משקאות מרעננים לקיץ
ע"פ האיורוודה, בעונת הקיץ, האדמה סופגת את מלוא הפוטנציאל של אנרגיית השמש ו"פיטה" דושה באה לידי ביטוי בכל תפארתה. "פיטה", בסנסקריט פירושה "אש" והיא מהווה שילוב של היסודות אש ומים. במצבים של חוסר איזון ועודף תתבטא באי סבילות לחום, רעב, צימאון, כעס, הפרעות במערכת העיכול (צרבת, כיב, בעיות כבד), בעיות עור, יובש, שלשול, כוויות ועוד. לכן מומלץ בתקופה זו לצרוך מזונות בעלי השפעה מצננת על מערכות הגוף השונות, כדי למתן את השפעתה.
להלן מספר רעיונות למשקאות קיציים מרעננים וטעימים שיסייעו לכם "לקרר" את הגוף ויעניקו לכם אנרגיה מחודשת:
*אבטיח – לצד הטעם הנפלא, לאבטיח יש לא מעט יתרונות בריאותיים: הוא משתן, מסייע לגבש את הצואה (לכן יעיל במצבי עצירות אך אינו גורם לשלשול), מנקה את הכליות, עוזר בחיזוק שרירים, מקל על דלקת ואבנים בדרכי השתן, מסייע בטיפול בהפרעות בתפקודי כבד, מפחית לחץ דם גבוה (מכיל 1 מ"ג נתרן לעומת 95 מ"ג אשלגן), גאוט (כיוון שמנקה הצטברות של גבישי שתן), הפרעות בלב, בעיות בעורקים (מרחיב את כלי הדם), דיזנטריה ודלקות מעיים ונחשב לבעל פעילות אנטי חיידקית ואנטי סרטנית ואפילו מעודד חשק מיני. כמו כן מכיל אנזימים רבים המסייעים בתהליך העיכול וניקוי הגוף.
משקה אבטיח ונענע
2-3 כוסות של אבטיח מתוק חתוך ונטול גרעינים
4-5 עלי נענע טריים שטופים (או מנטה)
לערבב בבלנדר עד לקבלת מרקם אחיד
*נענע – מסייעת להקלה על בעיות עיכול (כאבי בטן, מעי רגיז), סילוק רעלים ופסולת ממערכת העיכול, טיהור הדם, הקלה על בעיות במערכת הנשימה (שיעול, כאבי גרון, אסטמה, צינון), סחרחורת, כאבי ראש, הלבנת שיניים ומניעת ריח פה.
מי קוקוס – מתאימים לשימוש במצבים של גירויי עור, צריבה, דימום וסתי חזק, כיבים במערכת העיכול. כיוון שהאיורוודה אינה ממליצה על אכילת פירות בשילוב עם מוצרי חלב, מי הקוקוס יכול להוות אופציה נהדרת לשייקים. מכילים ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים ונוגדי חימצון.
משקה קוקוס
1 כוס מי קוקוס (של חברת AROY -D, ללא חומרים משמרים)
1-2 תמרים מזן מג'הול
1/8 כפית זרעי הל טחונים
3 תאנים טריות ו/או 1 מנגו מקולף וחתוך לחתיכות
2 ערמונים קלופים וקלויים
לערבב בבלנדר עד לקבלת מרקם אחיד
* התאנה – נחשבת באיורוודה למקור מעולה לברזל ותורמת לבניית הדם ולחיזוק האוג'ס (מערכת החיסון) – מה שהופך אותה למרכיב משמעותי בתפריט של נשים לאחר לידה. כמו כן מומלצת למצבים של עצירות ובעיות עיכול אחרות כגון שלשול (הזרעים הקטנים של התאנה מעודדים פריסטלטיקה של המעי), צרבת, כיבי קיבה, צריבה במתן שתן, לחץ דם גבוה (בשל תכולת האשלגן הגבוהה), אסטמה, שיעול יבש, מצבי תשישות, חולשה (כיוון שהיא מזינה ומעניקה אנרגיה זמינה בשל תכולת הדקסטרוז שלה), חיזוק החניכיים (ולטיפול בדלקות בשיניים), ריח רע מהפה ועוד. בנוסף היא נחשבת כנוגדת רעלים ויעילה לטיפול בפצעים ומורסות.
*ערמונים – משמשים ברפואה המסורתית לטיפול באנמיה, כאבי גרון, ברונכיטיס, לאיזון בלוטת התריס, סילוק רעלים, שלשול, הקלה על דלקות בדרכי השתן ושמירה על בריאות השיער. מכילים מינרלים כגון: אשלגן, סידן, זרחן, מגנזיום, ויטמיני B וויטמין C, חומצות אמינו ועוד. כמו כן נחשבים דלי קלוריות, יחסית לאגוזים אחרים ( ב-100 גרם ערמונים יש כ-195 קלוריות ו- 3% שומן בלבד) ובעלי אינדקס גליקמי נמוך.
*הל – תבלין מדהים, שיש המון סיבות טובות להשתמש בו: מעורר תיאבון ומשפר את רגישותן של פקעיות הטעם בלשון, מקל על בעיות עיכול (גזים ונפיחות, צרבות, ריח רע מהפה, בחילה, הקאה), מיטיב עם הלב, מפחית כאבי שיניים עקב עששת, בעיות במערכת הנשימה (התקררות, שיעול, אסטמה, מכייח ועוזר בהוצאת ליחה), מרגיע את מערכת העצבים, מחדד את יכול החשיבה ועוד.
משקה מנגו
2 יחידות מנגו טרי, מקולף וחתוך לחתיכות
1/4-1/2 כוס מים (בהתאם לדרגת הסמיכות הרצויה)
חופן עלי כוזברה
קמצוץ זרעי שומר (אופציונלי)
לערבב בבלנדר עד לקבלת מרקם אחיד
*מנגו – בהודו מכונה המנגו "מלך הפירות" ו"פרי המלכים" ונחשב לממריץ ומעורר תאווה. ויש האומרים כי שתיית מיץ מנגו על בסיס יומיומי היא ערובה לחיים מלאי שמחת חיים, אנרגיה ושביעות רצון.
ברפואה ההודית המסורתית נעשה שימוש בכל חלקי הפרי (עלים, פרחים, פרי, גלעין וכד'). כך למשל משמש לטיפול בתולעים ובשלשולים (מאבקה המופקת מגלעין הפרי) וכן לשלשולים, עצירת דימומים מהאף, מניעת מחלות לב (מחזק את שריר הלב), חיזוק מערכת החיסון, ראייה, משתן ומסייע לבריאות הכליות ועוד.
*כוזברה – מקלה על צמא ותחושת בערה, מסייעת בטיהור הגוף מרעלים. כוזברה טרייה נחשבת לאחד מהצמחים המובילים לטיפול בבעיות עור, דלקות בדרכי השתן (משתן). בנוסף, שימוש בכוזברה מסייע למתן השפעה של תבלינים חריפים ומחממים
*זרעי שומר – דומים במראה ובטעם לזרעי אניס, אך טעמם מעודן יותר. השומר נחשב לבעל השפעה נרחבת על מערכת העיכול ( מקל על קוליק, קשיי עיכול, כאבי בטן – כולל כאבי מחזור, גזים, עצירות, קשיי עיכול, שלשולים, חוסר תיאבון, בחילה, הקאה, תולעים במעיים וטחורים), מסלק ריח פה, אמנוגוג (מגביר ייצור חלב אם) וכן מגביר ייצור זרע. בהודו מקובל לקנח את הארוחה עם זרעי שומר, להקלה על העיכול ולטיהור הפה.
משקה מלון
2-3 כוסות מלון חתוך ונטול גרעינים
4-5 עלי לואיזה טרייה שטופים
1-2 תמרים מזן מגה'ול
לערבב בבלנדר עד לקבלת מרקם אחיד
*מלון – פחות פופולארי מאבטיח, אבל בעל יתרונות רבים, בהקשר לקיץ: על אף היותו משתן הוא מסייע לשמור על תכולת המים בגופנו, מקל על צריבה במתן שתן ודלקות בדרכי השתן וכן על צרבות, מפיג עייפות, מסייע לאי סדרים בדם, בעיות עור (אקנה, פריחה), דימום מהחניכיים, מעורר חשק מיני, מסייע בשמירה על בריאות הלב (תכולת האשלגן שבו עוזרת להפחתת לחץ הדם), אנטי דלקתי ועוד.
*תמר – יש האומרים כי אכילת תמרים גורמת לנו לגלות חביבות ורוך כלפי הסובבים אותנו (אולי בשל הפיטו הורמונים שבתמר הזהים בהשפעתם לאוקסיטוצין, והמסייעים גם בזירוז לידה). בנוסף נחשב התמר לפרי מזין מאד המסייע למצבי אנמיה (מקור נהדר לברזל) בחילות, גיבוש הצואה (במצבי שלשול ודיזנטריה), טוניק ללב ולשרירים (כאשר יש ספאזם), שיפור הראייה ומניעת עיוורון לילה, והשפעה מיטיבה על הכבד.
*לואיזה – נחשבת לבעלת השפעה אנטיספזמוטית, לכן מסייעת להקלה על בעיות עיכול שונות כדוגמת קשיי עיכול, גזים, שלשול, קוליק וכן להקלה על בעיות נשימה ואסטמה.
אגב, האיורוודה ממליצה להימנע מצריכה של מזונות ומשקאות קרים, שעשויים לפגוע בעיכול ולכן אין להוסיף למשקאות הנ"ל קרח או מים קרים.