SmartKish_Fly
LiveWell_Fly

אביב הגיע, שום ירוק בא

מאת: ד"ר יוסי שבח, נטורופת והרבליסט, מייסד ומנהל המרכז הישראלי לתזונה פונקציונלית ונטורופתיה
זמן קריאה: 2 דקות
כבכל שנה מגיע האביב ונושא באמתחתו צרורות שום ירוק . יוסי שבח מציע לכם השנה לא להסתפק בראש אלא לאכול גם את הגבעול. הנה היתרונות הבריאותיים וגם מתכון
Bari15_In

השום צבר מוניטין רב בתחום הבריאות ובין השפעותיו הבריאותיות הבולטות ניתן למנות הפחתת שומני דם, סוכר ויתר לחץ דם. כמו כן הוא נחשב כמזון הפועל כנוגד זיהום רחב טווח.

חסרונו העיקרי טמון בהשפעתו האנטי-סוציאלית, אך הודות לתכונותיו הבריאותיות, הוא ללא ספק מהווה עסקת חבילה משתלמת.

עם השנים הצטברו מחקרים רבים המציגים את מגוון השפעותיו הבריאותיות של השום. בצפון סין לדוגמה, שם ייצור השום גבוה, התמותה מסרטן הקיבה היא הנמוכה ביותר בכל רחבי סין.

בין הממצאים מציינים החוקרים את השפעתו של השום בהפחתת הסיכון להתקף לב ושבץ, הפחתת רמות שומני דם, דילול דם, הפחתת הסיכון לסרטן, הגברת הפעילות החיסונית והשפעה נוגדת זיהום. חשוב לציין כי תכונות אלו מיוחסות בעיקר לשום הטרי ולא לשום המיובש.

השום מהווה גם מקור לאינולין. אינולין הוא סיב מסיס במים ההופך בעזרת חיידקי המעי "הידידותיים" לחומצות שומן קצרות שרשרת. לחומצות שומן קצרות שרשרת השפעה מטיבה על בריאות המעי הגס, וכן השפעה מטיבה על רמות סוכר וכולסטרול בדם.

כבכל שנה מגיע האביב ונושא באמתחתו צרורות שום ירוק המפיץ את ריחו למרחקים. בשווקים מונח השום הירוק בצרורות או במעין שרשראות קלועות המיועדות להזמין את הקונים הפוטנציאליים להעמיס אותן לעגלת הקניות.

מרבית חובבי השום מבקשים מהמוכר לחתוך את חלקו הירוק ומסתפקים בראש השום העמוס ב'שיניים' מוצקות וחריפות, כך שבסופו של יום, נזרקת כמות עצומה של 'גבעולי' שום ירוקים.

הירוק של השום הוא ירק לכל דבר ולא שונה כל כך מבצל ירוק, כרשה, עירית שום או עירית בצל, למעט מרקמו הגס יותר. בגלל מרקמו הוא מתאים יותר לשימוש בבישול, בפרט במרקים. הוא מתאפיין במרקם בשרני ובניחוח מעודן של שום ההופך אותו גם לירק וגם לתבלין.

את חלקו הירוק של השום ניתן לחתוך לפרוסות קטנות או למקטעים שאורכם כ – 5 ס"מ ולבשל אותם במים בשילוב ירקות שונים כגון דלעת, גזר, קישוא, שורש פטרוזיליה ואחרים. כמו כן, הוא מאוד מתאים לשמש כירק העיקרי בהכנת מרק דגים ויש לבשל אותו עד שהוא מתרכך.

החלק הפנימי של 'גבעולי' השום ובפרט החלק הקרוב לראש השום, קשים ללעיסה גם לאחר בישול ממושך ואין לאכול אותם. החלק המיועד לאכילה הוא זה העוטף את החלק הקשה. ככל שמתרחקים מראש השום, הולך ופוחת החלק הקשה.

בין אם מעולם לא אכלתם שום ירוק ובין אם אתם נוהגים לזרוק את חלקו הירוק, עכשיו הזמן להתנסות באכילת השום הירוק על כל חלקיו. ניתן לקצוץ אותו כתבלין או להכין מרק שום ירוק בתוספת תבלינים כגון כורכום, כמון, פלפל שחור ורוטב סויה או מלח. את המרק אפשר לשתות בתוספת מיץ לימון טרי או כרוטב עשיר וריחני לתבשיל אורז מלא, כוסמת או קינואה.

מרק שום ירוק

מרכיבים

4 יחידות שום ירוק (ראשי שום בגודל קטן עד בינוני)
6 עגבניות אדומות בגודל בינוני
2 כפיות כמון
2 כפיות כורכום
1/4 כפית פלפל שחור
1/4 כפית הל
רוטב סויה או מלח לפי הטעם האישי
12 כוסות מים
1 כוס עדשים כתומות (אופציה)

אופן ההכנה
חתכו את ראש השום שטפו היטב והסירו ממנו את השורשים ואת שכבת הקליפה הראשונה.

הסירו מ'גבעול' השום את החלקים הלא טובים ושטפו היטב משאריות אדמה.

חצו את ראשי השום לרוחבם ואת 'גבעולי' השום לרצועות באורך 2 – 5 ס"מ.

חתכו את העגבניות לרבעים וערבלו במעבד מזון בתוספת חצי כוס מים, למרקם שייק.

העבירו לסיר את כל המרכיבים, הביאו את הנוזל לרתיחה והמשיכו לבשל על אש קטנה כשעה.

שדרוג המרק
בתחילת הבישול ניתן להוסיף כוס עדשים כתומות. תוספת זו משמשת כתיבול נוסף ולקבלת מרק סמיך יותר.

אופן השימוש
כמנה ראשונה, הגישו את נוזל המרק בלבד בקעריות (ניתן להוסיף בהגשה 1/2 – 1 כפית שמן זית כתית מעולה) ושתו בהנאה.

כמנה עיקרית, מומלץ לאכול את הירק המבושל (ואת משקעי העדשים במידה והוספו), לצד תבשיל אורז, כוסמת או קינואה.

הערה: גם לאחר הבישול ל'גבעולי' השום יש מרקם בשרני.

לרוויה ובתיאבון.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו