Bari15_Fly
LiveWell_Fly

כורכום - סגולות רבות נגד סרטן ודלקות

מאת: ד"ר דויד סרוואן-שרייבר מתוך הספר "לא לסרטן" בהוצאת מודן
זמן קריאה: 3 דקות
שורש הכורכום והכורכומין התגלו כמעכבי צמיחה של סוגי סרטן רבים, בהם סרטן המעי הגס, הכבד, הקיבה ואף לוקמיה. מהן סגולות הכורכום שהופכות אותו לבריא כל כך?
SmartKish_In


רכיב מרשים נוסף ישר מהמטבח ויעיל במיוחד גם הוא מוצאו מאסיה. הפעם זה תבלין שניחן בתכונות מדהימות – כורכום.

הודים צורכים בממוצע 1.5-2 גרם (¼ עד ½ כפית) כורכום ליום. שורש הכורכום מספק אבקה צהובה שהיא התבלין הראשי בקארי צהוב. תודות לתכונותיו נוגדות הדלקות משתמשים בו הרבה ברפואה האיורוודית. אין עוד רכיב מזון שההשפעה נוגדת הדלקות שלו חזקה כל כך.

התרכובת העיקרית שאחראית להשפעה הזאת היא כורכומין. בניסויים מעבדתיים נמצא שכורכומין מעכב צמיחה של סרטנים רבים. למשל, סרטני המעי הגס, הכבד, הקיבה, השד, השחלות ולויקמיה. הוא פועל גם על אנגיוגנזיס וכופה על תאים סרטניים למות (בתהליך של התאבדות תאים שנקרא “אפופטוזיס“).

כורכומין שניתן לעכברים מונע התפתחות של כמה סוגי סרטן שנגרמים על ידי מסרטנים כימיים. אין פלא ששיעור החולים בסרטן ריאות בהודו קטן פי 8 מהשיעור המקביל, בהתאמה לגיל, במערב, וכן שיחסי השיעורים האלה הם 1/9 בסרטן המעי הגס, 1/5 בסרטן השד, 1/10 בסרטן הכליות. זה המצב אף על פי שההודים חשופים למסרטנים רבים בסביבה שלהם, במקרים רבים בהיקף גדול מאשר במערב.

פרופסור בהרט אגרוול, אחד מחוקרי הסרטן המצוטטים ביותר, הוא ראש מדור במעבדה לטיפולי סרטן ניסויים במרכז הסרטן על שם מ“ד אנדרסון ביוסטון, ונחשב למנפץ מוסכמות מזהיר. בדומה לבליוו במונטריאול, בקיאותו בביוכימיה ובפרמקולוגיה לא הפריעה לו להתייחס בפתיחות לכל מה שעשוי לעזור למלחמה בסרטן. בימי נעוריו, בבאטאלה שבפונג'ב, רפואת הצמחים האיורוודית הייתה “הרפואה היחידה שלנו“, הוא אומר. הוא לא שכח מעולם כמה הייתה גדולה יעילותה של הרפואה הזאת.

לאחר שקיבל תואר דוקטור באוניברסיטת קליפורניה בברקלי, הוא היה הביולוג הראשון שנשכר על ידי גננטק, החברה הנודעת להנדסה גנטית, כדי לזהות טיפולים מולקולריים חדשים לסרטן. כשעבד בגננטק, בשנות התשעים, הוא גילה את תפקידם של הגורמים הדלקתיים בהתפתחות של גידולים, ובכלל זה של NF-קאפא B הנודע לשמצה. לימים כתב כי בקרת ההשפעות המזיקות של NF-קאפא B בסרטן היא עניין של חיים ומוות. מאז הוא ממשיך לחפש אמצעים להילחם במנגנונים הסרטניים שגילה.

סגולות הכורכום נגד סרטן

כורכום נזכר בכתבים רפואיים בהודו, בסין, בטיבט ובמזרח התיכון לאורך יותר מ-2,000 שנה. אגרוול זוכר שהאבקה הצהובה הייתה חלק קבוע מהמטבח של אמו בהודו. בבגרותו המשיך לחקור את האבקה הזאת באותה סקרנות מדעית שמעוררת כל מולקולה חדשה שמופקת בתעשיית התרופות.

תחילה הראה אגרוול שכורכום פעיל מאוד נגד סרטן בתרביות תאים. אחר כך, ב-2005, הוא הוכיח שהחומר מסוגל לפעול על גידולים של סרטן שד שהושתלו בעכברים, גידולים שחדלו להגיב על כימותרפיה עם טאקסול.

התפשטות הגרורות אצל עכברים שקיבלו מנות כורכומין כמו אלה שמצויות בתפריט רגיל ירדה בשיעור מרשים. בריאות שלהם עדיין התגלו מיקרו–גידולים, אבל ברוב המקרים המיקרו–גידולים האלה לא המשיכו לצמוח ולא היו עוד בגדר איום משמעותי.

מרכז הסרטן על שם מ“ד אנדרסון ידוע בשמרנותו והאונקולוגים שלו לא הקדישו תשומת–לב רבה לניסויים הלא–סבירים האלה המבוססים על תרופות עממיות מסורתיות. ד“ר ג'ון מנדלסון, נשיא המרכז ואחד מבכירי האונקולוגים בארצות–הברית, השתתף זה לא כבר בוועידה מדעית יחד עם אגרוול והאזין שם למצגת שלו. נדהם כולו, הוא פנה אליו מיד אחר–כך. “לא היה לי מושג שיש בסיס מדעי מוצק לתוצאות שלך,“ אמר.

בשובו ליוסטון, החליט מנדלסון לערוך שלושה ניסויים קליניים בכורכומין. הניסוי הראשון קשור לסרטן דם שכיח מאוד (מיילומה נפוצה); השני נוגע לסרטן גינקולוגי; ובשלישי נחקר פוטנציאל המניעה של סרטן ריאות בנבדקים עתירי–סיכון. הניסויים האלה נמצאים בעיצומם והתוצאות אינן ידועות עדיין.

כורכום ופלפל – השילוב המנצח

כורכום ממחיש להפליא את היתרונות של מסורות קולינריות גדולות על פני אכילה של חומרים מבודדים. כאשר חוקרים בטייוואן ניסו לטפל בגידולים סרטניים בכורכום שניתן בכמוסות, הם גילו שמערכת העיכול התקשתה לספוג אותו.

לאמיתו של דבר, אם לא מערבבים אותו עם פלפל – כפי שעושים תמיד בקארי – כורכום אינו עובר את מחסום המעי. פלפל מגדיל את ספיגת הכורכום בגוף פי 2,000. החוכמה ההודית התקדמה הרבה מעבר למדע המערבי בגילוי הזיקות הטבעיות בין מזונות.

כשחיפשתי מידע על הסרטן שלי, נדהמתי לגלות שמתן כורכומין לחולים במקביל לכימותרפיה, הגביר את הרגישות לכימותרפיה אפילו בגידולי מוח אלימים כמו הגליובלסטומה האימתנית ביותר.

עמיתיו של אגרוול ביוסטון חושבים שההשפעה המופלאה של כורכום נובעת כנראה במידה גדולה מיכולתו להפריע במישרין לאביר השחור של הסרטן NF-קאפא B, ששומר על תאים סרטניים מפני מנגנוני ההגנה של הגוף. כל תעשיית התרופות מחפשת מולקולות לא רעילות חדשות שמסוגלות להילחם במנגנון הזה של קידום סרטן.

היום ידוע שכורכומין הוא נוגד רב עוצמה של NF-קאפא B ו-2,000 שנים של שימוש יומיומי בבישול ההודי הוכיחו שאין בו כדי להזיק. אפשר לאכול כורכום גם עם מוצרי סויה שמחליפים חלבונים מן החי ומספקים את הגניסטאין שנזכר לעיל, שמסלק רעלים ומפקח על האנגיוגנזיס. הוסיפו כוס תה ירוק והרי לכם קוקטייל חזק שיבלום שלושה מהמנגנונים הראשיים של צמיחת סרטן בלי תופעות לוואי.

 

מתוך הספר "לא לסרטן" בהוצאת מודן

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו