SmartKish_Fly
Jeliat_Fly

להרגיע את הבטן

מאת: איה הוד, מנכ"לית המרכז לנטורופתיה ורפואה משלימה
זמן קריאה: 3 דקות
איה הוד, שתרצה בכנס אוכלים אוכלים בריא 5 בסוף החודש בנושא בריאות מערכת העיכול, מגישה שני מתכוני בריאות נפלאים מבוססי אורז שהוא דגן שיודע להרגיע את מערכת העיכול ומתאים כמעט לכולם. הנה המתכונים

אורז בר מזין יותר מאורז לבן (123RF)

SmartKish_In

מערכת העיכול היא אחת המערכות הרגישות ביותר בגוף ונמנית בין המערכות שגם עובדות הכי קשה. אחוז מאוד גבוה מהאוכלוסייה סובל מבעיית עיכול כזו או אחרת, ובמקרים רבים לרפואה אין מענה טיפולי.

רבים טועים לחשוב שמערכת עיכול מסתכמת בקיבה ומעיים, אך מערכת עיכול היא מערכת הרבה יותר מורכבת והשפעתה על הבריאות שלנו היא כה נרחבת עד שלא תמיד מצליחים לעשות את הקשר בין מערכת עיכול חולה לבעיה שמופיעה במערכת או איבר אחרים מחוצה לה כמו העור, מערכת עצבים, מערכת חיסונית ועוד.

כאשר לומדים מהי באמת מערכת עיכול, מה התפקיד של כל אחד מחלקיה ועד כמה חשובים התזמון וההרמוניה ביניהם, מצליחים אז להבין את החשיבות האדירה של מערכת זאת, עד כמה הבריאות שלנו תלויה בה ולהטמיע בתודעה את ההבנה שמה שמכניסים לפה קובע משמעותית אם היא תהיה חולה או בריאה.

מערכת עיכול מתחילה בפה ומסתיימת בפי הטבעת. בין לבין ישנו הלוע, הוושט, הקיבה, הכבד, כיס המרה, תרסריון, המעי (דק  וגס) – איברים אלו בהחלט מהווים חלק נכבד ממערכת העיכול וישנה חשיבות מכרעת להרמוניה בתפקוד ביניהם.

לכל אחד מהם תפקיד חשוב בנפרד, אך כמערכת שלמה התפקיד העיקרי הוא לפרק את המזון הנצרך לגורמים וחלקיקים קטנטנים ולבסוף לספק לגוף את אבני הבניין והחומרים הדרושים למחייתו.

ישנן פתולוגיות רבות הקשורות במערכת עיכול, חלקן מובנות יותר על ידי הרפואה הקונבנציונלית (טחורים, קרוהן, קוליטיס, טפילים ומזהמים, אי סבילות למזון) וחלקן לא מובנות והמענה הטיפולי הקונבנציונלי כמעט ולא קיים. בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים מקבלים את הכותרת  "מעי רגיז" – ובמילים אחרות ופחות מדוברות: "אנחנו לא ממש יודעים מה יש לך וכל הבדיקות תקינות אז יש לך "מעי רגיז".

מערכת עיכול חולה דבר ראשון יכולה להתבטא בתסמינים הגיוניים הקשורים בעיכול עצמו,
אך ישנו קשר הדוק בין מערכת עיכול שלא מתפקדת בצורה אופטימלית לבעיות אחרות ועל פניו "לא קשורות" לעיכול.

מאחר ולמערכת העיכול השפעה כה ניכרת על הגוף חשוב ביותר להקפיד על המזון שאנחנו בוחרים להכניס אליו ולהיות קשובים למה נכון לנו ומה לא. כל כך הרבה שנים הורגלנו לחשוב על אכילה בריאה בהקשר של דיאטות, הורדה של ערכים כמו כולסטרול וסוכר ולא עצרנו לתת את הדעת על העבודה הקשה שאנחנו מעבידים את העיכול ואיך המערכת הז נראית מבפנים כשהיא סובלת.

מגישה לכם שני מתכוני בריאות נפלאים מבוססי אורז שהוא דגן שיודע להרגיע את מערכת העיכול ומתאים כמעט לכולם. אני ידועה כאוהבת מתכונים פשוטים, נגישים, מזינים ולא מורכבים כדי לאפשר גם למי שלא אוהב את המטבח לדאוג לעצמו:

אורז עם תרד – המתכון הפשוט והטעים

מצרכים:

חצי ק"ג עלי תרד טריים
כוס וחצי אורז מלא
בצל
כף שמן זית
מיץ מלימון שלם ואפשר בהמשך להוסיף עוד לפי הטעם

אופן הכנה:

1. ממליצה תמיד להשרות אורז מלא לפני בישול. זה נותן לו רכות משגעת והגוף מקבל אותו טוב יותר ובצורה מנחמת לעיכול. אפשר להשרות לשעה-שעתיים (אני אישית משרה לכל הלילה). אח"כ מסננים היטב
2. מטגנים קלות את הבצל בשמן זית (לא לתת לו להשחים ולא לתת לשמן להישרף), להוסיף את האורז היבש ולטגן גם אותו להוסיף כ-4 כוסות מים (אפשר מים רותחים לקצר את התהליך)
3. לחתוך את התרד לרצועות (כל אחד איך שאוהב אין לזה משמעות) להקפיד לקטום את  הגבעולים הנוקשים (אפשר להשתמש במדליוני תרד)
4. להוסיף את התרד לסיר יחד עם מלח ופלפל גרוס ולבשל עד רתיחה.
5. להוריד לאש קטנה ולבשל לפחות 30-40 דקות בהתאם לסוג האורז המלא שנבחר.
מומלץ להשאיר קצת נוזלים ולא לתת להם להיספג עד הסוף. אם חסר ניתן להוסיף מים רותחים.
6. לבסוף – לימון סחוט טרי לרעננות משתלמת – לפי טעם אישי.

אורז עם עדשים צהובות (מג'דרה עדינה)

החומרים:

1 כוס אורז מלא עגול או לבן בסמתי
1/2 כוס עדשים צהובות (מתעכלות טוב יותר)
2 כוסות מים רותחים
1  כפית מלח
1 בצל קצוץ דק
שמן זית
1  כף כמון
4 שיני שום קצוץ

אופן ההכנה:

1. משרים את האורז ומסננים.
2. שוטפים ומסננים את העדשים.
3. לחמם מעט שמן ולטגן קלות את הבצל (לא לשרוף אותו).
4. מוסיפים מלח, מים ואורז. מבשלים עם מכסה על להבה בינונית ולאחר 8-10 דקות נותנים ערבוב קל ומוסיפים את העדשים לעוד 5 דקות בישול על אותה אש ואז מורידים לאש קטנה ביותר.
5. בנפרד מחממים טיפה שמן זית ביחד עם השום ומוסיפים כמון. את התערובת שופכים לסיר עם האורז ומערבבים היטב ונותנים עוד 5 דקות בישול על אש קטנה, סוגרים את האש ומשאירים סיר דגור לעוד כמה דקות.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. מ'

    אנו מתים על אורז, ובבית ניזונים ממנו תכופות כמעט כמו אצל הסינים, ובכל זאת – למרות ניסיונות רבים ומתכונים שונים, שלא לדבר על רצון טוב והתמדה – לא הצלחנו מעולם להכין אורז מלא באמת טעים (רק האורז הלבן שאנו עושים יוצא תמיד נפלא ובצורות מגוונות).

    האם מישהו מכם באמת מצליח לעשות אורז מלא משובח ("נפרדים אחד-אחד"), לא דייסתי ולא רטוב או יבש מדי?
    ניסינו להשרות, ניסינו עם מים רותחים במקום עם קרים, כן להמליח בעת הבישול או לא להמליח עד שהוא מוכן, להוסיף ירקות בזמן הבישול, או להימנע מכך ולבשל "פשוט", מה לא ניסינו…
    אשמח ללמוד!
    בריאות ושמחה לכולם 🙂

  2. טעיםםם מהמטבח הטבעוני של ספתא אירית

    מנסיוני כבשלנית, האורז המלא שהכי מצליח להיות "אחד אחד" הוא אורז בשמתי מלא (לא עושה פרסומת, אבל זה של "תבואות" הוא הכי מוצלח לטעמי).
    יש לבשל בכמות פי שתים וחצי מים לעומת האורז, מלח וכף שמן זרעי ענבים לכל כוס אורז.
    בהצלחה, ואשמח לשמוע תגובות.