אבות המזון החיונייים לנו
לאורך השנים, כשאני עובדת בהנחיית קבוצות לניקוי גוף ותזונה בריאה, נאמרת האמירה: "אנחנו מדברים על גלוטן, אנטיאוקסידנטים, אומגה 3 ואני עדיין לא יודע/ת מה זה בדיוק חלבונים ופחמימות…"
הרי כולנו כבר שכחנו את שיעורי הביולוגיה בבית הספר, התעמקנו בסוגיות אופנתיות בתזונה, ושכחנו להבין את אבותינו- אבות המזון.
אז הנה הם לפניכם בלבוש קל ומודרני עם הארות מה בריא ולא בריא בכל בית אב.
אבות המזון החשובים לנו:
פחמימות: שרשרות סוכרים
מהוות את חומר הדלק לעבודת הגוף. ככל ששרשרת הסוכרים מורכבת,כך הפרוק והספיגה שלה איטי ומתון והשינויים ברמות הסוכר בדם קטנים.
פחמימות פשוטות מתפרקות במהרה ומקפיצות את רמות הסוכר בדם ובעקבותיו את כל איזון גוף-נפש מהר מדי וגבוה מדי.
יש להמנע מהן באופן מוחלט: סוכר לבן, סוכר חום צבוע, קמח חיטה לבן, דבש מחומם,סילאן עם תוספת סוכר, סירופ תירס, סוכר סלק,סירופ אורז,סירופ מייפל ואגבה מחוממים (שאינם חיים).
לגבי אורז לבן: להפחית עד כמה שניתן, הוא סוכר פשוט אך עדיף על קמח לבן כי הוא ללא גלוטן. רוב האנשים רגישים לגלוטן בעיקר בחיטה.
פחמימות מורכבות מומלצות: דגנים מלאים (פרט לחיטה), ירקות שורש, גם בעלים ירוקים ואגוזים יש פחמימות מורכבות.
ממתיקים מומלצים בכמויות קטנות: דבש לא מחומם, סילאן טבעי, אגבה ומייפל חיים (שלא עברו חימום), סוכר קוקוס, מולאסה. הממתיק היחיד שלא צריך להגביל בכמות הוא חליטת עלי סטיוויה.
פירות הם דו סוכר מיוחד שהתפרקותו איטית תודות לסיבים השלמים בתאי הפרי, בעיקר בקליפתו, והם שופעים ויטמינים, נוגדי חמצון ונוטריינטים אחרים.
צרופי מזון: עם ירקות ועם חלבונים מן הצומח: אצות, נבטים, קטניות, טופו, לא עם חלבונים מן החי! פחמימות מתעכלות במיצי עיכול בסיסיים, וחלבונים מן החי במיצי עיכול חומציים והסתירה ביניהם מפריעה לעיכול שלם.
חלבונים: שרשרות חומצות אמינו
מהווים את חומר הבנייה של תאי הגוף. בניגוד לדעה הרווחת שאנו זקוקוים לחלבונים רבים, אנו סובלים מיתר חלבון ושקיעת חלבונים ברקמות.
הגוף יודע לייצר חלבון שלם ממגוון חומצות אמינו שמתקבלות בארוחות שונות והבהלה לחלבון מיותרת.
יש להמנע מחלבונים בעולם החי כי הם באים במזון המלא שומנים מזיקים, שאריות הורמונים ותרופות, וחיי כלא מחפירים. במידה ואוכלים בשר, עוף, דגים, מוצרי חלב וביצים, יש לאכול אותם עם ירקות ולא עם פחמימות.
חלבונים משתנים בטמפרטורה של 42 מעלות ולכן יש להקפיד על צריכה של חלבון חי.
חלבונים שלמים בעולם הצומח: עלים ירוקים, נבטים, אצות, פולן דבורים, אוכמניות גוג'י, אגוזים, זרעים
שומנים: שרשרות חומצות שומן
אב המזון העשיר ביותר מבחינה אנרגטית, מספק אנרגיה לטווח ארוך ומתווך ספיגה של ויטמינים.
"FAT THAT KILL FAT THAT HEAL". שמנים רגישים לחום ומשנים את צורתם בחימום. שמנים שמתמצקים נקראים טראנס והם מסוכנים.
שומנים עמידים לחימום הם: שמן קוקוס, שמן סומסום, שמן אבוקדו ושמן זרעי ענבים וחמניות בכבישה קרה.
שומנים מעולם החי הינם שומנים רוויים ושומן מעולם הצומח הינם שומנים בלתי רויים, פרט לשמן קוקוס שהוא אומנם רווי אך בעל שרשרת חומצות שומן קצרה המתפרקת בקלות במערכת העיכול.
עלינו להקפיד שהשמנים שאנחנו צורכים נמצאים באיזון בין אומגה 3, 6,9 כמו למשל השמנים של זרעי הפשתן, ההמפ, אגוזי המלך והברזיל.
עלינו, הישראלים, להזהר מהגזמה בטחינה כי בסומסום רמות האומגה 6 גבוהות מדי ורמות האומגה 3 נמוכות מדי.
שמנים חיוניים: זית, פשתן, אבוקדו, המפ, גרעיני חמניה, דלעת, קצח, אגוזי ברזיל, מלך, פקאן, קשיו, מקדמיה, קוקוס, שקדים.
צרופי מזון: בכמויות קטנות עם ירקות, פחמימות וחלבונים. השומנים יוצרים תחושת שובע לאורך זמן.
ויטמינים: חומרים שהגוף זקוק להם בצורות מזעריות לכל פעילות החיים
ישנם ויטמינים מסיסים במים וישנם ויטמינים מסיסים בשומן.
מזונות עשירים בויטמינים: פירות בעיקר אוכמניות, ירקות, אצות.
מכיוון שזמן העיכול של פירות הוא קצר יש לאוכלם על קיבה ריקה מאוכל. תפוח, לימון, אבוקדו ועגבנייה נחשבים לפירות היחידים שניתן לערבב עם מזון.
אין לצרף פירות חמוצים ומתוקים, ולאכול כל סוג בפני עצמו.
יש להפריד את משפחת המלונים משאר הפרות: מלון, אבטיח, פאפאיה
ויטמינים בתוספי מזון נמצאים לרוב בצורה מרוכזת מידי ומבודדים משאר מרכיבי הטבע הנדרשים לספיגתם.
מינרלים: יסודות ומלחים מהאדמה, מחצבים חסרי קלוריות
מינרלים חשובים להולכת הסיגנל החשמלי בין תא ותא והפיכת הגוף החי ליחידה אחת אורגנית. מינרלים חשובים בבניית שלד, שיניים, דם, חילוף חומרים, חיסון, וויסות הכמויות והלחצים של הנוזלים בגוף.
לאור העובדה שאדמות שעובדו חקלאית מזה עידנים מתדלדלות ממינרלים עולה הצורך לקבל מינרלים מירקות הגדלים באדמות מעושרות בקופוסט, וממזונות על שמגיעים מאזורי בר.
עשירים במינרלים: קקאו, גוג'י, פולן, ספירולינה, אסאי, מאקה, רימון, קצח, קינואה, מלח הימאלאיה, כורכום ואלוורה. לקריאה נוספת על אלוורה לחצו כאן.
ציינת מקור נוסף לאומגה 3 – זרעי צ'יה (זן של מרווה), בגלל שהמקור הצמחי הזה עמיד ועתיר אומגה 3 יודעת שיש לסופהרב למשל תוסף של אומגה 3 צמחי שמבוסס עליו.
איפה למדת?
אי הבנה מוחלטת בתזונה!!!
ציינת על שילובי פירות,
אנחנו שותים כל בוקר שייק המבוסס על בננות, אגסים ותאנים מיובשות,
בתוספת אגוזי מלך, גוג'י וצ'יה.
יש בעיה עם השילוב הזה?
משפט כמו "חלבונים שלמים בעולם הצומח: עלים ירוקים, נבטים, אצות, פולן דבורים, אוכמניות גוג'י, אגוזים, זרעים" הוא הזוי לחלוטין. את טועה ומטעה אנשים. חלבון שלם בעולם הצומח הוא רק סויה. צריך לשלב קטניות אגוזים וזרעים עם דגנים מלאים. בושה לפרסם חוסר ידע כזה. אני מציעה לציבור הקוראים לברר תמיד מי הכותב.
דיאטנית