Bari15_Fly
LiveWell_Fly

שינוי תזונתי משפחתי

מאת: חגית אריאלי-שיינפלד, איורוודה
זמן קריאה: 3 דקות
לעיתים כאשר מישהו מבין בני הבית עושה שינוי תזונתי, הדבר עלול לגרום לפגיעה במרקם העדין של היחסים במשפחה. כיצד לדלג מעל השלב הזה בקלות?
SmartKish_In


איך לעשות שינוי תזונתי, מבלי לחולל מהפכה במשפחה

"כי המשפחה זה דבר יקר
למי שאין בית, ידיד או מכר
תמיד יש מקום ותקווה למחר
ולא חסר לנו שום דבר" (אריאל זילבר)

אין ספק כי משפחה היא הנכס היקר ביותר לאדם. אי של נחמה ותמיכה בים החיים הסוער. במשפחות רבות משמש המטבח כמרכז ההוויה של הבית. מסביב לשולחן מנהלים שיחות חולין , לצד וידויים וחיבוטי נפש, חווים רגשי אושר ועצב, וגם אהבה – אהבת אם לילדיה ובני משפחתה, תשוקה אהוב לבחירת ליבו, אהבה של בני זוג החולקים את כוס התה שלהם, זו לצד זה שנים וכו'.

ישנם מתכונים העוברים במשפחה מדור לדור, תבשילים אופייניים לערב שבת או לחג, ניחוחות וטעמים ייחודיים, מאכלים שמעוררים בנו זיכרונות מתוקים, נוסטלגיה ולא פעם געגוע…לאדם קרוב, לחוויה, לתקופה…

לעיתים כאשר מישהו מבין בני הבית עושה שינוי תזונתי, הדבר עלול לגרום לפגיעה במרקם העדין של היחסים במשפחה. יש שירגישו שהמהפך הבריאותי של הילדים או בן/בת הזוג, כמוהו כמתיחת ביקורת וקריאת תיגר על הרגלי התזונה שלהם. לפתע אוכל שהיה דרך לקירוב לבבות וחוויות משותפות גורם לריחוק ובמקרים לא מעטים מעורר אף מעורר תחושות של עלבון וכעס.

לרגל יום המשפחה, ליקטנו עבורכם שלל עצות שיסייעו לכם לשמור על סטטוס קוו ולהפוך את הלימון ללימונדה:

1. חייה ותן לחיות – גם אם נדמה לכם שאתם מצילים את העולם או לכל הפחות את יקיריכם מעצמם…קחו כמה צעדים אחורה והשתדלו לא לכפות את מערכת האמונה החדשה שלכם על הסובבים אתכם.

2. דוגמא אישית –  כאשר תדבקו בהרגלי האכילה החדשים, תוך מספר שבועות תוכלו לחוש בהשפעה החיובית על בריאותכם – אם בהיבט של הפחתה במשקל או בתחושה כללית טובה יותר. גם יקיריכם לא יוכלו להישאר אדישים ויש להניח שגם הסקפטיים מבניהם יגלו ניצנים ראשונים של תמיכה.

3. שי למארח/ת – מוזמנים לארוחה משפחתית? יש לכם תחושה שלא יהיה לכם מה לאכול? במקום להיכנס לתפקיד "הנעלב הסדרתי" שמא לא הכינו עבורכם מזון במיוחד, למה שלא תביאו תבשיל או סלט מעשה ידיכם? כך תוכלו ליהנות מכל העולמות – גם לאכול מזון שמתאים לאורח החיים החדש שלכם וגם להצטייר כחברותיים וכתורמים למאמץ של המארחת. בנוסף, אולי תעוררו סקרנות ועניין בקרב יושבי השולחן האחרים.

4. לכל סיפור יש 3 צדדים – שלי, שלך והאמת… בהקשר זה יש לומר, כי גם לאמת יש פרשנות משל עצמה. אפשר להמיר חלק ממרכיבי המתכון באלטרנטיבות בריאות ואיכותיות יותר מבלי שבני הבית יהיו מודעים לשינויים בחומרי הגלם. למשל, מתכונים שמכילים חלב, להמיר בחלב אורז או שקדים, סוכר בסוכר קנים או סילאן, קמח לבן להמיר בקמח מלא – חיטה/ כוסמין/שיפון (בהדרגה), שמן קנולה או חמאה בשמן קוקוס (1/2 – 1/3 מהכמות המקורית) וכן הלאה. אם המתכון מוצלח, אף אחד לא ירגיש בהבדל.

5. שיווק להמונים – בהמשך לפסקה הקודמת, לפעמים שיווק נכון הוא כל הסיפור. מעוניינים לחשוף את המשפחה למזון חדש? לאופן ההגשה יש משמעות גדולה. דגנים חדשים כמו גריסי פנינה (שעורה), קינואה, אורז מלא וכד' אפשר להגיש בצורה אסתטית ולהשתמש בגימיקים של צורות (רינגים או צורות של עוגיות). כנ"ל לגבי פירות וירקות שאפשר לחתוך אותם בצורה מעניינת ומסקרנת (חפשו חנויות המתמחות בציוד למטבח). בנוסף, מומלץ לכנות את התבשילים החדשים בשמות אקזוטיים ואטרקטיביים שלא מרמזים על תכולתם או לדבר בשבחה של המנה ("מנה מלכותית", "זה מתכון שמגישים במסעדה ששמה יצא למרחוק").

6. MATCH&MIX – הכינו ארוחות מודולריות, שכל סועד יכול לבחור את המרכיבים המועדפים עליו ולהרכיב מהם את המנה המועדפת עליו. הבסיס משותף לכולם (למשל אורז או ירקות מוקפצים), לצד עדשים/קטניות ו/או מנת עוף. ברגע שהשוני בין המנות מסתכם במרכיב אחד או שניים, הדבר מעורר פחות אנטגוניזם. כנ"ל לגבי סלטים. במקום להכין סלט גדול שמבוסס על מגוון קטן של ירקות, ניתן להגיש מגש ססגוני, גדוש בירקות חתוכים במגוון צורות, טעמים וצבעים (מעין מיני בר סלטים) ולבקש מכל אחד מבני המשפחה להרכיב את הסלט האהוב עליו.

7. במידה וישנם מזונות ו/או מרכיבים שאתם מעוניינים להוציא מהתפריט שלכם, הכינו דף עם רשימת המרכיבים, לצד הצעות לפריטים חלופיים, תלו אותו במקום מרכזי במטבח והעניקו העתק גם להורים או לבני משפחה שאתם מרבים להתארח אצלם או לבלות בחברתם (מומלץ להוסיף גם מתכונים נבחרים לצד מילות תודה על ההבנה והתמיכה).

יום משפחה שמח!

 

חגית אריאלי שיינפלד

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו