Bari15_Fly
Jeliat_Fly

ויטמין D - חשיבותו לתינוקות וילדים

מאת: ד"ר מרדכי הוכברג מתוך מגזין "תזונה פלוס"
זמן קריאה: 3 דקות
ויטמין D הוא חומר מוצא להורמון שיש לו שלל תפקידים בבריאות. תפקידיו היותר מוכרים הם בחילוף החומרים של הסידן אבל למעשה, אין ערוך לחשיבותו גם בשל תפקידים נוספים שלו בגוף. ד"ר מרדכי הוכברג במאמר ומחקר חדש.

ויטמין D

Bari15_In

במחקר שנעשה לאחרונה נמצא שפיטריות מסוגלות, עם חשיפה לשמש, לייצר ויטמין D. ויטמין D איננו יכול להיווצר ללא חשיפה לקרני UVB. בים, אצות המצויות במים רדודים ונחשפות לאור שמש מייצרות את הויטמין ודגים שאוכלים אותן מרכזים אותו בכבד שלהם. בפיטריות יש כמות זעומה של ויטמין D. מנה של כ-100 ג' מכילה רק 4% מכמות ויטמין D הדרושה לאדם. אבל, עם חשיפת פטריות לאור שמש אפילו ל-5דקות, כמות ויטמין D שמנה של פיטריות כאלו תספק תהיה מלוא התצרוכת של אדם, 100%.

מחקר: ויטמין D עולה עם אכילת פטריות שנחשפו לקרני UVB

במחקר שנעשה בקוסבי האוז סרג'רי באנגליה נמצא שאכילת מנה יומית של פיטריות שנחשפו לקרני UVB העלתה בתוך 3 חודשים ב-129% את כמות ויטמין D בדמו של אדם בן 30 שסבל מחסור בויטמין D. ויטמין D הוא חומר מוצא להורמון שיש לו שלל תפקידים בבריאות. תפקידיו היותר מוכרים הם בחילוף החומרים של הסידן אבל למעשה, אין ערוך לחשיבותו גם בשל תפקידים נוספים שלו בגוף. מרבית האנשים שמגיעים אליי לטיפול ושעברו בדיקה של ויטמין D, סובלים ממחסור בו.

השפעת חוסר בויטמין D

חוסר בויטמין D מגביר את הסיכון להתפתחות מחלות אוטואימוניות, סרטן, סוכרת ומחלות לב. בדיקות שנעשו בארה"ב מלמדות של-50% מן התושבים המתגוררים שם, אין מספיק ויטמין D בדמם. לאנשים עם עור בהיר, מומלצת חשיפה של לפחות רבע שעה ביום, של פנים וזרועות כדי לקבל את מנת ויטמין D הדרושה להם. בחורף דרושה חשיפה ממושכת יותר. כהי עור זקוקים אף הם לחשיפה ממושכת יותר, כל חודשי השנה.

כיום, מחקרים רבים בכל חלקי תבל מלמדים שחוסר בויטמין D הוא אחת מהסיבות המובילות להתפתחות סוגי סרטן שונים. בקנדה, האגודה למלחמה בסרטן ממליצה על מנה של 1000 יחב"ל ליום בעוד שרשות המזון בארה"ב ממליצים על 2000 יחב"ל ליום לכל אדם, מגיל שנה ומעלה. אבל, האגודה למלחמה בסרטן בארה"ב עדיין לא אימצה המלצות אלו.

ויטמין D – מינון מומלץ

קצובת המזון היומית המומלצת לגבי ויטמין D, היא 200 יחב"ל ליום לתינוקות ולמבוגרים עד גיל 50, 400 יחב"ל ליום בין גיל 50 לגיל 70 ו-600 יחב"ל ליום מעל גיל 70. המלצות אלו לא שונו למרות שהנתונים כיום מלמדים שמנה בעלת משמעות היא 2000 יחב"ל ליום לכל אדם מעל גיל שנה. נתונים קודמים אלו של קצובת המזון נקבעו על סמך בדיקות של השפעת רמות שונות של ויטמין D על העצמות – כאשר הם נקבעו כלל לא ידעו עד כמה ויטמין זה חשוב למניעת סרטן וריפויו. לא נלקחו בחשבון גם תפקידיו בויסות  לחץ-דם, ייצור אינסולין, הסדרת המערכת החיסונים וגדילת תאים.

כשיש חוסר ויטמין D, בלוטת הפאראתירואיד מפרישה את הורמון הפאראתירואיד וזה ממריץ את הכליות לייצר יותר קלציטריול. כך, רמת הקלציטריול יכולה להיות גבוהה כאשר למעשה חסר ויטמין D בגוף. לכן, יש לערוך בדיקות רק לגבי רמות קלצידיול, לא לגבי קלציטריול. רמה נורמלית של קלצידיול צריכה להיות 45-50 נ"ג/מ"ל. מרבית המעבדות מתייחסות לרמות בין 20-56 כאל נורמה. לפי דר' הוליק, כל רמה מתחת ל-20 נ"ג/מ"ל היא מחסור ומעלה את הסיכון לסרטן שד, ערמונית ומעי גס וכן למחלות אוטואימוניות כמו טרשת נפוצה ודלקת מפרקים שגרונתית. לקריאה נוספת על ויטמין D ומינון מומלץ, לחצו כאן.

ויטמין D לתינוקות וילדים

האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים הגדילה בכפליים את הכמות המומלצת של ויטמין D לתינוקות, ילדים ובני נוער, וזאת מתוך מסקנה שהמנה הקודמת לא הספיקה למניעת רככת ואף לא לשמירה מפני התפתחות מחלות אחרות. ההמלצות של האקדמיה האמריקאית כיום הן כ-400 יחב"ל ליום בניגוד לכ-200 עד שינוי ההמלצה. אלו הן הכמויות שלדעתה השמרנית של המועצה, הכרחיות לכל ילד או מתבגר בארה"ב. דרך הרבה יותר טובה ופשוטה היא פשוט להשתזף בשמש, לא בשעות הצהריים החמות, וזאת בתנאי שיש מספיק קרינה רלוונטית. בערים עם זיהום אוויר מוגזם, אין די קרינת שמש. כמו כן, אין די קרינת שמש בימים מעוננים. תכשירים מסנני קרינה מפריעים לספיגת קרני UVB וכתוצאה מכך השהייה איתם בשמש מונעת קליטה של ויטמין D.

חשוב במיוחד לספק די ויטמין D לתינוקות על-ידי חשיפתם לשמש. במרבית המקרים, תינוקות שיונקים נתונים בסיכון רב יותר מאחר ואצל מרבית האמהות אין די ויטמין D בגוף, וכך אין די ממנו בחלב האם. כתוצאה מכך, יש סיכון לרככת וגם להתפתחות של סוכרת מסוג 1. יש לציין כי אין בשום פנים לראות בכך המלצה שלא להניק את התינוק – אלא במקרה זה יש לתת לאם וגם לתינוק תוספת של ויטמין D. חשיפה מספקת לשמש תספק יותר מן הכמויות המומלצות ע"י האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים, כך שאם לא נצלים בשמש, יש בה רק ברכה. בכל מקרה, אם ישנו מחסור בויטמין D, נראה שגם הכמות המומלצת למבוגרים כיום על 2000-3000  ויותר יחב"ל ליום. לקריאה נוספת על ויטמין די, הכנסו לכאן.

מקורות

https://www.directlabs.com/testtypes…ncil.com/news…
https://www.lef.org/newshop/items/it…
https://www.emedicinehealth.com/scri…
Nutrition and Bone Health, Holick and Dawson-Hughes, pp.425-428
Holick, MF, Calcium and Vitamin D, Diagnostics and Therapeutics, Clin Lab Med, 2000 Se;20(3):569-90
abcnews.go.com

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו