Bari15_Fly
SmartKish_Fly

בלוטת התריס, מקצב החיים הנכון, והבריאות שלנו

מאת: יונתן רונן Dip c.m, MIHA
זמן קריאה: 3 דקות
חוסר איזון של בלוטת התריס יכול להתקיים מאורח חיים שאינו מתאים לנו. מדוע זה קורה, מה מומלץ לעשות ואיך אפשר לטפל - יונתן רונן עם התשובות בכתבה שלפניכם

צילום: 123RF

SmartKish_In

הרפואה הסינית דומה בהרבה מובנים לרפואה של ימינו – שתיהן בעלות שאיפה אחת ברורה ובלתי מסויגת – לסייע למטופל באופן מיטבי. ובדרך לבריאות של כולנו – דרכיהן שונות, אך מצטלבות.

אתחיל דווקא מהסוף – כיום אין צורך לבחור בין רפואה עתיקה או מודרנית; הן שזורות זו בזו, משלימות, לעיתים האחת יותר רלוונטית והשנייה פחות, לרוב השילוב ביניהם יביא בריאות טובה.

בלוטת התריס מבטאת, בהרבה מובנים, באמצעות המקצב המטבולי שלה, את מקצב חיינו אנו. כלומר, חוסר איזון של בלוטת התריס יכול להתקיים מאורח חיים מהיר מידי, או איטי מידי – תלוי באדם. ולפעמים הפרעות מטבוליות של הבלוטה יגיעו בלי הזמנה גם כשהכל בחיים בסדר גמור ובסיס הבעיה לא יהיה גלוי.

כמובן שצריך גם להיות בסיס גנטי מסוים בכדי שהגוף יבטא בעיה דווקא בבלוטת התריס ולא במקום אחר. גנטיקה היא תמיד חלק מהסיפור. אבל יש עוד חלק, ולחלק הזה קוראים אדרנל.

בלוטות האדרנל (יותרת הכליה) ממוקמות על הכליות וכבלוטות אנדוקריניות הן אחראיות על הפרשה פנימית של הורמונים. העיקריים שבהם הם אדרנלין, קורטיזון וקורטיזול. הורמונים אלו אחראים על תגובת הגוף למצבים שונים של סטרס. כאשר הגוף נמצא במצוקה כלשהי, הוא מפריש יותר מההורמונים הללו על מנת לשרוד. כאשר הגוף נדרש להורמונים אלו זמן ממושך, נוצרת התשה.

התשה זו, השכיחה בשגרה היומית במערב, עלולה לגרום לתופעות הנראות בדיוק כמו תת פעילות של בלוטת התריס. כיצד ניתן לתמוך ולשפר מצב זה?

צמחים אדפטוגניים (מווסתים)

צמחי מרפא אדפטוגניים הם צמחים שמווסתים ומשקמים הפרשה של קורטיזול מבלוטת האדרנל. זאת בזכות תרכובות כימיות הדומות מאוד למבנה של הורמוני האדרנל. יש להם חשיבות עצומה בטיפול במחלות אוטואימיוניות ומחלות שבסיסן בסטרס מתמשך, כיוון שהם עוזרים לגוף להתמודד עם מצבי דחק פנימיים וחיצוניים ועוזרים לגוף להתמודד עם הן עם המחלה והן עם חיים רוויי סטרס. טיפול מותאם אישית עם צמחים אדפטוגניים יכול להיות ההבדל בין התפרצות מחלה הקיימת בגוף ברמה הגנטית אך ללא קליניקה בפועל, לבין התפרצות קלינית של מחלה.

דוגמה בולטת לצמחים אדפטוגניים מוכרים:

לכל הצמחים הללו מכנה משותף, הם אדפטוגניים, ויש עוד המון צמחים אדפטוגניים בעלי התווית רפואיות שונות נוספות. הם מווסתים את בלוטת האדרנל ויש להם השפעה משמעותית על בלוטת התריס, במיוחד כאשר הרקע הינו מחלות חיסון-עצמי (אוטואימוניות).

צמחים אלו קשורים לכל אספקט בהוויתנו – פיזי ומנטלי. הם פועלים עם הגוף בוויסות ומסייעים לו בהתמודדות עם סטרס חיצוני ומחלות פנימיות. למעשה, הם מסייעים בשמירה על האיזון שלנו.

לכן כשיש בעיה בבלוטת התריס, או בציר בלוטת התריס-אדרנל, או חוסר איזון אחר בחיים המוביל למחלה פעילה – הצמחים האדפטוגניים יהיו חלק משמעותי בטיפול, לצד קיום אורח חיים ראוי. כיוון שלאורח חיים כזה יש הגדרות רבות, כוונתי היא לאורח לחיים ראוי מבחינת הפרט.

הצמחים האדפטוגניים, על סמך טקסטים עתיקים, ניתנו באותם המצבים בעבר שהיום היו מצדיקים למשל שימוש בסטרואידים. אמנם לא ברור כיצד ידעו אז אודות השפעתם האדרנלית של צמחים אלו, אך ידעו, ויודעים היום.

תפיסת עולמי הפרטית

בלוטת התריס אחראית על מטבוליזם – מקצב מסוים. כאשר ישנה מחלה בבלוטת התריס, קצב החיים מופרע. למעשה מדובר על ביצה ותרנגולת, היות ולעיתים, ואף ברוב המקרים, מקצב החיים שלא מותאם לאדם הספציפי הוא-הוא הגורם למחלה בבלוטת התריס. כלומר בלוטת התריס תיתן ביטוי קליני בצורה של תת-פעילות, יתר פעילות וכדומה כאשר יש עומס יתר, או חיים איטיים מידי ביחס ליכולת הפרט.

בהרצאתי בכנס הקרוב אסקור את הצמחים המקובלים והשגורים ביותר בטיפול האנדוקריני בבלוטת התריס בהתבסס על האינטגרציה הקלינית בין הרפואה הסינית לרפואה המערבית. בהרצאה זו תקבלו כלים ממשיים לשיפור בריאותכם על-ידי כך שתכירו מקרוב את מוצרי המדף הצמחיים היכולים לשרתכם נאמנה בעת הצורך. למעשה תקבלו הרבה יותר מכך – אתם תקבלו דרך חשיבה המאפשרת הסתכלות מעגלית של איך "דברים התגלגלו" עד לכדי הפרעה בתפקוד בלוטת התריס, ומכאן הרי שתדעו גם לטפל בעצמכם באופן המיטיב ביותר.

מחכה לראותכם ולענות על שאלותיכם,

יונתן רונן Dip c.m, MIHA
מטפל ברפואה סינית והרבליסט קליני.
בוגר קמפוס ברושים באונ' ת"א,
בעליו של "מרכז גפן" לרפואה משלימה ומטפל בצוות המומחים של מרכז הרמוניה לרפואה משלימה.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו