Bari15_Fly
Bari15_Fly

התקפי חרדה – הפגתם והעלמתם באמצעות תזונה

מאת: נירה שניידר - מומחית להרזיה וריפוי טבעי .M.A בתזונה הטבעית
זמן קריאה: 2 דקות
תחושות חרדה יכולות לשבש ולהפריע לתפקודי שגרת החיים ולהפחית את איכותם, ובטווח הארוך לגרום לבעיות בריאותיות נוספות או להחריף בעיות קיימות. מה מומלץ לאכול כדי להפיג ולמנוע התקפי חרדה?

התקפי חרדה ותזונה נבונה, צילום: 123RF

Jeliat_In

מחקרים וראיות קליניות מראים שתזונה נכונה יכולה לאזן את פעולת מערכת העצבים, לשפר את התפקוד המוחי, להשיב איזון הורמונלי ולייצב את רמת הסוכר בדם ועל ידי כך למנוע, להפחית ולהעלים את התקפי החרדה כליל.

מאפיינים נוספים לביטויי החרדה

חרדה הינה תגובה רגשית פתאומית, של אי שקט וחוסר אונים, מלווה לעתים קרובות בשינויים  פיסיולוגים, כגון פעימות לב מואצות, קוצר נשימה, סחרחורת, הזעה ועוד. התקף החרדה מופיע ללא כל איום ממשי, מוגדר וברור במציאות.

החרדה מובדלת מהפחד – הפחד משמש כמנגנון הישרדות ומופיע באופן מיידי כתגובה להופעת גורם המהווה איום ממשי. תגובות החרדה מגוונות בעוצמתן ובביטויים שלהן, החל מתחושת ערפול של חשש ועד לפאניקה במלוא עוצמתה.

תחושות החרדה יכולות לשבש ולהפריע לתפקודי שיגרת החיים ולהפחית את איכותם. עצמת חרדה גבוהה, תכופה ו/או ממושכת עלולה לגרום להיווצרות בעיות בריאותיות או להחריף בעיות בריאות קיימות.

התזונה המומלצת להפגה ולמניעת התקפי החרדה

* מזונות ממקור צמחי, טריים, נקיים מחומרי ריסוס והדברה,עשירים ברכיבים תזונתיים המספקים לגוף ערכי תזונה אשר פועלים לבריאות ולחיוניות הגוף, לאיזון המערך העצבי, לשיפור תיפקוד פעילות המוח, לייצוב רמת הסוכר בדם ולאיזון הורמונלי – שהם קריטים להפחתה ולהפסקת ההתקפים.

*דגנים מלאים – כוסמין, קינואה, כוסמת ירוקה, אורז בר, אורז אדום, אורז מלא, שיבולת שועל עבה. כל אלה מכילים סרוטנין וחומרים נוספים שפועלים על הרגעת המוח ועל העצבים.

*מזונות עשירים בוויטמינים מקבוצת B – ירקות עליים כמו ארוגלה, פטרוזיליה, כוסברה, סלרי, עלי קייל, פאקצ'וי, חסה. דגנים מלאים, קטניות (כל סוגי העדשים והשעועיות) פירות (פפאיה, אגסים, תפוחים), גרעיני חמנייה, ירקות ירוקים ותפוחי אדמה,תורמים לחוסן ובריאות הגוף כולו ובאופן מיוחד תורמים לפעילות תקינה של  מערכת העצבים.

*מזונות עשירים בסידן ומגנזיום – אצות ים, ירקות עליים, פולי סויה, אגוזים, שקדים אשר מרגיעים  ומאזנים את פעולות הגוף ואת מערכת העצבים.

*מזונות עשירים בויטמין C  – נוגד חמצון אשר נמצא כחסר אצל הסובלים מחרדה. ונמצא בשפע בפירות ובירקות.

פירות, למשל גויאבה, קווי, פירות הדר, פירות טרופיים
ירקות, למשל ברוקולי, פלפל אדום, כרובית, אפונה ירוקה, שעועית ירוקה, עגבנייה. כל אלה עשירים במוליכים עצביים המשמשים כמקור טבעי להורמונים כמו :סרטונין, מלטונין, טריפטופן, שאחראים על מצב הרוח.

*מזונות עשירים באומגה 3 – זרעי פשתן, זרעי צ'יה, גרעיני דלעת, אגוזי מלך, שיבולת שועל עבה, ירקות ירוקים, אצות ים, חשובים לשלמות ותקינות התאים בגוף, על פעילות המוח על איזון הורמונלי וייצוב רמת הסוכר בדם.

מומלץ לאכול ארוחות קטנות במרווחי זמן קצרים ( כל שלוש שעות) כדי להעניק לגוף אנרגיה זמינה ולשמור על רמת סוכר יציבה בדם ועל איזון הורמונלי.

להימנע ממזונות שעלולים להחמיר ולהגביר את הופעת ההתקפים

• מזונות המכילים שומן רווי (בשר, עוף, דגים, ביצים, חלב ומוצריו) מרגרינה, ושמנים מזוקקים. אלו משבשים את פעולות חומצת השומן אומגה 3 שיש לה חלק בהפחתת תסמיני חרדה.

• ממריצים כגון קפאין, תה, שוקולד, סוכר, משקאות קלים, המגבירים את הפרשת הורמון הקורטיזול אשר יכול לגרום ואף להחמיר תופעה של חרדה.

• אלכוהול, שצריכתו עלולה להפחית את רמת הסוכר בדם, לפגוע באיכות השינה ולהאט ואף למנוע את ספיגתם של ויטמינים מקבוצת B, אשר פועלים לתפקוד תקין של מערכת העצבים.

• פחמימות פשוטות, כגון סוכר, קמח לבן ומוצריו, ממתקים שצריכתם גורמת לשחרור הורמונים (אדרנלין למשל). הפחמימות הפשוטות גורמות לעוררות של מערכת העצבים הסימפתטית, מפרים את האיזון העצבי ואת איזון רמת הסוכר בדם.

• מזון מתועש, מעובד, מטוגן, משומר המכיל חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח אשר מחלישים את הגוף ואת פעולת המוח ומערכת העצבים.

מזונות אלה נמצאו קשורים למצבים נפשיים ירודים.

אם כך, הקשר בין תזונה נכונה להעלמה ולהפחתת התקפי החרדה מתבהר.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו