשה במיוחד בשביל המקום וכן קינוח קקאו RAW העשוי מבסיס תמרים, קקאו ואגוזים ומעליו קרם קשיו עם קקאו שכולו שוחה ברוטב פירות יער חמצמץ. אני התענגתי על הקינוח המלא חיים וקקאו, בעוד שלצידי נטרף הקראמבל עד תומו. לפנק, לפנק, לפנק…

 

קראמבל תפוחי עץ
קראמבל תפוחי עץ עם סורבה תפוח אורגני

 

יצאתי מהמסעדה, שאגב, לא יקרה במיוחד, בהתחשב במזון החי, הבריא, הטרי, הטבעי והאורגני שנעשה כביד אומן ויצירתיות אין קץ, וחשתי שמצאתי רגע. רגע בתוך המציאות שבה לא היה חסר לי דבר מהעולם שהשארתי מאחורי, ושוב, הוכחתי לעצמי ולמי שעודו מחפש וישמח לקרוא שורות אלו, שלא חסר דבר בתפריט בריא וטבעוני, בדרך הטבע, גם אם הוא יושב בלב נווה צדק, ולא בגן העדן עצמו. עדיין, ההרגשה הייתה דומה.

 

 

מסעדת משק ברזילי יושבת בנווה צדק, אחד העם 6

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. גיל

    ממליץ בחום, הם נפלאים: טעים ביותר ולא יקר.