Powered by WP Bannerize

Powered by WP Bannerize

לאכול או למרוח?

מאת: מוניק חסון אלעזר, נטורופתית, R.Na, Cl.H
הימים שבהם שמן הקוקוס סבל מיחסי ציבור לא טובים בשל היותו שומן רווי חלפו עברו. שמן קוקוס הוא לא רק השמן היציב ביותר לבישול הוא גם מצוין לקרקפת, לעיסוי הגוף ולהסרת איפור. הנטורופתית מוניק חסון עם ההמלצות
חמאת קוקוס

צילום: pixabay

נכון שרבים עדיין טועים ומקטלגים את שמן הקוקוס כלא בריא ואף כמזיק בגלל היותו שומן רווי, אולם לפחות בקרב שוחרי הבריאות כבר ברור לגמרי: שמן הקוקוס הוא השמן המוביל מבחינה בריאותית.

שומן רווי, שנמצא בשומן מן החי, ידוע כגורם למחלות רבות, בעיקר בלב ובכלי הדם. בשנים האחרונות התגלו הבדלים משמעותיים בין סוגי חומצות השומן בכלל והשומנים הרוויים בפרט – בהרכבן ובפעילות הפיזיולוגית שלהן בגוף.

אז נכון, שמן הקוקוס הוא אכן רווי, אולם חומצות השומן הרוויות שמצויות בשמן הקוקוס הן בינוניות שרשרת.. חומצות אלה נדירות ונמצאות רק בשמן קוקוס,  בשמן דקלים ובחלב אם.

חומצות אלה הן מקור אנרגיה מהיר, מתעכלות ונספגות בקלות ולא נאגרות בתאי השומן.

ממה מורכב שמן הקוקוס?


כ-50% חומצה לאורית (Lauric acid). חומצה זו דומה במבנה ובפעילות שלה לחלב אם.

חומצה קפרילית (Caprylic acid).

חומצה קפרית (Capric acid)

על סמך מחקרים רבים שהתפרסמו בשנים האחרונות, שמן הקוקוס נמצא כמסייע למספר עניינים בריאותיים. הנה כמה מהם:

• זירוז חילוף החומרים ועליה בקצב צריכת האנרגיה (שורף קלוריות !) – לכן יכול לעזור בתהליך הפחתת משקל.

• משפר את מאזן הכולסטרול בדם, על ידי כך שהוא מעלה את רמת ה-HDL, ולכן מפחית את הסכנה למחלות לב וכלי דם.

• מפחית את רמת הגלוקוז בדם ומשפר הפרשת אינסולין.

• מסייע לטיפול בתת פעילות של בלוטת התריס.

• פעילות אנטי וירלית ואנטי בקטריאלית עוצמתית כנגד מגוון רחב של חיידקים וכן מאזן את תפקוד מערכת החיסון.

• אנטי פונגלי  – נגד פטריית Candida albicans במעי.

• מפחית את הנזק החמצוני – שמן קוקוס הוא אנטי אוקסידנט ולכן מנטרל את הרדיקלים החופשיים.

• משמש כמקור לאנרגיה זמינה לספורטאים לפני אימון ומשפר את הביצועים.

הקפידו על איכות

שמן קוקוס מיוצר מפרי הקוקוס ומי הקוקוס. חשוב מאד להקפיד על איכותו: עליו להיות בצבע לבן, עם ריח וטעם עדינים.

על מנת לקבל שמן איכותי יש לוודא שכתוב "כתית" (Virgin) או "כתית מעולה" (Extra virgin) כלומר, שמן שהופק מכבישה קרה.

מומלץ לצרוך שמן קוקוס אורגני נקי מכימיקלים ומחומרי הדברה – הן בתהליך הגידול והן בתהליך ההפקה. וכמו כן מומלץ לקנות שמן קוקוס בכלי זכוכית.

שמן קוקוס הופך מוצק מתחת לטמפרטורה של 24 מעלות צלזיוס. לאחר הפתיחה אפשר לשמור עליו עד שנתיים במקום חשוך. אין צורך להכניס למקרר.

בתעשיית המזון והקוסמטיקה משתמשים בשמן קוקוס באיכות נמוכה על פי רוב ובמחיר זול יחסית. אגוז הקוקוס עובר יבוש והשמן עובר תהליך של זיקוק, הלבנה ודאודוריזציה. בנוסף לכך נעשה שימוש בחומרי המסה כימיים.

מה עושים איתו במטבח?

שמן קוקוס הוא יציב במיוחד בבישול. הוא אינו משנה את הרכבו בטמפרטורות גבוהות (כלומר אינו מתחמצן) הודות לכך שאינו מכיל חומצות שומן בלתי רוויות שמצויות, לדוגמה, בשמן סויה, קנולה וזית. לכן הוא מתאים לבישול, טיגון ואפייה.  ניתן לאפות איתו עוגות ועוגיות, לבשל מאכלים אסיאתיים ולהקפיץ ירקות. הכמות היומית המומלצת נעה בין 1 ל- 3 כפות.

מה עושים איתו על הגוף?

ברפואה ההודית (איור-וודה) השימוש בשמן קוקוס מוכר כבר אלפי שנים ומשמש לטיפול במגוון בעיות.

מזין את עור הפנים והגוף ונספג מהר. אפשר להשתמש בו גם כמסיר איפור.

מונע קמטים – אפשר למרוח אותו על הפנים כמו מסכת הזנה.

מסייע בריפוי פצעים.

מצוין להגנה מפני חשיפה ממושכת לשמש.

מתאים לבעיות עור – אקזמה, אקנה, פסוריאזיס, גירודים, פריחות.

מזין ומחזק את השיער ושורשי השיער ומונע נשירה: לפני השינה יש למרוח את שמן הקוקוס על השיער והקרקפת, ולעסות מעט בקצות האצבעות ולשטוף בבוקר.

אפשר גם להשתמש במעט שמן קוקוס לצחצוח השיניים – מפני שהוא אנטי בקטריאלי.

לרגליים יבשות וסדוקות, אפשר למרוח את השמן לפני השינה.

יש לזכור כי החומרים שמורחים על העור חודרים בחלקם לזרם הדם. לכן מומלץ להקפיד על איכות החומרים לשימוש קוסמטי כפי שיש להקפיד על איכותם במזונות שאנו אוכלים!

 

לאתר של מוניק חסון אלעזר

השאירו תגובה:
  1. יפית

    ממליצה בחום על שמן הקוקוס האורגני של פוקה. הוא נהדר, אורגני וטעים להפליא!
    שווה את המחיר!

  2. יהודית

    מאיפה נלקחים כל הפרטים על האיכויות של שמן הקוקוס? הרי מן הראוי שאחרי החרמה רבת שנים, גם אם היא לא הייתה נכונה צריך להביא עדויות מחקריות להוכיח שאכן השמן הוא באמת כל כך איכותי. אשמח לקבל תשובה ראויה. יהודית

  3. פאולה

    הכל בסדר ומקובל עלי אבל הוא ממש יקר? האם יש סיבה?

  4. עדנה

    שמן הקוקוס הבריא הוא מכבישה קרה ולכן יש בו את כל התכונות הטובות שנמנו במאמר. לעומת זאת יצא שם רע לשמן קוקוס מפני שבשנים עברו השתמשו בשמן קוקוס זול שלא מכבישה קרה.
    עדנה

  5. אורית

    אני אוהבת את השמן של ג'מוקה – אורגני, איכות מעולה, ומחיר מצויין ל- 100 גרם! ראיתי שלקראת חנוכה במבצע…

  6. אילנה

    האם המחקרים נערכו על דגימות מעבדה? על חיות מעבדה? על בני אדם?
    כל מי שרוצה למכור משהו או לשכנע במשהו משתמש במנטרה: "מחקרים הוכיחו ש…". ולכן, מוניק, אם את רוצה באמת לשכנע ולא להופיע כמקדמת שיווק של מישהו, כדאי להתייחס יותר לעומק לממצאים המחקריים. בכל אופן, תודה על המידע.

  7. שרון

    אני מבינה ששמן קוקוס נפלא אך עם כל הכבוד יש התעלמות איזה מחיר אנו משלמים והטבע על הפקת שמן הקוקוס אלפי יערות ניכרתיים בגלל זה ואלפי חיות ובעיקר קופים הסביבה הטבעית שלהם הולכת ונעלמת והם נשארים כמעט מחוסרי בית אז אני מציאה שנקדיש לזה עוד מחשבה לפני שאנו קונים שמן קוקוס

  8. ראפת

    כן הזכרתה את היתרונות של הקוקוס אבל שכחתה להזהיר חולי קרישת יתר של לצרוך את השמן הזה בגלל שהוא מעדד קרישת דם .

  9. דני

    האם גם חלב ומי קוקוס בשימורים נחשב היום לבריא?

  10. שולה

    היה לי סרטן במעי הגס. עברתי ניתוח ואח״כ
    הקרנות. הולכת לשרותים 20 עד 50 פעם ביום.
    לפני שבועיים לוקחת כול בוקר כפית.
    היום הולכת לשרותים פעמיים 3 ביום.