SmartKish_Fly
SmartKish_Fly

להיות (חיובי) או לא להיות?

תאונות דרכים, התקפי לב, סרטן... חשבתם שהם האויב האמיתי שלנו? ע"פ נתוני מחקר שבוצע ע"י המכללה האקדמית תל אביב יפו בשנת 2016 קיים שחקן נוסף שמאיים על חוסננו – הדיכאון

צילום באדיבות תרימה

Bari15_In

תאונות דרכים, התקפי לב, סרטן… חשבתם שהם האויב האמיתי שלנו? ע"פ נתוני מחקר שבוצע ע"י המכללה האקדמית תל אביב יפו בשנת 2016 קיים שחקן נוסף שמאיים על חוסננו – הדיכאון. כך למשל, אחד מכל שלושה בני נוער בישראל סובל מדיכאון.

נתון זה משתלב עם נתונים נוספים שפורסמו בשנת 2012 ע"י האגף לבריאות הנפש במשרד הבריאות בדו"ח שעסק בהפרעות דיכאון וחרדה בישראל. ע"פ הדו"ח, אחד מכל שישה בוגרים (17.6%) סבל מהפרעה של דיכאון או חרדה במהלך חייו. 37.5% מהמאובחנים בדיכאון או חרדה סווגו כמקרים חמורים ושליש כבעלי חומרה בינונית. ויש מי שכינה את תופעת הדיכאון כמגיפה של המאה ה-21.

עצב ושמחה הם חלק בלתי נפרד מן החיים. אולם דיכאון הוא שלב מתקדם יותר בסקאלת היגון. דיכאון מוגדר כתחושה של עצבות עמוקה הנמשכת מעבר לפרק זמן הולם ונחשב להפרעה הפסיכיאטרית הנפוצה כיום בעולם. אפיזודה טיפוסית של דיכאון עשויה להימשך בהיעדר טיפול מקצועי, כחצי שנה ועד לתקופה של שנתיים או יותר.

הסיבות לדיכאון מגוונות ויכולות לנבוע מאירוע טראומתי, נטייה משפחתית תורשתית, תופעת לוואי של תרופות מסוימות (כדוגמת גלולות, תוספות של הורמונים כדוגמת אסטרוגן, גמילה מאמפטמינים, חוסמי ביתא ועוד), הפרעות הורמונליות (בעיות בתפקוד בלוטת התריס, מחלת אדיסון, רמות גבוהות של הורמון פאראתירואידי, תסמונת קושינג ועוד), הפרעות נוירולוגיות (גידולים במוח, פרקינסון, שבץ, דמנציה ועוד), חסרים תזונתיים (בוויטמיני בי 12 ובי 6) ועוד.

התסמינים מתפתחים בהדרגה ועשויים להתבטא בנטייה להסתגר, מיעוט בדיבור, תיאבון מועט, הפרעות שינה, חוסר שקט, קושי לחוות רגשות עד אדישות ועוד. 15% מהנוטים לדיכאון עשויים לחוות גם תעתועים והזיות שווא (תחושה שהם רואים או שומעים קולות או מראות שאינם בנמצא). בשלבים מתקדמים של דיכאון אנשים חווים מחשבות על מוות ו-15% אף שולחים יד בנפשם. ע"פ נתונים שונים, בישראל מתאבדים כ-500 בני אדם בשנה. והתאבדות בקרב בני נוער היא סיבת המוות השנייה בשכיחותה אחרי תאונות הדרכים.

בי פוזיטיב

צילום: pixabay

אנשים הסובלים מהפרעות דכאון או חרדה מדווחים על בעיות שינה (ישנוניות במהלך היום, בעיות יקיצה מוקדמת, קושי להמשיך לישון, קושי להירדם) וכן מתלוננים על ההשפעה ההרסנית שיש לדיכאון על היבטים אחרים של החיים כדוגמת יחסים חברתיים ובין אישיים ואף על שיעורי התעסוקה והאבטלה.

אחת הדרכים המובילות בעולם המערבי לטיפול בדיכאון הוא שימוש בתרופות נוגדות דיכאון הפועלות בדרכים שונות ומלוות בלא מעט תופעות לוואי כדוגמת קצב לב מוגבר, ראייה מטושטשת, יובש בפה, עלייה/ירידה במשקל, הפרעות במערכת העיכול (עצירות, שלשולים), הפרעות במתן שתן, רעד, כאבי ראש, הפרעות וירידה בחשק ותפקוד מיני ועוד.

אנשים רבים חוששים ליטול תרופות נוגדות דיכאון בשל החשש מתופעות הלוואי או מפנייה לרופא שיתעד את מצבם הנפשי או בשל הסטיגמה המלווה סיטואציה זו. מתוך כך נולד הצורך בחיפוש אחר מוצרים טבעיים חלופיים שיתנו מענה כלשהוא וישפיעו לטובה על איכות החיים.

חברת תרימה השיקה לאחרונה מוצר מהפכני על בסיס טבעי – "בי פוזיטיב", המיועד לתת מענה לתופעות של מצב רוח ירוד ודכאון קל. התכשיר מבוסס על קומפלקס צמחי מרפא כדוגמת זעפרן, אשווגנדה, רודיולה, L טריפטופן וסאם אי שבחלק מהם נעשה שימוש מזה אלפי שנים ברפואה ההודית ורפואות מסורתיות נוספות.

זעפרן (Saffron)

צמח יפיפה ואדמוני זה המכונה בשם "מלך התבלינים" משמש להעשרת צבעם, טעמם והארומה של מאכלים שונים במטבח ההודי והפרסי. ובו בעת נעשה בו שימוש ברפואה ההודית המסורתית מקדמת דנא. בשנים האחרונות, זוכה הזעפרן, המופק מצלקת (איבר המין הנקבי) של פרח הכרכום התרבותי (Crocus sativus Linnaeus) להתעניינות בקהילה הרפואית.

בעשור האחרון נערכו מספר מחקרים על בע"ח ובני אדם שאוששו את ההנחה לגבי השפעתו נוגדת הדיכאון, הודות לרכיבים כגון: SAFRANAL ו-CROCIN המצויים בצמח ומסייעים לשמירה על רמות מאוזנות של דופאמין, סרוטונין ונוראפינפרין.

במחקר שבוצע באירן ב-2013 נבדקו במהלך 9 חודשים 40 חולים עם דיכאון עמוק שנטלו תרופות פסיכיאטריות קונבנציונליות. למחצית מהם ניתן CROCIN בשילוב עם הטיפול התרופתי. ומחצית מהם המשיכו ליטול את התרופות בלבד. הנבדקים שנטלו את השילוב של שני התכשירים, הראו שיפור משמעותי בהקלה על דיכאון, חרדה ומצב בריאותם הכללי.

בי פוזיטיב

צילום: pixabay

במחקר אחר שהשווה את יעילות הזעפרן בהשוואה לתרופה נוגדת דיכאון בשם TOFRANIL (אימיפראמין) – חולקו 30 חולים לשתי קבוצות. הראשונה קיבלה מינון של 30 מ"ג כמוסות זעפרן פעמיים ביום והשנייה 100 מ"ג של התרופה, שלוש פעמים ביום. 6 שבועות לאחר מכן, נמצא הזעפרן יעיל באותה מידה כמו התרופה לטיפול בדיכאון קל ובינוני. בעוד שהנבדקים מקבוצת התרופה, חוו תופעות לוואי שונות.

מחקר נוסף שהשווה את יעילות הזעפרן לפרוזאק (30 מ"ג זעפרן פעמיים ביום, בהשוואה למינון של 20 מ"ג פרוזאק פעמיים ביום) – נמצא הזעפרן יעיל באותה מידה כמו פרוזאק לאחר 6 שבועות.

במחקר נוסף שנערך בתחילת השנה באוסטרליה ובדק את השפעת הזעפרן על מצב הרוח, הפחתת לחץ וחרדה ושיפור איכות השינה, נערך מעקב אחר 128 נבדקים שדיווחו על מצב רוח ירוד (לא דיכאון) לאורך תקופה של 4 שבועות. לקבוצת הביקורת ניתן מינון יומי של 28 מ"ג זעפרן במיצוי פטנטי (affron® בו נעשה שימוש גם בפורמולה זו) בהשוואה לפלסבו. תוצאות המחקר הצביעו על ירידה משמעותית במצב הרוח השלילי וסימפטומים הנוגעים לסטרס וחרדה.

כדאי לדעת, שבבישול נשאר רק הטעם ואין זכר לפעילותו הרפואית של הזעפרן.

הזעפרן בפורמולה "בי פוזיטיב" הוא פטנטי ומבוסס על מחקר קליני בלמעלה מ-120 חולים. מוצאו בספרד והוא מכיל 1.5% Crocin, 3% Picrocrocin ו-2% Safranal.

אשווגנדה (Withania somnifera)

אחד מהצמחים המובילים ברפואה ההודית למערכת העצבים ולאיזון הורמונלי. בשל היותו צמח אדפטוגני, הוא מסייע למצבים שונים הקשורים לסטרס כדוגמת אינסומניה (הפרעות שינה), חרדה, חשיבה עודפת ואף הפרעות קשב וריכוז (ADHD). הצמח השייך למשפחת הסולניים מכונה בשם "הג'ינסנג ההודי" וידוע ביכולתו לשפר את יכולת ההתמודדות בתקופות של עומס נפשי והסתגלות לשינויים, בין היתר בשל השפעתו המחזקת על בלוטת יותרת הכליה (האדרנל) וכן על בלוטת התריס.

רודיולה (Rhodiola rosea)

בי פוזיטיב

צילום: נוטריטמנט

צמח אדפטוגני שמוצאו מערבות סיביר, סין וחלקים שונים באירופה. הוא נחשב לאחד מהצמחים הבודדים המסוגלים לשרוד בטמפרטורות קיצוניות של קור. ברודיולה נעשה שימוש ברפואה המסורתית ברוסיה ומדינות סקנדינביה והוא נמצא כמסייע להפחתת סטרס, חרדה, שיפור מצב הרוח והעלאת האנרגיה. מחקרים שונים מצביעים על יכולתו של הצמח לשפר ביצועים בעבודה, להקל על תופעות של אינסומניה, כאבי ראש, עייפות ודיכאון – ככל הנראה הודות לשישה פיטוכימיקלים ייחודיים הקיימים בצמח.

L-טריפטופן (Tryptophan)

חומצת אמינו המהווה את אבן הבניין לחלבון. היא מכונה בשם חומצת אמינו חיונית, כיוון שהגוף אינו מסוגל לייצרה בעצמו ולכן נזקק לה מהמזון – ממקורות של חלבון מן החי והצומח (קטניות, דגנים מלאים, אגוזים וזרעים). היא חיונית לתפקוד איברים שונים ובראש ובראשונה לייצור של סרוטונין, אותו הורמון שאחראי על מצב הרוח שלנו. לאחר צריכה של החומצה מהמזון, הגוף ממיר אותה ל-HTP – 5 ולאחר מכן לסרוטונין. הסרוטונין הוא אותו הורמון שמעביר תשדורות בין העצבים לתאי הגוף וחיוני לבריאותנו הנפשית.

סאם אי (S-Adenosyl L-methionine)

תרכובת זו המיוצרת בגוף מחומצת האמינו מתיונין, התגלה באיטליה בשנות ה-50 ונמצא כחיוני לתהליכים ביוכימיים שונים בגוף. סאם אי נמצא בכל תא ותא בגוף באופן טבעי, אבל כמותו הולכת ופוחתת עם הגיל. מחקרים שונים שבוצעו לאורך השנים מצביעים על השפעתו המיטיבה על ויסות מצב הרוח (כיוון שמסייע להעלאת רמות הדופאמין והסרוטונין) ועל טיפול בדיכאון. בנוסף נמצא כי הטיפול בתרופות נוגדות דיכאון בשילוב עם SAMe היה באופן משמעותי יעיל יותר בהשוואה לטיפול תרופתי ללא שימוש בחומר זה.

חשוב לשלב את נטילת הפורמולה עם תזונה מאוזנת במזונות המעלים את רמת הסרוטונין בגוף, לצד פעילות גופנית ושימוש בטכניקות הרפיה והרגעה.
כל קפלייה של "בי פוזיטיב" מכילה:

בי פוזיטיב מרכיבים

 

אופן שימוש: 1 קפלייה ליום בבוקר עם הארוחה. תחילת השפעה תוך שבועיים מנטילת התוסף והגעה לאפקט אופטימלי לאחר כחודש.

למידע נוסף על "בי פוזיטיב" בקרו באתר החברה: https://www.bepositive.co.il/

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו