Jeliat_Fly
Bari15_Fly

אלרגיות ואי סבילות למזון

מאת: גרי קלברג
זמן קריאה: 2 דקות
מה ההבדל ביניהן? בראש ובראשונה יש להבדיל בין אלרגיה למזון לאי סבילות למזון ולאחר שמגדירים את הבעיה הטיפול הוא בהתאם
Jeliat_In

בראש ובראשונה יש להבדיל בין אלרגיה למזון לאי סבילות למזון ולאחר שמגדירים את הבעיה הטיפול הוא בהתאם.

אלרגיה היא תגובת יתר של מערכת החיסון של הגוף. במצב זה נוצרת תגובת יתר של מערכת החיסון העלולה לפגוע בנו ולגרום לתופעות לוואי שונות, לעיתים גם מסכנות חיים כגון פריחה, נפיחות, גודש, חנק, קוצר נשימה ועוד.

אי סבילות למזון לעומת זאת הינה רגישות שאינה אלרגיה אך בעלת תגובה הדומה לתגובה אלרגית. זוהי תגובה המתבטאת רק במערכת העיכול ולכן קל מאוד להתבלבל בין אבחנה של אלרגיה לבין אבחנה של רגישות למזון.

סוגי מזון רבים מסוגלים לגרום לתגובה של אי סבילות. לעומת זאת תגובה אלרגית נגרמת מקבוצה מסוימת של מזונות. 5 סוגי מזון אחראיים לכ – 90 אחוזים מהאלרגיות: חלב, ביצים, חיטה, דגים ובוטנים, שהם המזונות העיקריים הנצרכים על ידי תינוקות וילדים.
אי סבילות למזון נוצרת כאשר לאדם יש חוסר באנזימי עיכול מסוימים או ליקוי מטבולי כלשהו המונע או פוגע ממנו לעכל מזון מסוים.

לגבי אלרגיה למזונות/פרחים/אבקנים/עצים/בעלי חיים -הטיפול יחסית פשוט ע"י הימנעות מגורם האלרגיה.

לעומת זאת כשאנו מדברים על טיפול באי סבילות למזון הכוונה לדיאטת אלמינציה (כזו או אחרת, מותאמת ספציפית לכל מטופל ומטופל) בה אנו מורידים את המזונות "הנחשבים" לאלרגנים לתקופה מסוימת ואז מתחילים להחזיר מזון מזון ולראות איך המטופל מגיב.

קשר אפשרי בין השמנת יתר בילדים ואסתמה

בואו למשל ניקח את מחלת האסטמה לדוגמא, אצל ילדים ואצל מבוגרים, והנה נתון מעניין:
מחקר שפורסם בכתב העת "Journal of Allergy and Clinical Immunology", מצא לראשונה הוכחה מדעית לקשר אפשרי בין השמנת יתר בילדים ואסתמה.

מזה זמן ידוע שדיאטה עתירת שומנים, בעיקר מסוג שומן רווי, תורמת לסטטוס הדלקתי של הגוף. המחקר המדובר הינו הראשון מסוגו לבדיקת האפקט בין כמות השומן הנצרכת לבין דלקת של דרכי האוויר. החוקרים במחקר זה הדגימו כי בילדים חולי אסטמה, צריכה של ארוחה עתירת שומנים הובילה לעליית כמות חמצות השומן במחזור הדם ולעלייה בכמות כדוריות הדם מסוג נאוטרופילים בכיח של חולים אלו. היווצרות הדלקת הזו מובילה להפחתת האפקט של תרופות מרחיבות סמפונות – שהן הבסיס העיקרי לטיפול באסטמה.

המסקנה העיקרית של החוקרים במחקר זה הייתה כי לדיאטה יש חשיבות בשמירה, באיזון ובתגובה לטיפול התרופתי בהתקפי אסטמה. דיאטה הדלה בשומנים ובחומרים נוגדי דלקת עשויה לתרום לשיפור בסימפטומים של ילדים חולי אסטמה ולשפר את יעילות הטיפול התרופתי בחולים אלו.

חוץ מאסטמה נכון הדבר גם למחלות דלקתיות נוספות כגון דלקת עור אטופית, מחלות אוטואימוניות (הגוף תוקף את עצמו) ועוד יש להרבות בתזונת פירות וירקות, עלים ירוקים, להימנע/להמעיט ככל שניתן צריכת מזון שומני כגון בשר, ביצים, גבינות שמנות כגון גבינה צהובה. כן לאכול שומן לא רווי ובריא כגון שמן זית, שקדים, אגוזי מלך, אבוקדו ועוד.

בריאות איתנה!

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. מ'

    סבלתי מאי-סבילות למזונות שונים (חיטה, חלב, יין) שגרמו לי לכאבי בטן עוויתיים קשים, לצרבות וכד' ולמיגרנות תכופות. בבדיקות שונות שנערכו לי אצל רופאים שונים לא מצאו כלום, כך שלא ידעו איך להקל עלי. לקח לי הרבה זמן, כמה שנים טובות, עד שמצאתי לעצמי פתרונות דרך מאמרים רבים ואינספור ספרים שקראתי בתחום התזונה הטבעית ונפרדתי לעולם מכל הגסטרולוגים.
    ברגע שהורדתי חיטה (כמעט לגמרי, רק פעם בכמה ימים אני מרשה לעצמי 2 פרוסות לחם שיפון 100%) והקפדתי על תפריט טרי ובריא: פירות, ירקות, דגנים, קטניות ואגוזים (בלי לחרוג מכך, חוץ מפה ושם קצת לחם שיפון כאמור) – נעלמו כאבי הבטן והצרבות, נעלמה גם המיגרנה שליוותה אותי רוב חיי, ובקיצור – חיים נפלאים וחסרי כאב.
    מהפך 🙂
    ממליצה מאוד לכולם (וחוץ מזה, בדיקות הדם האחרונות יצאו "כמו של נערה בת 18" אמר רופא המשפחה, והייתי בת 18 לפני עשרות שנים…).
    בהצלחה לכולם!

  2. גרי קלברג

    שלום חוה,
    אעלה בימים הקרובים את הקישור למחקר המלא או לתקצירו.

    בטיפול 🙂

    שבוע טוב,