LiveWell_Fly
Jeliat_Fly

9 כללים לתזונה בריאה במעבר שבין הקיץ לסתיו

מאת: קארונה ירון
זמן קריאה: 3 דקות
סוף אוגוסט מתקרב ואתו מתקרבים גם הסתיו והשנה החדשה - הכנת הגוף לעונה ולשנה החדשה תאפשר לנו להתחיל אותה בבריאות נפשית, רוחנית וגופנית

איך לשנות את התזונה לאורך זמן? (צילום: pixabay)

Bari15_In

התכסיתם זיעה בהליכת בוקר? זאת משום שהקיץ התחלף בקיץ אינדיאני – החום היבש הפך לחום לח. ברפואה סינית מכנים את העונה הזאת קיץ אינדיאני. יש להיזהר כעת מהצטברויות ליחה בגוף, ומפריחתן של דלקות המהוות שילוב בין חום וליחה.  תקופה זו מאופיינת גם בדלקות אוזניים משחייה מרובה בבריכות.

הסתיו, לפי הרפואה הסינית, מגיע אחרי הקיץ אחרי שיא ההתפשטות וההתרחבות שהחום יוצר. אחרי הבשלתם של הפירות והחצנתם של כל תוצאות מעשינו בחורף ובאביב. איך ממשיכים מכאן? התרחבנו, התפשטנו, נתנו את פירות עמלנו לעולם?

הסתיו מביא אתו את הכוח לאסוף מהקצוות את האנרגיה ולהניעה למרכז, לליבה, בתנועה שמוותרת על המיותר ואוספת את זרע הכוונה למחזור חיים הבא. אם נסתכל על עץ הרי שבקיץ הוא נתן את פירותיו, בסתיו השיר אותם וחשף את הזרע שבתוכם אל האדמה בתקווה שייזרע וימתין לגשמי החורף.

ניקוי גוף בסתיו הוא ממש הכרחי בזרימה הטבעית של השנה, ואנחנו החיים לפי לוח השנה העברי מוסיפים לזמן הזה את ראש השנה ויום כיפור ועשרת ימי תשובה שביניהם. עכשיו, כשהקיץ הופך למהביל ולח, זהו זמנו של הקיץ האינדיאני, הזמן לחשוב ולהיערך לעונה הבאה בחכמה, כדי לנצל את האיכות שלה – להעצים גלגל חיים נוסף, וכדי שתהה עלינו השנה הבאה חדשה ומפותחת יותר.

האיברים המקושרים לסתיו הם הריאות, העור והמעי הגס – שלושת הגשרים בין הפנים והחוץ של הגוף, המייצרים תנועה שאוספת אנרגיית חיים אוניברסלית אל הפנימי, מתמירה אותה לאישי, ומשחררת את המיותר מתהליכי התמרתה בגוף: גזים רעילים ננשפים, כימיקלים שאין בהם צורך מיוזעים, סיבים ופסולת ניתנים בצואה.

בקיץ האינדיאני כדאי להכין את הגוף לניקוי על ידי 'ניקוי' התפריט היומי ממזונות יוצרי ליחה:

ניקוי סתיו


זה הזמן להוריד מהתפריט מזונות המעודדים ליחה (pixabay_BestPics)

הירקות העמילניים הם: גזר מבושל, תירס, בטטות, תפוח אדמה, דלעת, דלורית, ערמונים, גזר לבן ולפת. יש להפסיק עישון מכל סוג שהוא, הפוגע בריאות, יוצר ליחה ומחליש את התמרת אנרגיית החיים האוניברסלית לפנימית ואישית.

השעה ביום המקושרת לאנרגיית הסתיו היא שעת שקיעת השמש. ובתקופה הזו יש שיא של מופע אורות וצבעים בשמיים – התרחבות והתפשטות. כאן גם עולה השאלה: איך מתוך השיא בתנועה החוצה (קיץ) נאספת האנרגיה פנימה ומחזקת את המרכז? רגש העצבות המעודן שמלווה את ההתבוננות בשקיעה הוא התדר של הסתיו, של הריאות, של המעי הגס ושל העור, זהו התדר של פרידה של וויתור ושחרור המיותר, וזה התדר שבו ניתן להשתמש בניקויי גוף ונפש בסתיו.

טיפים לעונה זאת שיקלו על מעבר בריא בין קיץ לסתיו:

השרו דגנים מלאים כיממה לפני בישולם. השרייה זו גם אם אין לה נבט נראה לעין מתחילה את פעולת ההנבטה והופכת את הדגן ליותר חלבוני מפחמימתי. עיכול חלבון משאיר פחות ליחה במערכת העיכול מעיכול פחמימה.

אכלו פירות בקליפתם כדי להאט ולמתן את עליית הסוכר בדם. קליפת הפירות היא סיבית ועיכולה מעכב את פירוק הסוכרים. תפריט עשיר בסיבים עוזר לניקוי צינור העיכול מליחה מיותרת.

על אף שאין הרבה ירוקים העונה, צמחי התה משגשגים, אז הרבו בחליטות של צמחי תה עם עלי סטיוויה ומעט מיץ לימון:  לואיזה, נענע, עשב לימון ומרווה. צמחים אלה מייבשים ליחה ועוזרים לכבד לנקות את הדם.

ניקוי סתיו

התבוננו בילדים ולמדו מהם (pixabay_RonPorter)

עסקו בפעילות גופנית מייזעת, גם שחייה, והרבו בשתיית מים. זרימה של מים דרך ליחה מדללת אותה ומפרקת אותה.

הימנעו ממזונות יוצרי ליחה: חלב, סוכר, שמן מזוקק וקמח לבן.

הימנעו ממזון מטוגן.

הימנעו מאפייה ממושכת בחום גבוה.

בעונה זאת יש להיות פעילים: לקום מוקדם וללכת לישון מאוחר. אפשר ניתן לראות זאת על הילדים בחופשה – שעות הפעילות הארוכות מונעות הצטברות ושקיעה של ליחה בגוף. אפשר להפסיקן במנוחת צהריים המאפשרת כוחות לפעילות בשעות הערב היותר קרירות.

למעשנים מביננו, זהו הזמן הטוב ביותר להפסיק – החום והליחה שהעישון יוצר מכבידים על גופנו בעונה זאת יותר מתמיד. קיימות שיטות שונות ויעילות להפסקת עישון, וההמלצות הנזכרות כאן יהוו תמיכה טובה לכולן.

הסתיו מגיע אחרי הקיץ האינדיאני, ברפואה הסינית: אחרי שיא ההתפשטות וההתרחבות שהחום יוצר. הסתיו מביא כוח לאסוף מהקצוות אנרגיה ולהניעה למרכז, אל הליבה, בתנועה שמוותרת על המיותר. המיותר מופרש החוצה והנדרש נאסף פנימה. לשם כך מתאפשר אקלים קריר ויבש שהסתיו לאחר הקיץ האינדיאני.

מעבר עדין ובריא לכולנו לקראת השנה החדשה.

קארונה ירון, מנחת סדנאות ניקוי גוף ותזונה נקייה מרעלים, מייצרת שוקולד בריא חי

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו