SmartKish_Fly
SmartKish_Fly

המהפכה התזונתית

מאת: עדי סוקול-קצירי מאמנת תזונה ובריאות בגישה האינטגרטיבית
זמן קריאה: 3 דקות
גם בתזונה נדרשת מהפכה: שרופאים ילמדו תזונה, שבכל בי"ס תהיה גינה אורגנית, שיגדלנו לנו רק פירות וירקות עונתיים ושבמסיבות יומולדת לא יהיה יותר במבה וביסלי. מי מצטרף?
Bari15_In

"פתאום קם אדם בבוקר, הוא מרגיש כי הוא עם ומתחיל ללכת…"

אפתח בווידוי. אינני לוחמת צדק במהותי. לא הרביתי להשתתף במחאות פוליטיות מימיי והעדפתי תמיד לחיות בעולמי הקטן, בתוך בועה ורודה שיצרתי לעצמי עוד מימיי ילדותי. יחד עם זאת, גל המחאות החברתיות המתפשט ברחבי הארץ, מצא אותי מעט נבוכה, מבוצרת עם בני הפעוט בביתי הממוזג, בעוד מלאכת הצדק נעשית בידי אחרים.

אינני אדם האדיש לסביבתו. אני מונעת דרך אהבתי הגדולה לזכות של כל אחד מאיתנו להזין את גופו (ונפשו) באוכל טוב ובריא.

לפניכם כמה צעדים נחוצים לתיקון שעבורם הייתי מוכנה לצאת למאבק עוד הלילה (עם עגלה)

1. תחילתה של המהפכה תירשם בדפי ההיסטוריה במאבק על מחירי הקוטג'. נכון, גם אני בילדותי אהבתי עד מאוד את טעמו הנימוח של קוטג' עם חלה מתוקה טרייה ונזכרת בו לעיתים בגעגוע עד היום, כי אוכל הוא קודם כל עניין של הרגל ותרבות (ראו כתבתה של רחל טל-שיר בנושא). מאז בגרתי ואני סבורה כי המאבק היה ראוי, רק המושא היה שגוי בתכלית – לרובנו יעשה טוב להפחית במוצרי חלב בלתי מזינים (אם גבינות נסו את גבינות הצאן השמנות), ובמוצרים מן החי בכלל (שם עדיפה האיכות מהכמות). מאידך עלינו להגדיל בצורה ניכרת ומגוונת את סל המוצרים שלנו מן הצומח.

2. מכאן אמשיך לאכזבתי הגדולה – אייל שני וארז קומורובסקי, שעל תורתם התחנכתי ומהם למדתי לראות מניין בא האוכל לצלחת, לחקור את מקורותיו, לא להתפשר על חומרי גלם טריים ולשמור על הוגנות כלפי המגדל. ודווקא שניהם מכרו את נשמתם לממון, בדמות חברות המזון – אייל עם תפוצ'יפס ואורז עם טבעול.

ובמה חטאם הגדול? בכך שהם משכנעים את אותם אנשים שרגילים לאוכל שבא באריזות צבעוניות, להמשיך לאכול אוכל שעבר אינספור עיבודים מתוך קלות ונוחות (ובורות), ולהעדיפו על פני אוכל שלם, טרי (כפי שאלוהים ברא), שנותן לנו אנרגיה וחיים. יש עוד הזדמנות לכפר, הצעתי: ראו את החזון מעורר ההשראה למהפכה שהוביל ג'יימי אוליבר בבתי ספר בארה"ב שזיכתה אותו בפרס TED היוקרתי. אנחנו זקוקים לכם במקומות אלו.

3. על משרד הבריאות מוטלת החובה להנחות את הציבור מה עליו לאכול, ולחנך אותו לקבלת החלטות מושכלות. בינתיים החולי במדינתנו רק עולה, וילדינו, דור העתיד, גדלים להם על פחמימות ריקות, וסובלים מהשמנה, בעיות קשב וריכוז קשות, מצבי רוח קיצוניים משתנים, וצועדים בצעדי ענק לקראת סוכרת נעורים. עלינו לקחת את האחריות לבריאותנו ובריאות ילדנו בידיים שלנו!

4. מדינה שלמה אוכלת קורנפלקס לארוחת הבוקר. מה זה חשוב איזה סוג קורנפלקס (קלוגס, cini mini וכיוצא בזה), בכולם יש 2 מרכיבים דומיננטיים: האחד סוכר והשני תירס. פעם הבאה שאתם עומדים מול מדפי הסופר העמוסים בקופסאות צבעוניות זכרו שאין כאן בחירה אמיתית, אלא שפע מדומה. האם זו ההזנה שהגוף שלנו זקוק לה? ולמה בעצם הוא מעושר בסיבים תזונתיים? שהרי בתהליך העיבוד שלו הוציאו את כל הרכיבים המזינים שבו. מתי אנשים חכמים יפסיקו לאכול אוכל כזה טיפשי?

קורנפלקס
תירס וסוכר לארוחת בוקר. צילום: matthewf01-cc-by

 

5. ובהמשך ללקיחת האחריות לידיים שלנו, עלינו לחנך את ילדינו להיות צרכנים נבונים, שיודעים לפענח מהי ה"מציאות" (רשימת הרכיבים מאחורי הקופסא), ולהבדילה מה"פנטזיה" (המסרים השיווקיים בחזית האריזה). לפיכך עלינו לדרוש מידע שלם ומפורט על גבי האריזה, כפי שנהוג במדינות מתוקנות. אל תסתירו מאיתנו מידע.

6. החזירו את שיעורי החקלאות לבתי הספר וכדאי גם שתהיה גינה בחצר של כל בית ספר. ילדים שגידלו בעצמם את הירקות ועיבדו את האדמה לעולם יאהבו ויעריכו ירקות. ירקות לא גדלו בסופר. ירקות טובים גדלו באדמה פורייה ועם תשומת לב ואהבה.

7. מי ייתן וחקלאים יגדלו עבורנו רק ירקות ופירות עונתיים. הטבע מספק לגוף את מה שהוא צריך בכל עונה, וזה גם יותר טעים וזול. ההחלטה לאכול עונתי אינה פשוטה, אך הדבקים בה יוצאים נשכרים – הם אינם מקבלים דברים כמובן מאליהם ומתמלאים געגועים עזים לטעמה של עגבנייה בחורף, ולטעמם של ירקות שורש בקיץ. העדיפו את מה שגדל כעת בעונה.

8. לא עוד במבה וביסלי בימי הולדת: הכיבוד במסיבות ימי ההולדת (וקבלות השבת בגנים) חייב להשתנות – לא עוד חטיפים וממתקים בשלל צבעים ורעלים, אלא אוכל ביתי, טעים ופשוט שילדים אוהבים, ועוגת יום הולדת של אמא/סבתא, מספיקה בהחלט.

מלפפונים
ילד שיגדל מלפפונים גם יאהב מלפפונים.
צילום: woodleywonderwork200-cc-by

 

9. כל רופא במדינת ישראל חייב ללמוד תזונה. לא יתכן שרופא לא יתעניין בתזונה של החולה שיושב מולו וידע לתת לו הנחיות כלליות שמיטיבות עימו. כל כך הרבה מרשמים נגד סימפטומים כגון מיגרנות, אלרגיות, תת תפקוד בלוטת התריס ועוד ועוד היו יכולים להימנע אם רק הרופא היה  מנסה לערוך כמה שינויי תזונה לפני הכדורים.

10. אסיים בחזון הפרטי שלי: לפרוס רשת של מקדמי בריאות שיצרו Ripple affect בסביבתם, בדרך קלה, שמחה ומאפשרת.  מי שותף לחזון שלי ומוכן להיות מקדם בריאות בסביבתו ולחולל שינוי?
אשמח לתגובות שלכם.

בברכת מאבקים ששווה להילחם עבורם.

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. עדי קדם אלון

    היי עדי אני איתך במאבקך הצודק והנחוץ והלוואי ונוכל להביא שינוי רק בעזרת הידע וכוח השכנוע שיש לנו….
    עדי(שפית ותזונאית טבעית)

  2. רביד

    מצטרפת בשמחה ובאהבה למהפכה, ומשתדלת יומיום להנגיש אותה כמיטב יכולתי

  3. שפיר זאב

    בגלל שהם נושאים בתוכם חומצה פלואורוסיליצית("פלואוריד:)שהוא חומר רעיל וממית.(מוטב גם לא להתקלח ובטח לא לרחוץ תינוקות איתם והמהדרין,גם לא עושים איתם כביסה,שלא לדבר על השקיית הירקות והפירות בגינה).כן אפשרי(בזהירות,לא להירטב)לנקות את האוטו או אפילו את הרצפה.צחוק,צחוק,כמה שזה אמיתי ומפחיד.

  4. asher

    כמי שהחל את השינווי לפני שלושה חודשים אני ממליץ בחם לכל אחד לקרוא את הכתבה במלואה. ההרגשה נפלאה .

  5. אפרת כהן

    כנטורופתית אני מברכת על היוזמה ומצטרפת בשמחה. הגיע הזמן שיבינו כמה המזון שאנו אוכלים יכול לעשות אותנו ואת ילדינו חולים- ולהיפך- להבריא ולחזק וכמובן למנוע חולי.

  6. ליאת

    איתך במאבק, רק איך מביאים לכך שאכן ייצא משהו ודברים ישתנו????!!!!

  7. זהר צמח וילסון

    יוזמה מבורכת ובהחלט מן הראוי שהיא תהיה חלק מהמהפכה הגדולה המתרחשת עכשיו. קבלי חיזוק וגיבוי.

  8. בן יקיר

    הגיע הזמן להעלות את המודעות לתזונה בריאה.
    איזה כייף לקבל את התגובות במייל, באתר, בפייסבוק, באירועים ובכלל.
    תודה רבה!
    רק בריאות

  9. ענת

    לא ניתן מצד אחד להטיף לתזונה בריאה – קמח מלא, תזונה ים תיכונית – שימוש בשמן זית ולקחת מחירים גבוהים על המוצרים הללו. קמח מלא ,
    סוכר חום דמררה ביצור עולה פחות מסוכר לבן וקמח לבן. לא יכול חהיות שליטר שמן זית יעלה 50 ש"ח . חיבים לבצע מהלכים שהמוצרים הבסיסים הבריאים יוזלו. מילקי, דני וחבריהם יכולים לעלות יותר , הם אינם מוצרי יסוד.
    מחירי הלחמים המיודים חיבים להיותר זולים.
    מחירי מיצרכים צריכם לעבור מהפך שכל אחד יוכל לרכוש אותם ולהיות בריא.

  10. מריוס

    הבוקר אמרתי לאשתי שמציקה לי העובדה שאנחנו "עומדים מנגד" אלא שהמאבק שלי הוא לא על כסף אלא בכל הנושא של "מאושר על ידי משרד הבריאות". איך יתכן שטרטרזין אינו מחוץ לחוק? כך גם כל כך הרבה חומרים מסרטנים מסוכנים אחרים. למה? כי המאבק הוא של צעירים והם לא חולים… גם אני צעיר (40) אבל כבר הספקתי לחטוף סרטן בשנה האחרונה, בעקבותיו התוודעתי לחשיבות התזונה הבריאה. אם תרצי/ו, כולכם מוזמנים לביתי בגני תקווה לשוחח בדרכי המאבק. גם לי נמאס לשבת בצד!

  11. אורלי חזן

    מדהים כמה שהחזון שלי זהה, מסכימה עם כל מלה… וקדימה לעבודה .

  12. לירון

    שום איכות(?) ושום כמות – אין לנו זכות לנצל אף אחד.

    מי אנחנו בכלל שננצל ונשסף גרונות לאחרים?

  13. מוריה דיין

    מסכימה עם כל הנאמר בכתבה!
    חושבת שצריך להוריד את מחירי האוכל הבריא יותר וכך לחסוך עלויות גבוהות למדינה בעתיד.
    לחם, אורז ופסטות מקמח מלא עולות כל כך הרבה יותר שיש אנשים שמוותרים בגלל קטע כלכלי וחבל.

  14. אור

    והלוואי ותצליחי להזיז משהו. זה הרבה יותר קשה ממחאות האוהלים.
    בנוסף, ממליצה גם על צמחי בר עונתיים הגדלים בכל גינה ושדה בור.
    למשל: ריג'לה בקיץ וחוביזה בחורף – ומסודרים לכל השנה…
    בהצלחה!

  15. שרון

    הלוואי ונצליח לעשות איזשהו שינוי,אני כמוך רואה את כל הבעיות הללו וזה ממש עצוב!

  16. רוברט דן

    מסכים עם כל הסעיפים. הייתי מוסיף גם שינוי מזון במוסדות כמו גני ילדים, צהרונים, בתי ספר וכו'… כל הכבוד!

  17. אביטל

    כל מילה בסלע.קולע למטרה האמיתית לשמה על כולנו להתגייס. תומכת ומוכנה להיות מקדמת בריאות בסביבתי. שאפו!

  18. מיכל צנחני אקשטיין

    אכן כן אין תחליף לבריאות טובה .אני בעד וכמו שאמרתי גם לעצלנים הזכות להיות בריאים ,050-3533223 מיכל.
    אפשר להתחיל?

  19. שחר

    ניסיתי להעביר יום הולדת לקטנטנים בגיל 3 עם חטיפים כמה שיותר בריאים ואפילו הגננת לא קיבלה את זה… מה עושים?

  20. שני פרופסורסקי

    זה לא "אפילו" הגננת. אם הגננת היתה מפרגנת, גם הילדים היו נהנים.

    עדי יישר כוח, את יודעת שאני איתך

  21. בטי

    אני בעד מהפכה שדורשת הפחתת מחירים בתחום מוצרי הבריאות, בעיקר בכל "בתי הטבע" למיניהם. לא יתכן שאורז מלא יעלה כ"כ הרבה כסף וכל מי שרוצה קצת לשדרג את התזונה שלו יצטרך להיפרד מחצי משכורת.

  22. רוני סוחניצקי

    עדי,
    תודה לך שאת כל כך צודקת ובחרת לעשות זאת על הכתב. החברה שלנו מוזנת מפרסום שגוי ושטיפת מח ואין סיבה שילד שרק טועם את העולם, צריך לאכול את הכימיקלים וההורמונים שחברות המזון מוכרות לו!
    המשיכי כך, אני איתך במאבק

  23. אורנה

    כמה קל להתפתות לג'אנק ולגרות את הילדים בסוכר וטיגונים. זהו לא פחות מפשע נגד האנושות!!!

  24. רותי

    איפה משרד הבריאות בנוגע על פיקוח רעלים, הדברה, צבעי מאכל, וכל החומרים שמקצרים את חיינו ומספקים עבודה למערכת הבריאות?

  25. אברהם הלאלי

    בס"ד

    דבריך מעוררי השראה! מסכים עם כל מילה. אשמח להיות חלק פעיל במהפיכה שכזו. בעצם אני כבר חלק פעיל כי המהפכה מתחילה בתוכינו:-) אשמח לתרום מזמני ומכישוריי לקדם את המודעות לנושא, להיות חלק מקבוצה פעילה שתביא לשינוי ינשאללא!

  26. נירה

    הבעיה היא שכאשר מדברים על שינוי והוזלה של מזון וכדומה אומרים"הורדה ופיקוח על מוצרי היסוד"…בכל סופר יש מן מקום שנקרא "מוצרי יסוד" ומה יש שם ?!קמח (לבן ) אורז ( לבן),שמן (תירס,סויה,וכו מזוכך כמובן )סוכר (לבן) מרגרינה, ,,,וכאשר זה בא לירקות ופירות-אפילו אם כבר יוותרו לנו על המע"ם(זוכרים ?! ) כמובן שלא מדובר על תוצרת אורגנית אלא על תוצרת מלאה בכימיקלים הורמונים וכל שאר חמרי הדברה ורעליםמה שיש בשווקים ובסופרים הרגילים, שלפעמים כבר אינני יודעת אם יותר טוב להמנע מירקות ופירות בכלל ורק לא להכניס לגוף את כל הזבל הזה המסכן כל כך את הבריאותבקיצור ה"מהפכה " להוזלת מוצרי יסוד ומזון בכלל, בשל בורותם של מי שיושב משני צידי המתרס לא תתן שום שיפור לבריאות שלנו.עדיין העשירים יוכלו לאפשר לעצמם אוכל בריא ואורני,במחירים הפנטסטיים של בתי הטבע והעניים יאלצו לקנות אוכל מורעל וכזה שנחשב מוצרי יסוד
    גם אני הייתי שמחה וחולמת לקנות ולצרוך רק אוכל אורגני אבל המחירים הם בלתי אפשריים !!!
    בבורותם של מי ששולט על הברז של הכלכלה שלנו בממשלה וכו ,שאינם מודעים בכלל להוצאות העצומות שנגרמות לסעיף הבריאות,בתי החולים התרופות וכו בגלל שהם לא מבינים שאוכל אורגני אינו מותרות אלא מביא בסופו של חשבון לחיסכון עצום בתקציב הבריאותאיך משנים את כל התפיסה הזו מהיסוד ??!! ……

    הוספת תרופות (של חברות התרופות הגדולות כמובן!!) לסל הבריאות,הוספת מיטות ותקנים בבתי החוליםלעג לרש !!אלו הם דברים שחייבים למצוא עבורם תקציב ונמצאים ב "קונצנזוס"……
    את זה הם יעשו ויראו ל"עם" בתור טובים ומיטיבים ,אבל הם פשוט לא ישימו את הכסף במקום הנכון ,ידעגו שלכל ילד ולכל משפחה בישראל יהיו מספיק תרופות (= רעל ),ובמבה בזול לכווווללם ….

  27. עוז

    תודה תודה תודה על התזכורת הנהדרת!

    אני עובד בחנות קטנה בכפר סבא שמוכרת מיצי פירות וירקות טריים, ללא תוספת סוכר, ללא חומרים משמרים.
    זו המציאות שאנחנו רוצים ליצור סביבנו!

  28. ענבל

    שם מאוד נצרך שינוי. נותנים לחם לבן או "שחור" בבוקר עם גבינות רגילות או חומוס תעשייתי. בצהריים – אוכל מקייטרינג תעשייתי לחלוטין, כאשר אבקת המרק שמשתמשים מכילה מונוסודיום! וזה לילדים קטנים!
    ביקשתי שיחליפו את האבקה לנטולת מונוסודיום, וכמובן שלא הסכימו, כי זה יקר יותר:(

  29. שירי מנדלברג

    כל הכבוד, עדי!
    שינוי בהרגלי וברכיבי התזונה שלנו, במגוון ובשפע הטעמים והריחות, אין ספק כי מוטב מאוחר מאף פעם לא. עם זאת, במקום לכבות שרפות מן הראוי שנשקיע בבניין הארץ.
    תחשבו על זה: כמה הורים חושפים את הילדים שלהם למגוון רחב של פירות וירקות טריים, למגוון דגנים, לדגים? כמה הורים לא מתייאשים מלנסות שוב ושוב?
    הגיע הזמן שנאפשר לילדים שלנו לנצל את חלון ההזדמנויות שנתן לנו הטבע, כבר בגיל 6 חודשים, לקבל ברצון ובאהבה את מגוון הטעמים והמרקמים שיהפכו אותנו לילדים ומבוגרים בריאים.
    ומכאן, אני כמובן מחזקת את ידיך בנושא יוקר המוצרים הבריאים, כי ללא ספק, עוד שאלה שצריכה להישאל, היא:כמה הורים לא יכולים להרשות לעצמם להאכיל את ילדיהם בטוב ביותר עבורם?
    מבטיחה להצטרף למהפיכה בגיזרה שלי.

  30. פנינה ציון

    כל פסקה כתובה אמת לאמיתה מה שאומר ואמן אם יקרה שכאשר נשננן אותן ונחיה עלפיהן תגיע הגאולה לגבי המלחמות המתישות בעודף המשקל ופיתרון לרוב המגפות… הקשורות לעודף משקל בגלל שומנים סוכרים פשוטים צבעי מאכל ועוד מוכנה להרתם איתך במאבק למען הווה ועתיד בריאים יותר.

  31. אביבה

    לפני מספר שנים הצעתי למספר חברי כנסת לסבסד לחם "אחיד" שיהיה מועשר בסיבים תזונתיים, חומצה פולית ו-12B. באופן כזה יימנעו חלק מהמחלות האופייניות לשכבות החלשות – ויחסכו מאות אלפי שקלים באישפוזים.
    התגובה במקרה הטוב היתה "מעניין"!

  32. דליה

    שאנשים ידעו מה הם מכניסים לפה – שיקראו את התוויות על האריזות לפני קניית המוצר ולא רק יבדקו את התאריך. ויכירו את השמות של חומרים משמרים ותוספי המזון הנמצאים במוצרים.

  33. אבי

    הירקות בילדותי ונערותי היו לא יפים ולא סימטרים כפי שנראים כיום בחניות אורגניות.אני תוהה הכיצד?????????.
    אין ריחות עזים של הירקות והפרות האורגנים????

  34. דנה

    יש לפעול כפי שפעלו עם הפרחים המוגנים-הכל מתחיל מחינוך הילדים כשהם יבינו וידעו מה צריך לעשות זה ישליך גם על המבוגרים
    בהצלחה

  35. דרלי

    מזדהה לחלוטין עם כל מילה שמופיעה ואף פועלת לקידום החזון שלך, שהוא גם שלי… כמוך, גם אני בוגרת IIN ופועלת להשכלת הסביבה שלי בדרכים שונות ובעיקר במי שאני. בהצלחה, אני איתך ממילא… (:

  36. דורית

    חבל שרבים מתעוררים לעשות שינויים בצריכה התזונתית שלהם רק אחרי שלקו במחלה.
    לגמרי איתך כאן ב"מאבק" לשינוי למען הבריאות.