Powered by WP Bannerize

Powered by WP Bannerize

מהי תזונת 80/10/10?

מאת: ד"ר דאגלס גרהם, מחבר הספר 80/10/10
על תזונת 80/10/10 כבר שמעתם? מהי השיטה? הטרנד מארה"ב הגיע לישראל ואיתו קהל גדול של "מאמינים". הוצאת ספרי הבריאות -פוקוס הרימה את הכפפה והוציאה לאור את הספר המיוחד והשערוריתי שזכה להרבה ביקורות

תזונת 80/10/10 היא תזונה המבוססת על מזון צמחי חי ודל שומן. זו תזונה עשירה בפירות וירקות טריים בצרוף כמות מוגבלת של אגוזים, זרעים ואבוקדו הנאכלים תמיד במצבם הטבעי. היא זכתה להיקרא תזונת 80/10/10 בשל יחס אבות המזון המומלץ: שומנים (10%) / חלבונים (10%) / פחמימות (80%) – (יחס קלורי, לא משקלי).

תזונת 80/10/10 לבריאות, יופי, אנרגיה

טענתי היא שהכמות הזו – לפחות בכל הנוגע לקלורי-נוטריאנטים – עומדת על 80/10/10: מינימום של 80% מהקלוריות כפחמימות, בעיקר מפירות מתוקים שלמים, ומקסימום של 10% חלבון ו-10% שומן.

בתזונת 80/10/10, אדם שאוכל 2,000 קלוריות ביום יכוון בקירוב ל-1,600 קלוריות מפחמימות, 200 מחלבון ו-200 משומן.

לאחר שני עשורים של מחקר, שבהם אימנתי אתלטים חובבנים ומקצוענים וסייעתי לשוחרי בריאות ברחבי העולם, אני מאמין ש-80/10/10 היא המטרה הכללית לבריאות ולהצלחה תזונתית ארוכות טווח. כשאנחנו אוכלים את המזון שלנו ביחס הזה – שאליו מותאם המין שלנו – אנחנו נהנים מבריאות קורנת, מאנרגיה אדירה וממשקל גוף אידיאלי, ללא מאמץ.

לעיתים בהרצאות שלי אני מוסיף ומפשט את הנוסחה הזו, ומתייחס אליה בצורה מקוצרת כ-811 – כמו ב"חייגו 811 ותהיו בריאים וחטובים!" הצורה המקוצרת הזו משמשת לעיתים קרובות בשיחות, בדואר אלקטרוני ובקבוצת הדיון שלי ברשת.

80/10/10 לאריכות ימים

אכילת מזונות בעלי צפיפות קלורית נמוכה, כמו פירות וירקות, נודעה כשיטה סבירה להארכת תוחלת החיים. מומחים בתחום אריכות הימים טוענים זה זמן רב שהימנעות מאכילת יתר היא הדרך הבטוחה ביותר להארכת תוחלת החיים, כי היא מפחיתה באופן היעיל ביותר את הסיכוי להשמנת יתר. לאנשים שמנים יש בממוצע תוחלת חיים קצרה יותר.

שיטה בריאה מאוד להימנעות מאכילת יתר היא הגברת הדרישה הקלורית באמצעות פעילות גופנית רבה יותר ואכילה בעיקר של פירות וירקות, מזונות דלים יחסית בקלוריות לכל ביס.

היחס שנועד לבני אדם

אנשים שואלים אותי איך תזונת 80/10/10 יכולה להתאים באופן שווה לאנשים בכל הגילים, הגדלים, רמת הפעילות הגופנית וכו'. "הלא כולנו ייחודיים, עם דרישות תזונתיות שונות והרכב גופני שונה?" הם שואלים.

חרף הפרסום הרב שניתן לנושא "הסוג המטבולי", איני מאמין שהיחס הזה משתנה במידה ניכרת על בסיס צרכינו האישיים.

כמו מכוניות מרוץ מהירות, הגוף האנושי מתוכנן להשיג את התוצאות הטובות ביותר מתערובת דלק מסוימת. חשבו על כך: האם תוכלו למצוא איזושהי דוגמה בטבע למין של יונק שפרטיו אוכלים מזונות מסוגים שונים בתכלית, על-פי סוג הדם שלהם, מיקומם הגיאוגרפי, הסוג המטבולי שלהם או כל גורם אחר? האם תוכלו לדמיין דוב "קאפה" שאוכל יותר שומן מדוב "פיטה"? או קוף "חמצון-מהיר" שנמנע מבננות כי הן עתירות סוכר? שטויות.

למעשה דאג הטבע לספק את המזון האידיאלי לכל יצור בכדור הארץ, וכל היצורים מאותו סוג אוכלים באותו אופן. לדוגמה, סוסים – וכל היצורים שנראים כמו סוסים (זברות, חמורים, פרדות) – אוכלים את אותו סוג של מזון – זה שאליו נועדו המערכות הביולוגיות שלהם. אל תניחו לאיש לומר לכם שבני האדם הם יוצא הדופן היחיד לחוק הזה (המכונה חוק הדומים) בכל ממלכת החי, כי אין לו יוצאי דופן: בעלי חיים הדומים זה לזה מבחינה אנטומית ופיזיולוגית, משגשגים על אותם מזונות. פרות אוכלות עשב, נמרים אוכלים בשר ויונקי דבש אוכלים צוף. אין כל סיבה לסבך את התוכנית הפשוטה הזו, שהטבע יצר באופן מושלם באלפי דוגמאות.

כל היצורים שדומים לנו מבחינה אנטומית ופיזיולוגית (הידועים בתור קופי-אדם: גורילה, אורנגאוטן, שימפנזה ובונובו), משגשגים על תזונה דלת שומן שעיקרה פירות וירקות. יחס הקלורי-נוטריאנטים שלהם עומד בקירוב על 80/10/10. פרט לגורילה, שמשקלו הרב מונע ממנו כמעט לחלוטין לטפס על הענפים הדקים של העצים כדי להשיג פירות, שאר קופי האדם מקבלים למעלה מ-80% מהקלוריות שלהם מהפחמימות שבפירות. יחס הקלורי-נוטריאנטים הממוצע של השימפנזה, הבונובו והאורנגאוטן עומד על 88/7/5. הוסיפו לכך את נתוני הגורילה, שניזון על 70% פחמימות בקירוב, והממוצע יורד ומגיע כמעט בדיוק ל-80/10/10 לכל קרובינו קופי-האדם.

המזונות שבני האדם אוכלים משתנים לפי העונה, הגיאוגרפיה, הזמינות, ההעדפה האישית וכו', אך לא לפי כל דבר שקשור לפיזיולוגיה שלנו. סך הקלוריות שכל אדם צורך משתנה לפי גורמים רבים, כולל מין, גודל, גיל, רמת הפעילות הגופנית ומטרתה, המצב הבריאותי וכן הלאה, אך היחס בין הפחמימות לחלבונים ולשומנים הדרושים לנו נשאר פחות או יותר אותו הדבר. זה נכון למרות המאפיינים התזונתיים הספציפיים, בחירות המזון וסך נפח המזון הנצרך.

תזונת 80/10/10

הספר "תזונת 80/10/10"

המטרה: 80/10/10RV

לאלה שבוחרים בגרסה הבריאה ביותר של 80/10/10 כדי להשיג תוצאות טובות  בכל היבט של חייהם, אנחנו מוסיפים את הסיומת RV (טבעוני חי –Raw Vegan ) ל-80/10/10. וכך 80/10/10RV, שמכונה גם "תזונה טבעונית חיה דלת שומן", מציגה בפניכם הזדמנות משנת חיים להשתתף בנדיבות ליבו של הטבע – לאכול רק מזון צמחי מלא, טרי, לא מעובד ולא מבושל בצורה שאמא אדמה העניקה לנו אותו.

אכלתי בצורה הזו והשתמשתי בתוכנית 80/10/10RV עם מטופלים למעלה מעשרים שנה, בתוצאות מדהימות. הגישה הזו לתזונה הוכיחה את עצמה לאורך הזמן הזה כשיטת התזונה הבריאה ביותר הידועה לאדם. עד שתסיימו לקרוא את הספר הזה תקבלו את כל המידע הדרוש לכך ליישום התוכנית הזו בחייכם.

 

 

עד כמה אנחנו קרובים ל-80/10/10?

איך נראה 80/10/10 בהשוואה ליחס הקלורי-נוטריאנטים שלכם? ובכן, באופן טבעי, כל אחד מאיתנו ייחודי, אך באופן כללי יש בינינו דמיון רב. מקורות רבים מראים שתזונה מערבית רגילה מורכבת מ-50%-40% פחמימות, כ-16% חלבון וכ-45%-35% שומן.30 לאחר עשרים שנות ניתוח תזונתי למטופלים שלי, גיליתי שהיחס הטיפוסי של רוב האנשים הוא 42/16/42.

רוב בני תרבות המערב – אפילו הצמחונים והטבעונים המוסרניים – נוטים לכיוון 42/16/42 בממוצע, יחס שמספק הרבה פחות דלק (פחמימות) מהדרוש לגופנו… וכמות מסוכנת של שומן.

אם דרך האכילה הזו של מזון צמחי חי חדשה לכם, התמזל מזלכם להתוודע למידע הזה בתחילת הדרך. עם הספר הזה תוכלו להימנע מהמכשולים שמרפים את ידיהם של כה רבים מהצמחונים וחובבי המזון החי ומותירים אותם אובדי עצות. אם אתם כבר אוכלים מזון צמחי חי, הספר הזה יכול לשגר אתכם למציאות חדשה לחלוטין, כשתשובות לשאלות שנדנדו לכם זמן רב יתחילו להופיע. ייתכן שתגלו שיאורו עיניכם כשתתחילו להבין מדוע אתם וחבריכם לא הבראתם כמובטח עם "התזונה הכי בריאה".

לעקוב אחרי הנתונים שלכם

ברשת קיימים אתרים שונים לניתוח תזונתי שיוכלו לשמש אתכם להבין מה אתם אוכלים. אני מעודד אתכם לקחת את הזמן וללמוד להשתמש בכלים לניתוח רכיבי מזון, לפחות לזמן קצר. ייתכן שהשימוש החשוב ביותר במחשבונים האוטומטיים האלה הוא לוודא שאתם צורכים מספיק קלוריות לגודל שלכם ולרמת הפעילות הגופנית שלכם. יש לכך חשיבות גורלית, מאחר שאכילה בלתי מספקת מבחינה קלורית היא אחת הסיבות העיקריות שאנשים מתקשים לשמור על בריאותם עם התזונה הזו.

כדי לשמור על פשטות, שבוע של מעקב ברשת אחר הארוחות שלכם יכול להעניק לכם די והותר מידע להבנת ההרכב האמיתי של התזונה שלכם. משם תוכלו לזהות את המכשולים ולהתחיל להתאים את יחס הקלורי-נוטריאנטים שלכם. לאחר מכן אולי תרצו לרשום פה ושם יום אכילה או מזונות חדשים בתחילת העונה, רק כדי לוודא שלא סטיתם מהמסלול… אך במהרה יהפוך 80/10/10 לטבע השני שלכם, והמאמץ הזה כבר לא יידרש.

הירגעו… נגיע לשם יחדיו

רוב האנשים מגלים שהשינויים התזונתיים מאתגרים יותר כמעט מכל דבר אחר בחיים. מטופלים רבים באו אלי בייאוש כדי לפתור בעיה בריאותית רצינית ואמרו, "דוקטור, אני מוכן לעשות כל מה שתאמר, לציית לכל תוכנית שתציע, אבל אל תשנה לי את התזונה."

נדירים (ומעוררי השראה) הם האנשים שכה נחושים להרגיש טוב יותר ומשנים כיוון בשנייה. אך ידוע לי ששינויים תזונתיים מפחידים כמעט את כולם, ולכן יצרתי את תזונת 80/10/10 כדי לאפשר לכולם לבצע את המעבר במהירות הנוחה להם.

התמקדות ביחס הקלורי-נוטריאנטים (אחוז הפחמימות, החלבונים והשומנים) במקום במזונות מסוימים, תאפשר לכם לעשות את השינוי בקצב שלכם. ההצלחה בדיאטת 80/10/10 תלויה רק בהתאמת נפח המזונות שאתם אוכלים, ביחס זה לזה, כדי להניע אתכם לכיוון המטרה שלכם. העלאה הדרגתית של הפחמימות הבריאות מפירות שלמים והפחתת השומן תועיל במידה רבה ותהיה עדיפה בהרבה על אי ביצוע כל שינוי. התוצאות, במיוחד כשהן מלוות בגרפים צבעוניים באתר Nutridiary.com, יעניקו לכם את המוטיבציה להמשיך לבצע שיפורים.

אף שיומני אכילה וניתוחים מספריים יכולים לסייע, אינכם צריכים לקנות משקל מטבח או לתעד את הארוחות שלכם כדי לקבל תועלת מהספר הזה. בעמודים הבאים אני מספק מידע, תוכניות של ארוחות וחישובים פשוטים שיבהירו לכם כיצד לשלב את נוסחת 80/10/10 בחייכם, עם כלים ממוחשבים או בלעדיהם.

בחינה מודעת של המזון שאתם אוכלים לאור יחס הקלורי-נוטריאנטים היא הצעד הראשון בכיוון הנכון. תוכלו להשקיע את המאמץ הרצוי לכם בבחינת התזונה הנוכחית שלכם ולהשוות אותה לתזונת 80/10/10.

אנא, השתמשו בספר הזה להשראה ולהנחיה שתכוון אתכם לבריאות שאליה אתם משתוקקים, אך אל תתייאשו. יש אנשים שאומרים לי שהם חוטפים הלם לנוכח התגלית המכאיבה של כמות השומן שהם אוכלים ועד כמה סטו ממטרותיהם. לאלה אני אומר להתעודד… ולהירגע. הערפל יתבהר ברגע שנצלח יחדיו את הדפים האלה.

עד שתסיימו לקרוא את הספר הזה אני בטוח שהדרך להצלחה תיראה הרבה יותר קרובה וקלה. אם מה שאתם קוראים נשמע לכם הגיוני ואתם מוכנים לקחת את הבריאות ואת הגוף שלכם לרמות חדשות, התחילו לכוון ל-80/10/10 והתוצאות יגיעו במהרה.

אם אתם זקוקים לתמיכה ולמידע נוסף, בקרו בקבוצת הדיון
שלי בכתובת http://foodnsport.com, או בפורום ההיגיינה הטבעית בכתובת

גם לאחר שתפנימו היטב את תזונת 80/10/10, יש להניח שלא תיישמו באופן מתמטי את הרעיון בכל ארוחה וארוחה ואפילו לא בכל יום. באמת שאין צורך בכך. סביר להניח שבימים מסוימים תאכלו מעט יותר שומן ובימים אחרים פחות. המטרה היא לאכול 80/10/10 בממוצע, לאורך שנה ויותר. אם תעשו זאת, אני מבטיח לכם שלא תצטערו.

למידע נוסף אודות הספר "תזונת 80/10/10" שיצא לאור בהוצאת ספרי הבריאות- פוקוס כנסו כאן

אתר קהילת 80/10/10 הישראלית

קבוצת הפייסבוק הישראלי – טבעונית וחיה

השאירו תגובה:
  1. רון

    אפס פחמימה
    70-80 אחוז מן התזונה שומן ובעיקר מן החיי
    לאחר מכן חלבונים גם כן מן החיי ורק בסוף קצת פחמימה אם בכלל

    מה דעתכם???

    תגידו מה שרוצים, אין תחליף לסטייק אנטריקוט טרי טעים וטוב מבשר שומני ומשוייש יפה כמו שצריך שנצלה לרמת מדיום על הגחלים

  2. omer

    הדבר הכי טוב שקרה לי בחיים זה שגיליתי את התזונה הזאת הכי טוב אבל !

  3. בוגר ביולוגיה אבולוציונית אונ' ת"א

    1. אין דבר יותר מנותק מאימרה שזאת התזונה הטבעית של האדם. יש פה התעלמות מוחלטת מממצאים ארכיאולוגיים , מחקרים פיזיולוגיים של האדם ומחקרים אנתרופולוגיים שנעשו ונעשים באוכלוסיות ילידיות פרמיטיביות.
    כל המחקרים בתחומים הללו מצביעים על תזונה שנעה על הסקאלה של מזון מהחי והצומח, במקרים מסויימים גם על אכילה בלעדית מהחי אך בשום אופן לא נמצאה עדות לתזונה שאינה כוללת מזון מהחי. עד כאן על ה"טבעיות" שבאכילת מזון צמחי בלבד.
    2. ההשוואה המגוחכת של בני אדם לסוגי קופים ובכללם קופי אדם הינה נובעת מבורות עצומה מכמה סיבות:
    א. אומנם היצורים הקרובים ביותר לאדם הינם קופי האדם (שימפנזה, אורנג-אוטן וגורילות) אך אין זה מעיד ולו במעט על דומות בין המינים שכן הם נחשבים מינים נפרדים לחלוטין מבחינה ביולוגית חרף זה שהם הכי קרובים מבין שלל היצורים כדור הארץ לעץ האבולוציוני של האדם. לצורך המחשה: האב הקדמון המשותף לשימפנזה ולאדם התקיים במרחק של 6-7 מיליון שנים. זה המרחק האבולוציוני בין האדם לשימפנזה.
    ב. הפיזיולוגיה של האדם שונה בתכלית מקופי האדם בעיקר במערכת העיכול (שהינה קטנה פי 4 בקירוב) ובאורך המעי הגס שהינו כשליש מאורך המעי הגס של השימפנזה.מאידך,התארכות המעי הדק אצל האדם שמעידה באופן חד משמעי על התאמה אבולוציונית לצריכת בשר על חשבון עיקול צמחייה וסיבים.
    ג. השוואת לסתות בין השימפנזה ללאדם מראה שינוי אבולוציוני של שיניים רחבות וכהות לכיוון שיניים קטנות מחוספסות וחדות.
    ד. קופי אדם ניזונים כמו האדם בעיקר משומן ולא מפחמימות. בהתאם לסעיף ב לקופים מעי גס גדול פי כמה מהמעי הגס של האדם לצורך עיקול סיבים והתססתם ע"י בקטריות שהופכות את הסיבים לשומן רווי שנספג במעי הגס כמו גם B12 בין היתר.
    למעשה כ50% ואף יותר מתזונת השימפנזה הינו שומן רווי.
    3. הוכחות חד משמעיות על תזונת האדם מתקבלות מחפירות באתרי האדם הקדמון שרבים מהם נמצאים בארץ. חפשו לדוגמא את האתר המפורסם בסמוך לגשר בנות יעקב שמתוארך ל700,000 שנים אחורה. נמצאו שם אלפי כלים ששימשו לצייד ביתור וחיתוך בשר חיות והגדולות שבהן: ממותות, פילים קרנפים ועוד. חיות בעלות אחוז שומן גבוה.
    עדויות לגבי צריכה של צמחייה הן מעטות מאוד.
    וזה כך בכל אתר ואתר חפירה בעולם, נורא משעמם – כמעט אך ורק עצמות ועוד עצמות ועוד כלי אבן לצייד ועוד כלי אבן לביותר וחיתוך.
    זה טבע האדם וזה המדע מאחוריו. תזונת פליאו היא התזונה הטבעית ביותר לאדם על סמך היסטוריה של מיליוני שנות אבולוציית האדם.
    צמחונות/טבעונות/אכילת פירות – עד כמה שהן נשמעות יפות אין להן בסיס מדעי והן לא טבעיות בעליל.
    ועוד אנקדוטה למחשבה:
    אם האדם נועד לאכול פירות, איך זה שעברנו אבולוציה חד משמעית לחיים על הקרקע, עזבנו את העצים ואיבדנו את יכולת הטיפוס? עברנו אבולוציה בניגוד למזון שלנו?

  4. טבעוני לשעבר

    גם אני הייתי שם, טבעוני 7 שנים לשעבר, חשבתי שאני בריא כי הרי לא היו בעיות בהתחלה. לא הקשבתי לאף אחד וכיניתי את כולם רוצחים ועוד שלל כינויים. עכשיו אני אוכל את מה שבישלתי ותאמינו לי אני לא מאחל לשונאים שלי את הנזקים שיש לי. מערכת העצבים שלי קיבלה נזק בלתי הפיך למרות שתיספתי באופן קבוע b12 . היום אניממקבל פעם בחודש בזריקה מכיוון שהמעי איבד יכולת ספיגה מכדורים וממזון. חזרתי לאכול בשר ויש הטבה בבריאות הכללית אבל הנזק בעצבים לא ניתן לתיקון. אל תעשו את זה לעצמכם בבקשה, זה נשמע אוטופי אבל זה מסוכן ועושה נזק שתצטערו על כך. ותשאלו אותי, קודם הבריאות של עצמכם מעל הכל.

  5. זיו

    כדי להיכנס לאתר של המחבר

  6. תשובה לבוגר ביולוגיה אבולוציונית

    1. הכוונה בתזונה הטבעית של האדם היא לתזונה שעליה חי מאז היפרדו משאר קופי האדם ועד שהחלו, לפני כמאה אלף שנים, המהפכות הטכנולוגיות בתחום האש והשפה שאפשרו לו לשלב גם בשר במזונו. יכולתו של האדם בעזרת האש לאכול מזונות שאינם טבעיים לו היא שגרמה להתפשטותו המהירה בכל כדור הארץ, להכחדת רוב בעלי החיים היבשתיים הגדולים ולבסוף הובילה אותו בחוסר ברירה לחקלאות.
    2. ממצאים ארכיאולוגיים של עצמות עם סימני סכינים נתונים לפרשנויות רבות ונחשבים לתיאוריה ולא לאמת מדעית. גשר בנות יעקב הוא ממצא שבשום אופן אינו קונצנזוס מדעי. הטענה שלך שמדובר בממצאים חד משמעיים היא תעמולה ותו לא.
    3. ממצאים אנתרופולוגיים גם אינם רלוונטיים לעניינינו, הטענה שחברה חיה בצורה מסוימת כמה אלפי שנים ולכן היא עושה זאת כבר מיליוני שנים היא פרשנות מאוד מרחיקת לכת. הרוב המכריע של האוכלוסיות ה"פרימיטביות" האלה מבשלות את מזונן ומגדלות לפחות חלק ממזונן באמצעים חקלאיים.
    4. בניסיון שלך לסתור את ההשוואה לקופי אדם למעשה הוכחת את טענתנו. נכון מאוד, לשימפנזים ולגורילות יש מערכת עיכול שמתמודדת טוב יותר עם כמויות גדולות של עלים, ולבני אדם יש מערכת עיכול קצרה יותר כי הם נועדו לאכול בעיקר פירות, ולא עלים. ובכל מקרה, אינך יכול לטעון שההבדלים בין מערכות העיכול של בני האדם וקופי האדם מוכיחים שבני האדם נועדו לאכול תזונת בעלי חיים טורפים, כשמן הסתם ההבדלים הפיזיולוגים בינינו לבינם גדולים פי עשרות מונים.
    5. ההתפתחות האבולוציונית שגרמה אכילת הפירות הגדילה את נפח המוח של האדם, ולכן אפשרה לו לרדת מהעצים ולהגדיל את הטריטוריה שלו לעצי פרי שנמצאים מעבר ליערות העד באפריקה, גם בסוואנות הטרופיות והסוב-טרופיות. כך התפתח האדם להיות שוכן קרקע. אם אמנם היית חוקר תרבויות ילידיות, היית מגלה שבני האדם לא איבדו את יכולת הטיפוס, ובני שבטים מטפסים כל הזמן על עצים כדי לקטוף פירות. בנוסף, אני תמיד מתפלא על הטענה הפליאוליטית שמיליוני שנים של אבולוציה של המוח הובילו את האדם הקדמון להמצאה טכנולוגית אחת בלבד: החנית. כמה חכם כבר צריך להיות כדי לקלוע חבל? כדי לחבר כמה ענפים ביחד למקל ארוך שיגיע לפירות הגבוהים?
    6. כל הטענות האלה מתגמדות מול העובדה הבסיסית הבולטת ביותר: שבני האדם פשוט לא יכולים להתקיים על בשר בעלי החיים באפריקה, מכמה סיבות:
    א. בני אדם לא יכולים לאכול בשר ללא בישול. באקלים החם והלח של אפריקה, הבשר מהר מאוד יתחיל להירקב ויהרוג את בני האדם שיאכלו אותו. הטענה הפליאוליטית שבעבר היו בני האדם מורגלים בפתוגנים האלה היא טענה שנובעת מחוסר הבנה בסיסית בתהליכי אבולוציה. הייתכן שבעל חיים מסוים יתפתח על מזון כלשהו, ישגשג עליו, ואז פתאום המזון יהרוג אותו? זו לא אבולוציה. זו דבולוציה.
    ב. כשבעל חיים מת מתפשט בגופו קשיון מוות שפג רק כעבור כמה ימים או אפילו שבועות (בבעלי חיים גדולים). בני האדם לא היו יכולים לאכול את הבשר הזה בעזרת שיניהם החלשות.
    ג. בשר בעלי החיים באפריקה, כולל פילים, קרנפים, זברות, ג'ירפים וכל מה שתרצה, הוא דל שומן באופן קיצוני, ולכן בני האדם בשום אופן לא יכלו להיזון ממנו. עם כל הכבוד ל"מחקרים" של הפליאוליטים, סע לאפריקה ותיווכח בעצמך. בתור בוגר ביולוגיה אבולוציונית אתה צריך להבין שאין כל סיבה אבולוציונית שבעלי החיים באפריקה יפתחו שכבת שומן עבה. הם לא זקוקים להגנה מפני הקור כמו בעלי החיים בקטבים, והם לא צריכים לאגור מזון כמו דוב או גמל באזורים שכה שופעים במזון. בדומה לבן אדם עם אחוז שומן גבוה, ג

  7. הפליאוליטים בלחץ! כנראה אנחנו עושים משהו טוב.

    ג. בשר בעלי החיים באפריקה, כולל פילים, קרנפים, זברות, ג'ירפים וכל מה שתרצה, הוא דל שומן באופן קיצוני, ולכן בני האדם בשום אופן לא יכלו להיזון ממנו. עם כל הכבוד ל"מחקרים" של הפליאוליטים, סע לאפריקה ותיווכח בעצמך. בתור בוגר ביולוגיה אבולוציונית אתה צריך להבין שאין כל סיבה אבולוציונית שבעלי החיים באפריקה יפתחו שכבת שומן עבה. הם לא זקוקים להגנה מפני הקור כמו בעלי החיים בקטבים, והם לא צריכים לאגור מזון כמו דוב או גמל באזורים שכה שופעים במזון. בדומה לבן אדם עם אחוז שומן גבוה, גם קרנף או זברה יהיו איטיים ויתעייפו מהר ולכן יפלו טרף במהירות ולא יעמידו צאצאים. האבולוציה, שאתה כה מתגאה בידיעתה, מוכיחה שבעלי החיים השמנים האלה חיים רק בפנטזיות של הפליאוליטים.
    ד. אם בני האדם באפריקה לא אכלו פירות אלא רק בשר, הם היו חייבים לצרוך גם כמויות אדירות של מים, כי בניגוד לפירות העשירים בנוזלים, הבשר חסר מים ולמעשה מייבש את הגוף. פירוש הדבר הוא מעבר לישובי קבע ליד נהרות ואגמים ולא חיי ציידים נוודים. אף צייד לא יעז להרחיק קילומטרים רבים מיישובו בעקבות הציד שלו כי הוא ימות מהתייבשות.

  8. אבי שני

    ראה חלב אם, מה הרכבו? 80/10/10? אלפי לקוחות עד היום, גם לניקוי וגם לירידה במשקל או סתם אנשים שרוצים להגיע לבריאות טובה, הוכיחו שתזונה מעוטת חלבונים פחות מ 15% מביאה את האדם לתת תזונה.
    לא כדאי אפילו להתחיל לנסות.

    אבי שני – נטורופת ND
    מומחה לטיפול בילדים, בסכרת ויל"ד.

  9. יעל

    אידיוטי להשוות אותנו לקופי אדם. אנחנו עושים דברים לגמרי אחרים. יותר מאמצים את המוח ופחות קופצים על העצים. לכן גם המזון שלנו צריך להיות שונה. ומי קבע שתוחלת החיים של קופי האדם גבוהה?

  10. גם הנטורופתים בלחץ

    בחלב אם בשל יש כ-7% חלבון (אחוז מסך הקלוריות). אם זה מספיק חלבון עבור תינוק שמכפיל את משקלו במהירות מסחררת אז זה בוודאי די והותר עבור מבוגרים שאינם גדלים עוד. בעולם המערבי שופע המזון לא קיימת אפילו הגדרה רפואית לחסר בחלבון (אלא רק למצבים פתולוגיים שנגרמים עקב חסר בקלוריות). כל עוד אוכלים מספיק קלוריות מפירות וירקות בלבד או אפילו, רק לשם הדוגמה, מתפוחי אדמה או אורז, לעולם לא יהיה חסר בחלבון, גם לא לספורטאים.

    אין אף הוכחה, וגם לא תהיה לעולם, שתזונה עתירת חלבון בריאה לאדם. להיפך, התרבויות מאריכות החיים ביותר בעולם הוכיחו שתזונה מעוטת חלבון (פחות מ-10%) ומעוטת שומן (פחות מ-10%) היא התזונה הבריאה ביותר לכל אדם שמעוניין למנוע מחלות כרוניות ולחיות בבריאות עד יומו האחרון (קרא את הספרים- "מחקר סין" מאת פרופ' קולין קמפבל ו"בריא בן 100" מאת ג'ון רובינס).

    אגב, לכמה חולים עזרת להירפא לחלוטין מסוכרת? כנראה שאף לא לאחד. קרא את הספר "תזונת 80/10/10" מאת ד"ר דאגלס גרהם או הספר "לנצח את הסוכרת בדרך טבעית" מאת ד"ר ניל ברנרד, נשיא PCRM (ועדת הרופאים לרפואה אחראית בארה"ב) שגם הוא ממליץ על תזונה טבעונית דלת חלבון ושומן, ותדע כיצד לעשות זאת.

  11. עדי

    סוף סוף להרגיש טוב להיות בריא !
    אני כבר כ11 שנים בתזונה ואני מרגיש מעולה !!!!!!!!!
    ממצליץ לכולם בחוץ !

  12. מ'

    בכל זאת סובלת כל הזמן ממחסור ב-B12 ובברזל, למרות התוספים שאני מקפידה לקחת מדי יום.

    מיגרנות של שנים אכן התמעטו (גם אם לא נעלמו) אך עדיין סובלת מכאבי בטן לעתים תכופות (ואמרו לי כי כמות הסיבים הגדולה, יחסית, שאני צורכת, גם אם היא מומלצת השכם והערב לכולם, כנראה עושה לי רע…) ולעתים סובלת גם מחולשה ומדכדוך (שאיני זוכרת שחשתי בשנים שבהן אכלתי בשר בהנאה רבה…). זה אמנם שווה את זה, אך חבל לי שתזונתי הַבּריאה כל כך – מחלישה אותי. זה דיסוננס לא ברור (ושאלה לרופאים/כימאים שביניכם…).

    כמו כן, לא ברור לי מה רע במרקי ירקות משביעים ובריאים (מבחר ירקות, עשבי תיבול ותבלינים, ללא אבקות מרק מעובדות כמובן) ולמה זה מפריע לאנשי התזונה ה'נאה'(הרי לא הכול רע בקִדמה, וזה שאפשר לבשל ירקות, או לאפות או לאדות וכד', רק מקל על החיים, ועדיין בריא למדי 🙂

  13. בריאות לכולם :)

    שבירת מיתוס ה-B12. כנסו והשכילו-
    http://30bananotleyom.co.il/811-articles/8-b12
    http://30bananotleyom.co.il/811-articles/139-factory-farm-animals-a-b12-vitamin

    קל מאוד לרפא מיגרנות, חולשה וכאבי בטן בתזונת 80/10/10. ממה שכתבת ברור שאת לא באמת אוכלת באופן דומה, ושהתזונה שלך רחוקה יותר ממה שאת חושבת מתזונה בריאה ומאוזנת מהצומח. כנסי לפורום '30 בננות ליום' כדי להבין מה את עושה לא נכון-
    http://www.30bananotleyom.co.il/forum/

  14. יוליה

    הכי קל להסתכל מהצד ולהגיד שהתזונה הזו לא טובה ולא מתאימה ומה לא. אבל מעניין שדווקא אלה שמנסים ושחיים על התזונה (מבחירה אגב) הזו רק מהללים אותה וטוענים שזה הדבר הכי טוב שקרה להם.
    אז לכל הבוגרים של אוניברסיטת תל אביב והנטיורופאטים לפני שאתם מפצצים פה בתיאוריות (שנכתבו על ידי אחרים ו"המחקר" שלם הסתכם בקריאת מאמר בלבד) תעשו 21 יום על 801010 ואז תתחילו לדבר. בתור מי שחייה יותר מ20 שנה על התזונה "המקובלת" ומי שחיה כבר שנתיים על 801010 אני רואה ומרגישה את ההבדלים.
    ואכן התזונה הזו היא הדבר הכי טוב שקרה לי בחיים!

  15. קשקושים אבולציוניים - לפח!

    כל האנשים שחושבים שתיאוריות אבולוציוניות כאלה או אחרות יכווינו אותם אל האמת – כדאי שתפקחו עיניים. עד היום האבולוציה משמשת כמסגרת תיאורטית לחשיבה ביולוגית, אבל אף מדען (שיש לו מעט שכל בקדקודו) לא יטען כי מה שרואים אבולוציונית, מכל כיוון שהוא, נכון ביולוגית.

    ביולוגיה הוא מדע ניסויי (ותזונה בתוכו), אבולוציה זה במקרה הטוב מדע פרשני (כמו ספרות) ובמקרה הפחות טוב – סתם פרשנות בלי מדע. אני מציע לכל מי שמחפש בריאות, לחפש אותה כאן ועכשיו.

    (והכי מצחיק שבשם ה"אבולוציה", ארכאולוגיה ואנתרופולוגיה אתה קורא לספר כזה "פסאודו מדע". אין יותר פסאודו מדע, מהתחומים האלה).

    המחקר בתחום מראה יתרונות רבים לתזונה טבעונית, שנמנעת ממרכיבים מן הצומח. התמונה עודנה לא ברורה דיה לגבי מזון "חי". מבחינת יחסי הקלוריות – נראה שתזונה כזו אפשרית גם בקריטריונים של התזונה הקונבנציונאלית. 10% חלבון זה מספיק. 10% שומן זה קצת מעט, אבל ההמלצה הזו נמצאת בדיונים כרגע. כל עוד שמים לב שצורכים מספיק קטניות ואגוזים במקביל, שמספקים מינרלים חשובים שלא קיימים מספיק בפירות (ברזל, אבץ וסידן), וכן מקפידים על צריכה סדירה של ירקות ירוקים, אין סיבה שזה לא יעבוד.

    אני באופן אישי חזרתי לאחרונה לתזונה כזו (עם יותר אגוזים ממה שממליצים כאן) אחרי כמה שנים שהייתי מבשל. אין ספק שהתחושה האישית היא מדהימה, החיבור לגוף ולתחושותיו מתעצם (טעם, תחושות רעב ושובע, ריח) וההפרשות קטנות (ריר בבוקר, ריח בבית השחי וכד').

    הספרות המדעית לא אימתה את הדיאטה עדיין, אך יש צורך במחקרים רציניים בתחום לשם כך, שעדיין לא נעשו (לכן אין אפשרות לדעת).
    נעם, תזונאי קליני ובעל תואר שני בביולוגיה

    יום כיפור שמח

  16. נטשה

    לא יודעת מה איתך, לטפסמעל עצים זה לא כזהה קשה.. פשוט האולוסיה שמנה מדי לזה, אגב, מאותו אנטריקוט שדיברת עליו..

  17. שרי

    יש משהו שמוכר את הספר?

  18. בני

    אם את מזכירה את כל הבעיות הנ"ל כנראה שהגוף שלך משדר לך משהו לא?
    אני לא מבין למה את אומרת שזה שווה לך אם ככה זה גורם לך להרגיש? בגלל שזה רעיון שנשמע טוב על הנייר אבל אין לו קשר למציאות הביולוגית שלנו?
    משהו שווה לך אם הוא גורם לך להרגיש טוב ומתאים לטבע שלך