עד עצם היום הזה
השנה נסוב הכנס על בריאות העצם ומי שהגיע זכה להתעדכן במחקרים האחרונים בתחום ולטעום ממה שיש לרפואה הטבעית להציע.
פרסו את הפטריות והניחו בשמש והרי לכם מנת ויטמין D מן הטבע !
יוסי שבח פתח את הכנס ולקח אותנו למסע מרתק בין ממלכות שונות. בממלכת הפטריות גילינו שאם נקח את הפטריות הנחשבות למזון על ומומלץ לאמץ אותן כחלק מהתפריט היומיומי ונפרוש אותן בשמש כשהזימים למעלה ולא הכובע, הפטריות ייצרו עבורנו ויטמין D .
בממלכת החי הרחבנו את המושג "מזון מלא" כשדיברנו על אכילת סרדינים/דגים מבושלים על אדרתם וכן על הכנת מרק עצמות המכיל מינרלים, קולגן ועוד מרכיבים חיוניים לבניית עצם.
למדנו גם שכדאי להכניס את הבצל לתפריט כאורח קבוע, הן בשל תכולת המינרלים והן בשל תכונה מופלאה של עיכוב אוקסאלטים. האוקסלטים המצוים במגוון ירקות עליים נקשרים לסידן ומלחים נוספים ובכך מעכבים את ספיגתם מהמזון.
שמרו על האינג'רה !
מאכלים מסורתיים שעוברים מדור לדור בתרבויות שונות מתגלים אח"כ במחקרים כמזונות שהרכבם הייחודי מעניק יתרונות בריאותיים שתמכו ואיפשרו לאותן תרבויות לשרוד בתנאים שונים.
כזה הוא הלחם האתיופי המורכב מקמח הטף. האינג'רה נטול הגלוטן עשיר במינרלים, בעיקר סידן והתסיסה הארוכה של שמרי הבר משפרת עוד יותר את זמינותם.
שנה וחצי של הנקה בלעדית !
אופיר פוגל, נטורופת וחוקר אוכלוסיות מאריכות חיים בעיקר סרדיניה והאי אוקינוואה שבדרום יפן, גילה שצפיפות העצם של אוכלוסיית אוקינואה דומה לזו של ארה"ב, אולם הם סובלים פחות משברים. ייתכן שהבדיקה המקובלת היום לצפיפות עצם אינה המדד היחיד?
בכל אופן, אופיר המליץ לנו ללמוד מהמכנה המשותף המאפיין אוכלוסיות מאריכי החיים בעולם ותורם לחוזק העצם :
• להיחשף לשמש באופן קבוע ויומיומי.
• להיות בתנועה, להקפיד על פעילות גופנית.
•הנקה – הנשים באוכלוסיות מאריכות חיים נוהגות להניק את התינוקות בממוצע כשנתיים, כאשר במשך שנה וחצי הראשונות לחייהם, מדובר בהנקה בלעדית !!! אם האם לא פנויה, אז השכנה מניקה, אם אין ברירה מחטאים את העטין של העז והתינוק יונק ממנה.
•תזונה – תזונתם עשירה במזון מן הצומח, מגוון עלים ירוקים, ירקות ממשפחת המצליבים וקטניות. הם צורכים מעט חלבון מן החי, שכידוע מייצר סביבה חומצית ופוגע בעצמות ורק 6-24% בממוצע מהקלוריות בתפריט מקורו בשומן בניגוד להמלצות התזונתיות בעולם המערבי, המדברות על 30%.
• ויטמין K2 לבריאות העצם. לא רק הסידן, המגנזיום, ויטמין D ובורון חיונים לעצם אלא גם ויטמין K2! חיידקי המעי הגס מסנטזים K2 מויטמין K1 המצוי בשפע בעלים ירוקים. המאכלים המסורתיים בקרב אוכלוסיות מאריכי החיים, באוקינוואה ה"נאטו" המבוסס על סויה שעברה התססה ובסרדיניה הגבינות המיושנות שעברו תהליך התססה ארוך הם מקורות נפלאים לויטמין K2.
צאו לשמש !
ד"ר דן קרת, רופא ודוקטור לנטורופתיה, העלה מספר שאלות. האם ויטמין D מונע שברים? המחקרים שנויים במחלוקת. האם מתן ויטמין D מעלה את רמתו בדם ? גם זו שאלה שאין עליה תשובה ברורה. מה שכן ברור הוא שרמה גבוהה של ויטמין D בסרום הדם נקשרת עם רמה נמוכה של סוגי סרטן רבים, מחלות לב וכלי דם, מחלות של מערכת חיסון ותמותה בכלל.
לאחר קריאה וניתוח של מחקרים ומטא אנליזות עדכניות, ממליץ ד"ר קרת על חשיפה לשמש כדי להעלות את רמות ויטמין D בדם. מדובר על חשיפה מבוקרת, כ-3-4 פעמים בשבוע למשך כרבע שעה ללא קרם הגנה.
איזון בין תנועה פנימה לתנועה החוצה
אייל שפרינגר, ממוחה לרפואה סינית והרבליסט קליני אפיין את אורח החיים בסין התומך בבריאות העצם :
• שינה – 22:00 בלילה ישנים!
• אכילת מזון מלא מהחי כולל העצמות אבל בכמות קטנה !!!
• שימוש באיברים פנימיים-אכילת מזון מלא מהחי, עדיפה על פי אמונתם מאכילת חלקים מסויימים.
• שימוש בציר עצמות העשיר בסחוס, מינרלים וקולגן בתיבול מאכלים.
• מרכיבים ג'לטינים ושימוש בסויה ומוצריה.
• שימוש רב בפטריות, אגוזי מלך – מחזקים את הכליות – אלמנט המים.
• מזון מותסס כמו ירקות כבושים המספק ויטמין K.
• תרבות הולכי רגל – חיזוק מפרקי הירך ע"י עמידה/כריעה.
• משש עד עשר בלילה ריקודי שורות של נשים ברחובות מגיל 30 עד 70.
• חשיפה לשמש בבוקר כחלק מתרגול ג'י גונג.
• ממתקים בריאים כגון שעועית מאש ושומשום שחור.
• ציר עצמות
• כיבוד מחזורי העונות.
אייל סיכם ואמר שההתבוננות הסינית אינה רק על חסר בכמות אלא על כשל ביכולת הגוף לנוע מטה ופנימה. באוסטואופורוזיס או בכל מחלה אחרת, יש דגש גדול מידי על תנועה מפזרת ולא מכנסת. חשוב לאבחן ולטפל באיברים המכווצים.
יגאל קוטין, מטפל באיורוודה, נטורופת והרבליסט קליני הדגיש את חשיבות השמן, בתזונה התומכת עצם
וסיפר כיצד אלמנט האוויר מוציא את רקמת העצם מאיזון, זו נשלטת ע"י אלמנט האדמה והאש.
יוסי שבח סיכם את הכנס המרתק במסע אל פרובנס והתחקות אחר התזונה במטבח בדרום צרפת, התומך בשכיחות נמוכה של אוסטיאופורוזיס.
היה מרתק ללא ספק, יצאתי עמוסה במידע חדש ובמתכונים מעשיים.
שרי קפלן, נטורפתית בוגרת קמפוס ברושים, אוניברסיטת ת"א
בוגרת BA בכלכלה ו – MBA במנע"ס, אוניברסיטת בן גוריון.
הכנס הי'ה מאוד מעניין מקיף ושופע יידע מקצועי מרחיב את הדעת ומרתק
יישר כוח לכל המארגנים
והמרצים
ממליצה בחום להשתתף גם להבא
שבוע טוב ובריא 🙂
רוצה להמליץ על תוסף חדש,
https://www.density-calcium.co.il/