SmartKish_Fly
LiveWell_Fly

כיצד עליכם לאכול כדי למנוע בעיות שיניים וחניכיים? - חלק ב

מאת: ד"ר שרית אברהם
זמן קריאה: 4 דקות
האם אתם יודעים כיצד ומה לאכול כדי לשמור על בריאות השיניים שלכם? האם אתם מצחצחים ומשתמשים בחוט דנטלי ועדיין יש לכם בעיות שיניים וחניכיים? הכתבה הזו בשבילכם

תזונה ששומרת על השיניים (123RF)

Bari15_In

"אני מצחצח שיניים ערב ובוקר, עושה חוט דנטלי ובכל זאת יש לי כאבים וחורים כל הזמן… מה עוד אני יכול לעשות?…"

בחלק א של המאמר הסברנו כי לתזונה השפעה רבה על בריאות הפה והשיניים. הוסבר כי הרגלי תזונה הם דבר שונה מנושא איכות התזונה. מסתבר כי להרגלי התזונה יש חשיבות רבה יותר מאשר לאיכות התזונה. על הרגלי התזונה מדבר כבר הרמב"ם בספרי הרפואה שהוא כתב, עוד לפני למעלה מ- 800 שנים.

בספר הרפואות של הרמב"ם, אחרי תיאור מאוד ארוך של המזונות השונים וכיצד מוטב לצרוך אותם הוא כותב "גם אם יאכל האדם מזון מקולקל (=לא טוב) אם יאכל מעט הימנו (=ממנו) לא יזיק לגוף הרבה" הוא גם מוסיף ואומר כי ארוחות גדולות, בצירוף לא נכון ובתזמון לא נכון, גם אם המזונות הם טובים לכשעצמם, עלולים הם "להביא קלקול הרבה" ולגרום לחולי רב.

כמו כן ציינו את 10 העקרונות התזונתיים החשובים לשמירה על בריאות הפה והשיניים:

1. אכלו צלחת אחת בכל פעם

2. לעסו טוב את המזון

3. תזמנו מרווח מספק בין הארוחות

4. לכו לישון על קיבה ריקה

5. השתדלו להימנע מארוחות מגוונות

6. השתדלו להימנע מנשנושים בין הארוחות

7. הימנעו מצירופי מזונות מסוימים

8. הימנעו מקינוחים, בעיקר מקינוחי פירות

9. אם את בהיריון – הקטיני את כמות הארוחה ככל שההיריון מתקדם

10. הקפידו לצרוך כמות מספקת של מים.

בחלק א הרחבנו את הדיון לגבי שלושת העקרונות הראשונים מן הרשימה לעיל: 1. הוסבר מדוע מוטב להקפיד לאכול צלחת אחת בלבד בכל ארוחה, 2. הוסברה חשיבות לעיסת המזון לפחות 20 פעמים לפני בליעתו, 3. הוסבר מדוע יש לתזמן מרווחים מספיקים בין הארוחות . כעת, נסביר לעומק שני עקרונות הרגלי אכילה נוספים מן ההיבט של שמירה על בריאות הפה והשיניים:

לכו לישון על קיבה ריקה

גם הרמב"ם מדבר על עקרון זה בספר הרפואות שלו. כאמור בעקרון מספר 1 (הסבר מפורט מופיע בחלק א של המאמר), השריר האחראי על "שער הקיבה" נחלש עם העלייה בגיל. גם בתוך גופנו חלים העקרונות הפיזיקליים, אותם אנו מכירים מתחום הפיזיקה המכנית. אחד העקרונות הבסיסיים בפיזיקה מכנית הוא כי "כיוון תנועת הגוף יהיה ככיוון סכום הכוחות המופעלים עליו". גם על המזון העובר מן הפה אל הוושט אל הקיבה ואל מערכת המעי, חלים כוחות הגרביטציה ושינויי תנוחה עלולים לגרום לשינויים בכיוון התנועה.

תזונה ושיניים

הימנעו מקינוחים, בעיקר מקינוחי פירות (123RF)

עם זאת, במערכת העיכול כיוון התנועה מוכתב בעיקר על פי כיוון תנועת השרירים הטבעתיים הנמצאים בדופן המערכת. במהלך זמן הערות, שרירים אלו נמצאים בפעולה מלאה ומכוונים את המזון בכיוון הנכון במורד מערכת העיכול. פעולתם מספיק חזקה על מנת ששינויי תנוחה קלים (של פחות מ-90 מעלות) לא ישבשו את כיוון תנועת המזון בתוך המערכת. לעומת זאת, במהלך השינה, שרירים אלו אמורים להימצא במצב רפוי ולפנות מקום לפעילויות אחרות, אשר מתרחשות בגוף במהלך השינה. הרמב"ם כותב בספר הרפואות שלו אף כי אדם אשר ילך לישון "וכרסו מלאה" עלול הוא לסבול מחלומות רעים ומשינה קלוקלת. האבחנה של הרמב"ם מפתיעה, יחסית לזמנו, אך דבריו תואמים גם לדברים אשר נחקרו ואומתו במחקרים בני זמננו, אשר נערכו על תהליך השינה ועל נושא הפרעות שינה.

במהלך השינה, עקב תנוחת השינה, נלחצים איברי מערכת העיכול אל הכיבה ויוצרים על דפנותיה לחץ. עיקר כיוון לחץ זה הוא כלפי מעלה. כך שבסך הכל, במהלך השינה סכום הכחות שיפעל על מזון לא מעוכל בקיבה יהיה בכיוון מעלה (גרביטציה + לחץ האיברים הפנימיים + רפיון של שרירי מערכת העיכול בעת השינה + היחלשות טבעית של שער הקיבה עם הגיל). דבר זה יגרום בסופו של דבר לרפלוקס ולמעבר של חומציות מן הקיבה אל הוושט וחלל הפה. חומציות העולה מן הקיבה אל חלל הפה מעלה את הסיכוי למחלות של הפה והשיניים.

בנוסף, בעת השינה, חלה ירידה משמעותית בהפרשת הרוק, דבר אשר מעלה כמה מונים את הסיכוי להתפתחות של מחלות הפה והשיניים מהסיבות שיפורטו בסעיף 6 להלן.

השתדלו להימנע מארוחות מגוונות

ארוחות מגוונות יכילו לרוב כמות גבוהה של סוכרים. ידוע כי ישנו קשר בין צריכת סוכרים לבין היווצרות חורים בשיניים. אך יתירה מכך, ארוחות מגוונות נוטות להיות מאתגרות במיוחד למערכת החיסון. במאמר "הקשר שבין תזונה, מחלת הסוכרת ומחלות הפה והשיניים" הוסבר בהרחבה על השפעת מצבים של "עוררות ביתר" של מערכת החיסון על מחלות הפה והשיניים.

בריאות השיניים

העדיפו ארוחות פשוטות ואכלו צלחת אחת בלבד (123RF)

כאשר נכנס מזון אל הגוף, הוא עובר תהליך ארוך וממושך של עיכול. באזור המעי הדק מרוכזים כ- 70% מתאי מערכת החיסון. תפקידם במקום זה הוא לסייע במיון של המזון. יחד עם המרכיבים הטובים של המזון, נכנסים גם רכיבים שהם פחות טובים לגוף. תפקיד מערכת החיסון הוא למיין בין מה שטוב לגוף ומזין אותו לבין מה שעלול להזיק לגוף. תהליך זה צורך אנרגיה רבה מן הגוף. אכילה של מזונות מגוונים מצריכה הפעלה רבתי של מערכת החיסון, כי עתה עליה לעבוד ביתר שאת על מנת למיין את סוגי המזונות השונים שנכנסו אל המעי. ניתן להבין זאת באופן אינסטינקטיבי: לרוב, לאחר ארוחה מגוונת ישנה תחושה של לאות של הגוף. חישבו על כך: ארוחות של שבת, חגים או אירועים הן מעייפות יותר מאשר ארוחות רגילות של אמצע השבוע. זאת הודות לעובדה שהן צורכות הרבה מאוד אנרגיה מן הגוף. עיקר האנרגיה מנותבת לארגון של מערכת החיסון ופתיחת "מערך הלוחמה" שלה. בעצם, במצב זה מערכת החיסון נאלצת לגייס תאים רבים על מנת לוודא שפעולת העיכול מסתיימת בשלום.

יש להביא בחשבון שאכילה מגוונת מאלצת שוב ושוב את מערכת החיסון לגייס את צי הלוחמה שלה ובכך להיות "דרוכה ביתר". דריכות זו, כפי שהוסבר במאמר הקודם, עלולה לגרום לפגיעה בנימים הקטנים של הגוף (מערכת הדם מוצפת בתאי מערכת החיסון והפקטורים הנלווים להם ובכך עלולים להיווצר "פקקים" בנימיות הקטנות). הנימים הקטנים ביותר בגוף מצויים בשורשי השיניים. "פקק" בנימי השיניים עלול בסופו של דבר להוביל, במקרה הפחות גרוע, לחורים בשיניים, ובמקרה הגרוע – לאובדן חיות השן ולעקירות של שיניים.

סיימנו כעת לפרט בהרחבה שני עקרונות נוספים מתוך עשרת העקרונות התזונתיים שיעזרו לכם לשמור על בריאות הפה. נותרו לנו חמישה נוספים להמשך.

כולי תקווה, שבעזרת מאמרים אלו תוכלו להבין טוב יותר את תהליך העיכול, השפעתו על בריאות הפה והשיניים שלכם ובכך להיטיב עם בריאותכם הכללית בכלל והדנטלית בפרט.

מאחלת לכם בריאות איתנה,

ד"ר שרית אברהם, רופאת שיניים

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו