זה המזון שהפחית את הסיכון ליתר לחץ דם
מחקר שפורסם באוגוסט 2022 שאף לבדוק את הקשר בין צריכת קטניות לבין יתר לחץ דם.
המחקר התבסס על נתונים של כ-7,522 אנשים מבריטניה בני 58 בממוצע שהשתתפו במחקר עוקבה גדול שנערך באירופה.
הנחקרים מילאו יומני אכילה שבועיים ועברו שתי בדיקות רפואיות, בהפרש של מספר שנים (בדיקה ראשונה לנחקרים נערכה בין השנים 1993-1997 והשנייה בין השנים 1998-2000).
צריכת הקטניות הממוצעת של המשתתפים הייתה 17.3 גרם ליום בלבד.
תוצאות המחקר
המשתתפים באחוזון ה-97 שצרכו את הכמות הגבוהה ביותר של קטניות היו בעלי סיכון נמוך ב-29% לסבול מיתר לחץ דם.
משתתפים שצרכו בין 55-70 גרם קטניות ליום נהנו מסיכון מופחת ב-43% ליתר לחץ דם.
בחלוקה בין גברים לנשים בקבוצה זו נמצא כי בקרב נשים הסיכון היה מופחת ב-68% ואילו בקרב גברים, הסיכון היה מופחת ב-36%.
בהתחשב בכך, ממליצים החוקרים על הנחיות תזונתיות לאוכלוסיה בבריטניה להגברת צריכת הקטניות היומית לצריכה של למעלה מ-55 גרם ליום.
זאת על מנת להוריד את הסיכון ליתר לחץ דם ומחלות נלוות.
למאמרים נוספים בנושא תזונה ולחץ דם:
יתר לחץ דם – המלצות לתזונה בריאה
הקשר בין תיאמין ולחץ דם
מחקר נוסף שנערך בסין בדק את הקשר בין צריכה של תיאמין (ויטמין B1), הנמצא בעיקר בקטניות ודגנים מלאים, לבין התפתחות יתר לחץ דם במבוגרים.
במחקר נכללו 12,177 משתתפים מסין שהחלו את תקופת המעקב ללא יתר לחץ דם.
במהלך תקופת מעקב חציונית של 6.1 שנים, פיתחו 4,269 משתתפים יתר לחץ דם.
לאחר ניתוח הנתונים, נמצא קשר בצורת U בין צריכת תיאמין לבין התפתחות יתר לחץ דם.
רמת הצריכה האופטימלית הייתה 0.93 מ"ג ליום, כאשר צריכה גבוהה מכך כבר הגבירה את הסיכון ליתר לחץ דם.
מכאן הסיקו החוקרים, כי באוכלוסיה הסינית צריכה מתונה של תיאמין קשורה להפחתת הסיכון להתפתחות יתר לחץ דם.
מקורות
Hartley M, Fyfe CL, Wareham NJ, Khaw KT, Johnstone AM, Myint PK. Association between Legume Consumption and Risk of Hypertension in the European Prospective. Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)-Norfolk Cohort. Nutrients. 2022 Aug
Zhang Y, Zhang Y, Yang S, Ye Z, Wu Q, Liu M, Zhou C, He P, Jiang J, Liang M, Wang G, Hou F, Liu C, Qin X. U-Shaped Relation of Dietary Thiamine Intake and New-Onset Hypertension. Nutrients. 2022 Aug