GOODMUV_Fly
sujok_Fly

פאי דלעת לחג ההודיה

מאת: שני ריף-פרופסורסקי, נטורופתית
זמן קריאה: 3 דקות
בדרך-כלל אני אוהבת לחבר בין מועדי ישראל לבין אוכל. הפעם התחברתי לשורשים האחרים שלי, ולהביא מתכון לחג ההודיה האמריקאי החל בסוף נובמבר.
Spirulife_Shocomaca_IN

המתכון הזה הופיע באתר care2.com אתר המספק מאמרים, עצומות, מתכונים ועוד בתחום הבריאות, האקולוגיה, זכויות אדם ובעלי חיים אחרים וכו', תחת הקטגוריה "מתכונים טבעוניים לחג ההודיה".

תופעה ששמתי לב אליה מזמן, היא שאנשים שהם טבעונים אדוקים מתוך אידיאולוגיה של אי-פגיעה בבעלי חיים, לפעמים שוכחים שגם הם בעל-חיים שצריך לדאוג לבריאותו.

נכון, טבעונות בהחלט יכולה להיות דרך טובה לחיים בריאים יותר, אך בתנאי שבאמת משתמשים במזון טבעי ולא בכל מיני תחליפים מעובדים-עד-העצם למזונות מהחי. אז אני לקחתי את המתכון הזה, השארתי אותו טבעוני, אך קצת שדרגתי אותו שיהיה גם טבעי יותר וגם מתאים יותר למה שניתן להשיג בארצנו הקטנטונת (למשל, לפני שנתקלתי במתכון הזה לא דמיינתי שיש דבר כזה דלעת מקופסת שימורים…).

כהרגלי בקודש, הפחתתי משמעותית את כמות השמן, הסוכר והמלח, ועדיין הבן שלי מוכן לטרוף תבנית שלמה. אני מאמינה שהאפשרות לעשות זאת ושעדיין יהיה טעים קשורה בשני גורמים עיקריים:

א. הרגל – כשמתרגלים לכמויות מתונות יותר של אותם דברים שבכמות גדולה מזיקים (אך נחשבים טעימים יותר לפי הנורמה המקובלת), חוש הטעם מתחדד ואז הצורך להוסיף פוחת.

ב. איכות – למרות שבחיים לא טעמתי דלעת משומרת, אני מתארת לעצמי שדלעת אורגנית טריה שנקנתה היישר מהמגדל יש בה הרבה יותר טעם.

לא התלהבתי במיוחד מהמתכון לבצק, אז החלטתי להשתמש במתכון הרגיל שלי לקלתית קיש, ולאפות חלקית מראש.

סיפור קטן לגבי החג האמריקאי הזה (מבוסס על עובדות היסטוריות בשילוב הדמיון הלשוני הפרוע שלי):

במשלחת של קולומבוס שיצאה מספרד, היו גם כמה יהודים. הם חשבו שהם נוסעים להודו, ולא ידעו שבדרך יש עוד יבשת. כשהגיעו, הם קראו לילידים שם "אינדיאנים", כלומר "הודים". אחרי המסע הארוך, הם שמחו מאוד למצוא שם מזון טרי. מרוב שמחה הם קבעו את חג ההודיה.

היהודים שבחבורה הביעו את ההודיה שלהם במילים העתיקות "הודו לה' כי טוב". ומאז נהוג לאכול בחג הזה תרנגולי הודו… והאמת היא שתרנגולי הודו, חמוציות, תפוחים ודלעת היו בין המזונות שהם מצאו בשפע, ועד היום אלה מהווים את המרכיבים העיקריים בארוחת החג. הדבר היחיד שלא הבנתי עד היום הוא למה תרנגול הודו באנגלית נקרא turkey.

החג הזה חל זמן קצר לפני חנוכה שלנו, שגם הוא חג הודיה על הנסים שקורים לנו, בין אם אלו נסים לאומיים "חד-פעמיים" ובין אם אלו הנסים הקטנים שקורים לנו יום יום, שעה שעה. העובדה שיש לנו אוכל היא בגדר נס, במובן הזה שאל לנו לקחת אותו כמובן מאליו.

מתכון ל-2 תבניות פאי דלעת

מצרכים:

תחתית:
3 כוסות קמח מלא (אפשר לשלב סוגי קמח שונים)
¾ כוס שמן מכבישה קרה, אני בד"כ משלבת זית ושומשום
¾ כוס עד כוס תחליף-חלב (אפשר לשלב עד ¼ כוס יוגורט עזים אם אין סיבה להימנע), הכמות המדוייקת תלויה בסוג הקמח שלפעמים סופג יותר ולפעמים פחות.
כפית מלח
מערבבים את כל החומרים לקבלת בצק חלק. אם הוא יבש מדי מוסיפים נוזלים, אם הוא דביק מדי מוסיפים קמח. מרדדים ב-2 תבניות פאי ואופים כעשר דקות בחום בינוני.

מילוי:

1 ק"ג דלעת
300 גרם טופו
4 כפות שמן זית
3 כפות גרגרי לציטין
2 כפיות קינמון
כפית ג'ינג'ר טחון
קורט אגוז מוסקט טחון
¼ כפית ציפורן טחון
¼ עד ½ כוס סוכר חום (אפשר להמיר חלק ממנו בהמתקה אחרת)
½ כפית מלח-ים
½  כפית תמצית וניל טבעית
אפשר להוסיף תבלינים אחרים לפי הטעם.
אפשר להוסיף גם חופן חמוציות מיובשות ללא סוכר.
אם אין סיבה שהמתכון יהיה בהכרח טבעוני, אפשר להוסיף גם ביצה אורגנית.

אופן ההכנה:

1. חותכים את הדלעת לקוביות גדולות עם הקליפה. מאדים או אופים בתנור, בלי תוספת מים, עד שהיא מתרככת. אם הקליפה קשה סביר להניח שהיא גם תתקלף בקלות, ואם היא דקיקה אין צורך לקלף.

2. טוחנים במעבד מזון ביחד עם שאר החומרים עד לקבלת תערובת אחידה.

3. יוצקים לתוך הקלתית החצי-אפויה, ואופים בחום בינוני כחצי שעה. מצננים מעט ומגישים.

אם המתכון לא חייב להיות טבעוני, אפשר להחליף חלק מהטופו בביצה אורגנית, ואז המרקם יוצא יותר יציב.

חג שמח

 

לאתר של שני ריף-פרופסורסקי

 

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. מיכל ורד

    בואו נשאיר את "הביצה האורגנית" (איזה שם מוזר הנותן קונוטציה חיובית למשהו כל-כך אכזרי) לאמא שלה.

    תודה על המתכון.