סיכום כנס אוכלים בריא 2
ב- 21 למאי 2010, יום שישי, חברו יחדיו כ- 1500 אנשים מכל קצוות הארץ בתיאטרון גבעתיים לכנס אוכלים בריא השני במספר. לכנס הגיעו מטפלים שעוסקים בתחום, שפים לבישול בריא, אוטודידקטים שנושא התזונה והבריאות בליבם וכן אנשים שעושים את צעדיהם הראשונים לכיוון אורח חיים בריא ורוצים לשאוב מידע עדכני ממיטב המומחים בתחום.
היה מרגש לראות את כולכם, יוצאים מעולמות הספרות והאינטרנט ו"מצביעים ברגלכם" בכנס חשוב מעין כמוהו להעלאת המודעות לתזונה בריאה. אנחנו מקווים שהשכלתם והפקתם מהכנס תועלת, עשינו כמיטב יכולתנו לבחור את מיטב המרצים ולדאוג לאווירה נעימה ואינטימית כמה שניתן. כמובן שנפיק לקחים לטובת הכנסים הבאים.
אז מה היה לנו בכנס?
ד"ר דני קרת דיבר על פיתוח נקודת מבט ביקורתית וקבלת בחירות מזון מושכלות, ד"ר גילית שטיינר סקרה את המבחר העצום של תוספי תזונה, שוק שנמצא בצמיחה ענפה ואת חשיבותם בשמירה על בריאותנו ומניעת מחלות. ד"ר עדיאל תל-אורן המדובר הגיע אלינו מארה"ב ודיבר על הרפואה הפונקציונאלית כאלטרנטיבה לרפואה הקונבנציונאלית.
ד"ר עדיאל תל- אורן צילום: נמרוד גנישר
אורי מאיר-ציזיק, ההיסטוריון לתזונה והמלקט סקר את האבולוציה של התזונה מהיותנו ציידים לקטים עד המעבר לעירוניות וההתפתחות המקבילה של הבשר, הלחם, החלב והסוכר והציע לנו לשאול מהיכן מגיע האוכל לצלחת שלנו ולהתבונן האם הוא מיטיב עימנו. ד"ר אריה אבני מחבר הספר "שוטי החלב", שעשע את הקהל בנקודת מבטו הייחודית וסקר את המלצות הרפואה החכמות של הרופא המפורסם – הרמב"ם ואת חשיבות השמירה על בריאות מערכת העיכול והילה אפללו, דיברה על מגמת המזון האורגני המתפתחת.
בסדנאות בישול, אביטל סבג וזהר צמח וילסון הכינו לנו שייקים ירוקים מזינים ומטעמים נוספים בליווי הרבה טיפים לבישול בריא מנקודת מבט מעניינת ושונה שמדברת על אנרגטיקה של מזונות, מזונות שלמים ומלאי חיים ועוד. שירלי בר שבה אלינו גם הפעם כדי להכין לנו את מיטב המנות ממטבח הרו-פוד ונלי קרפנר ויעל דרור- סרוסי הפליאו בהכנת מנות יצירתיות וחדשניות שיטיבו עם עור פנינו.
אנחנו רוצים לנצל את ההזדמנות ולהתנצל על אי-ההבנה שנגרמה סביב נושא הטעימות, שכן אין זו סדנת בישול רגילה בה טועמים ממגוון המנות ולהבא נדאג ליצור את הנוסחא המנצחת לשביעות רצונכם.
חם על המדף- הדוכנים בכנס
הדוכנים עצמם היוו אף הם מקור ללמידה והתבוננות מה "חם על המדף" בשוק מוצרי התזונה והבריאות המתפתח: בדוכן של ג'מוקה יכולתם לטעום משמן קוקוס אורגני בכבישה קרה ומהכרוב הכבוש המצוין בקדירה מיוחדת שייבאו מגרמניה.
בדוכן של "אומגה 3 גליל" ו"מרווה מרושתת" יכולתם להשוות בין סוגים שונים של שמן דגים ויתרונותיו הרבים, בדוכן של "אופק חדש" הוצגו מכשירים החדשנים של רו-פוד כמו ויטמיקס (בלנדר רב עוצמה), מסחטת מיצים, מגשי הנבטה ועוד דוכנים רבים. וכשצץ הרעב יכולתם ליהנות מארוחה צמחונית מלאה ומצוינת של אבא גיל – שהציע מבחר מנות חמות, קרות, מיצים והכל על טהרת התוצרת האורגנית!
דוכן אבא גיל בכנס- אוכל טבעוני אורגני צילום: נמרוד גנישר
בפניה אישית
אנחנו רוצים להודות לכם על המשובים הבונים שמילאתם. המשובים סיפקו לנו תובנות רבות מהן נוכל להפיק לקחים וליישמם למען הכנסים הבאים שיהיו עוד יותר מוצלחים ושיענו על בקשותיכם הן מבחינת התכנים והן מבחינה ארגונית. אנחנו מקווים שהפורומים שפתחנו לאחר הכנס בפורטל אפשרו לכם ליצור קשר ישירות עם המרצים ולקבל מענה אישי ונקודתי לשאלותיכם.
למי מכם שלא הספיק למלא משובים ורוצה לחלוק איתנו את התרשמותכם מהכנס ואף רוצה להציע תכנים לכנסים הבאים או הצעות אופרטיביות, ניתן ליצור כאן. אנחנו מודים על שיתוף הפעולה שלכם.
אנחנו מתנצלים מראש על האיחור בזמני ההרצאות שנגרמו כתוצאה מעומס שנוצר בקופות, בכנס הזה שינינו את זמני הרצאות הבוקר מתוך תקווה כי העומס בקופות יפחת. כעת אנו מבינים שבכנס הבא נצטרך לפעול בצורה יותר יעילה משמעותית כדי לצמצמם את העומס ומבטיחים לעשות זאת למען נוחיותכם המירבית.
למען אלו מכם שרצו להשתתף בכל ההרצאות וסדנאות הבישול שנערכו במקביל, בחרנו לערוך סדרת כתבות אשר מסכמות כמה נקודות מרכזיות מעניינות ופרקטיות מההרצאות לשירותכם בליווי מתכונים נבחרים מהסדנאות. בסיקור הראשון שיובא כאן נעלה מתוך דבריו של ד"ר דני קרת וכמה מתכונים מהסדנאות:
ד"ר דני קרת- קבלת בחירות מזון מושכלות:
ד"ר דני קרת פתח בחוויית הקנייה שלנו בסופרמרקט, אותה חוויית שפע מדומה שגורמת לנו לטעות בשיקולים שאמורים להנחות אותנו בבחירת המזונות שאנו קונים ולצרוך מוצרים שאנו בהחלט לא זקוקים להם. ד"ר קרת מעיר את תשומת ליבנו לתכנון השיווקי שמתקיים מאחורי סידור המוצרים בסופר ומזמין אותנו להיכנס בפעם הבאה לסופר ולהביט על המוצרים בעיניים ביקורתיות.
בהמשך ההרצאה, מבקש ד"ר קרת להדריך אותנו כיצד לבחור נכון יותר את מזונותינו בעולם הנשלט על ידי חברות המזון ובעלות אינטרסים שאינם דווקא רואות את טובת הציבור לנגד עיניהן.
הנה כמה מהמלצותיו:
-
יש לבחור במזונות כמה שפחות מעובדים ומתועשים, אלו מכילים כמויות גדולות של מלח, סוכר, שמן וקלוריות.
-
יש לבחור מזונות כמה שיותר מן הצומח, ופחות מן החי. ד"ר קרת מציין בפנינו כי 1 קילו ירקות מגוונים, כולל ירקות עליים וממשפחת המצליבים מספקים כ- 50% מכמות החלבון הדרושה לגופינו.
-
להמעיט בשומן ובשמן ולהעדיף חומצות שומן בריאות (אומגה 3, 9)
-
לצרוך חלבון מקטניות, מירקות ודגים העשירים באומגה 3 (כמו סרדינים)
-
להעדיף פחמימות עם אינדקס ועומס גליקמי נמוך. כמה שיותר בצורתם המלאה והלא מעובדת וכמה שפחות קמח.
-
עדיפות למזון שנוכל לזהות את מרכיביו.
-
ד"ר קרת ממליץ לנו להכיר את החקלאי האורגני שאת תוצרתו אנו קונים, כמו גם את מגדל הבקר והעוף שאנו צורכים. יש חשיבות רבה למזון שצורכת החיה שאנו אוכלים ויש עדיפות בריאותית לחיה שאוכלת עשב.
לגישתו של ד"ר קרת, ההתעסקות שלנו במזון, כמו בהיבטים אחרים של החיים, אמורה להיות פשוטה ולא מסובכת, ללא צורך בהשקעות מוגזמות של זמן וכסף. כך למשל הוא ממליץ על אידוי של ירקות מגוונים בסיר אידוי בתוספת רוטב קל ופשוט כארוחה פשוטה ומזינה.
לבסוף, מעביר לנו ד"ר קרת מסר חשוב לפיו אנו כצרכנים יכולים לקבוע את האג'נדה של תעשיית המזון ומחובתנו לדרוש חומרי גלם איכותיים ולקבל מידע מלא אודותיו ולהצביע בכספנו ובמזלג (לכתבה מורחבת של תכני ההרצאה של ד"ר קרת מאת חנה הרשקוביץ, לחצו כאן).
מלון סמודי קייצי מתקתק/ המטבח האנרגטי של אביטל סבג וזהר צמח וילסון
המצרכים הדרושים (ל-6-8 אנשים):
תפוח
אפרסק
3 עלי חסה
כוס פטרוזיליה
כוס פאפיה
כוס מלון
חופן אגוזי מלך
אופן ההכנה:
מכניסים את כל המצרכים למערבל מזון (בלנדר). מוסיפים מים לפי דרגת הסמיכות הנחשקת.
סלט ברוקולי, תערובת פטריות עם שזיף אומהבושי/ נלי קרפנר ויעל דרור-סרוסי
המצרכים:
• 4 גבעולי ברוקולי
• 250 ג' תערובת פטריות טריות (מלך היער, שיטקי,פורטובלו)
• 3 שזיפי אומהבושי קצוצים (ניתן להשיג בחנויות טבע)
• 3 כפות גרעיני דלעת קלויים
• 3 כפות גרעיני חמנייה קלויים
• כף שומשום שחור
• מיץ מ-1/2 לימון
• חב' נבטים עבים
• חב' נבטי ברוקולי
• מלח ים
• פלפל שחור גרוס
עבור המרינדה:
• 1/4 כוס שמן זית
• 2 שיני שום
• 3 כפות חומץ אומבושי
אופן ההכנה:
1. מערבבים את חומרי המרינדה בבלנדר.
2. פורסים דק את הפטריות ומשרים את הפטריות במרינדה ל-15 דקות.
3. מפרידים את הפרחי הברוקולי מהגבעולים ומפרקים אותם לפרחים קטנים. מקלפים את הגבעולים, פורסים דק וחותכים לגפרורים. מוסיפים את הברוקולי לפטריות שבמרינדה.
4. מוסיפים את הנבטים ואת השזיפים.
5. מתבלים במיץ לימון, מלח, פלפל ומוסיפים שמן זית במידת הצורך.
6. מוסיפים את גרעיני הדלעת, שומשום שחור.
כדורי שוקולד/ מהמטבח הרו-פוד של שירלי בר
מצרכים:
1 כוס שקדים טחונים
1-2 תמרים
2 כפות דבש טבעי (לא מחומם)
2 כפיות אבקת קקאו טבעית
1 כפית תמצית וניל טבעית
חצי כוס פתיתי קוקוס
אופן ההכנה:
1. לערבב את כל מצרכים במעבד מזון, עד לקבלת מרקם סמיך.
2. מהתערובת שהתקבלה יש להכין כדורים בגודל הרצוי, לגלגל אותם בפתיתי קוקוס ולהקפיא למשך שעתיים.
תודה לכולכם על ההשתתפות ולקיחת חלק פעיל בחזון שלנו להעלות את המודעות לתזונה בריאה. מקווים שהפקתם ממנו תועלת אישית למען בריאותכם ואנחנו מזמינים אתכם להפיץ את הידע שצברתם לסביבה הקרובה ובכך נגרום לשינוי רחב ולהוביל את קובעי המדיניות וחברות המזון לדרישתנו במזון איכותי ובהשקעת משאבים ומחקרים לטובת הציבור.
מצפים לראותכם בכנס "אוכלים בריא 3" (עדכונים יגיעו בהמשך) ועד אז רק בריאות לכולנו.