קינמון - התבלין שמסייע לסוכרתיים
ככל שנערכים יותר ויותר מחקרים על ערכם הבריאותי של התבלינים, כך מתבררת יותר תועלתם. מאמר זה ידון בתועלת הבריאותית של התבלין קינמון. קינמון נמצא חשוב כעוזר לבריאות בשני מצבים: הורדת רמות סוכר גבוהות והורדת רמות כולסטרול גבוהות. המרכיבים הפעילים המצויים בקינמון הם פיטוכימיקלים. פיטוכימיקלים מצויים בירקות, פירות, גרעינים ואגוזים למיניהם, אך גם בתבלינים ובצמחי מרפא. מעבר לרכיבי התזונה החיוניים, מזונות ותבלינים אלו מכילים חומרים נוגדי חמצון וחומרים מועילים נוספים.
הקינמון מחקה את פעולת האינסולין
בצמחי מרפא ותבלינים נמצאת כאמור קשת רחבה של חומרים התורמים לבריאות. יש כאלו עם פעילות בריאותית נרחבת ויש המשפיעים על תפקוד ייחודי בגוף – הם לא פחות חשובים מן הראשונים. דוגמה מעולה להשפעות על תפקודים ייחודיים רואים בהשפעות של רכיבי התבלין קינמון להורדת רמות מופרזות של סוכר ושל כולסטרול בדם. חוקרים מהמרכז לבריאות ותזונה במשרד החקלאות האמריקאי מקדישים מחקרים רבים לשם בדיקת מרכיבים כאלו המצויים בצמחים. מחקר כזה נערך עם קינמון. קינמון מחקה את פעולת האינסולין בגוף ובכך עוזר לחולי סוכרת מסוג 2 או לטרום סוכרתיים לאזן את רמות הסוכר שבדמם. החומר הפעיל בקינמון הוא מתיל-הידרוקסי-צ'לקון פולימר. לחומר זה יש ממש את אותה הפעולה שיש לאינסולין. הוא עוזר לא רק לנטילת גלוקוז מן הדם על ידי התאים, אלא גם להפיכתו לגליקוגן, חומר הנאגר בכבד ובשרירים ומשמש כדלק לגוף במצבי מאמץ. במקרים כאלו, החומר הפעיל שבקינמון משתף פעולה עם האינסולין – פעולת שניהם יחדיו גבוהה יותר מזו המצופה מפעולת כל אחד מהם בנפרד.
ניסוי תרופתי בעזרת קינמון לחולי סוכרת
ניסויים עם קינמון נערכו עם תאי רקמת שומן אנושית. אך מה קורה בגוף החי? בנושא זה נערך ניסוי בפקיסטן, בשיתוף עם חוקרים מארה"ב, ניסוי שנועד לראות מהי ההשפעה של קינמון על חולי סוכרת. בניסוי השתתפו כ- 30 גברים ו- 30 נשים, בגיל ממוצע 52 שנים, עם סוכרת ממנה סבלו כ-7 שנים. לחלקם נתנו פלסבו ולחלקם קינמון, במינונים של 1, 3 או 6 גרם ליום. משך הניסוי היה 40 יום. בניסוי, ניתנה להם קליפת קינמון טחונה דק – לא נתנו רק את החומר הפעיל שבו. חלק מן המשתתפים בניסוי נטלו את התרופה קומדין – להם לא התאים הטיפול עם התבלין קינמון, אך כן התאימה להם נטילת החומר הפעיל שבו בלבד, ואז הם שותפו בניסוי. הסתבר שצריכה של שישה גרם קינמון ליום לא מומלצת ובטווח ממושך היא אף עשויה להזיק, אך נטילת החומר הפעיל שבקינמון, כמות שווה לכמות הנמצאת בשישה גרם, לא היוותה בעיה.
עם הטיפול, רמות סוכר נבדקו אחרי עשרים יום, אחרי ארבעים יום וכן עשרים יום אחרי גמר הניסוי. רמות הסוכר אצל המשתתפים ירדו ב- 18-26% ביום ה-40 של הטיפול. בקבוצת הפלסבו לא היה שום שינוי לטובה. הירידה הרבה יותר הייתה עם שישה גרם קינמון ליום, אך ירידה יותר יציבה וממושכת הייתה דווקא אצל אלו שנטלו גרם אחד קינמון ליום. עם כמות זו של קינמון, אפילו שישים יום אחרי סיום הניסוי נמדדה ירידה של 16% ברמת הסוכר בדם.
למעשה, במצב נורמאלי, האינסולין נצמד לדפנות העורקים ומכניס את הגלוקוז לתאים. זה לא קורה אם יש אי-סבילות לאינסולין. אך, התרכובת הפעילה שבקינמון מעלה את רגישות התאים לאינסולין, כך שיותר גלוקוז נכנס לתאים ורמת הסוכר בדם יורדת.
על סגולות נוספות של הקינמון תוכלו לקרוא כאן.
ד"ר מרדכי הוכברג Ph.D מתוך המגזין "תזונה פלוס", גיליון 103
מקורות
Cinnamon Reduces Blood Sugar and Cholesterol Levels Researchers suggest that all adults, not just diabetics, may benefit from its health effects, Aaron W. Jensen PhD
Broadhurst CL, Polansky MM, Anderson RA. Insulin-like biological activity of culinary and medicinal plant aqueous extracts in vitro. J Agric Food Chem 2000
Mar;48(3):849-52. Jarvill-Taylor KJ et al. A hydroxychalcone derived from cinnamon functions as a mimetic for insulin in 3T3-L1 adipocytes. J Am Coll Nutr 2001 Aug;20(4):327-36. Khan A, Safdar M, Khan MMA, Khattak KN, Anderson RA.
Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes. Diabetes Care 2003 Dec;26(12):3215-8.
Cinnamon extract (traditional herb) potentiates in vivo insulin-regulated glucose utilization via enhancing insulin signaling in rats. Diabetes Res Clin Pract 2003;62:139-48