SmartKish_Fly
Jeliat_Fly

הבריאות והתזוּנה בהגוּת הרמב"ם – סדרת כתבות

מאת: פרופ' אבשלום מזרחי
זמן קריאה: 3 דקות
לרמב"ם היה מה להציע בכל תחומי הבריאות והתזונה. בסדרת הכתבות שבה נתחיל היום נעסוק בגישתו הבסיסית אל הבריאות, המרכיבים החשובים בה, נוסחה לחיים בריאים, אכילה בתבונה ועוד ועוד

חוסר בויטמין B12? כך תשלימו את החסר

SmartKish_In

משה בן מַיְמוֹן ידע להביא רפואה לגוף ולנפש גם יחד" (אַל סעִיד אִבְּן סִינָּא מַלוּךְ, רופא ופייטן ערבי, בן דורו של הרמב"ם).

בין תחומי החיים שלהם תרם הרמב"ם בשבעת עשרות שנות חייו, היה תחום הבריאות. כידוע, לבריאות זוויות לא מעטות וכמעט בכולן-ולכולן היה לרמב"ם מה להציע/ להצהיר / להמליץ ולכתוב לקהל מאמיניו.

בסדרת הכתבות הקרובה נתמקד בראייה הכללית של הרמב"ם בתחומי החיים והבריאות כאשר יריעת הכתוב תיפרשֹ גם בנושא התזונה – שהיא מעמודי התווך של בריאות האדם. ראיית הבריאות של הרמב"ם חשובה ביותר לשמירת הבריאות של כל אדם ואדם בכל גיל – מֵעוֹלָלים וילדים ועד לבני גיל הזהב.

ראייתו והגוּתו של הרמב"ם הִנן פסיפס מרשים של הבנה פילוסופית, העמקה בחוקי הטבע אשר קובעים את דרכי התנהלותם של חיינו, הנחיות/המלצות/הצעות כיצד להתנהל בבריאות טובה, כיצד להיזון ממזונות מתאימים, כיצד לטפל בבעיות בריאות שונות, הקשר בין הגוף לנפש והקשר בין שמירת הבריאות לשמירת המצוות והחוקים אשר מעוגנים בדת משה.

כמה מילות על הרמב"ם

רבי משה בן מַיְמוֹן, הידוע בקיצור שמו הרמב"ם, נולד בי"ד בניסן דתתצ"ח (28.3.1138) בקורדובה שבספרד. הוא נפטר בכ' בטבת דתתקס"ה (13.12.1204) בפוֹסטאט (קהיר העתיקה).
כבר בדורו ועד לדורנו נחשב הרמב"ם לאחד מהגדולים והחשובים שבפילוסופים ואנשי הרוח שקמו לָעולם. הוא היה מדען, רופא, חוקר, מנהיג רוחני ומגדולי הפוסקים ביהדות (אם לא הגדול שבפוסקים שקמו לעם היהודי).

תכונותיו הנעלות, בהירוּת מחשבתו, הן בהבנת תורת משה על כל זוויותיה – קטנות וגדולות, פוטנציאל יכולותיו להעמיק, להבין ולפרושֹ לפני הקורא את כל דיני היהדות ורָזֵי הנפש ותעצוּמוֹתיה, הבנת הוויית גוף האדם, והמוּסר האנושי – היהודי והאוניברסלי כאחד – הם מרשימים ביותר. כל אלה ועוד הביאו את הרמב"ם להיות אחד מגדולי האנוֹשוּת הנערצים ביותר – ובעיקר בקרב היהודים, אך גם בקרב בני דתות ולאומים אחרים.

בזכות מעלותיו הרמב"ם קנה לעצמו את הכינוי "הנשר הגדול". בזכות אישיותו הנעלה הוּטבע המשפט הידוע "ממשה (רבנו) ועד משה (הרמב"ם) לא קם כמשה".

הרמב"ם הוכר כפילוסוף רם-מעלה הן בתרבות הערבית והן בתרבות האֵירופית. בשפה הערבית הרמב"ם מוּכָּר בשמו המלא: "אַבּוּ עִמרַאן מוּסַא בן עבד אללה אַל-קַרְטַבִּי אַל-איסְרַאלי" (איש קורדובה הישראלי). כן ידוע הרמב"ם בערבית בכינוי "מוּסא אִבְּן מַיְמוֹן". בלשונות אירופה נהגו לקרוא לו בשם Maimonides. זאת על אופן כתיבת שמו ביוונית: מוֹאִיסיס מַאִימוֹנִידִיס.

ספריו של הרמב"ם בנושאי בריאות ורפואה – אוצר בעל חשיבות אוניברסלית

משנתו השכלתנית של הרמב"ם מתבטאת בשִׁפעת ספריו.

הבנתו והגוּתוֹ של הרמב"ם בחוקי הדת היהודית, ראייתו את פסיפס החיים ומוּסרם, בצד הכרת מבנה הנפש והגוף (והקשר שביניהם), עקרונות הבריאות וְרָזֵי ריפוי מחלות מוּבאים, בתוך שִׁפעת כתביו של הרמב"ם. המדובר בכתבים פילוסופיים והלכתיים, בצד שורה של ספרים אשר בהם פרושֹה הגוּתוֹ על מבנה נפשו וגופו של האדם, ובענייני בריאות, רפואה וחולי.

להלן העיקריים שבספריו העוסקים בפילוסופיה ובמעשה של התנהלות האדם, מבנה האדם ובריאותו. אין חשיבות לסדר הופעתם כאן, כולם חשובים בשווה:

• מורה נבוכים (Moreh Nevuchim). הספר הפילוסופי-דתי הרחב ביותר שכּתב הרמב"ם. ספר זה הפך לנכס צאן ברזל בפילוסופיה היהודית.
• מִשנה תורה (Mishneh Torah). גוּלת הכותרת של הגוּתוֹ ההלכתית של הרמב"ם. מטעם זה יצירה זו זכתה להִיקרא "משנה תורה". היו שבחרו לקרוא ליצירה זו בשם ספר "היד החזקה" (Sefer Yad Ha-Chazaka). ייתכן שמקור שם זה הוא בשל חלוקתו לי"ד (ארבעה עשר) חלקים. בספר המדע, הלכות דעות מובּעת הגוּת הרמב"ם, בין היתר, בנושאי בריאות הגוף והנפש.
• שמונה פרקים להרמב"ם (The Eight Chapters). הקדמתו של הרמב"ם למסכת אבות. ביצירה זו מתמקד הרמב"ם בצורה בולטת בעיקר בנבכי נפשו אך גם בגופו של האדם.
• הנהגת הבריאות (Regimen of Health). חיבור כללי בענייני בריאות ורפואה. כאן הרחיב הרמב"ם על הקשר הפסיכוסומטי שבין מצבו הנפשי של החולה לבין תחושותיו הגופניות. תופעה אשר ידועה בתקופתנו בשם "קשרי גוף-נפש".
• פרקי משה ברפואה (Chapters of Moses in Medicine). בספר זה לקט של
כ-1,500 הנחיות בריאות בכל תחומי הרפואה. עיקרי תכניו של ספר זה מבוססים על משנתו של חכם הרפואה היווני גַלֶנוּס.
• פֵּירוש לפרקי אבוּקרט (Commentary on the Aphorisms of Hippocrates). הרמב"ם היה אוהד ומעריץ את ראיית הבריאות, הרפואה והחולי של היפוקרטס – גדול רופאי יוון העתיקה. בספר מובאים עיקרים בראיית החיים, הבריאות, הרפואה והחולי של היפוקרטס והתייחסות הרמב"ם להם, תוך התמקדות בענייני בריאות, הנהגת הבריאות, היגיינה, ועוד.
• קיצורי (או פתגמי) גַלֶנוּס (Extracts From Galen). לקט מסודר מכּתבי גַלֶנוּס. בספר זה קיבץ הרמב"ם פרטים על מחלות ודרכי ריפויָן. הוא כולל רק מחלות שהגישות הטיפוליות שלהן מקובלות גם על הרמב"ם.
• מאמר הטחורים (Treatise on Hemorrhoids). תוכני הספר עוסקים במחלות מערכת העיכול דרכי הטיפול בהן ובמניעתן.
• ספר הקצרת (Treatise on Asthma). ספר זה עוסק בעיקר במחלת הקצרת (אסתמה), דרכי הטיפול בה ודרכים למניעתה.
• שמות התרופות (Glossary of Drug Names). לקט של כ-2,500 תרופות והתוָויוֹת רפואיות.

אכן, אוסף מרשים ביותר, נדיר בהֶיקפו, העוסק בבריאות, ברפואה ובהבנת נסתְרות הנפש והקשר שלה עם הגוף.

בכתבות ההמשך נביא את גישתו הבסיסית של הרמב"ם אל הבריאות, מרכיבים חשובים בבריאות האדם, נוסחה לחיים בריאים, תפקידם של הרופאים, אכילה בתבונה ועוד ועוד.

מתוך הספר דשנים ורעננים, מאת פרופ' אבשלום מזרחי, בהוצאת פוקוס

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו