Powered by WP Bannerize

Powered by WP Bannerize

ספירולינה - מזון העל

מאת: ד"ר מיכאל ויינפאס, רופא מומחה לרפואת משפחה
הספירולינה הינה אצה כחולה ירוקה חד תאית הגדלה במים טריים, בסביבה בסיסית. הספירולינה עשירה כל כך מבחינה תזונתית, שיש שמאמינים שאפשר לחיות לזמן מה רק באמצעותה. האם יכולה אצה זו לספק את כל צרכינו?

קשה להתעלם מניגוד המגמות בין השתכללות תעשיית הרפואה מחד, כשמנגד שיעור התחלואה הולך ועולה ותוחלת החיים הבריאה הולכת וירודת. ההסבר לפרדוקס זה נעוץ במיוחד בהשתלטות התזונה המתועשת המקדמת את רוב המחלות הדלקתיות, המטבוליות והאוטואימוניות. אותו מזון מתועש שמקודם היטב בתקשורת גורם להשמנת-יתר המלווה בתת-תזונה, מדובר במזון עשיר במאקרונוטריאנטים (פחמימות, חלבונים ושומנים) תמורת מעט מאוד מיקרונוטריאנטים, שהם הוויטמינים, המינרלים, נוגדי החמצון, האנזימים, הקו-אנזימים והסיבים התזונתיים, שחיוניים לבריאותנו התקינה.

עדיין הממסד הרפואי ממשיך להתייחס לתזונה כממלאת תפקיד משני בבריאות הציבור והציבור ממשיך להיות מושלה שבריאותו תלויה בפתרון קסם שיגיע מפיתוח תרופה כימית חדשה או מפיתוח טכנולוגי כזה או אחר. גם הפציינטים שמגיעים למרפאתי מציגים את האבחנות הרפואיות השכיחות של העולם המתועש, סוכרת, יתר לחץ דם, היפרכולסטרולמיה, אי ספיקת כליות, לצד אלו שעדיין לא רכשו אבחנות אלו אך מתלוננים על עייפות, מערכת חיסון חלשה, עיכול לא תקין, חוסר יכולת לשלוט במשקל, תסמינים אלרגיים, כאבי ראש, כאבי פרקים, שינה לא איכותית.

ריבוי תלונות אלו אינו מפתיע כלל בייחס לתזונה המאפיינת את רוב האוכלוסיה, תזונה שהיא ענייה באבני ביניין חיוניים לגוף ליצירת חיוניות, מערכת חיסון חזקה ואנרגיה. אנו מחונכים לחשוב שהגנים קובעים את מחלותינו וכל שנישאר לנו לעשות זה בדיקות סקר כדי לבדוק אם הסרטן כבר הופיע או לא, אבל אמת היא שרק 2% מהגנים באים לידי ביטוי וכפי שמסביר מדע האפיגנוטיקה, התזונה קובעת אילו גנים יתופעלו ואילו יכובו. תזונה טבעית ובריאה תכבה כמובן את הגנים הפתולוגים עם הפוטנציאל ליצור מחלות.

כל אדם יכול לרכוש בריאות ע"י תזונה טבעית ומבריאה ובכלל זה גם שילוב של מזונות על. מהם מזונות על? מזונות על הינם מזונות דלי קלוריות שמספקים לנו מקור אמין למינרלים, חלבונים, ויטמינים, אינזימים, נוגדי חמצון סיבים תזונתיים וחומרים חיוניים אחרים אשר קשה לקבל במידה מספקת בתזונה היום-יומית שלנו.

רכיבים עשירים אלו מעניקים להם מקום בתוך הפרוטקול טיפולי של שיפור מצבים כמו שיפור מערכת חיסונית, תפקוד קוגנטיבי, שיפור מצב מטבולי, שיפור תפקוד הורמונלי, טיפול באנמיה ובמיוחד שיפור רמות האנרגיה. מזונות על כוללים מגוון רב של מזונות שמרוכזים מאוד במיקרונוטראנטים אלו כגון אצות, גוג'י ברי, אסאי, קקאו, אלוורה, אגוזי קוקס, נוני  זרעי קנבים ועוד.

בהיותי פוגש במרפאה פציינטים שכשלו בלהשיג בריאות ולמצוא מזור לסבלם במערכות הבריאות המקובלות, אני חייב לתסף אותם במזונות טבעיים בעלי ערכים תזונתיים גבוהים. אחד מהסופר-פודס בו אני נוהג לעשות שימוש נרחב היא אצה כחולה ירוקה חד תאית הגדלה במים טריים, בסביבה בסיסית. אצת הספירלוניה עשירה בכלורופיל, חלבון, ויטמינים, מינרלים, יסודות קורט, חומצות שומן חיוניות, חומצות גרעין (RNA ו-DNA), רב-סוכרים ובמגוון רב של נוגדי-חמצון. הספירולינה עשירה כל כך מבחינה תזונתית, שיש שמאמינים שאפשר לחיות לזמן מה רק באמצעותה. היא  מורכבת מכ 70% חלבון, מכילה את כל שמונה חומצות האמינו החיוניות, ובסך הכול 18 חומצות אמינו, עשירה בבטא-קרוטן, B1, B2, B6, E ו-K, מקור טבעי שופע של כלורופיל, מלחים, מרכיבים תזונתיים צמחיים (Phytonutrients) ואנזימים,מקור מצוין לחומצה גמא-לינולאית (GLA), חומצת שומן חיונית נוגדת-דלקות. היא מכילה פיקוציאנין, נוגד חמצון ייחודי בעל גוון כחול.

אצת הספירולינה היא המזון המכיל  את הריכוז הגבוה ביותר של חלבון, מדובר במקור טהור גולמי לחלבון. אין צורך לבשל אותו. אורגניזם הספירולינה ממיר את אור השמש לחלבון ביתר יעילות מכל יצור חי אחר. מעבר מחלבון מהחי לחלבון זה  כשלעצמו יכול למנוע מחלות רבות.

בשל היותנו חיים בעידן תזונתי בעיתי מבחינת חשיפה לכימיקלים, מדבירים, הורמונים ואנטיביוטיקה, תמיד יש עדיפות למזון שהוא נמוך בשרשרת המזון (במזון גבוה בשרשרת המזון יש הצטברות רעלים משמעותית ברקמות השומן). הספירולינה יכולה להעלות רמות המוגלובין בשל היותה מכילה ברזל במות גבוהה, רמות גובהות של כלורופיל ופיקוציאנין, פוליפפטיד  שעוזר  גם בייצור תאי-גזע שנמצאים במח העצם.

הספירולינה עשירה בנוגדי חמצון שמגן מפני מחלות סרטן ומחלות, היא מחזקת את מערכת החיסונית עי האצת ייצור נוגדנים וציטוקינים,  והאצת ייצור מרכיבי מערכת החיסונית התאית על תאיהם. המזון העשיר בחומצות  השומן החיונית חומצה גמא-לינולאית (Gama-linolenic acid, GLA, חומצת שומן חיונית, שמעניקה לעור ולשיער מראה זוהר וחזק, וגם אנטידלקתית ומפחיתה אלרגיות, כך שבמגוון מצבים שילובה בתזונה היומיומית היא מבחינת טיפול ותמיכה במחלות ובמצבים שונים.

דוגמה לשימוש יומיומי יכול להיות בדמות שייק בבלנדר של שילוב עלים ירוקים כמו עלי קייל מנגולד פטרוזיליה עם פירות העונה, תמרים, מים קרים עם כפית של ספירולינה וכן אפשר להוסיף כפית של אצה אחרת בשם כלורלה , זרעי קנביס ( המפ ) ( שהם עוד שני סופר פודס אחרים). זו דרך נהדרת להתחיל את היום שסביר שתתרום יותר אנרגיות וחיונית מכמעט כל ארוחת בוקר ישראלית ממוצעת, ועם הזמן תעלים את התלונות של עייפות ומערכת חיסון חלשה.

אסיים בכך שישנם עוד הרבה מאוד מזונות בריאים מזינים וחשובים שלא זכו לכותרת סופרפוד מה שלא צריך לגרוע ממעדמם, וכן  שיש להשתדל לקנות המוצר ממקורות  אמינים בעלי בקרת איכות  כדי להימנע מחשיפה לרעלים ומתכות כבדות כשהמקור פחות אמין.

ד"ר מיכאל ויינפאס
רופא מומחה לרפואת משפחה ויועץ לרפואה טבעית
הכותב אינו משווק ספירולינה – לא כתבה שיווקית

 

השאירו תגובה: