Bari15_Fly
Bari15_Fly

ממש לא רק סוכר ומים

מאת: ד"ר יעל טוקצ'ינסקי
זמן קריאה: 3 דקות
חשבתם שאבטיח הוא רק סוכר ומים ? תחשבו שוב. לאבטיח סגולות רפואיות רבות לריפוי ומניעת מחלות בנוסף להיותו עשיר מאוד בפקטין, ליקופן, סיבים תזונתיים, ציטרולין, בוויטמינים ובמינרלים שונים.
Jeliat_In

האבטיחים הגיעו אלינו מאפריקה, ממדבר קלהרי. שם גם היום ניתן לראות אבטיח בר. באזורנו מכירים את האבטיחים כבר כ-3,500 שנה. היום אבטיחים גדלים בכל חלק בעולם שבו מזג האוויר חם מספיק. ישנן 98 מדינות בעולם שמגדלות אבטיחים, והיום ידועים כ-1200 סוגים שונים של פרי זה. הם שונים במראה, בגודלם ובמשקלם. האבטיח הכבד ביותר שידוע על כיומו עד היום שקל  119  קילוגרמים.

לא רק מים

 

האבטיח עשיר מאוד בפקטין, ליקופן, סיבים תזונתיים, ציטרולין, בוויטמינים ובמינרלים שונים. יש בו ויטמיני B1,B2,B9 ברזל, סידן, מגנזיום, אשלגן, פוטסיום וזרחן, ויטמין c וויטמיני A. הוא מכיל רק 30-35 קלוריות ל-100 גר' (בהתאם לסוג האבטיח) ולכן לא מהווה סכנה גם לאוהדי ספירת הקלוריות.

כדי לקבל כמות יומית של מגנזיום מספיק לאכול 150 גר' אבטיח. רק בבננה יש יותר פוטסיום מאשר באבטיח, אבל לעומת האבטיח הבננה מכילה הרבה יותר קלוריות ולכן הרבה פחות מושכת את כל שומרי המשקל.

גם הגרעינים

 

לרוב אוכלים את האבטיחים בצורתם הטרייה או כמרכיב בסלט פירות. נכון להיום אינני ממליצה להכין ריבת אבטיחים וגם לא שום מאכל אחר מקליפות אבטיחים, אלא אם כן אתם בטוחים שאבטיח שלכם גדל בגידול אורגני . מדוע? משום שבשיטה המודרנית לגידול אבטיחים החקלאים משתמשים בניטרטים, חומרים כימיים רעילים לאדם שמתרכזים מתחת לקליפת האבטיח ונהיים למרכיב בריבה או בכל מאכל אחר שתכינו מהקליפה.

לא רק האבטיח עצמו בריא, אלא גם הגרעינים שלו. תזכרו את זה, לפני שאתם בוחרים לקנות אבטיח ללא גרעינים! גרעיני אבטיח מכילים 25% שמן, שעשיר בויטמין D ומבחינת ההרכב הכימי שלו והשפעה על הגוף הוא קרוב מאד לשמן שקדים.

באבטיח נעשה שימוש גם בתעשיית הקוסמטיקה אבל לא רק. לאבטיח יש  סגולות רפואיות רבות והוא משמש במקרים של  חום גבוה, אבנים בכיס המרה, דלקות, חיזוק כללי של הגוף, עצירות, כיבים, דלקות פרקים מכל הסוגים, בעיות חילוף חומרים, בצקות הקשורות למחלות לב/כליה, מחלות כרוניות של הכבד, שיקום הכבד, דלקות במערכת השתן, חוסר דם,  כולסטרול גבוה, לחץ דם גבוה,  דימומים מהאף,  בעיות עיכול ו/או חוסר איזון בפלורת המעיים, התכווצויות שרירים ופריחות עור.

מומלץ לאכול אבטיח לאנשים שעושים דיאטת הרזיה וכן לאנשים שצמים צום מלא או חלקי מטעמים בריאותיים, כחלק מטיפול כלשהו. אבטיח ידוע גם כמשפר את איכות השינה, כוח הגברא ומצב הרוח. אבטיח מומלץ לנשים בהריון ולאחר הלידה ולנשים בכל תקופת ההנקה.

 

מה אומרים על אבטיח ברפואה העממית?

 

לאנשים הסובלים מאבני כליה – מומלץ לאכול כ-2.5 ק"ג אבטיח ליום, במנות קטנות במשך כל היממה, גם בלילה.

אם יש צורך במשתן כדאי להרתיח גרעיני אבטיח יחד עם קליפת האבטיח, לצנן ולשתות.


לטיפול בנפריטיס, ציסטיטיס כרונית ואבנים בדרכי השתן יש להוריד את החלק הירוק של הקליפה, לחתוך לחתיכות קטנות דקות, לייבש בתנור אפיה ולאכול כל יום, 3 פעמים ביום, לפני האוכל, כפית של אבטיח מיובש ולשתות מיד אחרי זה 1/2 כפית דבש מהול ב1/4 כוס מים.

לטיפול בקוליטיס מומלץ לייבש קליפות אבטיח. לשפוך 100 מ"ל מים רותחים על 100 גר' קליפות יבשות של האבטיח, לכסות ולהמתין עד לקירור. לאחר הקירור לסנן ולשתות 4-5  כוסות ביום (בהתאם למצב החולה).

בדלקת גרון וכן בשחפת יש לגרגר מיץ אבטיח כמה פעמים ביום.

לטיפול בתולעי מעיים כדאי להרתיח 100 גר' גרעיני אבטיח ב-1 ליטר מים במשך 45 דקות על אש נמוכה. לאחר מכן יש לקרר, לסנן ולשתות במשך היום ב-3 מנות.

כשיש פצעים על העור או מחלות עור יש למעוך בשר אבטיח ולהניח על המקום.

לכוויות שמש ו/או עור פנים מגורה יש לקחת בשר אבטיח ובשר מלפפון ביחס 1:1, למעוך, לערבב ולהניח על הפנים ל-20 דקות.

לטיפול בתולעי מעיים ובמחלות מעיים מומלץ לפורר גרעיני אבטיח ולערבב עם דבש וחלב. לקחת בכל יום.

ברפואה הסינית משתמשים באבטיח לטיפול בכוויות, כולל כוויות קשות – עד לדרגה  3. לשם כך שוטפים את מקום הכוויה במים נקיים ולאחר מכן מניחים על המקום רטיות מאבטיח. הרטיות נמצאות על המקום עד שתתחממנה ואז מוחלפות ברטיות חדשות. להכנת הרטיה משתמשים במיץ אבטיח חמוץ. להכנתו לוקחים בשר אבטיח ושמים בכלי זכוכית נקי. סוגרים את הכלי לכמה חודשים עד להופעת טעם חמוץ.

איך בוחרים אבטיח?


אל תקנו אבטיח שמוכרים לצד הכביש: הוא ספג עופרת ושאר חומרים רעילים המתאדים מהכביש ומהמכוניות.

אל תאכלו את החלק הלבן של האבטיח שסמוך לקליפה: שם מתרכזים כל הרעלים שספג הפרי.

אם לאבטיח יש ריח חמוץ, תזרקו אותו ואל תקרבו אותו לפה: אפשר לקבל הרעלת מזון רצינית מאבטיח כזה.

הסיבים באבטיח אמורים להיות בצבע לבן-ורוד. אם הם בצבע צהוב זהו סימן לנוכחות ניטרטים באבטיח.

אל תאכלו אבטיח מיד לאחר הארוחה.

 

למי לא טוב לאכול אבטיח?

 

לאנשים הסובלים מגזים אסור להרבות באכילת האבטיח.

לאנשים חולי סכרת אסור לאכול דבש אבטיחים.

לחולי סכרת לא תלויה באינסולין לא מומלץ לאכול יותר מ-300 גר' אבטיח ליום; לחולי סוכרת תלויה באינסולין לא מומלץ לאכול יותר מ-1 ק"ג אבטיח ביום.

 

ולסיום, איך מכינים קרח אבטיח?

רכיבים: אבטיח בלבד

אופן ההכנה:

לנקות את האבטיח מגרעינים ומקליפה, לחתוך לקוביות ולערבל בבלנדר.

להעביר לתבנית קרח ולהקפיא.

 

ד"ר יעל טוקצ'ינסקי, אבחון וטיפול בנטורופתיה, הומאופתיה, דיקור, פרחי באך, צמחי מרפא, טיפולים אנרגטיים. מסייעת לטיפול בבעיות הקשורות בפיריון, הריון ולידה

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. אמנון

    יש לך מקור לזה? אולי התכוונת למשהו אחר?

  2. שרה חמו

    הסוכר שבאבטיח מעלה במהירות את הסוכר בדם ולא מומלץ להרבות בו גם לאנשים שאינם סוכרתיים.

  3. אביב

    ויטמין D2 וכדו' יש, אבל אין לזה שימוש לבע"ח. בע"ח קולטים ויטמין D רק מהשמש או מבשר בע"ח שהיו בשמש.

  4. יפה

    עד מתי תמשך ההטעיה, אם כל מזון ומזון היה כל כך בריא היא שכולנו היינו "סובלים" מבריאות!!!