שיבולת שועל - תוספת פשוטה לחיים בריאים ורגועים
שיבולת שועל היא צמח ממשפחת הדגנים ושמו באנגלית הואWild oat ובלטינית Avana sativ.
למקור השם בעברית הוצעו שלושה הסברים: הראשון – משום שהזרע במעטפתו מזכיר את אוזן השועל, השני – משום ששועלים אוהבים להתחכך בשיבולת השועל ולהסתובב בה, השלישי והמקובל ביותר הוא שהדגן נקרא על שמו של שועל בן יהודה, נינו של כלבא שבוע, שחי באזור לכיש והיה בעל שדות שעורה נרחבים.
לשיבולת השועל שלושה שימושים עיקריים:
- תרופה – כמרכיב בפורמולה צמחית (טינקטורה)
- מזון אדם ותוספת למזון בעלי חיים
- מרכיב נפוץ במוצרי קוסמטיקה.
כמו כן יש לה יתרונות רבים ומגוונים המועלים לבריאות האדם:
שיבולת שועל להפחתת מתחים
היא מעלה את רמת סרוטונין, שהוא מוליך עצבי בעל תפקיד מרכזי במצב הרוח שלנו ויש לו השפעה לו השפעה מרגיעה על תחושות ורגשות.
השימוש בשיבולת השועל כתרופה יכול לסייע בכל הקשור במצבי חוסר איזון במערכת העצבים כמו: עצבנות, מתח, חרדה, דיכאון ואף שיפור בתפקוד המיני בגברים ונשים בשל הפחתת מתח וזרימת דם טובה יותר.
הצמח מכיל את חומצת האמינו החיונית טריפטופן (אחת מאבני הבניין של החלבון, אותה הגוף לא מייצר בעצמו ועלינו לצרוך אותה מהמזון). טריפטופן מהווה חומר בסיס ליצירת מלטונין.
קיימת השערה כי מחסור במלטונין יכול לגרום לשיבוש בשינה. עלייה ברמות הטריפטופן מאפשרת הארכה של תקופת השינה העמוקה (שלב החלומות).
המלצה: לאנשים הסובלים מנדודי שינה מומלץ לאכול דייסת שיבולת שועל לארוחת ערב.
שיבולת שועל לטיפול ותמיכה במחלות העולם המודרני
סרטן – בטיפולי כימותרפיה נצפה שיפור בתופעות לוואי בעור כמו פריחה, אצל מטופלים שצרכו שיבולת שועל.*
עודף משקל, כולסטרול וסוכרת – במחקר שנעשה על אנשים בעלי עודף משקל חולקו המשתתפים באופן אקראי לקבוצה שצרכה שיבולת שועל וקבוצה שצרכה מוצר דמוי שיבולת שועל (פלסבו). 90% מהמשתתפים שצרכו את שיבולת השועל ירדו במשקל, רמות הכולסטרול והסוכר בדמם ירדו ותפקודי הכבד שלהם השתפרו.
לשיבולת השועל ערך גליקמי נמוך, כלומר אכילתה מעלה את רמת הסוכר בדם בצורה מתונה. תכונה זו הופכת אותו לבעל ערך לאנשים המעוניינים לרדת במשקל ולחולי סוכרת. ערכו הקלורי של הדגן הוא 40 קלוריות ל-100 גרם שיבולת שועל מבושלת.
שיבולת השועל מכילה כמות גדולה של ויטמיני B, למשל, חומצה פולית (B9) החשובה בעיקר לילדים ולנשים הרות. כמו כן היא מכילה סידן, אבץ, ברזל, אשלגן, מרכיבים חלבוניים חיוניים וכמות מכובדת של סיבים תזונתיים, מה שהופך אותו כיעיל בטיפול במערכת העיכול.
שיבולת שועל – תרומת הסיבים התזונתיים לבריאותנו
- עוזרים לתנועתיות של המעיים ולכן מצוינים למערכת העיכול, למניעת עצירות, נפיחות, גזים.
- יעילים בפינוי הפסולת מהגוף.
- תורמים לתחושת שובע לאורך זמן ולכן יעילים בתהליך הרזייה.
- יכולים למנוע מחלות לב וכלי דם.
- סופחים מים והופכים למעין ג'ל הלוכד חלקיקי שומן, כולסטרול וסוכר ובכך מפחיתים את ספיגתם של החומרים הללו בגוף.
האם שיבולת מכילה גלוטן?
שיבולת שועל אינו מכיל גלוטן, אך לחולי צליאק ואנשים הרגישים לגלוטן מומלץ להימנע ממנו, זאת בשל העובדה שמכיל חלבון דומה בשם אבנין, שיכול לגרום לתגובה קשה אצל חולי צליאק בדומה לגלוטן. הרגישות לאבנין משתנה בין חולי צליאק.
קיימים זני שיבולת שועל שגורמים לתגובה, וכאלה שלא. מאחר ואין דרך לדעת בדיוק מאיזה זן הגיע שיבולת השועל, לחולי צליאק ואנשים הרגישים לגלוטן מומלץ להימנע משיבולת שועל. גורם נוסף הוא עיבוד מפעלי של שיבולת שועל בצמוד לעיבוד חיטה ושעורה המכילות גלוטן – שיבולת שועל כזו נקראת "נגועה בגלוטן" וכמובן אסורה לחולי צליאק.
שיבולת שועל כתמצית פרחי באך*
תמצית שיבולת השועל באסכולת הריפוי של באך מטפלת באדם שאינו יודע את כיוון חייו: שאינו יודע מה ירצה להיות לכשיגדל, או שקיימים קשיי החלטה לגבי קריירה עכשווית, או שהאדם עדיין אינו יודע לאן לפנות בחייו, או כאשר קיימת תחושה "שהחיים חולפים סתם כך על פניי".
מקורות:
"האנציקלופדיה החדשה לריפוי טבעי", ד"ר ג'ימס באלך וד"ר מארק סטנגלר
Nutrition facts.org/ Michael Greger M.D
מתכונים עם שיבולת שועל
דייסת שיבולת שועל קלאסית עם תפוח וקינמון
המרכיבים ל-3 מנות:
1 כוס שיבולת שועל (יש המעדיפים פחות)
2 כוסות מים
1 תפוח עץ מגורד
1 כף קינמון
1 כף סילאן או סירופ מייפל איכותי
אופן הכנה:
מבשלים את שיבולת השועל עם המים כ-10 דקות על אש בינונית תוך כדי בחישה, מוסיפים את הממתיק והקינמון ובוחשים כשתי דקות נוספות. מסירים מהאש, מוסיפים את התפוח ואוכלים.
שיבולת שועל לקוסמטיקה
טיפול בעור פנים שומני עם שיבולת שועל
המרכיבים:
4 כפות שיבולת שועל
2 כפות מים
אופן ההכנה והשימוש:
מערבבים שיבולת שועל עם מים ולערבב היטב. מורחים על הפנים ולהשאיר למשך 15 דקות. שוטפים במים קרירים.
פילינג שיבולת שועל לכפות הרגליים
המרכיבים:
3 כפות סוכר חום
1 כף שיבולת שועל דקה
2 טיפות שמן זית
אופן ההכנה והשימוש:
מערבבים היטב את כל החומרים, מורחים תוך כדי עיסוי על כפות הרגליים, עד שהעור המת נפרד מכף הרגל.
בברכת בריאות והעיקר החיוך!
שירלי קמינגס – תזונה טבעית וצמחי מרפא , מומחית בתזונה לניקוי הגוף מרעלים