Jeliat_Fly
Bari15_Fly

ויטמין A - רטינול - RETINOL

מאת: מאת ד"ר ראובן ברק (M.D) וענת צחור מתוך הספר "מדריך מפה לריפוי טבעי" בהוצאת מפה
זמן קריאה: 3 דקות
SmartKish_In

במצרים העתיקה, נהגו לאכול כבד מבושל נגד עיוורון לילה, אך נדרשו לנו מאות שנים כדי להבין מדוע. בשנת 1915, כאשר נמצאה התשובה – ויטמין A – החל עידן התזונה המודרנית. מאז ועד היום, גילינו דרכים נוספות שבהן ויטמין זה משפר את בריאותנו.

למרות שעיוורון הלילה הוא מחלה הנגרמת מחסר בוויטמין A, ישנן עוד מחלות רבות הקשורות קשר הדוק לכמות הוויטמין הזה בגופנו. מאחר שזה אחד מנוגדי החמצון העיקריים, הוא משמש בן ברית יקר ערך במאבקנו במחלות הלב ובמחלות הניווניות האחרות. אנו זקוקים לוויטמין A כדי להבטיח את בריאותה של מערכת הרבייה, מאזן ההורמונים הנשיים, צמיחתו התקינה של הגוף, איזון של רמת הסוכר בדם וההגנה מפני זיהומים. כל אלה מהווים רק חלק מהתפקידים שוויטמין זה ממלא.

המוביל במלחמה בזיהומים

ויטמין A נחשב "ויטמין הזיהומים" זמן רב לפני שוויטמין C גזל ממנו את המעמד הזה. על אף יכולתו הניכרת של ויטמין C בתחום הזיהומים, ויטמין A אינו נופל ממנו בתחום זה. הוא תומך במערכת החיסונית באין ספור דרכים. החלק הארי של פעולתו הוא על הריריות המצפות את חלקה הפנימי של כל מערכת העיכול המפותלת.

עם הופעתם של הסימנים הראשונים להתקררות, אני מיד נוטל בין 50,000 ל-100,000 יב"ל (IU, יחידות בינלאומיות) ויטמין A ליום, ביחד עם כמויות ענק של ויטמין C ואבץ. מרשם זה של תוספי תזונה מהווה אחת הסיבות לכך, שב-30 השנים האחרונות לא נעדרתי כלל מהעבודה בשל מחלה. נטילת כמויות גדולות בפרק זמן קצר משפרת גם את ההחלמה ממחלות קשות יותר של כלי הנשימה ומזיהומים בסינוסים. תוכנית המשלבת בליעת תוספי תזונה, ביחד עם טיפול ישיר בעור, מאיטה התפרצות של שלבקת.

מבט קרוב על ויטמין A

ויטמין A מכונה גם "רטינול", שם המלמד על חשיבותו לתפקוד רשתית העין (רטינה). ויטמין A הוא ויטמין מסיס בשומן הנמצא במזונות מן החי בלבד. חלק מן הקרוטנואידים, פיגמנטים בעלי צבעים צהובים, כתומים ואדומים, משתנים בגוף והופכים לוויטמין A (הם מכונים על כן גם פרו-ויטמין A). בטא-קרוטן הוא הנפוץ והנחקר שבקרוטנואידים.

המידע מאת ד"ר אטקינס מתוך הספר "עוצמת הריפוי של תוספי התזונה" בהוצאת פוקוס.

 

מקורות לויטמין A :
מוצרי חלב, בשר, דגי ים, ירקות ירוקי-עלה, גזר וירקות שורש צהובים וכתומים (בצורת בטא-קרוטן המתפרק בגוף והופך לוויטמין A).

תפקידים של ויטמין A :
משפר ראיית לילה; בונה ומשקם ריריות ועור; יעיל בטיפול באקנה, דלקת עיניים, עור יבש.
גורמי מחסור וסימפטומים של ויטמין A :
ייתכן מחסור בשל בעיה בספיגת שומנים, צריכת אלכוהול, סוכרת, תת-פעילות של בלוטת התריס או בגלל שימוש במשלשלים.

סימני מחסור: הפרעות ראייה, עיוורון לילה ואף עיוורון מוחלט; ירידה במספר הכדוריות הלבנות והאדומות; ירידה ביכולת המערכת החיסונית להגן מפני מחלות.

נזקים מעודף של ויטמין A :
צריכת יתר עלולה לגרום להרעלה שסימניה: רמות סידן גבוהות בדם, ובריחת סידן מהעצמות; הקאה וכאבי ראש; כאבי עצמות ופרקים; נזק בכבד. במעשנים הנוטלים ויטמין A כתוספת נצפתה עלייה בתחלואה בסרטן ריאות. סימן גופני מוכר של עודף ויטמין A הוא כשצבע כפות הידיים נעשה צהוב.

מנה יומית מומלצת (RDA) של ויטמין A :
15-30 מ"ג ליממה = 25,000 – 50,000 יחידות בינלאומיות.

תפקידים:

ויטמין A חיוני לראייה תקינה. ברשתית העין קיימים ארבעה סוגי פוטו-פיגמנטים המאחסנים בתוכם ויטמין A. אחד מן הפוטו-פיגמנטים הללו מכונה רודופסין. הרודופסין נמצא בתאי הקנה (ROD) שברשתית והוא אחראי לראייה בלילה. ויטמין A הוא מרכיב בסינתזה של הרודופסין ולכן מחסור בו עשוי לגרום לעיוורון לילה. שלושת הפוטו-פיגמנטים האחרים מכונים יודופסינים, נמצאים בתאי החרוט (CONE) שברשתית, ואחראים לראייה ביום. מחסור חריף או ממושך בויטמין A עשוי לגרום לשינויים בתאים שבקרנית העין ועקב כך, לעיוורון. ויטמין A ממלא תפקיד חשוב בשמירה על תפקוד המערכת החיסונית, על שלמות העור ותאי האפיתל (תאים המצפים את איברי הגוף), הוא חיוני להתפתחות תקינה של איברים מסוימים בעובר ולגדילה תקינה. לאחרונה נמצא במחקרים ראשוניים, כי ויטמין A חיוני אף ללמידה ולזיכרון ויתכן כי בלעדיו, האזור במוח האחראי ליצירת הזיכרון, אינו מתפקד כראוי.

ויטמין A חיוני ליצירת כדוריות הדם האדומות ממח העצם ולהכנסת הברזל למולקולת ההמוגלובין, הנושאת את החמצן אל תאי הגוף. במצב של אנמיה, צריכת ברזל בנוכחות ויטמין A, משפרת את מצב האנמיה יותר מאשר כשהברזל נצרך לבדו.

מניעת מחלות:

מחלות זיהומיות: במצב של מחלה זיהומית, מחסור בויטמין A מגביר את חומרת המחלה ואת הסיכון לתמותה ממנה. במצב של מחסור בויטמין A קיימת רגישות יתר לזיהומים וירליים.

מחלות סרטן: צריכה נאותה של ויטמין A בתזונה נמצאה קשורה להפחתת הסיכון לסוגי סרטן רבים, ביניהם סרטן הראייה, השד, המעי הגס, הערמונית, העור והכבד.

קבוצת גיל

מנת ויטמין A מומלצת (מק"ג)

תינוקות

6-0 חודשים

400

 

12-7 חודשים

500

 

ילדים

3-1 שנים

300

 

8-4 שנים

400

 

מתבגרים ומבוגרים

13-9 שנים

600

 

מגיל 14 ואילך

*700/900

 

*מימין הערך לזכר, משמאל לנקבה

**תוספות: הריון 70 מק"ג, הנקה 600 מק"ג

***1 מק"ג ויטמין A= 3.33 IU

 


אין במידע המובא לעיל משום המלצה לשימוש, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ פרטני עם איש מקצוע מוסמך מהתחום.

 

 

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו