תזונה טבעית כדרך חיים
לאכול קרוב לטבע, לחזור לשורשים, תזונה טבעית. אלה רק חלק מההגדרות של תזונה נטורופתית.
הרעיון העומד מאחורי הנטורופתיה הוא לא רק לאכול על מנת להרגיע את הרעב. הנטורופתיה רואה בתזונה טבעית דרך לשמור על בריאות תקינה וכן דרך למניעת מחלות, אך לא פחות חשוב מכך היא מהווה דרך טיפול בגוף באמצעות התזונה.
המלצות התזונה הטבעית הנטורופתית
ישנם מס' קוים מנחים על פיהם מושתתת התזונה הנטורופתית. בשתי מילים אני מגדירה את התזונה הנטורופתית כ-טרי ובריא. ובהרחבה:
– ריבוי אכילה של מוצרים מהצומח, ומיעוט אכילה של מוצרים מהחי.
– אכילת ירקות ופירות איכותיים, רצוי אורגניים שלא עברו הדברה או עיבוד כלשהו.
– שילוב של דגנים מלאים בתפריט – אורז מלא, חיטה מלאה וכו׳.
– שילוב של קטניות בתפריט כחלבון – קינואה, עדשים, חומוס וכו'.
– פחמימות כגון דגנים, לחם וכו' צריכות להוות כ 70% מהתפריט היומי. למשל, אם אתם נוהגים לאכול 5 ארוחות ביום, רצוי שבין 3-4 מהן יכללו מנת פחמימה.
– חלבונים כגון קטניות, קינואה, דגים וכו' צריכים להוות כ 15% מהתפריט היומי. בתזונה הקונבנציונאלית נהוג לאכול הרבה יותר חלבון מהרצוי, דבר שמכביד על מערכת העיכול ולא מומלץ לבריאותנו. עודף חלבון ידוע כפוגע בתפקוד הכליות ובצפיפות העצם.
– שומנים כגון: אבוקדו, אגוזים, שקדים, שמן זית וכו' צריכים להוות כ 15% מהתפריט היומי.
מוצרי חלב – כן או לא?
על פי התזונה הקונבנציונאלית, מוצרי חלב מומלצים כחלק ממנת החלבון היומית. הפרסומות מבטיחות לנו סידן בשפע, והתוצאה – הרבה מוצרי חלב בסופר מרקט ובמקרר הביתי.
התזונה הנטורופתית, ובכלל גישות תזונתיות רבות, לא ממליצות על צריכת מוצרי חלב מהסיבה שהם עלולים להזיק לבריאות, עלולים לעורר אלרגיה ומפריעים לספיגת סידן (כן, כן). ההמלצה היא להעדיף יוגורט ומוצרי עיזים על פני מוצרי חלב פרה, וגם כאן יש להקפיד על כמויות נמוכות.
תזונה טבעית לגוף ולנפש – ראיה נטורופתית של החיים
על פי הנטורופתיה, כל תהליך שעובר הגוף משולב במצב נפשי בו מצוי האדם. לדוגמא – מצבים של סטרס, כמו לחץ ועצבים, משפיעים על מערכת העיכול ועלולים להוביל למחלות מעי וקיבה.
תזונה נטורופתית היא תזונה הוליסטית. אדם הוא גם גוף וגם נפש, הוא שלם, באנגלית WHOLE. ומכאן המילה הוליסטי – גם פיזי וגם מנטלי.
טיפול תזונתי על פי הגישה הנטורופתית יכלול גם התייחסות לפן המנטלי – חשיבות המנוחה, חשיבות הרוגע הנפשי, חשיבות הנשימות, ניקוי הגוף חיצונית ופנימית, ועוד.
דוגמא לתפריט יומי על פי התזונה הטבעית הנטורופתית:
– ארוחת בוקר: 1-2 פרוסות לחם שיפון / חיטה מלאה, כף טחינה גולמית מעורבבת עם מעט מיץ לימון או 2 כפות גבינת עיזים, ירק
– בינים: פרי טרי + 5 שקדים (או 3 אגוזי מלך)
– צהרים: כוס עדשים מבושלות או מנת דג בתנור, כוס אורז מלא, מרק ירקות עשיר או ירקות מאודים
– בינים: פרי טרי + 3 אגוזי מלך (או 2 אגוזי ברזיל)
– ערב : 1-2 פרוסות לחם שיפון או כוס דגנים מבושלים, 2 כפות ממרח חומוס ביתי או חצי כוס קטניה מבושלת, ירקות מאודים או סלט.
לסיכום, אני מקווה שכל קורא מבין שמדובר בתזונה מבורכת, רצויה, בריאה, ולא מסובכת ליישום ולאימוץ.
יחד עם זאת, אנשים לא בנויים לשינויים דרסטיים. על כן כל שינוי רצוי לעשות בהדרגה על מנת שהוא יתקבל בברכה גם על ידי גופנו וגם על ידי סביבתנו.
בברכת בריאות!
יסמין חיו, דוקטורנטית לרפואה טבעית, מנהלת רשת 'לרדת בקלות' ויו"ר 'המכללה לרפואה טבעית'.
התורה נחמדה והרעיון נחמד אבל חבל שאתם "יורים" את ההנחיות שלכם בלי שום ביסוס מדעי או מחקרים מדעיים שמוכיחים את נכונותם . ולכן יש לכם הנחיות מוטעות – לפחות שהוכחו מדעית כלא נכונות .