טבעונות הוליסטית
יצירת חיים מלאים יותר, מיצוי הפוטנציאל האישי, הגשמה עצמית ושמחה, ד"ר קאזנס מדגיש את חשיבות התזונה המתאימה להתפתחות רוחנית. לטענתו מי שבוחר בדרך של התפתחות רוחנית חייב לבחור במודעות ובתזונה מתאימה. לא קשה להבחין בכך שהוא חי את העקרונות להם הוא מטיף ומקרין שקט פנימי ושמחה שמדביקים את הסובבים אותו. קאזנס משלב ידע , מחקר מודרני וארבעים שנות נסיון כחוקר, מורה רוחני ומטפל.
SHEN, QI, JING"שלושת האוצרות" שקיבלנו מן הרפואה הסינית
הרפואה הסינית נתנה לנו את שלושת האוצרות: שן, צ'י וג'ינג, כך פתח גבריאל קאזנס את ההרצאה שלו בכנס אוכלים בריא 5. הג'ינג הוא הכוח הפנימי, האנרגיה הראשונית איתה אנו נולדים וחשוב לשמור עליה שלא תתכלה, הצ'י היא אנרגיית החיים, לה אנו נזקקים בחיי היומיום והשן זוהי האנרגיה הרוחנית, הנשמה. על ה"אוצרות" האלה, כפי שקאזנס מכנה אותם, שומרים בעזרת תזונה ואורח חיים בריא ומחזקים אותם בעזרת מזונות על וצמחי מרפא כמו פטריית הריישי, הג'ינסנג, אסטרגלוס ותותי גוג'י שמכילים רכיבים מאריכי חיים.
Vata, Pitta, Kapha – הרפואה ההודית ושלוש הדושות
הרפואה ההודית "איורוודה" נתנה לנו את שלוש הדושות: ואטה פיטה וקאפה, שבאים לידי ביטוי בשילובים שונים ביניהם ומגדירים את טיפוסי הגוף נפש השונים. לכל טיפוס יתאימו תזונה ואורח חיים מיוחדים לפי הדושות שלו והקפדה עליהם תשמור על בריאותו ותשפר את איכות חייו. האיור וודה מלמדת אותנו להקשיב לטבע וללמוד ממנו איך ומה לאכול, מתי לישון, להתאים את אורח החיים והתזונה לעונות השנה, לשעה ביום ולשלב בו אנחנו נמצאים בחיים. פירמידת המזון, לפי קאזנס, הינה קונספט כללי ביותר ופחות רלוונטי בעיניו.
תזונה מותאמת אישית
ד"ר קאזנס מציג את "פירמידת המזון" שלו: השומן צריך להוות 25-45% מהתזונה שלנו, הפחמימות 25-45% והחלבונים בניגוד לדיעה הרווחת 10-25% ממקור צמחי בלבד, כל אחד בהתאם לטיפוס הגוף נפש שלו וצרכיו היחודיים. הוא ממליץ על מזון אורגני מהצומח, בעל אינדקס גליקמי נמוך, לשתות מספיק מים מינרלים ולא להפריז בכמויות. חשוב לצרוך את המזון האיכותי ביותר שניתן להשיג ולא פחות חשוב שהמזון יוכן באהבה ובשמחה.
חלבונים או פחמימות ?
מחקר מאוניברסיטת סטנפורד הראה כי 75% מהאוכלוסיה צריכים לאכול יותר חלבונים ופחות פחמימות, מסביר קאזנס. חשוב לצרוך מוצרים הנמצאים נמוך בשרשרת המזון כמו ירקות, פירות דגנים וקטניות. כשאוכלים מוצרים מהחי מקבלים כ"בונוס" את כל הרעלים שהצטברו במשך שנים בגוף החיה אותה אנו אוכלים. האוקיינוסים מזוהמים בקרינה רדיואקטיבית וברעלים מהסביבה ולכן מזון ומלח מהים מסוכנים לבריאות. ד"ר קאזנס מדגיש כי אכילת מזון נקי מרעלים חשובה להשרדות המין האנושי ומינים נוספים, הרעלים מהסביבה וזיהום האוויר פוגעים בפוריות בצורה משמעותית. אכילת בשר יכולה לקצר את תוחלת החיים ב-20-30% ומגדילה את הסיכון ללקות בסרטן, מחלות לב וכלי דם. מקור טוב לחלבון הן אצות כמו ספירולינה או כלורלה, הנחשבות למזון עוצמתי ומכילות 60% חלבון הנספג בקלות וביעילות.
למה חי?
כשעוברים ל"מזון חי" מעשירים את הגוף בנוגדי חמצון, איכות החיים משתפרת, הגיל הביולוגי יורד והגנטיקה משתדרגת, מסביר קאזנס. גם לירידה בצריכה הקלורית יש השפעה חיובית על מנגנוני הגוף בין השאר בהפחתת דלקתיות. קאזנס מדבר על "טבעונות הוליסטית" – אם נגרום פחות סבל, נזכה ליותר שלווה והעולם יהיה מקום יותר טוב לחיות בו. תעשיית הבשר גורמת לזיהום אויר שבתורו גורם לכך שיש לנו פחות חמצן לנשום!
ד"ר קאזנס מזכיר תרבויות עתיקות שנהנו מתזונה טבעונית ו"אוכל חי" כמו חכמי הודו ה"רישים" שהעניקו לנו את היוגה והאיור וודה, מצריים העתיקה והאיסיים. הצמחים הופכים את אנרגית השמש לאנרגיה זמינה עבורנו אולם בישולם מוריד את רמת האנרגיה ואף מייבש חלק מהנוזלים שבהם. נבטים הם מזון עתיר אנרגיית חיים והוא ממליץ לצרוך אותם בקביעות. צילומים קיריליים מראים שאנו מקרינים אור ואנרגיה ועל כן צריכת מזון יותר נקי ואנרגטי תאפשר לנו להיות מוליכים טובים יותר של האנרגיה הקוסמית.
חומרי ריסוס והדברה פוגעים במוח
חומרי הדברה מיועדים לפגוע במערכת העצבים של המזיקים, ולכן הם פוגעים גם במוח ובמערכת העצבים שלנו ועלולים לגרום לפרקינסון, הפרעות קשב וריכוז וצרות אחרות. במזון אורגני רמתם נמוכה בהרבה וחשוב לנסות ולצרוך כמה שיותר מוצרים אורגניים.
פרוקטוז מסוכן יותר
עליות חדות ברמות הסוכר בדם מסוכנות יותר ממחלת הסוכרת עצמה והפרוקטוז מזיק לנו יותר מן הגלוקוז, מסביר קאזנס. הוא עלול לגרום להתפתחות סוכרת ולכבד שומני מאחר והוא הופך לשומן המצטבר בכבד. הפרוקטוז גורם לדלקתיות במוח הרבה יותר מהגלוקוז ואחראי למספר לא מבוטל של מחלות כמו למשל עליה מהירה במשקל, מחלות לב, יתר לחץ דם, השמנת יתר, סרטן, גאוט ואבנים בכליות.
על נשים וכולסטרול
ד"ר קאזנס מסביר כי נשים מבוגרות צריכות רמות גבוהות יותר של כולסטרול בדם מהמקובל לחשוב וסוחף גל של מתעניינות אל הבמה בסיום ההרצאה. אין שום קשר בין שומן ומחלות לב הוא טוען, גם לא שומן רווי ומדגיש את חשיבות השומנים הבריאים בתזונה. אנשים עם רמות נמוכות מידי של כולסטרול נוטים לסבול מדכאונות שעלולים להוביל להתאבדות, כמו גם פרקינסון, סיכוי מוגבר לאירוע מוחי וירידה בזכרון.
שמני טראנס גורמים למחלות לב וטרשת עורקים אך שמנים בריאים שומרים על בריאות הלב, כלי הדם והמוח. חומצות שומן מסוג אומגה 3 (כמובן שהוא ממליץ מהצומח) מגינות על המוח מאלצהיימר, שבץ, בריאות הנפש וכמובן על הלב ומורידות ב-85% את הסיכון למוות מוקדם. הן חשובות מאד גם לנשים בהיריון על מנת למנוע דכאון אחרי לידה. חומצות שומן מסוג אומגה 3 מורידות ב-60% את הסיכון ללקות באלצהיימר, מורידות לחץ דם ומקטינות את הסיכון ללקות בסרטן עור, פרוסטטה ושד בצורה משמעותית.
מינרלים הם תדר של מודעות
ד"ר קאזנס מדגיש את חשיבות המינרלים השונים ומעורבותם במאות תהליכים ביוכימיים בגוף. רבים היום סובלים ממחסור במגנזיום ואבץ שהינם מינרלים חיוניים לבריאותנו. ירקות, מלח סלעים וירקות מהים – כלומר אצות – מהווים מקור טוב למינרלים.
חשוב לשתות מים
עם הגיל אנחנו מתייבשים ולכן חשוב לשתות מספיק על מנת לשמור על המוח, הסחוסים והמפרקים שלא ייתבשו, מזכיר קאזנס לכל הנוכחים. המוח מתכווץ ב- 1% כל שנה החל מגיל חמישים, לכן שתייה רבה מאיטה תהליך זה. וכיצד נדע אם שתינו מספיק? ביקור בשרותים כל שעתיים יאשר שקיבלנו מספיק נוזלים.
לדברי ד"ר קאזנס כל דור מקבל את התרופה לאותו הדור ומה שנועד להבריא את הדור שלנו ולשמור על הפלנטה היא הטבעונות.
אוכלים פחות חיים יותר
לסיום הוא מוסיף הערה לא פחות חשובה: אנו משמינים מפחמימות ולא משומנים ואל תשכחו להקפיד על הכמות: יותר מידי אוכל, אפילו הבריא ביותר, הופך לרעיל בגוף. "אוכלים פחות – חיים יותר" קאזנס מזכיר לכולנו ומסיים בכך את ההרצאה המרתקת.
מי שמחפש את האצות אצות ספירולינה וכלורלה אני מכירה כיצד להשיגן בתוסף. יומטוב!