LiveWell_Fly
Jeliat_Fly

אקסטרה ברוקולי

מאת: ד"ר מרדכי הוכברג, תזונאי ומחבר כתב העת "תזונה פלוס"
זמן קריאה: 3 דקות
בכל פעם שמאדים או מבשלים ברוקולי – מאבדים 90 אחוז (!) מהערך הבריאותי שלו. לא חבל? ד"ר מרדכי הוכברג מציע לאכול אותו חי להכין ממנו מיץ בריא עם סלרי וגזר

מנה אחת ביום ואתם מסודרים (pixabay_Jenma)

Bari15_In

תשכחו מפשטידת ברוקולי

הברוקולי תמיד נהנה מיחסי ציבור טובים. הילה של מזון בריאות תמיד ריחפה מעליו ומחקרים חדשים רק מאשרים את מעמדו: ברוקולי ונבטיו הינם מזון בריאותי מדרגה ראשונה.

ברוקולי שייך למשפחת הכרוביים. רבים נוהגים לאכול אותו מאודה אולם על מנת לשמור על יתרונותיו ואיכויותיו הבריאותיות, חשוב לאכול אותו חי, או להכין ממנו מיץ ביחד עם גזר וירקות נוספים. גם נבטי הברוקולי הנאכלים חיים  תורמים רבות לבריאות ומסייעים במניעה וריפוי של סרטן ממספר סוגים, בעיקר סרטן הערמונית.

מיץ ברוקולי – הכי בריא שיש

מיץ ברוקולי מכיל חומר בשם גלוקורופנין שהופך לולפורופו, חומר אנטי סרטני רב עוצמה. יש בו תיאוציאנטים, חומרים שמפעילים גנים נוגדי סרטן. הוא מסייע גם לניקוי רעלים מן הכבד. מאחר ובמיץ ברוקולי יש רמה גבוהה של סלניום וגם של סיבים – מיץ זה עוזר למניעת סרטן בקיבה ובמעי הגס.

איזה עוד יתרונות יש בשתיית מיץ ברוקולי?

מיץ ברוקולי מספק הגנה מפני נזקי קרני UV, וזאת באמצעות העובדה שהוא מגן על פנים התאים. במקביל, אין הוא מפריע ליצירת ויטמין D בשעת החשיפה לשמש – שימוש בקרמים להגנה מפני השמש כן מפריעים ליצירת ויטמין D. לברוקולי יש גם יכולות נוגדות חימצון, הוא מפחית יתר לחץ-דם ומצמצם סיכון לדלקות מסוכנות בשריר הלב ובעורקים.

סולפורפאן המצוי בברוקולי עוזר כנגד הליקובקטר פילורי, חיידק הגורם לכיבי קיבה וסרטן הקיבה. סיבים הנותרים במיץ הברוקולי תורמים לשגשוג חיידקי האצידופילוס במעיים. הוא מוריד גם רמות כולסטרול. הסידן שבו עוזר לשמירה על מסת העצמות ולשריפת שומנים בגוף.

ותאמינו או לא – שתיית מיץ ברוקולי גם מסייעת בהפגת סטרס וירידה במשקל. הברוקולי מצמצם ייצור של קורטיזול, הורמון סטרס שמגביר במידה מופרזת את התיאבון והצטברות שומן באזור הבטן.

ברוקולי מכיל גם כמויות משמעותיות של חומצה פולית, שחשובה תמיד אבל בייחוד לנשים הרות, יש בו כמות נאה של ויטמין C שנוגד חימצון ודלקות והוא עוזר גם לספיגת ברזל ממזון צמחי. כאשר משלבים מיץ ברוקולי עם מיצים של מזונות על נוספים, יש לצירוף כזה יכולת מוגברת עוד יותר לשמירת הבריאות. אפשר לשלב איתו מיץ סלרי, מלפפון, כרוב עלים, מעט שורש זנגביל, כמו גם מיץ גזר או תפוחי עץ שמשפרים את טעמו של המיץ המעורב.

ברוקולי מגן גם בפני כיבי קיבה ותריסריון וסרטן בקיבה. צריכה יומיומית של נבטי ברוקולי או תפרחתו עשויה לצמצם במידה רבה את הסיכון ללקות בכיבי קיבה ותריסריון או סרטן בקיבה. חוקרים מאוניברסיטת ג'והן הופקינס, ביה"ס לרפואה בארה"ב, ערכו מחקר שפורסם בעיתון המקצועי Cancer Prevention Research. במחקר זה נתנו ל-30 גברים ביפן במשך חודשיים לאכול או כ-70 ג'  ביום נבטי ברוקולי או כמות כזו של נבטי אספסת.

עם תחילת הניסוי ובסופו נערכו למשתתפים בדיקות צואה לגילוי הליקובקטר פילורי שגורם  לדלקות כרוניות בקיבה, לכיבי קיבה ותריסריון ועד לסרטן בקיבה.

החוקרים מצאו שאצל אלו שאכלו נבטי ברוקולי, רמת הימצאות החיידק ירדה ב-40% עם סוף הניסוי. אצל מי שהפסיק לאכול נבטים כאלו, תוך חודשיים הרמה חזרה לרמתה ההתחלתית. לנבטי אספסת לא הייתה כל השפעה על החיידק.

ברוקולי – רק חי

בישול ברוקולי מנטרל כמעט לחלוטין את ערכו הבריאותי. רמתו של החומר הפעיל סולפורפאן עולה במידה רבה אחרי אכילת נבטי ברוקולי או את תפרחתו. אולם, אם אוכלים אותם  מבושלים, יחסית למה שקורה עם אכילת ברוקולי חי, הרמה יורדת ב-90%.

בניסוי בו נטלו חלק 8 גברים שאכלו 200 ג' ברוקולי מגורר חי או מבושל, רמות הסולפוראפן בדמם עלו ב-37%  אחרי אכילת הברוקולי החי ורק ב-3.4% אחרי אכילת המבושל. גם הספיגה של חומר זה עד לרמת השיא בדם הייתה הרבה יותר מהירה אחרי אכילת ברוקולי חי.

מסקנות ניסוי זה נכונות לגבי כל הירקות המצליבים. בישול, אפילו אידוי שלהם, שולל מהם את מרבית הערך הבריאותי. אכילת ירקות כרוביים וכן מצליבים אחרים, וצמחי בר ממשפחה זו, מצמצמת גם את הסיכון לחלות בסוגי סרטן נוספים, לא רק סרטן הקיבה. המצליבים צמצמו את התחלואה בסרטני שד, שלפוחית השתן,  מעי, צוואר הרחם, כבד וריאות. הם גם מאטים תהליכי הזדקנות.

מיצוי מנבטי ברוקולי ששולב בקרם הגנה נגד השמש, חיזק במידה רבה את ההגנה בפני סרטני עור. בעוד שבמרבית הקרמים להגנה יש חומרים לא טבעיים שהופכים למסרטנים עם חשיפה לקרינת UV, שימוש בקרמים עם מיצוי ברוקולי מגן על העור.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. בדוי

    האם החמצת הירקות הכרוביים פוגעת בהם כמו הבישול ?
    אם לא , אז אולי אפשר להחמיץ גם ברוקולי?