Spirulife_Shocomaca_fly
Briaa_Nov_Fly

הטעות הגדולה בתזונה שכולנו נופלים אליה בקיץ

מאת: ענת פלמון - מרצה לתזונה סינית במכללת ארזים
זמן קריאה: 2 דקות
אוכלים מאכלים קרים כדי לצנן את הגוף? ענת פלמון, מרצה לתזונה סינית, מסבירה מדוע זו טעות

הטעות הגדולה בתזונה שכולנו נופלים אליה בקיץ. צילום: pexels

sujok_IN

דווקא כשבחוץ חם ולח, רבים מאיתנו בוחרים בארטיקים, שתייה קרה ומזון כבד כתגובה אינסטינקטיבית – אבל מבחינת הרפואה הסינית, אלו בדיוק הבחירות שעלולות להפר את האיזון.

בדיוק כמו שלא נלבש סוודר ביולי-אוגוסט, כך גם לא כדאי להעמיס על מערכת העיכול שלנו מאכלים שמייצרים קונפליקט עם הסביבה.

ברפואה הסינית, עונות השנה אינן רק שינוי אקלימי.

הן גם ביטוי של תנועה פנימית – מערכת שלמה שפועלת בסנכרון בין האדם לסביבה.

הקיץ שייך לאלמנט האש, המשפיע על הלב, מערכת הדם, הרגש והתודעה.

זו עונה של פתיחות, שמחה ותנועה, אך גם של פוטנציאל לפיזור, לאי שקט ולעומס חום פנימי.

קיץ - עונה של תנועה ושמחה. צילום: pexels

קיץ – עונה של תנועה ושמחה. צילום: pexels

אז איך נתאים את הצלחת שלנו לעונה? הנה כמה עקרונות שיעזרו לכם לעבור את הקיץ עם גוף חזק, עיכול יציב ותודעה צלולה.

המזון הקר – אויב נסתר של מערכת העיכול

אחת הטעויות הנפוצות היא לחשוב שמזון קר מקרר אותנו גם מבפנים.

בפועל, שתייה קרה, גלידות וארטיקים יוצרים "שוק" על מערכת העיכול, שמבוססת ברפואה הסינית על אש עדינה – אותה יש לשמר ולא להחליש.

קור קיצוני משבש את הוויסות הפנימי.

הוא מאט את תהליכי הפירוק והספיגה, ולעיתים אף גורם להתקררויות או לתחושת עייפות.

מאכלים קרים מידי מכניסים את מערכת העיכול לשוק. צילום: pexels

מאכלים קרים מידי מכניסים את מערכת העיכול לשוק. צילום: pexels

בישול קליל ולא מכביד

בחודשי הקיץ, מומלץ לבחור בשיטות הכנה שמזינות אך לא מכבידות: אידוי קצר, הקפצה, בישול מינימלי.

המרקם, הצבע ואופן ההכנה צריכים לשדר קלילות. מאכלים שבושלו שעות בתנור אינם תומכים באנרגיה הקיצית, שמבקשת תנועה וגמישות.

"המחמם המשולש" – חום החיים

בתוך הפילוסופיה של הרפואה הסינית שוכנת מערכת המכונה "המחמם המשולש".

זהו מנגנון פנימי שתפקידו לשמור על ויסות החום בגוף, מהראש ועד לאזור האגן.

שמירה על חום תקין היא לא עניין חורפי בלבד.

גם בקיץ עלינו לאפשר למנגנון הזה לפעול באופן מאוזן, מבלי להעמיס עליו קור חיצוני שאינו במקומו.

גם הנפש זקוקה לתזונה

הקיץ, עם אורכו ואינטנסיביותו, משפיע גם על מצב הרוח והתודעה.

עונות השנה לפי הרפואה הסינית אינן משפיעות רק על הגוף – הן נוגעות בתדר הפנימי שלנו.

הקיץ דורש מאיתנו לא רק תפריט מאוזן, אלא גם תודעה מאוזנת.

תרגול מדיטציה, תפילה, כתיבה, שירה – כל פעולה שמביאה שקט ומכוונות – היא חלק מהתזונה שלנו.

מדיטציה כחלק מהתזונה. צילום: 123RF

מדיטציה כחלק מהתזונה. צילום: 123RF

לשלב מזונות עונתיים – ולהימנע מהגזמות

פירות קיץ כמו מלון, אפרסק ומשמש, וירקות כמו מלפפון, קישוא ועלים ירוקים – כולם תומכים בעונה הזו.

הם מספקים נוזלים, עוזרים לעיכול, אך חשוב לא להפריז בכמויות, במיוחד של הפירות, כדי לשמור על איזון ברמות הסוכר ולא לעייף את הטחול.

למאמרים נוספים בנושא תזונת קיץ:

התזונה המיטבית לתקופת הקיץ

קיץ – עונה מושלמת להתענג על פירות

9 כללים לתזונה בריאה במעבר בין הקיץ לסתיו

בסופו של דבר, תזונה נכונה בקיץ איננה דיאטה – היא דרך לחיות בהרמוניה עם העונה.

להניח לגוף לנשום, לאפשר למערכת העיכול לעבוד בקצב נעים, להדליק את התודעה – ולזכור שבריאות אמיתית מתחילה מתוך הקשבה.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו