LiveWell_Fly
Jeliat_Fly

מישהו שומר עליך

מאת: אייל שפרינגר, מטפל ברפואה סינית והרבליסט קליני
זמן קריאה: 3 דקות
מיהם הסוככיים? תפתחו את המקרר ותמצאו שם גזר, פטרוזיליה, סלרי, שומר וכוסברה. מה עושים איתם ואיך הם משפרים את העיכול? אייל שפרינגר עם ההסברים
Bari15_In

בזמן האחרון אני בעניין של משפחות. אין הכוונה לביקורים תכופים יותר אצל הדודה מקרית אונו, אלא התעניינות גוברת והולכת במשפחות של צמחי מאכל ומרפא, ועל האופן בו הן מופיעות אצלנו בצלחת ומשפיעות על בריאותנו.
אז למה מטריות?

אחת ממשפחות הצמחים המכובדות שאנו אוכלים היא משפחת הסוככיים. אחרי תקופת הגשמים, לקראת סוף האביב, נפתחות להן אלפי מטריות לבנות בשדות הפתוחים. צמחים בני משפחת הסוככים מציגים פרחים רחבים דמויי סוכך או מטריה הניצבים על גבעול גבוה. בין צמחי הבר ממשפחה זו נימצא את הגזר הקיפח (Daucus carota) היכול לשמש כצמח מאכל, האמיתה הקיצית (Ammi visnaga) צמח מרפא לטיפול בתעוקת חזה ואבנים בדרכי השתן, והרוש העקוד (Conium maculatum) צמח הרעל אשר שימש להמתת הפילוסוף היווני סוקרטס.

מטריות במקרר

במידה ועדיין לא הבנתם מיהם הסוככיים הללו כדאי לפתוח את המקרר. אם פגשתם בגזר, פטרוזיליה, סלרי, שומר שמיר או כוסברה, דעו לכם כי אתם מארחים את משפחת הסוככיים אצלכם בבית. הריחו אותם: לכולם יש גוון משותף של ריח הקשור לתכונותיהם הרפואיות.

תורת החתימות

ברפואה סינית כמו בהרבה שיטות רפואה מסורתיות נהוג להציג את ההקבלה בין מראה הצמח להשפעתו הרפואית. בעבר גישה שכזו נודעה בשם "תורת החתימות". לדוגמה, צמחים עם שורש בצורת אדם נודעו כצמחים מחזקים. הג'ינסנג הקוריאני למשל ((Panax ginseng אשר שמו הסיני הוא Ren shen – "שורש האדם" – בעל צורת האדם הישיש המאפיינת אותו, משמש לחיזוק כללי של האדם. הדודא הרפואי (Mandragora autumnalis), אשר גם לשורש שלו צורת אדם, משמש ברפואה העממית וברפואה יוונית לטיפול בבעיות פריון, כלומר לטיפול בקושי ליצור אדם.

החזרה למרכז

כאשר מתבוננים בצמחים ממשפחת הסוככים (כמו הגזר למשל) נראה כי כל עוצמתם מרוכזת לאורך קו אורכי: צורת השורש שפודית, ארוכה ומחודדת, הגבעול ארוך וישר ורק הפרח מלמעלה מתפשט לרוחב כמו מטריה. בדיקה של ההתוויות הרפואיות המסורתיות של צמחי משפחת הסוככיים, מדגימה כי המשותף לכולם הוא היכולת להחזיר את הגוף למרכז, לתפקוד תקין. צמחי משפחה זו משמשים להחזרה לקו האמצע של כל מערכות הגוף. צמחים כמו האנג'ליקה הסינית (Angelica Sinensis), וזרעי הגזר "מחזירים לקו האמצע" את תפקוד מערכת המין הנשית והתפקוד ההורמונאלי. האנג'ליקה נקראת בסינית Dang gui, שם אשר בתרגום חופשי משמעותה: "חייב לחזור". השם הזה ניתן לאנג'ליקה משום שהיא עוזרת לנשים "להחזיר" את המחזור ולשקם את תפקוד המערכת ההורמונאלית. צמחים כגון האמיתה הקיצית נועדו להסדיר את פעילות הלב ולהחזירו למוטב, הליגוסטיקום הסצ'ואני (Ligusticum chuaxiong) יכול לשמש לטיפול בכאבי ראש וסחרחורת ו"להחזיר" את תחושת שיווי המשקל. ישנם עוד צמחים רבים ממשפחה זו המשמשים לטיפול במחלות פרקים, אנמיה ולענייננו – שיפור תפקוד מערכת העיכול.

מערכת העיכול חוזרת למוטב

מערכת העיכול נחשבת ברפואה הסינית המרכז של הגוף. השלב הראשון בתהליך ריפוי הוא לדאוג לעיכול תקין. הסוככיים מומחים בשיפור תפקוד מערכת העיכול בעיקר הודות לתרכובות הארומאטיות – ריחניות המצויות בהם, ופועלות כנגד טפילים לא רצויים. הריחניות שבירקות ותבלינים ממשפחת הסוככיים מרגיעה את שרירי המעי העצבניים ומגרה הפרשת אנזימי עיכול.

בחרתי להציג מספר תבלינים האהובים עלי במיוחד מבני משפחה זו:

כמון: הכמון הוא התבלין הכי פשוט ונפוץ. הוא עוזר מאוד במניעת גזים במערכת העיכול וכאבי בטן, מסייע לספיגת המזון, ומקל על כאבים טרום ויסתיים.

זרעי כוסברה: כבר הרמב"ם טען כי אישה האוכלת כוסברה תזכה בבנים יפים ושמנמנים. גם הכוסברה מונעת גזים וכאבי בטן. היתרון הייחודי לה הוא איכותה הקרירה ההופכת אותה לתבלין אידיאלי לאנשים בעלי מזג חם. ניתן להשתמש בה כתבלין או כמרכיב בחליטה בימי הקיץ החמים.

זרעי סלרי: זרעי סלרי, פרט להיותם משפרי עיכול, הינם משתנים, ומהווים תרופה עממית לטיפול ביתר לחץ דם, ולמצבים של עודף חומצת שתן בדם על רקע אכילה מרובה של בשר. חומצת השתן שוקעת במפרקים וגורמת לדלקת ולכאב (מצב הקרוי גאוט).

אג'ואן: אג'ואן הינו תבלין חדש יחסית בארץ, זרעיו דומים לזרעי סלרי אך טעמם הארומאטי דומה יותר לקורנית. האג'ואן יעיל מאוד לטיפול בהצטברויות ליחה בדרכי הנשימה, לשיפור הנקה, וברפואה ההודית אף מיוחסת לו היכולת לעודד תודעה בהירה.

הינג: תבלין הידוע גם בשם חלתית, או אספדיטה. מופק מצמח בר הצומח גם בישראל ונקרא כלך (Ferula communis). הינג הינו השרף המיובש המופק מהגבעול ושורש הכלך. את התבלין, אותו ניתן להשיג בחנויות למזון הודי, מוסיפים לתבשילי קטניות. הכלך נחשב לתבלין בעל איכות חמה, והוא היעיל ביותר מבני משפחת הסוככים לשיפור העיכול, הספיגה ולמניעת נפיחות וכאבי בטן. במידה ויש בבית תינוק הסובל מקוליק – כאבי בטן של תינוקות, נהוג לערבב את אבקת ההינג במעט שמן ולמרוח את השמן על הטבור. ההקלה בדרך כלל לא מאחרת לבוא.

מישהו שומר עליך

השימוש במזון לשמירה על הבריאות התקיים לאורך ההיסטוריה. עד לפני עשרות שנים הידע העוסק בשימוש בתבלינים ובמזון להקלה ולטיפול במחלות היה שמור בכל משפחה ועבר מדור לדור. משפחת הסוככים אוצרת בתוכה חלק מידע עתיק זה ומחכה לחזור ולהפיצו אצלכם במטבח אם רק תרשו להם.

אייל שפרינגר, מטפל ברפואה סינית והרבליסט קליני. מתמחה בשיטות אבחון וטיפול מסורתיות ממזרח אסיה. חוקר מסורות ריפוי מרחבי העולם ואת דרכי יישומן בחברה המודרנית. מרכז את תחום התזונה בקונגרס הבינלאומי לרפואה סינית, ה-ICCM. מרכז ומנחה את קורס "ריפוי פשוט", הכשרת המטפלים בתזונה סינית-מקרוביוטית, בקמפוס ברושים, אוניברסיטת ת"א.
eyalshpringer@gmail.com

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו