Jeliat_Fly
Bari15_Fly

סיבות רבות לעודף מתוק

מאת: איילת אופיר, מטפלת בכירה באיורוודה
זמן קריאה: 4 דקות
הורמונים, מערכת העיכול, חיידקים, סטרס ודלקתיות, איך כל הגורמים הללו קשורים למחלת הסוכרת? אופיר פוגל התמקד בהרצאתו על הקשר בין שומנים וסוכרת וכמובן הזכיר את כל שאר הגורמים הרלוונטיים להתפרצות המחלה כולל השאלה האם נוכל לנצח את הגנטיקה שלנו?
SmartKish_In

הרצאתו של אופיר פוגל, נטורופת, בכנס "לא לסוכרת"

עודף משקל, השמנה בטנית, אחוזי שומן גבוהים בגוף, חוסר פעילות גופנית, תזונה דלה בסיבים תזונתיים, הם רק חלק מהסיבות הידועות להתפתחות עמידות לאינסולין ובעקבותיה סוכרת. נראה שחלק מהסיבה לכך היא שסיבים מסיסים במים, רכיב חשוב החסר בתזונתם של ישראלים רבים. סיבים מסיסים במים תוכלו למצוא בשיבולת שועל, במיה, קישואים, ירקות כתומים, ושלל קטניות אותן ממליץ אופיר פוגל לצרוך לפחות פעם ביום, בשל הערך הגליקמי הנמוך שלהן והיותן חלבון עדין מהצומח. הקטניות הן למשל עדשים, שעועית, אפונה ירוקה וטורמוס הנחשב כמזון מעולה לחולי סוכרת.

חוסרים תזונתיים גורמים להתפתחות סוכרת

על מחסור בויטמין D כבר דובר לא מעט, אך גם מחסור במגנזיום מקושר לעמידות לאינסולין, יתר לחץ דם ומחלות לב. מגנזיום ניתן לקבל ע"י אכילת שקדים, עלים ירוקים וקטניות על בסיס יומי או כמובן בתוסף. כרום הינו מינרל נוסף הנחוץ לתפקודם התקין של הקולטנים לאינסולין. זה המקום לציין כי לא לכל חולי הסוכרת חסר כרום ותוסף יעזור רק במקרה ויש חוסר. נוטלים כרום ורואים, אם תוך חודש לא השתנה כלום סימן שלא חסר כרום. ויטמין 3B (ניאצין) חשוב ליטול במיוחד אם יש רמות גבוהות של כולסטרול בדם. אבץ חשוב גם הוא לצד אומגה 3 וויטמין 12B.  לטבעונים שבינינו חופן גרעיני דלעת ביום יספק את הכמות היומית של האבץ.

ידוע שחוסר בויטמין D יכול לגרום להתפתחות סוכרת. אופיר, למרות היותו ג'ינג'י אמיתי, מפציר בקהל להיחשף לשמש בתבונה כל יום ומבטיח שהוא משתדל לעשות כך בעצמו. השמש הינה משאב בריא וזמין, הקפידו להיחשף כ-15 דקות באמצע היום (כמובן לא באמצע הקיץ) ואם זה לא מתאפשר ניתן לקחת תוסף.

גנטיקה וסוכרת תלוית אינסולין (סוג 1)

אופיר פוגל מבקש לשים לב לחשיבותה של הגנטיקה בהתפרצות סוכרת תלויית אינסולין ומביא לדוגמה מחקר שנעשה על זוגות תאומים זהים. את הגנים לא נוכל לשנות אבל התזונה ואורח החיים שלנו יקבעו אם גנים אלו יבואו לידי ביטוי או לא. גם אם יש לנו גנים שעלולים לגרום להתפתחות סוכרת נוכל למנן את השפעתם ע"י תזונה ואורח חיים נכונים, הגנים הללו לא חייבים לבטא את עצמם.

היזהרו משומנים

אופיר מסמן את השומנים כקבוצה שאינה מקבלת חשיבות כשמדברים על הגורמים לסוכרת, מלבד פחמימות, וקבוצה זו גם היא בעייתית ועשויה לגרום לתחלואה בסוכרת.

אופיר פוגל לקח אותנו לטיול ברחבי העולם במסגרת המחקר בו הוא משתתף העוסק באוכלוסיות מאריכות ימים. הוא מספר על אוכלוסיות אשר צורכות בארצות המוצא שלהן מידה לא מבוטלת של פחמימות כמו אורז, בטטות, אטריות וירקות שורש ללא שום בעיה אך הגירה למערב גורמת להם לתחלואה בסוכרת.

הוא מזכיר את מחקרו של ד"ר ברנרד שהראה כי תזונה טבעונית דלת שומן, עשירה בדגנים מלאים ובקטניות, בה הנחקרים אכלו לשובע, אפשרה לכ- 2/3 מהם להפסיק או להפחית שימוש בתרופות לטיפול בסוכרת. כתוצאה מתזונה זו גדלה הרגישות לאינסולין וחלה עליה בתרמו גנזה (קצב שריפת הקלוריות אחרי האוכל).

כיצד גורם השומן לסוכרת?

אכילת שומן מגדילה את כמות השומן התוך תאי והוא פוגע בתפקודם של הקולטנים לאינסולין. זוהי לא רק נחלתם של אנשים הסובלים מעודף משקל, גם לאנשים רזים יכולות להיות רמות גבוהות של שומן תוך תאי. מצב זה גורם להאטת פעולתם של הגנים המייצרים מיטוכונדריות, וכשיש פחות מיטוכונדריות התאים ייצרו פחות אנרגיה.

כדאי ללמוד ממצוינות

באזורים מסוימים בעולם מרוכזות אוכלוסיות המגיעות לגיל מבוגר מאד בבריאות טובה ובתפקוד מקסימאלי. יצאנו למסע בעקבותיהן ע"מ לגלות מה הם עושים נכון וכיצד זה יכול לסייע לנו. ובכן מה אוכלים הבריאים הללו?

התחנה הראשונה הייתה באוקינאווה בה למדנו כי תושבי האי צורכים מעט מאד (8-24%) שומן איכותי. רוב חייהם הם אוכלים בטטות אפילו יותר מאורז ואינם סובלים מסוכרת כמעט בכלל.
התחנה השנייה הייתה ממש כאן אצלנו בסרדיניה אצלם מצאנו כי רק 10-15% מהקלוריות הגיעו משומן, הם נוהגים לצרוך שמן זית איכותי בכמות קטנה יחסית, (מעט בסלט או על הפסטה).

עוד רכיב שכדאי לזכור היא השעורה (גריסים) הדגנים החביבים על אנשי האי הינם אם כן החיטה האיכותית והשעורה שלהם. אצלם הופיעה יותר סוכרת נעורים והועלתה ההשערה שאולי זה בגלל הגלוטן שבחיטה. לעומת זאת נדיר למצוא בסרדיניה סוכרת הנובעת מעמידות לאינסולין מה שמכונה סוג  2.

אז איך השומן הורג את הסוכרתיים?

טרשת עורקים, התקפי לב, ואירועים מוחיים. אופיר מדגיש שניתן לעיתים להחזיר את הגלגל לאחור וזה הוכח במחקרים שנערכו בארה"ב בהם הוכיחו רופאים שע"י תזונה טבעונית דלה מאוד בשומן, ניתן לפתוח סתימות ולהסיר טרשת מהעורקים. זה המקום לציין כי אכילת שומן רווי או שומן מוקשה מגבירים את הסיכון לחלות בסוכרת לעומת זאת אומגה 3 ואומגה 9 חיוניים לבריאות וכמובן שחשוב להקפיד לצרוך שמן באיכות טובה.

חלבון מן החי ובשרים מעובדים

חלבון איכותי מהחי כמו בשר ציד, של חיות שגדלו בטבע ואכלו עשב ראוי למאכל מידי פעם אבל קשה להשיגו בארץ, לעומתו בשר והואכל בתזונה עשירה באומגה 6 באנטיביוטיקה והורמונים איננו מומלץ כלל. כדאי לזכור כי אכילת בשר (גם אם הוא איכותי) מעלה רמות קורטיזול בדם וסטרס הרי אנחנו כבר יודעים מהווה גורם סיכון להרבה מחלות כולל סוכרת. חלבון הביצה קל יחסית לעיכול וניתן להשיגו באיכות סבירה אבל ירקות וקטניות יספקו לנו חלבון צמחי איכותי המתעכל בקלות.

"למיטב הידע והניסיון שיש ברשותי כיום", אומר אופיר, "עודף שומן, פחמימות מזוקקות (פשוטות) וגורמים נוספים עומדים בשורש הבעיה הגורמת לסוכרת, ואילו בקרת פחמימות הן כלי עזר עיקרי לאיזון רמות הסוכר אצל מי שכבר חולה."

גורמים נוספים להתפרצות של סוכרת הם מזהמים ורעלים מהסביבה. ביספינול A הנמצא באריזות הפלסטיק העוטפות כמעט כל דבר אפשרי, מעלה את הסיכון לסוכרת, מחלות לב, הפרעות בכבד ועמידות לאינסולין. גם קופסאות שימורים מצופות מבפנים בחומר שמפריש ביספינול A. הכוונה לקופסאות המצופות מבפנים בחומר גילון לבן.

חלבונים, תגובה אלרגית וסוכרת

יש קשר ישיר בין אי סבילות למזון, אלרגיות וסוכרת. מחקרים הצביעו על קשר בין חלבונים כמו הגלוטן שבחיטה והקזאין שבחלב והתפרצות של סוכרת תלויית אינסולין (סוג 1). התאים בלבלב המותקפים ע"י מערכת החיסון דומים במבנה שלהם לחלבוני חלב הפרה.

גם CRP גבוה הינו מדד המעיד על סיכון גדול יותר לפתח סוכרת, מחסור באומגה 3 ועודף של אומגה 6, הרבה רעלים בגוף, אכילת שמני טראנס, חוסר איזון בפלורת המעי ומעט מידי חיידקי מעיים טובים יגרמו לדלקתיות, השמנה ופגיעה בתהליך חילוף החומרים של הסוכר. לעיתים יש מקום לטיפול בחיידקי המעיים של חולי סוכרת.

פחות מיטוכונדריות

יותר מידי סוכר פשוט ועקה חמצונית יגרמו לירידה בתפקוד המיטוכונדריות, ידוע גם כי לסוכרתיים יש פחות מיטוכונדריות. בנוסף, רמת סטרס גבוהה מעלה רמות סוכר בדם ופוגעת בתפקוד האינסולין. לכן חשוב ללמוד ולתרגל טכניקות הרגעה והרפיה.

משקאות ממותקים ומשקאות דייאט עלולים לגרום להשמנה ולהתפתחות סוכרת. ישנן תרופות רבות שעלולות לגרום או להחמיר את מצב הסוכרת, כמו למשל סטטינים ותרופות משתנות.

להורדת לחץ דם מעלים את הסיכוי לפתח סוכרת. השיתון המוגבר גורם לאיבוד מינרלים ויסודות קורט למשל אשלגן, מגנזיום, כרום, סידן ותרופות סותרות חומצה מפריעות לספיגת המינרלים מהמזון.

אלרגיות סמויות, איזון הורמונאלי וניקוי רעלים

חשוב לגלות אלרגיות סמויות, להגיע לאיזון הורמונלי, לנקות רעלים מהגוף, לאתר ולטפל בדלקות ולטפח את אוכלוסיית החיידקים הטובים במעי. כמובן שיש להתחשב באינדקס ובעומס הגליקמי של המזונות שאנו אוכלים, לצרוך בקביעות מזון עשיר בסיבים תזונתיים ולהתמיד בפעילות גופנית. למרות הגנטיקה יש לנו מה לומר והגנים שירשנו לא חייבים לבוא לידי ביטוי אם נקפיד על אורח חיים ותזונה נכונים.

אז מה כן?

ירקות, פירות ודגנים בעלי אינדקס ועומס גליקמי נמוך, פירות יער כהים, קטניות, שקדים, אגוזים וזרעים (לא קלויים ולא בכמות גדולה) והרבה עשבי תיבול וצמחי תבלין –כל אלה רצוי שיהוו את עיקר המזון הנאכל.

 

אילת אופיר, הרבליסטית קלינית ומטפלת בכירה באיור וודה ayeletoffir@gmail.com

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו