Jeliat_Fly
Jeliat_Fly

להוציא גלוטן מחוץ לבית?

מאת: עדן פלד, נטורופתיה, הרבליזם קליני והולותרפיה
זמן קריאה: 2 דקות
ההתמכרות לחיטה היא אחד התנאים הבסיסיים העומדים בין הפחתת אכילת הגלוטן ובין בריאות טובה יותר. כיצד נתגבר בקלות על התמכרות זו?
Jeliat_In

אם נרצה להוציא את הגלוטן מחוץ לפתח הדלת שלנו, בוודאי נרצה מגוון תחליפים ראוי לשם כך. תזונה טבעית מאז ומעולם לקתה בשני דברים: דיכוי תשוקה למזונות מסוימים שהולידה מוטיבציה ירודה לשינוי וכמיהה פיזיולוגית עקב התמכרות לחומרים עצמם במזון המדובר שמונעים שינוי. לאלה יש פתרון – שיטת הגמילה על ידי הרחקת המוצר ושימוש בתחליפים. ההרחקה יוצרת גמילה איטית ובלתי מורגשת, והתחליפים מאפשרים לטשטש את העקבות.


בדרך זו נקבל אורח חיים עשיר בתזונה בריאה ואולי אף נשיג יעדים, שלעיתים נראו בלתי מושגים כמו הורדת משקל, וללא סבל מיותר. ההיפך, אולי נחווה סוג של נחת בכל הנוגע לתפריט החדש ולאורח החיים והבריאות שנזכה בהם.

גלוטן הינו חלבון המצוי בדגנים שונים: חיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל (עליה יש ויכוח – חלבון המצוי בה דומה מאוד לגליאדין המרכיב את הגלוטן). הגלוטן מצוי בכמויות משתנות בצמח עצמו, ומייצב, בין השאר, את הצמח ומשפר את עמידותו בפני נזקי אקלים ומזיקים שונים. בשל סיבה זו, עברה החיטה הנדסה גנטית ששינתה את כמויות הגלוטן שבצמח, עד כי כיום גברה רגישות האוכלוסייה לגלוטן בשל צריכה מאסיבית בתפריט ומפני נוכחות רבה יותר של גלוטן בצמח.

נראה שמימי התנ"ך, מברכת האל לארצנו, ארץ חיטה ושעורה, ועד ימינו, זרמו מים רבים. אם בעבר היה התפריט עשיר במגוון מזונות, וכולם על טהרת המקור הטבעי, כעת נראה שאף חיטה אורגנית אינה עונה על הציפיות כלל.

לפני מאות שנים גדלה בארץ (כנראה יובאה מאירופה) אם החיטה – 'כוסמין', שעד היום היא דגן עשיר בגלוטן, אך נוח יותר לעיכול. עם זאת, אלו הרגישים לגלוטן לא יוכלו להנות ממנה. חיטת הבר תורבתה, ואנו עדים לשפע רב של מוצרי חיטה בשגרת חיינו, נגלים, וגרוע מזה, מוסווים בכל: אבקות שונות, מוצרי מדף ושימורים, רטבים וממתקים. כל אלו רווים בגלוטן.


מהם נזקי הגלוטן?

תסמינים שונים שעליהם יתלוננו אלו הסובלים מרגישות לגלוטן עד כדי שיסבלו ממחלת הצליאק הם: נפיחות בבטן אחרי הארוחה (לכן קיבלה המחלה את השם 'כרסת' בעברית), גאזים ובעיות עיכול, שלשולים ועייפות בלתי מוסברת.

מעבר לזה ישנן בעיות העלולות להתעורר בשל הרגישות לגלוטן כמו: דכאון, השמנת יתר, מחלות עצבים כרוניות, עליית אנזימי כבד בלתי מוסברת, אוסטאופורוזיס, סרטן במעי, סוכרת סוג 2, הפרעות בתפקוד בלוטת התריס, קומה נמוכה (בעיקר בילדים) וחריצים בשיניים.

השמנת יתר למשל, עקב אכילת גלוטן נוצרת על ידי עמילופקטינים שמצויים בחיטה, ההופכים לגלוקוז בדם מהר מכל סוכר אחר. רמות גבוהות של סוכר בדם עשויות להביא לכך שהסוכרים יתחברו עם חלבונים בתהליך הגליקציה ויפגמו בחלבונים אלו ובתפקודם.

 

ההתמכרות לחיטה היא אחד התנאים הבסיסיים העומדים בין הפחתת אכילת הגלוטן ובין בריאות טובה יותר.  פוליפפטידים בגלוטן חודרים למוח ומעילים קולטנים אופיאטיים, מה שמעורר הרגשה טובה לאחר אכילת חיטה. לכן, הגמילה מחיטה עשויה להיות מורכבת מאשר חשבנו. על הרגשת קרקוע בסיסית כבר דברנו? חשוב לתת לעצמנו אפשרויות אחרות לשלב בתפריט, במקום מוצרים המכילים גלוטן.

מתכון לניוקי ללא גלוטן

 

ניוקי ברוטב שמנת סויה, ברוקולי ואפונה

מצרכים:

חבילת ניוקי ללא גלוטן (חברת גרין)
שני בצלים
מיכל שמנת סויה
שמן קוקוס
פרח ברוקולי גדול או שניים קטנים
רבע חבילת אפונה קפואה, או כ-300 גרם אפונה טרייה
מלח סלעים
קורט קינמון
קורט פפריקה חריפה
קורט כמון

אופן ההכנה:

את הניוקי מבשלים בסיר נפרד, לפי ההוראות.
לאחר מכן, במחבת נפרדת נטגן מעט בצל על שמן קוקוס, או שניתן לבשלו על שכבת מים דקה.
כשהבצל מזהיב או מתרכך, תלוי במדיום ההכנה, נוסיף כוס מים ונוסיף את הברוקולי, האפונה והתבלינים. אין לדאוג ולהוסיף מים, מכיון שהאדים יבשלו את מה שאינו מכוסה, וכך הברוקולי יוצא טעים יותר מאשר הוא מתבשל ונמוח… בדרך זו הוא נשאר קשה מעט וטעים יותר.
את השמנת ניתן להוסיף כשאנו מרגישים שהתבשיל כמעט מוכן, כדי שתתבשל כשתי דקות ותתפוס את הטעמים. מה עוד שבשלב זה המים כבר התאדו ויש להוסיף מעט נוזלים בלאו הכי.
לסנן את הניוקי, להוסיף את הרוטב ולהגיש באהבה!

מגוון מוצרים ללא גלוטן

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. נחרדת מההמלצות שלכם!

    איך אתם יכולים מצד אחד להמליץ על בריאות טובה נטולת גלוטן ומצד שני להמליץ על כל המזון התעשייתי הזה?! זו נבלה וזו טרפה!! לא כי בטוח עדיף תירס מהונדס גנטית שעבר אין ספור תהליכי עיבוד מטורפים עד שהפך ללחמניה נטולת גלוטן או קורנפלקס ואני לא רוצה בכלל להיכנס לפינה של "טבעול" (=100% מזון מהונדס גנטית וחומרים משמרים)
    מה נסגר אתכם???

  2. ענת

    צאי מההיסטריה, האתר הוא אתר פרסומי ושיווקי במעטה טרנדים מתחלפים..קראי בעין ביקורתית ת. בתאבון

  3. דוד

    שלום לנחרדת
    פעם האתר הזה היה טהור וזך מפרסומות ובאמת יכולנו ללמוד. המאמרים היו אמיתיים חפים מנגיעה כלשהיא לכסף. כבר מזמן זה לא אותו אתר חביב. האתר הזה הוא עוד אתר מסחרי. ואנחנו כמובן מדינה דמוקראטית. אז אל תכנסי לאתר הזה. ותשמרי על הבריאות שלך.
    בברכה.דוד

  4. אבי צוקרמן

    אפשר בהחלט ללא גלוטן וללא סוכר שזו הבחירה היותר טובה. זו בחירה בדרך חיים. זה אפשרי אם כי דרושה קצת הסתגלות ותשומת לב למרכיבים של כל מוצר שקונים ברשתות השיווק.
    המוצרים התעשייתים ללא גלוטן שמוצגים בכתבה כוללים סוכר ומרכיבים נוספים. עדיף לאכול ירקות ופירות, ואם מזון מבושל אז לבשל בבית ופחות לצרוך מנות תעשיתיות.
    ואם בכל זאת רוצים להמתיק אפשר להשתמש בלוהנגו סוכר ללא סוכר
    http://www.luhango.co.il

  5. עופרה

    חבל שבאתר שבא ללמד אותנו תזונה בריאה הופכים אותו לאתר פרסומי

  6. גילי

    להוציא את הגלוטן זה עוד תהליך נוסף- מה בעצם התהליך הנוסף שנעשה ואיזה נזק אחר זה יביא לנו, מלבד לרווח של היצרן- נו באמת חשבתי שהאתר הזה רציני- הכזבה? פספוס?